Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir, mam podobną paranoję dot. mostków i podobne "zamiary daszkowe" (i też płytę fund. od W.S. :) )

Proponuję rozważyć konstrukcję drewnianą zamocowaną do muru i "otuloną" ociepleniem. Pozdrawiam.

Boję się, że pracujące drewno będzie robiło w drewnie mikroszczeliny.

Ja nie miałbym nic przeciwko wielkiej pergoli osadzonej na wielu słupkach i po prostu przedłużonej nad okno:

http://img.diynetwork.com/DIY/2007/08/08/dseq113_3_final11_lg.jpg

gdyby nie to, że sobie wymarzyłam lustro wody w stawie jak najbliżej domu :D

Stąd pergola nie miała być podporą dla pnączy, tylko dla zasłon np. z materiału.

Ale w twoim przypadku, jeśli masz wolne miejsce przed domem nie robiłabym pergoli powiązanej z budynkiem.

Robecie - poczytałam sobie o ecofixach. Wszystko fajnie, ale pewnie dostępne tylko dla montażystów a nie dla "szaraczków".

Bo wbudowałabym sobie w konkretne miejsca te fixy i w przyszłości mogłbym d nich zamocować konstrukcję. Ale nawet nie wiem jaki to przedział cenowy :(

Boję się, że pracujące drewno będzie robiło w drewnie mikroszczeliny.

Ja nie miałbym nic przeciwko wielkiej pergoli osadzonej na wielu słupkach i po prostu przedłużonej nad okno:

gdyby nie to, że sobie wymarzyłam lustro wody w stawie jak najbliżej domu :D

Stąd pergola nie miała być podporą dla pnączy, tylko dla zasłon np. z materiału.

Ale w twoim przypadku, jeśli masz wolne miejsce przed domem nie robiłabym pergoli powiązanej z budynkiem.

Co do drewna myślę że jest osiągalne w rozsądnych kwotach drewno odpowiedniej klasy, dużo tego nie trzeba. Szczelin się nie obawiam, choć to jakiś eksperyment. Do wiosny mam czas aby to sobie poukładać...

Mnie takie rozwiązanie (jak na poprzednim foto) pasuje i ze względów estetycznych i użytkowych (i trochę technicznych). Pójdę w tym kierunku, będę mocowanie rozwiązywał trochę podobnie jak daszki wejściowe (te to proste "płyty-bloki" gr. ca. 20cm powiązane tylko z budynkiem, raczej bez linek itp).

• 3 weeks później...
Mnie się najbardziej chyba nr 1 podoba, bo sprzęty nie są skomasowane na 1 ścianie. Tylko zamieniłabym wannę z prysznicem, obracając ją o 90 stp. i wąskim boczkiem stawiając ją do okna (patrzę wtedy w okno a drzwi mam z boku) a za plecami prysznic, potem kibelek. W każdej innej wersji marnuje się 1 ściana. Ładny masz ten widok chociaż? bo ja mam ohydną ceglaną ścianę więc nie mam o co walczyć :)

W sumie widok jest na niebo niebo, bo to na piętrze jest. Ale nie ma żadnych sąsiadów naprzeciw.

Rozumiem że nr 1 to takie nr 2 tylko z umywalką na drugiej ścianie? :)

Tylko tu trochę mi przeszkadza ten widok na drzwi.

wersja 5 cronin

http://images50.fotosik.pl/1791/3d70c9e71b525fd2.jpg

Prysznic można nawet powiększyć o pólkolisty wykusz

Komasuję sprzęty na jednej ścianie, bo tak łatwiej odpływy zrobić. Wzdłuż ściany z lewej strony mam strop ze styropianu, więc bez problemu można się przebijać.

Pion jest zaraz za ścianą kotłowni (lewy dolny róg).

Nie, mnie chodziło o to aby wannę wzdłuż ściany z prysznicem postawić, czyli długim bokiem do wejścia. Takie ustawienie jak teraz, nogami do drzwi, totalnie mi nie odpowiada tzw. pozycja trupa ;) Czyli wejście do prysznica od strony umywalki lub kibelka. Chociaż może być ciasno.

Z ustawieniem odpływów masz oczywiście rację, ale w tak dużej łazience ustawienie wszystkich sprzętów na jednej ścianie nie wygląda dobrze. Wyglądają na powciskane na siłę, zwłaszcza z tą pustą ścianą naprzeciwko. Chyba że coś tam dasz dla przeciwwagi, i jakoś to optycznie wyważysz.

Ja też kombinuję jak zmieścić i wannę i prysznic :) bo dwa w jednym odpada.

Mnie ten widok na drzwi też by przeszkadzał, chyba że zrobisz niską ściankę w nogach do wysokości okna, tak jak w wersji pierwotnej za głową była.

Sprawdzałaś jakie mogą być odległości do pionu prysznica i wanny?

Kibelek do pionu nie może mieć więcej niż metr, więc to jedyne miejsce dla niego.

A wersja nr 3 z przerzuconą umywalką na drugą stronę? I tymczasową zasłonką do prysznica, za jakiś czas wymienioną na szklane drzwi?

Na powierzchnie łazienkowe stosuje się jakies powłoki, więc nie ma zacieków. Trzeba to tylko co kilka miesięcy powtarzać (może dłużej)

Edytowane przez cronin