Elfir 25.10.2009 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Liczę całą powierzchnię domu, wszystko. Duży dom to nie tylko koszty budowy. Jak sobie pomyślę o sprzątaniu tych m2, czy wyposażeniu sypialni o pow. 25 m2 to mi się zimno robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 25.10.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 W przypadku gdybym zamieniła kuchnię z gabinetem - musiałabym budowac drugi pion wodny, czego chcę uniknąc. a tego nie rozumiem? dlaczego musiałby być drugi pion? Może inaczej rozumiemy słowo pion... Nie namawiam na zmianę, tylko jestem ciekawa. Mnie by to przeszkadzało. Ale jeśli żyjecie tak jak mówisz, to myślę, zę lepszym rozwiązaniem byłaby kuchnia ze stołem, a salon tylko z kanapami. No chyba, ze jadalia w salonie jest dla eleganckich gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 25.10.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Moje trzy grosze: Po co kabina prysznicowa w lazience, ktora jest w srodku domu, na kondygnacji bez sypialni czy pokoi goscinnych? Po co jadalnia jesli i tak jadacie przed tv lub kompem? Gabinet okolo 11 m2 jest stanowczo za maly na to, co chcesz w nim zmiescic.Ja bym sie nie przejmowala i powiekszyla gabinet o czesc (lub cala jadalnie), a przyjecia przeniosla na stol tarasowy.Moze by sie udalo zlamac schody pod katem prostym i cos na tym ugrac, moze pod schodami, miedzy kuchnia, a gabinetem postawic jadalniany stol lub bufet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boratom 26.10.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Moje trzy grosze: Moze by sie udalo zlamac schody pod katem prostym i cos na tym ugrac, moze pod schodami, miedzy kuchnia, a gabinetem postawic jadalniany stol lub bufet... Zdaje się, że w którymś z wcześniejszych postów, Elfir napisała, że pod schodami ma być wysoka zabudowa kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.10.2009 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 a tego nie rozumiem? dlaczego musiałby być drugi pion? A jak doprowadzić wodę w pieca na piętrze i jednoczesnie odpowietrzenie kanalizacji? Jadalnia - głównie dla gości. Wiem że to dziwnie brzmi Ale u mnie goście zwykle siedzą przy stole i jedzą. Jakakolwiek impreza to nie cisteczka i kawa tylko słodkie i potem kolacja - tym bardziej ze bedziemy mieszkac daleko (24 km) od mojej rodziny (Partner ma luźne kontakty ze swoją), wiec nikt nie bedzie wpadal na 5 min tylko cały dzień. Naprawdę uważacie ze 5 m to dużo między kuchnią a stołem? Rany, u siebie w mieszkaniu nie zauważyłam, że to daleko Z resztą, my tu gadu gadu, a ja nawet nie wiem co będzie w warunkach zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.10.2009 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Po co kabina prysznicowa w lazience, ktora jest w srodku domu, na kondygnacji bez sypialni czy pokoi goscinnych? Zakładamy, że na starość (lub, tfu, tfu, ktoś z nas stanie się niepełnosprawny) nie bedziemy wchodzić na piętro, tylko wygospodarujemy pokój sypialniany w miejscu gabinetu. Poza tym inne zalety - opłukanie butów z błota, wrzucenie pod prysznic roślin doniczkowych z parteru (moje rośliny często zraszam pod prysznicem), mycie ogromnej klatki szynszyli (100x50x80). Obecnie w prysznicu odmakamy również duże blachy i czyścimy inne przedmioty, które nie mieszczą się w zlewie. Schody w projekcie nr 2 opierają się na ścianie nośnej (ta gruba idąca przez cały dom), więc można zmieniać ich bieg, ale ściany raczej nie. Dziewczyny - tyle fajnych rad, ale trudno sobie wyobrazić pewne wasze pomysły - nanieście swoje pomysły czerwoną kreską na moich rysunkach, plz. Ja tak czytam i czytam forum i robie sobie spis co ma być a moim domku czego nie - o schodach już pisałam (maksymalnie proste, żadne zabiegowe) - w kuchni rezygnuję z ustawienia w kształcie L czu U - z niewiadomych przyczyn za szafkę narożnikową z wyposażeniem można kupić 2 zwykłe - żadnych kabin narożnych, ze o drzwiach przesuwanych nie wspomnę - bidetta zamiast bidetu - jak najmniej biegania po schodach (dlatego pralnia przy sypialni) - wykluczyć zabudowę typu kommandor (koszmarnie drogie - dlatego upieram się na garderobach) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 27.10.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 a tego nie rozumiem? dlaczego musiałby być drugi pion? A jak doprowadzić wodę w pieca na piętrze i jednoczesnie odpowietrzenie kanalizacji? odpowietrzenie kanalizy nie jest potrzebne w kuchni, chyba, ze zamierzasz mieć w niej kibel. Odplyw w kuchnię podłączasz nie do pionu tylko do głównej rury kanalizacyjnej, która wychodzi na zewnątrz. Poza tym odpływ w kuchni ma inną średnicę rury niż kibelek i dlatego spadek może być zachowany nawet wtedy jeśłi jest oddalony od pionu spory kawałek. Tak, ze tym się nie przejmowałabym zbytnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 27.10.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Elfir, przejrzałam swoje stare szkice. Z czasów kiedy ja robiłam to co Ty teraz i tak myślę, zawsze będziecie mieć mnóstwo przestrzeni na poddaszu jeśłi program parteru będzie taki jak chcesz...Może jednak taras?a może parterówka z antresolą i na niej duży gabinet?Może być Ci trudno zmniejszyć powierzchnię przy takich założeniach jak masz teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 28.10.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 A co bylo źle w tej wersji I - ze schodami ze spocznikiem i kuchnią koło jadalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2009 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 tak myślę, zawsze będziecie mieć mnóstwo przestrzeni na poddaszu jeśłi program parteru będzie taki jak chcesz...Może jednak taras? a może parterówka z antresolą i na niej duży gabinet? Może być Ci trudno zmniejszyć powierzchnię przy takich założeniach jak masz teraz... Parterówka nsię nie zmieści, jeśli chciałabym mieć minimum ogrodu Działka ma tylko 370m2! Dlatego chciałabym by obrys zewnętrzny domu nie przekraczał 100 m2, wtedy zostanie 270 m2 na ogrod Taras jest mi niepotrzebny, częśc domu może być parterowa cześć piętrowa - i tak jest na jednym z rzutów. Mamik - a która to wersja I, bo trochę tych rzutów umieścilam, a odpadły te ze studia Z500, bo nie raczyli mi odpowiedzieć na maile oraz te zupełnie pierwsze, gdyż po narysowaniu i zwymiarowaniu wyszły albo za duże albo nieustawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.11.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 przy takim programie parteru zawsze będzie dość duża powierzchnia zabudowy... a mówisz, ze chcesz mieć jak najwięcej miejsca na ogród... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2009 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 9x10m to 90 m2 - mieści się w założeniach. Te moje rysunki mają ok. 8,5 x 11-12 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.11.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 9x10 to w środku sporo mniejmoja powierzchnia zabudowy to 126m - pow. parteru 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2009 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 owszem. Dlatego głowię się i głowię nad kartką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.11.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 a gabinet, koniecznie musisz mieć na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 04.11.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 http://images29.fotosik.pl/249/267d4561cb5da635med.jpgo to mi chodzilo, gabinet jest w takim miejscu, ze można kogoś przyjąć nie wpuszczając go do kuchni, jadalnia koło salonu i kuchni, dla mnie taki rozkład byłby ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2009 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 a gabinet, koniecznie musisz mieć na dole? Jakbym miała na górze tobym parteru już nie potrzebowała Ja rysuję całe dnie, facet gra - problem pojawia się gdy po herbatę czy kanapkę trzeba zejśc do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2009 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 o to mi chodzilo, gabinet jest w takim miejscu, ze można kogoś przyjąć nie wpuszczając go do kuchni, jadalnia koło salonu i kuchni, dla mnie taki rozkład byłby ok To bardzo wczesna koncepcja - moja działka jest na nia za mała. Po rozrysowaniu na papierze milimetrowym albo nie mieściły się meble, albo ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.11.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 a gabinet, koniecznie musisz mieć na dole? Jakbym miała na górze tobym parteru już nie potrzebowała Ja rysuję całe dnie, facet gra - problem pojawia się gdy po herbatę czy kanapkę trzeba zejśc do kuchni. no to współczuję na pocieszenie powiem Ci, ze kiedy zaczynałam robić swoj dom, to nie wydawało mi się możliwe, zęby mieć to co mam(pralnia, spiżarnia, kotłownia, garderoba itd itp) na 160m2 użytkowej. A jednak się dało Z tym, że zajęło mi to okrtąglutki rok Najpierw rysowałam niezliczone ilości koncepcji, potem wkroczył archgitekt itd... no i wespół zespół, jakoś poszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.11.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 To bardzo wczesna koncepcja - moja działka jest na nia za mała. Po rozrysowaniu na papierze milimetrowym albo nie mieściły się meble, albo ogród szkoda a nie da się zwęzić o 0,5m?? pewnie sprawdzałaś i się nie da, ale tak pytam, bo taki rozkład byłby dość funkcjonalny, tylko może przeszkleń trochę mniej, to pomieszczenia nieco bardziej ustawne się robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts