venus_genetrix 26.02.2014 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Witaj:) Odważyłam się napisać, bo lista jest świetna - całe spektrum możliwości Dziecko-mop rewelacja - szkoda, że jak moje były takie małe, to takiej weny nie miałam Pozdrawiam gorąco, pozostając pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2014 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Miałabym więcej pomysłów, tylko musiałabym Kulczyka zaprosić na tą parapetówę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 27.02.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 wpisałam suszarka ścienna w google grafika Można też szukać pod hasłem "suszarka hotelowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Melatonina 27.02.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Na elektroda ludzie nie takie rzeczy robią. Ale jak pisałam, nie mam zielonego pojęcia o montażu elektryki. W przeciwnym wypadku przerobilabym moja lampę kreslarską na kinkiet zamiast kupowac drogie lampy, które wyglądają tak samo jak moja. w ikei teraz jest promocja na lampy a la kreślarskie - może by Ci pasowały; nazwy nie pamiętam, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2014 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Można też szukać pod hasłem "suszarka hotelowa" To ma być suszarka na pranie a nie do włosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2014 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) w ikei teraz jest promocja na lampy a la kreślarskie - może by Ci pasowały; nazwy nie pamiętam, niestety One też mają pstryczki na kablu, sprawdzałam. Bo taka, gdyby ją mozna było przykręcić do sciany, byłaby niezła (szkoda tylko, że nie biała): http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/forsa-lampa-biurkowa__66021_PE166226_S4.jpg Albo taka, na dodatek biała, jak chcę: http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/tral-lampa-biurkowa__0099679_PE241871_S4.JPG Ale własnie - włącznik na kablu. Z tego, co czytałam Skandynawowie mają zakaz robienia pstryczków na obudowie klosza (bo można się oparzyć) Edytowane 27 Lutego 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 27.02.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 To ma być suszarka na pranie a nie do włosów To ja już nic nie mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 27.02.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Elfir jako ze mieszkam na skandynawii to podam 2 linki, ktore do glowy mi teraz przyszly... Bohus i Living W Living zauwazylam lampe scienna Riga 349nok czyli jakies 175zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2014 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Riga ciekawie wygląda, tylko szkoda, ze nie ma wiekszego opisu, np. jak długie jest ramię. Bo z krótkich taka jest niedroga, ale niestety ma krótkie ramię:http://www.kosmicznelampy.pl/_uploads/thumb/uploadslampyREALITYKinkietycyclone-72991001-kopiowanie-jpg_372__normal__1376318016.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 27.02.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 No wlasnie nie ma bym musiala osobiscie podjechac i zobaczyc.. Fajna ta Twoja:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Melatonina 27.02.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 One też mają pstryczki na kablu, sprawdzałam. Z tego, co czytałam Skandynawowie mają zakaz robienia pstryczków na obudowie klosza (bo można się oparzyć) ktoś musi myśleć za nich... chyba nie jest dużą przeszkodą ten pstryczek na kablu? odcinasz i łączysz na sztywno - poproś męża czy kochanka - zrobi; jak pomyśli, to i tak się uda, żeby nie było widać kabla chyba, że chcesz ją włączać siedząc na fotelu, to podpowiem, jak to zrobić inaczej - z pilota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2014 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Ja mam miejsce na te kinkiety nad biurkiem. Kable na kinkiety wyprowadzone są dośc wysoko, bo zakładałam, że ramię lampy będzie długie i składane - jak w klasycznej lampie kreslarskiej. Stąd najbardziej optymalny włącznik to taki na kloszu lampy, bo będzie w zasięgu ręki. I ramię lampy musi być długie, by mozna ją było docięgnąć nie wstając zza biurka Mój ideał najlepiej jakby był w kolorze miedzi lub polerowanego brązu, bo planuję u siebie ciepłe kolory Niestety obecna moda preferuje skandynawską biel i loftowe żelazo, czerń i szarość Wiszące kable na ścianie odpadają z powodów estetycznych (jest to duża, pusta ściana, na której co najwyżej mogą zawisnąc zdjęcia ogrodów), a mój mąż nie ma zmysłu (i przede wszytskim chęci) do takich robót, jak przerabianie włączników. Jak miałabym oddać lampę do przerobienia, to zamiast kupowac drogie kinkiety wzorowane na lampach kreslarskich, które i tak trzeba przerobić, to kupiłabym najtańsze, typowo robocze lampy kreślarskie i przerabiała je http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRE4yvLTJU469zwrqtf-eAe2GsEhnAh2ofC_f5acXFJe3O72vt2 - 45 zł. Tylko jak zamocować je do ściany? Skręcic kabelz kablami na ścianie to mąż się podejmie - tylko trzeba zamaskować kostkę (lub vago) i jakoś zrobić element mocujący do ściany. A tak wygląda koncepcja biurka. http://images64.fotosik.pl/704/49914131cc532c3c.jpg Edytowane 27 Lutego 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.02.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 @Elfir, a może coś w ten deseń: poszukaj typowej(?) lampy "doblatowej", tj. z tym takim badylkiem u dołu, i gniazdem mocowanym do blatu. Jeśli w odcieniu np. "miedziopodobnym" to mocowanie może takie: - bierzesz rurkę miedzianą, rozwiercasz powiedzmy dwa otwory fi8 (?), - kupujesz takie śrubo-wkręty (dwa), coś takiego jak do mocowanie np. obejm rynny, keyword: galeco dybel) z gwintem jw. - M8, do muru wkrętasz je w długi kołek rozporowy (rozstaw jak otworu w rurce) - LUB po prostu odcinek pręta gwintowanego np. na kotwie chemicznej mocujesz w murze - skręcasz mocno zakotwione śruby nakrętkami od zewnątrz i od środka rurki Tak w skrócie, załączam szkic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2014 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 A jak ukryć połączenie przewodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 27.02.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 W takich lampkach przewód chyba zwykle wychodzi gdzieś w okolicy jej podstawy (tego gniazda), Ty natomiast rozumiem masz biały przewód wyciągnięty ze ściany (pod tynkiem idzie w dół)? Obawiam się (na tę chwilę nie mam pomysłu) że mikro-demolki ściany się nie obejdzie. Chyba nawierciłbym (bezpośrednio nad przewodem wychodzącym ze ściany) otwór, taki powiedzmy fi 15-20mm, głęboki na 4-6cm (?), dosłownie aby zmieścić w nim połączenie z przewodem lampy (dobrze przewidzieć kilka cm naddatku na "drugą szansę"). Złączaki Wago zaizolowane taśmą powinna być OK (pyt. do kogoś elektrycznego), i zatynkować. Ten otwór można przycylować tak aby coś (np. ramie lampy, lub góra tej tujejki miedzianej) go przesłaniało. Można oczywiście książkowo puszkę (lub "puszeczkę", są takie kinkietowe, fi chyba 35mm). To tak na szybko. Jak podejmiesz temat, jeszcze kilka szczegółów bym dopisał (do poprzedniego). Wygląda to na precyzyjną dłubaninkę (z jakim-tam ryzykiem), sama oceń. Mam też inną myśl, ale to może jutro bo muszę uciekać od kompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2014 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 mozna się pobawić w wiercenie puszki, chociaż po tynkach, w zamieszkałym domu nie jest to wesoła zabawa. Mam prostszy sposób: ukraść tolomeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.02.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 kup lampę kreślarską biurkową z podstawą....samą podstawę przymocuj do ściany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 28.02.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) Elfir zajrzyj do Narendil ona sama zrobila sobie lampy z wysiegnikiem #3997 Edytowane 28 Lutego 2014 przez TAR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2014 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 (edytowane) OOOO DIY Narendil to właśnie ta puszka maskująca kable, której brakowało mi w mojej koncepcji. Dzięki, że wyszukałyście mi to w wątku Narendil. Grzeniu - bardzo dziękuję ci za rady, bo dzięki tobie wpadałm na jeszcze jeden sposób montażu (ta miedziana rurka mnie zainspirowała). Wykorzystam zwykłą rurkę z tworzywa zalaną czymś twardym, co zlepi mi z rurką podstawę lampki a łączenie kabli zamaskuję panelem z drewna lub płyty k-g. Mam resztki palet na działce i resztki płyty k-g. Płytę k-g mozna byłoby pomalowac pod kolor ściany w salonie (ciemny, prawie czarny brąz): http://images64.fotosik.pl/706/c810880868274b0d.jpg Najchętniej za panelem schowałabym długie korytko na rośliny, ale boję się bliskiego połączenia wody i przewodów. Wiem, że dobry majster poradziłby sobie z takim problemem bez trudno, tylko ani ze mnie dobry, ani majster No teraz to nie mogę się zdecydować Pewnie pomysł Narendil pójdzie nad kanapę a pomysł oparty na grzenia nad biurko. Jak jesteście tacy dobrzy w wymyslaniu to druga zagadka Nad stół miały zostać powieszone dwie lampy Aura, ale w ciągu naszych 3 lat budowy producent rozpędził się z podwyżkami i dzisiaj sztuka kosztuje ponad 700 zł. Stąd szukam rozwiązania podobnego jak z lampami kreślarskimi, ale z lampą, która ma materiałowy abażur: http://sklep.lampyluna.pl/media/products/fc438e583ec481e4ef580db8bc8f4bde/images/thumbnail/big_21.jpg?lm=1392976855 Edytowane 28 Lutego 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 28.02.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Elfir, ta moja druga myśl (prostsza) trochę podobna do DIY Narendil, tj. zamocowanie do ściany (nad przewodem, lub obok) albo kawałka stalowego ceownika, z nawierconymi otworami na śrubę do muru i na badylek lampy, albo kawałka kątownika z przyspawaną tulejką (rurką). W obu wariantach potrzeba stylowo zamaskować to mocowanie i połączenie przewodów (pod nim). Zalety - b. proste wykonanie (jedna dzura w murze na kołek/dybel). Szkice niżej. Ta podstawka z linkowanego dziennika to mi się właśnie tak przypominała z własnych lamp biurkowych (moje od dawna leżą w składziku lub na wysypisku). Tutaj zwracam uwagę na wytrzymałość tego plastykowego gniazda - zamocowana do blatu biurka przenosi chyba mniejsze siły, niż zamocowane do ściany (z lampą odchyloną raczej do poziomu). Przy suficie rozumiem zasadniczy problem to grawitacja (tj. aby lampa nie spadła do filiżanki)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts