Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

J-24

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...

Troche sobie poczytalem o kolektorach i doszedlem do kilku wnioskow:

- najwiekszy problem jest taki, ze potrzebujemy ciepła wtedy kiedy go nie mamy !!

- latem mamy nadmiar ciepła, zima zysk z solara jest mizerny i ledwie nadaje sie na grzanie wody do mycia rąk.

Solary powinny miec mozliwosc zmiany konfiguracji z rownoległej ( lato ) na szeregową ( zima ) - powinno to dac wyzsza temp zima ( chyba ze sie myle )

Duzy zbiornik ( 500L ) dla CWU z przegroda ale z 2 wymiennikami w srodku gornym i dolnym polaczonymi szeregowo ( latem )

Zima solar grzeje wstepnie ( dolny wymiennik ) CWU lub podlogowke ( w zaleznosci od temp solara ), gorny wymiennik zasilany CO

Zbiornik do akumulacji ciepla najbardziej sie oplaca zrobic z szamba betonowego ( 6m3 kosztuje 1200 ) i ocieplic je od srodka styropianem ( moim zdaniem tak jest prosciej ) jako wymiennik zastosowac grzejniki aluminiowe. Zgromadzone cieplo wykorzystać jako 2 stopien GWC.

Zastosowac zwykly GWC latem jako klime, a na zime wpiac w szereg z akumulatorem.

• 8 months później...

Witam

Rozważamy taki akumulator ciepła dla klienta, choć szanse na realizację raczej średnie. Pomysł mamy taki: wykonać wewnątrz domu dodatkowe, zamknięte pomieszczenie z żelbetu o wymiarach 6x6x4m, od środka ocieplić 30-35 cm pianki poliuretanowej (aby straty ciepła nie przekraczały 500W - żeby nie przegrzewać domu latem i aby wystarczyło tego ciepła jak najdłużej), na to położyć membranę - coś jak dachową, tylko musi być trwała i wytrzymała do +70'C. Przy ok. 100 m3 pojemności dałoby to ok. 5000 kWh, czyli przy dobrej izolacji dom będzie pasywny. Taki zbiornik z kolektorami miałby robić zamiast pompy ciepła, kolektorów potrzeba by do tego. ok. 15 sztuk płaskich i 5 próżniowych - koszty niewiele wyższe niż przy PC. Tutaj mam pytanie o materiał na membranę - co można zastosować? Z powodu dużych kosztów oraz ograniczonej trwałości zbiorników stalowych myślę nad tworzywami sztucznymi.

Równolegle zastanawiamy się nad przeróbką powietrznej PC w celu podwyższenia COP-u - dorobienie dodatkowego parownika w postaci stalowej, pochylonej płyty o jeszcze nieokreślonych wymiarach (wstępnie wyszło ok. 2m x 1m) - przy temperaturach poniżej -5'C parownikiem stawałaby się właśnie ta płyta, na którą okresowo wylewałoby się wodę ze studni. Problem usuwania lodu można rozwiązać na dwa sposoby - albo (przy stosunkowo cienkiej płycie odwracając na chwilę obieg w PC, tak aby spodnia warstwa lodu stopiła się i lód spłynie, albo wykonać kilka otworów przez które wchodziłaby woda z pompy ciśnieniowej ok. 40 barów, i odrywałaby warstwę lodu. Trzecia opcja - najprostsza teoretycznie ale najtrudniejsza praktycznie - wymagałaby większej wiedzy o fizyce lodu, ale może da się wykorzystać jakiś materiał, do którego lód nie przywiera i swobodnie się zsunie po osiągnięciu jakiejś tam masy.

Wynalazki z Helmutowni (zbiornik w chacie za 100 k (nowy) lub za 50k (używany) jakoś do mnie nie przemawiają... O inwestorze nie wspomnę :-)

Pozdrawiam i o opinię proszę.

Edytowane przez Indiana_

• 11 years później...
pozwolę sobie troche odkopać temat:

co sądzicie o akumulatorze ciepła ze zbiornika na szambo + ocieplenie np xps/styrodur na pianke

Ja mam 4 kolektory na 400l bufor Ty na szambo około 10m3 potrzebujesz sztuk około 600 szt. aby to miało ręce i nogi. Jak masz tyle działki kombinuj.

Kolektory nie są złe jeśli są zrobione dobrze jeśli bufor stoi np. w piwnicy gdzie cały rok temperatura wynosi około 20*C działają wybornie u mnie z pompą ciepła, pompa dogrzewa wodę do 40*C (aby była do mycia) i z tego samego bufora jest pobierana woda na podłogówkę gdzie idzie 27*C..