szczukot 04.11.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 tak na marginesie jak wygladają pełne schody drewniane ? moze ktoś dysponuje foto, bo jescze czegoś takiego nie widziałem... Np tu widac : http://www.schody-pelne.bialic.pl/index.php?p=0 http://stolarnia-schody-drzwi.com/katalog/index.php?cPath=1 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.11.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 co do kosztów i to że schody lane są drogie... mi wykonawca powiedział, że jak chce to mi schody wyleje (w projekcie były oczywiście drewniane) - na moje pytanie ile to będzie mnie kosztowało ekstra, popatrzył tylko na mnie dziwnie i powiedział że zrobi mi to w cenie domu na jaką się umawialiśmy... czyli koszt tych schodów jak na razie to pewnie około 200-300zł (zbrojenie + beton) i używam sobie komfortowo już 1,5 roku schodów betonowych - wykańczał później, jak przyjdzie na to pora No mi wyszlo, ze bede potrzebowal okolo 2 m3 betonu i 150 kg stali. Wiec to zbrojenie + beton wychodzi juz wiecej. Do tego troche szalunkow i stemple. Oczywiscie czas budowy tego to z dwa dni dla ekipy (kasa 1200 zl). A z tym wykanczaniem "pozniej" to wlasnie najgorsze Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.11.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Wykończyłem sobie sam- jesion klejony. Różnice nie przekraczały 1 cm. Wiem, co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 05.11.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Mozesz dac znac ile mneij wiecej kosztowaly takie pelne ze schowkiem ? Chcialbym ze spocznikiem ale jak beda z zabiegiem tez przezyje Fantom Schowek pod schodami będzie taki kombinowany czeciowo murowany czesciow na profilach + płyta...no bardziej skomplikowana historia. Same schody beda pełne, bez kapinosów (tak się tochywa nazywa) czyli część pionowa schodka zlicowana z tą po jakiej się chodzi. U mnie będą dwa wygodne zabiegi ale to nie miało wpływu na cenę (ze spocznikiem wychodziło tyle samo). Do tego poręcze, nakładka na murek na górze i dwie barierki zabezpieczające przed wycieczkami dzieciaków. Wszystko w takim prostym czystym stylu bez udziwnień. Całośc 10 000. Miałem jeszcze do wyboru tańszą konstrukcyjnie wersję (9000), która zabierała jednak więcej miejsca a z miejscem u mnie krucho....górale tłumaczyli mi to rok temu więc już wymazałem z pamięci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dawidowski 16.02.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jakie macie u siebie schody żelbetonowe czy drewniane i dlaczego takie wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 16.02.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 My mamy schody betonowe. Wg mnie to kwestia gustu - nam bardziej odpowiadały takie. Są opinie że lane schody są tańsze ale ja raczej nie podzielam tej opinii. Wg mnie koszt realizacji podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 16.02.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 W mojej opinii lane sa najlepsze. Techniki betonowania szalunkowego sa dzisiaj na tym poziomie, że można wykonać lekkie formy schodów z betonu. Nie muszą to być tradycyjne, blokowe konstrukcje.Sprawa rozbija się o projekt i wykonawstwo. To drugie chyba jest wazniejsze w dzisiejszych reliach.Drewno jest piekne ale szczerze powiem, że nie chodziłem po NIE TRZESZCZĄCYCH 5 letnich schodach drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jakie macie u siebie schody żelbetonowe czy drewniane i dlaczego takie wybraliście? jeden bieg obłozone drewnem /cała "konstrukcja" to ramki stalowe wpuszczone w przeciwległe sciany .../ spocznik i drugi bieg - żelbetowe dlaczego tak ? aby wiedzieć które sa lepsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 16.02.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam schody na konstrukcji stalowej ze stopniami drewnianymi, coś na wzór tych: http://images12.fotosik.pl/82/d8144da8661b8676.jpg Takie mi się podobają, a w dodatku potrzebowałam dostępu do światła, a nad schodami są dwa okna dachowe, które rewelacyjnie doświetlają przedpokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Będę miała betonowe. Drewnianych nawet nie brałam pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 16.02.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam lane betonowe zawijane, ktore sam wykonalem.W przyszlosci obuduje je drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 16.02.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 drewniane schody nie trzeszczą jak są dobrze zrobione, wyglądają lżej niż betonowe, są naturalne ale....są drogie jeśli mają być dobre betonowe są bezobsługowe, stosunkowo proste (nie potrzeba megafachowca) i cenowo wydają się być atrakcyjne. ps Będę miał ażurowe (stal/aluminium/drewno/szkło) a betonowe nie wchodzą w grę ze względu na ich ciężki "betonowy" wygląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 16.02.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jakie macie u siebie schody żelbetonowe czy drewniane i dlaczego takie wybraliście? Mam drewniane. Czemu ? Pierwszy dom, w projekcie takie były i jakoś tak wyszło. Cenowo moim zdeniem wyszło bardzo podobnie. Jakościowo mam bardzo ok. Nic nie stuka, nie puka nie trzeszczy. W następnym domu wylałbym jednak schody ? Wprowadziliśmy się z róznych przyczyn po 2 latach od wbicia łopaty. Przez cały okres wykończeniówek, KG itp. lataliśmy po drabinach a dużo robiliśmy sami. Prze******, niewygodne, czasem niebezpieczne - a tak jak pisałem za tą samą kase mogłem w komforcie chadzać po betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 16.02.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam schody drewniane, zbudowane z materiału,który został ze stawiania więźby: krokwie, murłata. Wymagają obudowania - podobnie jak betonowe - ale moim zdaniem to najtańszy sposób na schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 16.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 masz kasiurę........zbuduj windę żarty żartami ale betonowe chyba troszkę bezpieczniejsze ze względu na dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 16.02.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 masz kasiurę........zbuduj windę żarty żartami ale betonowe chyba troszkę bezpieczniejsze ze względu na dzieci. No tak, jak się synek z piłą do schodów dobierze A na poważnie, to skąd taka opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 16.02.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Ciekawie niektorzy pisza, ze betonowe zle wygladaja Owszem jest to prawda, jak sie ich nie obuduje. Schody lane betonowe mozna jak najbardziej wykonczyc drewnem i tak samo nie jest to tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 16.02.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jakie macie u siebie schody żelbetonowe czy drewniane i dlaczego takie wybraliście? Drewniane, bo schody dla nas to był jakby mebel nadający klimatu dziurze zwanej klatką schodową Zawsze podobały mi się stare domy ze starymi drewnianymi schodami i nasz dom też taki będzie za kilkadziesiąt lat pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwyra 16.02.2010 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 masz kasiurę........zbuduj windę żarty żartami ale betonowe chyba troszkę bezpieczniejsze ze względu na dzieci. No tak, jak się synek z piłą do schodów dobierze A na poważnie, to skąd taka opinia? może piłą to nie ale wślizgnąć sie może między stopnie,wyobrażnia dziecięca nie ma granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 16.02.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 ale wślizgnąć sie może między stopnie,wyobrażnia dziecięca nie ma granic. A jak drewniane z podstopniami zrobione to niby jak ? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts