Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

Nie wiem na ile dokładne ma być to wyrównane do tych okien, ale wydaje się drogawo.

Jeśli chodzi o elewację to myślę że demonizujesz to drewno, szczególnie że jakiś kilometrów chyba nie masz. Ja polecam to obgadać z kimś kto się zna na temacie. Sam planuję mieć ze 100m2 deski na elewacji i jakoś się nie lękam (choć kasy mało), ale napewno tynk prostszy. Jeśli nie, to poddaję pod rozwagę:

http://www.euronit.pl/pl/produkty/pr/facade-panels.html

http://www.euronit.pl/pl/produkty/informacje-o-produkcie/pr/facade-boards/lten-facade-board-cedral-structur.html

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o elewację to myślę że demonizujesz to drewno, szczególnie że jakiś kilometrów chyba nie masz.

Na razie nie mam nic. :)

Styropian na całości daje szczelną izolację. Przykręcanie rusztu narusza ciągłość izolacji.

Poza tym cena - już teraz wiem, że nie wykończę piętra z kredytu a i z parterem będę miała problem. Nie chce wydawać kasy na elewację.

Mnie drewno bardzo się podoba, ale musiałoby mnie było stać na regularną konserwację robioną przez kogoś.

Styropian na całości daje szczelną izolację. Przykręcanie rusztu narusza ciągłość izolacji.

Poza tym cena...

Co do rusztu, to ja liczę że go uniknę (jeszcze mam czas się zastanawiać jak). Choć spodziewam się że rozwiąznia rynkowe/systemowe/gwarantowane go zwykle mają.

Co do kosztów jakieś są na pewno. Masz jakieś informacje w tym temacie? Ciekaw jestem jak wg Twojego rozeznania taka robota+chemia kosztuje? Pewnie zależy od drewna, estetyki itp.

firma nazywa się Karmelit i produkuje na potrzeby hoteli - na allegro sprzedaje syn właściciela, w sklepach nie znajdziesz.

Na stronie internetowej jest tylko kilka przykładowych wzorów - podeślą więcej jak do nich napiszesz.

One są robione z konglomeratu dolomitowego, więc nie każdemu będzie odpowiadać (podobno nie można myć preparatami "kamień i rdza" , Cif oraz preparatami na bazie kwasów, bo to kamień i w dodatku zasadowy).

Ale za tę cenę nie znalazłam umywalki ceramicznej o podobnej stylistyce.

Tutaj wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117693-Umywalki-z-dolomitu

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...
hej napisze tutaj bo swojego dziennika nie mam a nie chce już go zaśmiecać lullaby;) mój mąż pytał o cenę żywicy i powiedziano mu że 20 kg kosztuje 50 zł i jeśli ma być 2 cm grubośc czyli nadaje sie na taras to zzby zrobic 40m2 trzeba tone czyli 2500 zł-wiadomo do tego jakis kamien oraz jakis tłuczen pod to(ale mysle ze to juz nie sa duze koszty) no i robota-a facet mowil mu ze to swobodnie mozna zrobic samemu. W betinoarce wymieszac zywice z kamienien i wylac i packa wygladzic- porownuje to do ceny tarasu z deski bo tylko taki wchodzi w gre-u mnie tzreba zrobic male fundamenciki, na to legary i na to deska. Taras nie bedzie u mnie ogromny wiec musze przeliczyc dokladnie czy sie kalkuluje, a jesli chodzi o sam podjazd to nie wiem ile kosztuje teraz wykonanie kostki granitowej ale z ostatnich cen na jakich sie zatrzymalam to bylo chyba cos miedzy 250-300 (dosc dawno-pewno juz drozej bedzie) no i tu to chyba bedzie bardziej oplacalne plus opaska wokól domu. Podjazd musi byc z 4 cm ale wtedy juz wszystkie ciezkie auta moga jeździc po tym (podobno?) no i wtedy z tony zywicy wyjdzie nam 20m2. NIe wiem jakie ceny byly kiedy ty sie orientowalas ale moze akurat Ci pomoga moje infromacje. Zajrze na google na ta firme która podalas w dzienniku lullaby. Pozdrawiam

mi wyceniono na ten podstawowy zakres (czyli bez dojazdu, bez dopłaty za mała powierzchnię, bez podbudowy) właśnie coś koło 300-350 zł/m2 w najtańszym grysie (czyli nie kolorowanym).

Na samodzielne robienie nawet się nie szykuję.

• 5 weeks później...
koktajl- obawiam się, że 4cm kostka to tylko na chodniki, ale przy granitowej może być inaczej. Z kostki betonowej na podjazdy 6 lub 8cm, chodniki 4cm.

z tym że my nie mówimy o kostce (ani betonowej ani granitowej) tylko o warstwie kamyków połaczonych ze soba żywicą/klejem i wylanych na podjazdy (4 cm) czy tarasy/chodniki (2cm)

z tym że my nie mówimy o kostce (ani betonowej ani granitowej) tylko o warstwie kamyków połaczonych ze soba żywicą/klejem i wylanych na podjazdy (4 cm) czy tarasy/chodniki (2cm)

A to nie zrozumiałem, bo tak jakoś ""zlepiłaś" w zdaniu, że wywnioskowałem, że chodzi o kostkę.

Fajne to jest, przypomina tynk mozaikowy (ten mam na kominie i będzie na podmurówce). Na mój tarasik niezłe by to było ;)