zezo 07.08.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 w projekcie mam betonowe, po rozmowie z majstrami zmieniłem sobie na drewniane, jak poznałem ceny tych drewnianych to wróciłem do betonowych, obłożyłem je drewnem i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 08.08.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Ja zrobiłem betonowe i obłożyłem je drewnem.Majstry nawet nie spojrzały w projekt czy one tam są czy nie tylko liczyli m2 ścian do wyceny więc robociznę jakby miałem free. Jak policzyłem beton, stal i deski na szalunek + obłożenie wychodziło mi 10.000 zł a za samonośne chcieli 14.000 zł (ceny z 2004) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eilian 08.08.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Przejrzałam także wątek podsuniey przez Daggulkę i jak zwykle nie ma jednoznacznej odpowiedzi...Najbardziej trapi mnie jednak kwestia tego chłodu w schowku pod schodami, czy dobrze mi się wydaje, że takie betonowe schody dadzą więcej zimna w spiżarni?A może ktoś ma spiżarnie pod drewnianymi i jest zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.11.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 WitamStoje wlasnei przed dylematem wybrania schodow : lane z betonu (i potem oczywsicie oblozone) czy tylko drewno ? Warunkiem jest, ze schody te beda musialy byc pelne a nie azurowe. Pod spodem musze miec zamkniety schowek. Czy widzial ktos moe tego typu rozwiazania konstrukcyjne drewniane (moze jakis link). Co taniej wyjdzie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 04.11.2008 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 betonowe i potem obłożone drewnem będą droższe, niż tylko drewniane, ale podczas budowy lepiej się sprawdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.11.2008 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Ogolnie lepiej sie sprawdza, a podczas budowy BEDĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 04.11.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Tylko i wyłącznie drewniane.Betonowe drogie jak byk a za obłożenie też będziesz płacić. Dodatkowo niewiele jest ekip które umieją rozrysować dokładnie schody i przeważnie wychodzą krzywe.Z tego to powodu rób drewniane jeśli jest taka możliwość. A na czas budowy zrobisza tymczasowe drewniane z byle desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.11.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Czyli rób gorsze, bo są tańsze i łatwiej je zrobić. Dobre rady - zawsze w cenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 04.11.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Dobre rady - zawsze w cenie! Prawde gada Czyli rób gorsze... Rzecz indywidualnej oceny ...bo są tańsze i łatwiej je zrobić. Parametr: cena/jakosc wazna rzecz. Zwlaszcza, gdy walory uzytkowe porownywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 04.11.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Witam Stoje wlasnei przed dylematem wybrania schodow : lane z betonu (i potem oczywsicie oblozone) czy tylko drewno ? Warunkiem jest, ze schody te beda musialy byc pelne a nie azurowe. Pod spodem musze miec zamkniety schowek. Czy widzial ktos moe tego typu rozwiazania konstrukcyjne drewniane (moze jakis link). Co taniej wyjdzie ? Fantom Ja będę miał już za 2mc drewniane pełne dębowe i pod nimi schowek. Schody robione przez mojego poleconego wykonawce już widziałem i co konstrukcji to nie mam zastrzezeń.Nie trzeszczą, są stabilne i piekne. W projekcie były schody drewniane i jest na nie niewiele miejsca. Namawiałem wykonawcę aby mi jednak wylał ale był jakoś niechetny. Podejrzewam, że tak jak ktoś wspominał w watku bał się, że schody skrojone na centymetry źle zaszaluje, rozmierzy wyleje i bede truł mu bułe. Co do roznicy kosztów to nie wiem prawdę mówiąc bo i wykonawca i KB odradzali mi własnie lane z opisanych powyżej powodów. A teraz minusy - drabina w czasie całej budowy to jakaś ku!@#$ tragedia. Ja daje radę ale co mniej wprawni wykonawcy z wielkimi brzuchami, zwiedzające moje włościa mamy, teściowe, ciotki, transport płytek na góre, kaloryferów, nie wspominam wchodzenia z dzieckiem na ręku po schodo-drabinie mojego pomysłu ....dobrze, że to już końcówka tej merdęgi. Tak więc za betonem przemawia wygoda w czasie wykończeniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 04.11.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 tak na marginesie jak wygladają pełne schody drewniane ? moze ktoś dysponuje foto, bo jescze czegoś takiego nie widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 04.11.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 tak na marginesie jak wygladają pełne schody drewniane ? moze ktoś dysponuje foto, bo jescze czegoś takiego nie widziałem... No jak to jak Tak jak obłożone betonowe. Wszędzie masz drewno. Druga opcja to wykończenie tam gdzie w ażurowych jest prześwit (nie pamiętam czy to mdf czy osb ) np na biało. Ale jak na takie schody patrzysz od przodu róznicy nie widać. Ja od tyłu będę miał je wykończone KG a pomiedzy KG i wnetrze schodyw napacham wełny z docieplenia aby je wygłuszyć jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 04.11.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 np. takie http://img2.vpx.pl/up/20081104/44.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 04.11.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 czyli technologicznie wszystko jest mozliwe o wykonania a pozostaje pytanie o koszta i cel, jakiemu ma służyc schowek pod schodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.11.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 co do kosztów i to że schody lane są drogie... mi wykonawca powiedział, że jak chce to mi schody wyleje (w projekcie były oczywiście drewniane) - na moje pytanie ile to będzie mnie kosztowało ekstra, popatrzył tylko na mnie dziwnie i powiedział że zrobi mi to w cenie domu na jaką się umawialiśmy...czyli koszt tych schodów jak na razie to pewnie około 200-300zł (zbrojenie + beton) i używam sobie komfortowo już 1,5 roku schodów betonowych - wykańczał później, jak przyjdzie na to pora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 04.11.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Słusznie prawi pierwek. Koszt jest minimalny (trochę drewna, pare prętów, jakiś metr-dwa betonu, robocizna pare stów), a ISTNIENIE schodów (co kolega powyżej obrazowo opisał) jest na etapie budowy bezcenne). Gros kosztów pięknych schodów to ich okładzina, a nie konstrukcja. A schody drewniane mogą nie skrzypieć _na razie_ - prędzej czy później będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 04.11.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 U nas bedzie kominek 'pod schodami'. Wiec pewnie drewniane odpadaja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edybre 04.11.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Mam wylewane betonowe. Podobnie jak przedmówcy - cena za robociznę w cenie prac murarskich - bez dopłat + trochę betonu i stali. Stolarz za stopnie i barierki wziął 2900 - nie wiem, czy pełne drewniane wyjdą taniej ale na pewno betonowe ułatwiają życie w czasie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.11.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 co do kosztów i to że schody lane są drogie... mi wykonawca powiedział, że jak chce to mi schody wyleje (w projekcie były oczywiście drewniane) - na moje pytanie ile to będzie mnie kosztowało ekstra, popatrzył tylko na mnie dziwnie i powiedział że zrobi mi to w cenie domu na jaką się umawialiśmy... czyli koszt tych schodów jak na razie to pewnie około 200-300zł (zbrojenie + beton) i używam sobie komfortowo już 1,5 roku schodów betonowych - wykańczał później, jak przyjdzie na to pora Planowałem drewniane. Majster w słowach niewyszukanych poinformował mnie, że na żadnej budowie, którą robił, po drabinach i prowizorkach nie latał i latać nie zamierza. Zrobione oczywiście w ogólnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.11.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Witam Stoje wlasnei przed dylematem wybrania schodow : lane z betonu (i potem oczywsicie oblozone) czy tylko drewno ? Warunkiem jest, ze schody te beda musialy byc pelne a nie azurowe. Pod spodem musze miec zamkniety schowek. Czy widzial ktos moe tego typu rozwiazania konstrukcyjne drewniane (moze jakis link). Co taniej wyjdzie ? Fantom Ja będę miał już za 2mc drewniane pełne dębowe i pod nimi schowek. Schody robione przez mojego poleconego wykonawce już widziałem i co konstrukcji to nie mam zastrzezeń.Nie trzeszczą, są stabilne i piekne. W projekcie były schody drewniane i jest na nie niewiele miejsca. Namawiałem wykonawcę aby mi jednak wylał ale był jakoś niechetny. Podejrzewam, że tak jak ktoś wspominał w watku bał się, że schody skrojone na centymetry źle zaszaluje, rozmierzy wyleje i bede truł mu bułe. Co do roznicy kosztów to nie wiem prawdę mówiąc bo i wykonawca i KB odradzali mi własnie lane z opisanych powyżej powodów. Mozesz dac znac ile mneij wiecej kosztowaly takie pelne ze schowkiem ? Chcialbym ze spocznikiem ale jak beda z zabiegiem tez przezyje Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts