Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

czy dobrze rozumiem że izolacja jest pod wylewką? że tak na prawdę cały ciężar domu spoczywa na izolacji? z czego zatem ta izolacja pozioma jest?

bo jakos mam wątpliwości jak to jest porobione?

Izolacja jest ze styro, u nas 2 x 8 cm na mjanke. Rzeczywiscie jakos nigdy nie zastanawialam sie co sie dzieje ze styro pod takim naciskiem. I nie bede :lol:

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mundzia - domu nie stawia sie na zwyklym styropianie tylko na ekstrudowanym, wytrzymującym nacisk cięzarówki. Odkształcenia sa na poziomie 8 cm po kilkunastu latach. Ale są równomierne na całej podstawie, w przeciwieństwie do zwykłego fundmentu, dlatego nic w domu nie pęka.

Na forum jest wątek poświęcony płytom.

aha, oczywiście zakładam, że skoro ludzie tak buduja, to tak można i jest OK :)

a co do projektu domu, to te 5600zł jak na moje oko to dośc sporo, chociaz kurcze dziś te ceny tak różne sa, że juz sama nie wiem... z drugiej strony biorąc pod uwagę koszty całej inwestycji to nie jest dużo... hmmm...

no a spróbuj jeszcze w trzech, czterech innych biurach zrobić wycene, to będziesz miała lepszy pogląd...

pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Ojejciu cieszę się że już mury postawiłam, jak czytam o Twoich rozterkach z czego budować i kolejnych supertechnologiach, które kuszą... :D

Z tymi projektami branżowymi to jest tak, że za nie nie płacisz, jak robi Ci je firma, która będzie robiła wykonawstwo, więc nie martw się 15 tysiami :)

Ale z drugiej strony chyba (nie wiem na pewno) trzeba mieć projekty instalacji do składania PnB, a to Ci opóźni sprawę, jak będziesz czekała na projekty od poszczególnych wykonawców, których trzeba najpierw wybrać i się umówić na robotę, bo jak nie, to Ci faktycznie każą zapłacić.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam ! Bardzo fajny dziennik. Uwielbiam takich entuzjastów jak Wy. U mnie w gminie też nie było planu zagospodarowania przestrzennego ale wydali mi warunki zabudowy na których było określone jaki dach mogę postawić. U Was tak nie ma ? Pytam z ciekawości. Szkoda kupić drogi projekt a okaże się, że nie można go wykorzystać. Pozdrawiam i życzę dużo siły i dążenia do celu !

Bardzo dziękuję za życzenia, wniosek o wydanie warunków złozony. Mamy rodzinę w urzędzie, więc liczymy ze nasze zachcianki przejdą szybko i bezboleśnie przez machinę urzędową.

Technologia - chyba stanie na silikatach (18 lub 24 cm) + wełna (miedzy naszym murem a budynkiem sąsiada) + styro (pozostałe ściany).

Rekuperator na 100% + piec gazowy kondensacyjny

Świadomie rezygnujemy z kominka

i voila! Nie ma żadnego komina na dachu, wszystko przez ściany wyprowadzone.