Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dysperbit bezpośrednio na strop. Tylko dysperbit bezrozpuszczalnikowy! Grubo malowane, dwie warstwy. Szansa, ze pojawi się woda opadowa jest minimalna, głównie chodzi o wytrącanie się pary wodnej.

Papa Vedag - firma oferuje 10 lat gwarancji, wiec nie sądzę by po 11 latach trzeba było już zmieniać :)

Docelowo i tak planuję dach zielony, ale na razie kasy nie ma.

Pierwotnie myślałam o dachu w systemie odwróconym (i tak był zaprojektowany konstrukcyjnie), ale koszty okazały się za wysokie, poza tym okazalo się, że nie ma systemowych rozwiązań dla odwodnień takich dachów w domach energooszczędnych. Trzeba albo podgrzewać wpusty albo usunac w jednym miejscu izolację ściany attykowej.

To jest bardzo tanie rozwiązanie, które można dowolnie w przyszlości modyfikować.

W mojej okolicy wszytskie domy z lat 70-tych mają papę na płaskich dachach i nikt nie narzeka. Całe osiedla bloków z płyty mają dachy kryte papą. Kiedyś, kiedy nie było pap termozgrzewalnych, używało sie lepików, ale teraz to na dachu papę się zgrzewa - powstaje jednolita powierzchnia.

Poza tym gont bitumiczny to też jest papa, a jakoś ludzie nie mają z tym problemów :)

Zwróć uwagę, że moja konstrukcja dachu nie ma żadnego komina, grzybka wentylacji, wyłazu czy świetlika - jest jednolitą powierzchnią.

Każdy element na dachu to źródło ewentualnych przecieków, bo wyjątkowo starannie trzeba robić kołnierze.

Ze względu na koszt polecam ci ukształtowanie warstwy spadkowej podczas wylewania stropodachu. Ewentualnie zrobienie warstwy spadkowej ze styrobetonu lub perlitobetonu. Styropian spadkowy jest koszmarnie drogi

Edytowane przez Elfir

Dzięki za odpowiedzi. Wciąż jednak mam "uraz" do papy. Mieszkałem kiedyś w domu z płaskim dachem , który przeciekał (prl-owska kostka). Nie ukrywam, że szukam tanich rozwiązań, ale w miarę trwałych. Bardzo podoba mi się Twój dach - niby z attyką ale jednak bez konieczności podgrzewanych rynien. Pomyślałem, że można by zrobić podobnie, ale dach pokryć blachą. Tylko czy tak się w ogóle robi? No i wtedy trzeba by chyba normalną więźbę?

Jest opisane w dzienniku - sciągnieli jakiegoś kolesia od instalacji chłodniczych i owinęli na nowo wszytskie rury.

W porównaniu z poprzednim ociepleniem to nowe wygląda naprawdę ekstra i problem zniknął.

Po prostu niewielkie niedokładności w przyleganiu pianki i ciepłe powietrze miało styk z zimną rurą.

A... jeszcze co do drzwi wejściowych: bardzo spodobał mi się jeden z modeli tej firmy(wersja grubsza, arctic bodajże) no i mają bogatą paletę kolorów, a ja chcę niebieskie drzwi frontowe. Niestety, po tym, co napisałaś o przemarzaniu to nie wiem już sama :( Masz na oku jakąś inną firmę? Szukałam w necie firm, które oferują drzwi w kolorach(niebieskim konkretnie), ale chyba źle szukam. :(

każda firma maluje w RAL za doplatą.

Grubsza wersja ma chyba takie same parametry przenikania ciepła (przynajmniej tak było, kiedy sprawdzałam ich certyfikaty)

Na ogród trochę trzeba poczekac, bo wnętrz nie mam jeszcze wykończonych. W tym roku pewnie tylko taras i opaski. Być może betonowa zapora przed malinami sąsiada.

Witam. Dotarłam o Ciebie z innego tematu, bo wiem, że zakupiłaś i użytkujesz płytę indukcyjną Electrolux EHI6540FOK . Pisałaś o niej pozytywnie. Czy ona ma funkcję booster dla każdego pola oddzielnie. Na stronie producenta pisze , że posiada tą funkcję, ale nie mogę dojść do tego czy dla każdego pola oddzielnie. Z góry dziękuję za pomoc.

Miałam kilka pytań dotyczących Tarima Roble, które mam w łazience na parterze. Czyszczę wodą ślady po paście od zębów, smug nie widać. Wyglądają tak.:

http://images65.fotosik.pl/1042/87f4b3d69ef071b3gen.jpg

http://images62.fotosik.pl/1043/e1981135f2c4236egen.jpg

Niestety zdjęcia komórką i w kiepskim oświetleniu.

Płytki są satynowe, dlatego lampa błyskowa daje efekt połysku, którego normalnie nie ma.

Z powodu przeróbki ocieplenia na rurach rekuperacji musieliśmy zdemontować płyty k-g i łazienka jest niewykończona, bo majstrom się nie chce na takie drobne prace przychodzić. Dlatego nie ma ani sufitu, ani lustra, ani szafki z boku sedesu na mopy a lampy leżą grzecznie w kartonikach.

Nie mogę zanleść wieszaków, jakie sobie wymarzyłam, a nie mam narzędzi do DIY (np. otwornicy), chociaż projekt w głowie mam.

Zalezy mi na tym, by wieszaki były z drewna (nawiązywały do płytek) i z ramieniem do suszenia ręczników (przy podłogówce nie mam grzejnika do wieszania mokrych ręczników, jak w mieszkaniu w bloku :) )

Przykładowo:

Taki klocek drewniany z osadzonym kijkiem i przykręconym haczykiem na podomkę u dołu:

http://images61.fotosik.pl/1040/8b0d3b80e6917547gen.jpg

Musze powiedzieć, ze rozczarował mnie sedes Duravit D-Code - bardzo słabo się spłukuje. Praktycznie muszę spłukiwac pełną objętością spłuczki.

Edytowane przez Elfir

@Elfir, mam pytanie dot. daszka nad drzwiami, bo mierzę się z tym tematem u siebie (płaski, płytki, zamocowany tylko do elewacji):

- jakie ma wymiary? patrząc na Twój projekt, wychodzi mi jakieś 195cm szeroki, 115cm głęboki (od lica drzwi).

- zwróciłaś może uwagę, czy (ew. na ile) przy mocno zacinającym deszczu krople sięgają drzwi?

- czy zimą (była jakaś?) nie było żadnych kłootów z wychładzaniem w okolicy nadproża (mostki, może ze względu na stalowy szkielet)?

- czy są tam jakieś rynienki, coby woda nie leciała na głowę z krawędzi daszku?

Głęboki jest na 1 m + 2-3 cm aby obróbka wystawała poza lico ściany

Długi na niecałe 180 cm

kontrukcja nośna była robiona "na oko" coś 0,9x1,5 m. Na to poszła płyta OSB, styropian i od góry papa i blacha a od dołu tynk. Czyli cała konstrukcja jest ocieplona 10 cm (bo taki mieliśmy styropian).Chyba tylko od dołu jest cieńszy. Wnętrze jest opiankowane.

Zima była łagodna, a konstrukcja nie jest mocowana do nadproża - jest nad nim.

Tutaj widać, że są tylko cztery wkręty:

http://images62.fotosik.pl/1061/7c4c6a74bc36fa3cgen.jpg

http://images65.fotosik.pl/1061/f82f1904faa5ae4bgen.jpg

http://images65.fotosik.pl/1061/4413c92f5a8b27fcgen.jpg

Rynny nie ma. Blacha wyprofilowana w taki sposób by skapywało z jednego naroznika głównie.

Deszcz tylko w silne wiatry zacina na dół drzwi. Ale nas osłania przed wiatrami pn-zach mur od sąsiadów. A od pd-zach mamy wystającą częśc budynku. Więc przed wejściem jest bardzo zacisznie.

Edytowane przez Elfir