Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzewa i krzewy nad głęboką rurą kanalizacyjną ?

Recommended Posts

czy można sadzić cokolwiek nad rurą kanalizacyjną? rura przebiega na głębokości 3 metrów. akurat przez fragment działki idzie taka rura, a zależy mi aby tam coś rosło.

wiem, że teoretycznie powinno się zachować odstęp. ale w praktyce - czy ktoś wie jak głęboko mogą sięgać korzenie tuji?

Mam ten sam problem. Już się kogoś kiedyś pytałam i ponoć nie ma przepisu zabraniającego sadzeniem drzew czy krzewów nad rurą. Trzeba wziąć tylko pod uwagę wystąpienie jakieś awarii w przyszłości i ewentualnych napraw. Ja bym tuje śmiało sadziła.

Sama zamierzam posadzić większe drzewa blisko rury, trudno :-? :oops:

Najwyżej bedę je musiała usunąć :(

PA!

Duży świerk - na pewno powyżej 3 m głebokości. Ale dotyczy to kilkunastoletnich roślin.

Lepiej posadzić krzewy niż drzewa. Można w tym miejscu jeszcze usypać dodatkowa górkę.

Albo posadzić trawy - np. wysoki na ponad 2 m miskant olbrzymi

Witam serdecznie.

Korzonki to nie problem. Problemem będzie jak ktoś wpadnie na pomysł by przy danej rurze pogmerać. Pamiętam jak panowie odnajdywali rurę na działce dziadków, to nie tylko drzewa im przeszkadzały. Płot na ten przykład w drzazgi (staruteńki był, ale kurde jaki fajny) poszedł.

teco - weź poprawkę na to że w razie... to panowie idą ostrówkiem. Sentymentalny jak który, to nie w kwestii drzewek. Rozjadą pas ziemi 2-3 metrowy. Może podpytaj czy sąsiedzi lub wodociągi czegoś nie planują i jak nie to nasadzaj coś czego szkoda (stosunkowo) mało.

• 9 years później...

Stary temat, ale dla mnie o tyle ciekawy, że właśnie będą mi projektować przyłącze kanalizacyjne.

Chyba dam je równolegle do ogrodzenia, ale w odległości ok. 3m od ogrodzenia, żeby między rurą a fundamentem ogrodzenia spokojnie mogły się rozkorzeniać jakieś krzewy lub tuje. Co o tym sądzicie? 3 metry chyba będzie OK?