Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elfir stawia klocka - komentarze

Recommended Posts

Ponieważ kilka postów wcześniej zaznaczyłaś, że przejrzałaś już mnóstwo gotowych projektów

i masz zamiar skorzystać z projektu indywidualnego, nie chciałbym si narzucać, ale może spojrzysz jeszcze na moje ulubione kostki :)

http://plugshop.pl/index.php?c=produkt&id_pro=324

Większość z ich projektów ma płaskie dachy, ten powyżej zamieściłem ze względu na rozkład pomieszczeń.

Strona studia:

http://www.plugstudio.com/

Strona trochę rozsypana(trudno się korzysta- przynajmniej mnie), ale może warto zapytac o indywidualny projekt kostki dla Ciebie :wink:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faktycznie, osoba, ktora robiła im stronę powinna zostać pozbawiona prawa wykonywania zawodu. :)

Domy fajnie wyglądają z zewnątrz. Ale te przeszklenia, tarasy, zewnętrzne żaluzje, drewno to duże koszty realizacji.

Większośc ich projektów ma jednak otwartą kuchnię i brak dodatkowego pokoju na parterze.

Jeden projekt byłby do zaakceptowania, ale po przeróbkach.

• 3 weeks później...

Hej. Nie wiem która wersja na dziś jest bardziej aktualna :)

Odnośnie pierwszej to minus jest kibelek obok kuchni :(, dalej skośne ścianki które nie ułatwiają i widać, że ktoś coś kombnuje z miejscem a trudno coś tu zyskać, dalej tam gdzie ta duża strzałka to komunikacja która jest duża a niewiele wnosi do przestrzeni użytkowej, nie widać czy ta ścianka pomiędzy gabinetem jest wysoka czy niska ? ale i tak myśle, że gabinet raczej przy wejściu i z możliwością wydzielenia i zamknięcia drzwi. Ogólnie wersja 1 wypada słabo, te wycięcia w narożnikach nic nie dają a tylko komplikują.

Wersja 2

Pasuje mi dużo bardziej :) Myślę, że przy wejściu zaraz po prawej mógłby być gabinet, a reszta otwarta i podzielona tylko schodami. Kuchnia się broni sama bo jest niewidoczna i ma fajne dwa wejścia. Nie wiem czy potrzebne są drzwi do wiatrołapu, po skosie, bo chyba bardziej ograniczają niż oddzielają. A może warto zabudować również ten kawałek przy wejsciu ktory wypełni na prostokąt ? Będzie łatwiej do budowy i ocieplenia bez mostków.

co do piętra to myśle, że balkon tam jest zbędny ale ustawienie piętra można robić w drugiej kolejności jak już parter będzie gotowy.

Tutaj link może nie bardzo odpwiadający temu co potrzebujesz jesli idzie o okna i ustawienie, ale ma ciekawie zaprojektowane schody i łazienkę w centrum i zamiast garażu mozna coś tam pokombinować z gabinetem, ale to już bez wgladu na salon. Może się przyda :)

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/alfa/256

pozdr adam

Cześć Elfir! Jak tam działania logistyczne? Udało ci się dojść do ładu z projektantem i projektem? My jakoś nie możemy się zdecydować :oops: Co prawda dokładnie wiemy czego chcemy, jednak pomysłów na minutę mamy tysiąc! Wszelkie koncepcje są od siebie tak różne... Dobrze, że mamy sporo czasu na podjęcie decyzji :lol: Pozdrawiamy i czekamy na wasze relacje z placu bojowego :wink:

Hej. Nie wiem która wersja na dziś jest bardziej aktualna :)

Odnośnie pierwszej to minus jest kibelek obok kuchni :(

Dzięki temu mam jeden pion wodny, krótkie odcinki rur. Czy jakaś toaleta smierdzi obecnie na tyle, by to przeszkadzało? W każdym niemal bloku kibelki sa tuż przy kuchniach. Wole kibel przy kuchni niż w salonie, jak czasem się zdarza w gotowych projektach.

kowej, nie widać czy ta ścianka pomiędzy gabinetem jest wysoka czy niska ? ale i tak myśle, że gabinet raczej przy wejściu i z możliwością wydzielenia i zamknięcia drzwi.

Dlaczego? Nas jest dwoje. Po co się zamykać?

Ale masz rację ze skosami, trochę mieszają w przestrzeni.

Niestety dom z linka jest za duży i w metrarzu i w rzucie.

Witaj Elfirku

tak na pierwszy rzut oka to koncepcja nr 1 jak dla mnie jest lepsza, chocby z tego względu e masz wyjście na taras z kuchni :) to cenna rzecz :D

poza tym, wydaje mi się sprawniejszy komunikacyjnie...

ale jeszcze bedę dumac :)

a jak sa ułożone strony świata? południe jest na "wierzchołku" salonu ?

mam też wrażenie, że jakby jeszcze pokombinowac z WC, to dałoby się go zmniejszyć na rzecz kuchni i wtedy łatwiej by było o blat do jedzenia... przy takiej odległości do stołu jadalnianego chyba musiało by cos byc by tyłek na szybko usadzić ;)

pozdrawiam, kibicuje i trzymam kciuki :)

no to czekam na rzuty z CADa :)

a powiedz, dlaczego na dole chcesz mieć prysznic w łazience?

u mnie tez tak jest, tzn mamy prysznic w wc (dołozyliśmy go tam) i wanne w drugiej, łazienki se sobą sąsiadują i robilismy tak, ze najpierw mieliśmy tylko te małą łazienke z prysznicem, jak się przeprowadzaliśmy, a po roku czy jakoś dopiero te dużą, z wanną, i odkad jest ta duża to ani razu przez ostatnie dwa lata nie skorzystałam z prysznica :o sama jestem zaskoczona... korzystamy z wanny (nawet biorąc prysznic)....

ale to tylko takie nasze doświadczenie :)

i dziś się zastanawiam, czy moja gimnastyka przy projektowaniu aby ten prysznic tam jak najkorzystniej miejscowo wsadzić była potrzebna :)

nie wiem jaki jest powód u Was, ale może warto to jeszcze przeanalizować :)

pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

http://img137.imageshack.us/img137/4579/mikoajzlodu.jpg

Zdrowia, szczęścia, pomyślności i niech dobroć wśród Was gości.

By Wam wszystko pasowało...

By kłopotów było mało...

Byście zawsze byli zdrowi...

By problemy były z głowy...

By się wiodło znakomicie i wesołe było życie!

Niech radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia towarzyszy wszystkim przez cały Nowy Rok 2010.

Życzymy, aby dla Was był to Rok szczęśliwy w osobiste doznania, spełnił zamierzenia i dążenia zawodowe i społeczne oraz by przyniósł wiele satysfakcji z własnych dokonań!

Elfir! Słonko! Ja bym chętnie zobaczyła - ale nie mam programu! Fajnie że "warunki" macie! I z projektem ruszacie! Potem tylko pozwolenia i jazda!

My na gminę się wybieramy, o nasze "plany na przyszłość" popytać! Termin zapewne mało efektywny będzie - czy w urzędzie będzie ktoś myślał o pracy w okresie po świętach przed sylwestrem? Zobaczymy!

Powodzenia