AXENTY 01.11.2023 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Wiem, że temat dość stary, ale podbijam. Krótkie pytanie: czy istnieją filtry / sposoby do usuwania detergentu z wody? Chodzi o oczyszczenie wody po kąpieli / prysznicu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 01.11.2023 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Wiem, że temat dość stary, ale podbijam. Krótkie pytanie: czy istnieją filtry / sposoby do usuwania detergentu z wody? Chodzi o oczyszczenie wody po kąpieli / prysznicu. Oczywiście jest taka opcja, ale jest to rozwiązanie baaaardzo kosztowne w zależności od wydajności.. Kwestia tego, w jakim celu ma być użyta woda z odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 01.11.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Kombinuję nad recyrkulacją wody w prysznicu. Woda, po oczyszczeniu miałaby wracać do prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 01.11.2023 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2023 Nie musi być tej wody dużo, wystarczy jakieś 1-1,5l/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_Hej 09.11.2023 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 [ATTACH=CONFIG]466919[/ATTACH]Dzień dobry,Proszę o opinię, ponieważ chcemy wymienić żywicę jonowymienną w zmiękczaczu i zastanawiam się nad jakością żywicy firmy Dupont. Czy jest to żywica dobrej jakości? zależy mi na jak najlepszej. Zastanawiałam się również nad Lewatit nie wiem, która jest lepsza. Mam spory problem z wodą, ponieważ po zamontowaniu zmiękczacza pojawiają się straszne osady nie do usunięcia jedynie pasta polerska to czyści dlatego myślę nad wymianą żywicy, gdyż jest może słabej jakości dlatego zależy mi by zakupić coś naprawdę dobrego i sprawdzonego. Jeżeli chodzi o wodę to badania laboratoryjne wskazują na to, że z wodą jest wszystko wporządku. Przed zmiękczaczem również nic się z armaturą nie działo po montażu jest dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.11.2023 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Żywice DuPont'a są dobrej jakości, ale moim zdaniem Lewatit jest lepszy. Inna sprawa to te "osady" - były już na tym forum takie sytuacje, że woda w badaniach wychodziła prawidłowo, a na armaturze pojawiały się plamy... zazwyczaj chodziło o to, że powłoka na armaturze jest albo kiepska albo reagowała z miękką wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_Hej 09.11.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Żywice DuPont'a są dobrej jakości, ale moim zdaniem Lewatit jest lepszy. Inna sprawa to te "osady" - były już na tym forum takie sytuacje, że woda w badaniach wychodziła prawidłowo, a na armaturze pojawiały się plamy... zazwyczaj chodziło o to, że powłoka na armaturze jest albo kiepska albo reagowała z miękką wodą. No właśnie skręcałam zmiękczacz robiłam 3,4,5,6 stopni i nie było poprawy. Armaturę też w jednej łazience mam Grohe a drugą excellence. problem też pojawia się np w toalecie gdzie spuszcza się wodę i tam również powstaje wapienny osad, tak samo kabina prysznicowa więc tutaj raczej nie stawiałabym na armaturę tylko jest coś nie tak ze zmiękczaczem albo złej jakości żywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.11.2023 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 O ile pamiętam to poprzednio tez był problem z armaturą Grohe...ale osady na kabinie czy w toalecie to już faktycznie problem ze zmiękczaczem. Tylko jeśli powstaje wapienny osad to znaczy, że twardość nadal jest w wodzie i to powinno wyjść w analizie tej wody. A skoro nie wychodzi to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmwolf126 09.11.2023 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 Mam bardzo twardą wodę ( wykonałem badanie testem kropelkowym - wyszło mi 32 jednostki niemieckie ). W domu jest obecnie 3 osoby, docelowo 5/6 ( wiadomo, czasami więcej podczas wakacji itp. ). Myślałem nad tymi zmiękczaczami: https://filtrdodomu.pl/woda/zmiekczacze/clack-ws1ck-35?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=8900250776&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAo7KqBhDhARIsAKhZ4ujv4p6AvGrmCzJTiSYf-wX3o0J0xpa_qcyaWvH2-eEE39mAegzAXDgaAnd4EALw_wcBhttps://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-clack-d40-ws1ci-meter-automat-usa-dla-4-5-osob-100-purolite-14528678238 Może mi ktoś doradzić w czym tutaj jest różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.11.2023 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 Mam bardzo twardą wodę ( wykonałem badanie testem kropelkowym - wyszło mi 32 jednostki niemieckie ). W domu jest obecnie 3 osoby, docelowo 5/6 ( wiadomo, czasami więcej podczas wakacji itp. ). Myślałem nad tymi zmiękczaczami: https://filtrdodomu.pl/woda/zmiekczacze/clack-ws1ck-35?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=8900250776&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAo7KqBhDhARIsAKhZ4ujv4p6AvGrmCzJTiSYf-wX3o0J0xpa_qcyaWvH2-eEE39mAegzAXDgaAnd4EALw_wcB https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-clack-d40-ws1ci-meter-automat-usa-dla-4-5-osob-100-purolite-14528678238 Może mi ktoś doradzić w czym tutaj jest różnica? Różnic jest wiele... od ilości złoża, jego typu, przez inny sterownik, dodatkowe elementy zestawu (np. bypass), itd. Moim zdaniem oba będą za małe przy założeniu zmiękczenia do zera i tylu osobach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmwolf126 10.11.2023 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2023 A polecisz coś konkretnego? Najlepiej od razu z linkiem do zakupu. Raczej nie zmiękczałbym do 0, tylko powiedzmy do 4/5 jednostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmwolf126 11.11.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2023 A czy to już by było odpowiednie?https://filtrdodomu.pl/woda/zmiekczacze/clack-ws1ck-45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.11.2023 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Jest już lepiej, ale zwróć uwagę, że ten model ma w tytule 45 L, a w opisie wyraźnie piszą, że to tylko 40 litrów żywicy i 5 litrów podsypki żwirowej (która w tym przypadku jest zbędna).Dodatkowo pytanie czy cena zawiera bypass bo nigdzie nie ma go na zdjęciach, w jednym zdaniu piszą, że jest on w zestawie, ale zamiennie używają określenia "wbudowany bypass" - a to dwie różne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 14.11.2023 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 A polecisz coś konkretnego? Najlepiej od razu z linkiem do zakupu. Raczej nie zmiękczałbym do 0, tylko powiedzmy do 4/5 jednostek. Cześć, pytanie, ile na ten moment zużywasz wody. Twardość wody jest znaczna, sugerujemy też żebyś rozejrzał się za systemem odwróconej osmozy do kuchni, jeśli chcesz założyć zmiękczacz wody na dom. Jeśli szukasz sprawdzonego rozwiązania, to zobacz na model Ecoperla Softower M: https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-Ecoperla-Softower-M/584 Z bardziej budżetowych (jednak w zależności ile zużywasz wody, nadal może być to za mały model): https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-Ecoperla-Toro-35/658 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 16.11.2023 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Witam,Czyściłem, dzisiaj cały zmiękczacz wody Hydro 22+, wymieniłem też przy okazji złoże, wszystko działa ok, ale na ziemii znalazłem taką uszczelkę jak na zdjęciach, czy ktoś poznaje gdzie ona może pasować - przepatrzyłem wszystko co było odłaczane, ale nie mogę znaleść...być może ona nie jest od niego? (jest taka możliwość). Głowica to BNT 7650... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.11.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Witam, Czyściłem, dzisiaj cały zmiękczacz wody Hydro 22+, wymieniłem też przy okazji złoże, wszystko działa ok, ale na ziemii znalazłem taką uszczelkę jak na zdjęciach, czy ktoś poznaje gdzie ona może pasować - przepatrzyłem wszystko co było odłaczane, ale nie mogę znaleść...być może ona nie jest od niego? (jest taka możliwość). Głowica to BNT 7650... Wygląda mi to na restryktor płukania (chociaż mogę się mylić bo BNT to nie moja bajka...) - sprawdź na wyjściu ścieków z głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.11.2023 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 (edytowane) Proszę o informację na temat odpływu płukania przy regeneracji:1. jakie są przepływu w litrach / minutę ?2. w pobliżu nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji - jak wysoko można zamontować taki odpływ do kanalizacji położonej dalej i wyżej?3. czy są jakie pompki do przepompowania wyżej płukania zmiękczacza wody?4. jaka jest minimalna średnica węża do odprowadzenia płukania? Edytowane 17 Listopada 2023 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 17.11.2023 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Proszę o informację na temat odpływu płukania przy regeneracji: 1. jakie są przepływu w litrach / minutę ? 2. w pobliżu nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji - jak wysoko można zamontować taki odpływ do kanalizacji położonej dalej i wyżej? 3. czy są jakie pompki do przepompowania wyżej płukania zmiękczacza wody? 4. jaka jest minimalna średnica węża do odprowadzenia płukania? Z tego co u mnie widzę to tam jest ciśnienie sieci, u mnie podnosi z parteru na sam strych kilka dobrych metrów w górę i daje rade... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 17.11.2023 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Wygląda mi to na restryktor płukania (chociaż mogę się mylić bo BNT to nie moja bajka...) - sprawdź na wyjściu ścieków z głowicy. Witam, Dziękuje! strzał w dziesiątkę - to jest DLFC (taka nazwa fachowa) tak dla innych ten restryktor jest na wyjściu popłuczyn do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.11.2023 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Proszę o informację na temat odpływu płukania przy regeneracji: 1. jakie są przepływu w litrach / minutę ? Jeśli pytasz o zwykły domowy zmiękczacz na 20-30 litrów złoża to przepływy są rzędu 8-10 l/min. 2. w pobliżu nie ma możliwości podłączenia do kanalizacji - jak wysoko można zamontować taki odpływ do kanalizacji położonej dalej i wyżej? To zależy od ciśnienia w sieci, ale można spokojnie popchnąć to o piętro czy dwa do góry. Ale jeśli już planujesz taką instalację to radziłbym to uwzględnić dobierając restryktor (dać o rozmiar większy bo opór będzie już spowodowany wysokością) 3. czy są jakie pompki do przepompowania wyżej płukania zmiękczacza wody? Można zastosować zwykłe pompy do kanalizacji - są gotowe urządzenia. Tylko to raczej nie potrzebne. 4. jaka jest minimalna średnica węża do odprowadzenia płukania? Taka, żeby odebrała wymagany przepływ. To także zależy od długości i wysokości, ale praktycznie potrzebujesz kilka-kilkanaście mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts