Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe czy drewniane ?

dominika-2006

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja zrobiłem betonowe i obłożyłem je drewnem.

Majstry nawet nie spojrzały w projekt czy one tam są czy nie tylko liczyli m2 ścian do wyceny więc robociznę jakby miałem free.

Jak policzyłem beton, stal i deski na szalunek + obłożenie wychodziło mi 10.000 zł a za samonośne chcieli 14.000 zł (ceny z 2004)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Przejrzałam także wątek podsuniey przez Daggulkę i jak zwykle nie ma jednoznacznej odpowiedzi...

Najbardziej trapi mnie jednak kwestia tego chłodu w schowku pod schodami, czy dobrze mi się wydaje, że takie betonowe schody dadzą więcej zimna w spiżarni?

A może ktoś ma spiżarnie pod drewnianymi i jest zadowolony?

• 2 months później...

Witam

Stoje wlasnei przed dylematem wybrania schodow : lane z betonu (i potem oczywsicie oblozone) czy tylko drewno ? Warunkiem jest, ze schody te beda musialy byc pelne a nie azurowe. Pod spodem musze miec zamkniety schowek. Czy widzial ktos moe tego typu rozwiazania konstrukcyjne drewniane (moze jakis link). Co taniej wyjdzie ?

Fantom

Tylko i wyłącznie drewniane.

Betonowe drogie jak byk a za obłożenie też będziesz płacić. Dodatkowo niewiele jest ekip które umieją rozrysować dokładnie schody i przeważnie wychodzą krzywe.

Z tego to powodu rób drewniane jeśli jest taka możliwość. A na czas budowy zrobisza tymczasowe drewniane z byle desek.

Witam

Stoje wlasnei przed dylematem wybrania schodow : lane z betonu (i potem oczywsicie oblozone) czy tylko drewno ? Warunkiem jest, ze schody te beda musialy byc pelne a nie azurowe. Pod spodem musze miec zamkniety schowek. Czy widzial ktos moe tego typu rozwiazania konstrukcyjne drewniane (moze jakis link). Co taniej wyjdzie ?

Fantom

Ja będę miał już za 2mc drewniane pełne dębowe i pod nimi schowek. Schody robione przez mojego poleconego wykonawce już widziałem i co konstrukcji to nie mam zastrzezeń.Nie trzeszczą, są stabilne i piekne. W projekcie były schody drewniane i jest na nie niewiele miejsca. Namawiałem wykonawcę aby mi jednak wylał ale był jakoś niechetny. Podejrzewam, że tak jak ktoś wspominał w watku bał się, że schody skrojone na centymetry źle zaszaluje, rozmierzy wyleje i bede truł mu bułe. Co do roznicy kosztów to nie wiem prawdę mówiąc bo i wykonawca i KB odradzali mi własnie lane z opisanych powyżej powodów.

A teraz minusy - drabina w czasie całej budowy to jakaś ku!@#$ tragedia. Ja daje radę ale co mniej wprawni wykonawcy z wielkimi brzuchami, zwiedzające moje włościa mamy, teściowe, ciotki, transport płytek na góre, kaloryferów, nie wspominam wchodzenia z dzieckiem na ręku po schodo-drabinie mojego pomysłu :evil: ....dobrze, że to już końcówka tej merdęgi.

Tak więc za betonem przemawia wygoda w czasie wykończeniówki.

tak na marginesie jak wygladają pełne schody drewniane ? moze ktoś dysponuje foto, bo jescze czegoś takiego nie widziałem...

No jak to jak :wink: Tak jak obłożone betonowe. Wszędzie masz drewno. Druga opcja to wykończenie tam gdzie w ażurowych jest prześwit (nie pamiętam czy to mdf czy osb :oops: ) np na biało. Ale jak na takie schody patrzysz od przodu róznicy nie widać. Ja od tyłu będę miał je wykończone KG a pomiedzy KG i wnetrze schodyw napacham wełny z docieplenia aby je wygłuszyć jeszcze.

co do kosztów i to że schody lane są drogie... mi wykonawca powiedział, że jak chce to mi schody wyleje (w projekcie były oczywiście drewniane) - na moje pytanie ile to będzie mnie kosztowało ekstra, popatrzył tylko na mnie dziwnie i powiedział że zrobi mi to w cenie domu na jaką się umawialiśmy...

czyli koszt tych schodów jak na razie to pewnie około 200-300zł (zbrojenie + beton)

i używam sobie komfortowo już 1,5 roku schodów betonowych - wykańczał później, jak przyjdzie na to pora

Słusznie prawi pierwek. Koszt jest minimalny (trochę drewna, pare prętów, jakiś metr-dwa betonu, robocizna pare stów), a ISTNIENIE schodów (co kolega powyżej obrazowo opisał) jest na etapie budowy bezcenne). Gros kosztów pięknych schodów to ich okładzina, a nie konstrukcja.

A schody drewniane mogą nie skrzypieć _na razie_ - prędzej czy później będą.

co do kosztów i to że schody lane są drogie... mi wykonawca powiedział, że jak chce to mi schody wyleje (w projekcie były oczywiście drewniane) - na moje pytanie ile to będzie mnie kosztowało ekstra, popatrzył tylko na mnie dziwnie i powiedział że zrobi mi to w cenie domu na jaką się umawialiśmy...

czyli koszt tych schodów jak na razie to pewnie około 200-300zł (zbrojenie + beton)

i używam sobie komfortowo już 1,5 roku schodów betonowych - wykańczał później, jak przyjdzie na to pora

Planowałem drewniane. Majster w słowach niewyszukanych poinformował mnie, że na żadnej budowie, którą robił, po drabinach i prowizorkach nie latał i latać nie zamierza. Zrobione oczywiście w ogólnej cenie.

Witam

Fantom

Ja będę miał już za 2mc drewniane pełne dębowe i pod nimi schowek. Schody robione przez mojego poleconego wykonawce już widziałem i co konstrukcji to nie mam zastrzezeń.Nie trzeszczą, są stabilne i piekne. W projekcie były schody drewniane i jest na nie niewiele miejsca. Namawiałem wykonawcę aby mi jednak wylał ale był jakoś niechetny. Podejrzewam, że tak jak ktoś wspominał w watku bał się, że schody skrojone na centymetry źle zaszaluje, rozmierzy wyleje i bede truł mu bułe. Co do roznicy kosztów to nie wiem prawdę mówiąc bo i wykonawca i KB odradzali mi własnie lane z opisanych powyżej powodów.

Mozesz dac znac ile mneij wiecej kosztowaly takie pelne ze schowkiem ? Chcialbym ze spocznikiem ale jak beda z zabiegiem tez przezyje

Fantom