Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe czy drewniane ?

dominika-2006

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co do kosztów i to że schody lane są drogie... mi wykonawca powiedział, że jak chce to mi schody wyleje (w projekcie były oczywiście drewniane) - na moje pytanie ile to będzie mnie kosztowało ekstra, popatrzył tylko na mnie dziwnie i powiedział że zrobi mi to w cenie domu na jaką się umawialiśmy...

czyli koszt tych schodów jak na razie to pewnie około 200-300zł (zbrojenie + beton)

i używam sobie komfortowo już 1,5 roku schodów betonowych - wykańczał później, jak przyjdzie na to pora

No mi wyszlo, ze bede potrzebowal okolo 2 m3 betonu i 150 kg stali. Wiec to zbrojenie + beton wychodzi juz wiecej. Do tego troche szalunkow i stemple. Oczywiscie czas budowy tego to z dwa dni dla ekipy (kasa 1200 zl).

A z tym wykanczaniem "pozniej" to wlasnie najgorsze :(

Fantom

Mozesz dac znac ile mneij wiecej kosztowaly takie pelne ze schowkiem ? Chcialbym ze spocznikiem ale jak beda z zabiegiem tez przezyje

Fantom

Schowek pod schodami będzie taki kombinowany czeciowo murowany czesciow na profilach + płyta...no bardziej skomplikowana historia.

Same schody beda pełne, bez kapinosów (tak się tochywa nazywa) czyli część pionowa schodka zlicowana z tą po jakiej się chodzi. U mnie będą dwa wygodne zabiegi ale to nie miało wpływu na cenę (ze spocznikiem wychodziło tyle samo). Do tego poręcze, nakładka na murek na górze i dwie barierki zabezpieczające przed wycieczkami dzieciaków. Wszystko w takim prostym czystym stylu bez udziwnień. Całośc 10 000. Miałem jeszcze do wyboru tańszą konstrukcyjnie wersję (9000), która zabierała jednak więcej miejsca a z miejscem u mnie krucho....górale tłumaczyli mi to rok temu więc już wymazałem z pamięci :wink: .

• 1 year później...

W mojej opinii lane sa najlepsze. Techniki betonowania szalunkowego sa dzisiaj na tym poziomie, że można wykonać lekkie formy schodów z betonu. Nie muszą to być tradycyjne, blokowe konstrukcje.

Sprawa rozbija się o projekt i wykonawstwo. To drugie chyba jest wazniejsze w dzisiejszych reliach.

Drewno jest piekne ale szczerze powiem, że nie chodziłem po NIE TRZESZCZĄCYCH 5 letnich schodach drewnianych.

Jakie macie u siebie schody żelbetonowe czy drewniane i dlaczego takie wybraliście?

jeden bieg obłozone drewnem /cała "konstrukcja" to ramki stalowe wpuszczone w przeciwległe sciany .../

spocznik i drugi bieg - żelbetowe

dlaczego tak ? aby wiedzieć które sa lepsze ... :wink:

drewniane schody nie trzeszczą jak są dobrze zrobione, wyglądają lżej niż betonowe, są naturalne ale....są drogie jeśli mają być dobre :-?

betonowe są bezobsługowe, stosunkowo proste (nie potrzeba megafachowca) i cenowo wydają się być atrakcyjne.

ps

Będę miał ażurowe (stal/aluminium/drewno/szkło) a betonowe nie wchodzą w grę ze względu na ich ciężki "betonowy" wygląd

Jakie macie u siebie schody żelbetonowe czy drewniane i dlaczego takie wybraliście?

Mam drewniane. Czemu ? Pierwszy dom, w projekcie takie były i jakoś tak wyszło. Cenowo moim zdeniem wyszło bardzo podobnie. Jakościowo mam bardzo ok. Nic nie stuka, nie puka nie trzeszczy. W następnym domu wylałbym jednak schody ?

Wprowadziliśmy się z róznych przyczyn po 2 latach od wbicia łopaty. Przez cały okres wykończeniówek, KG itp. lataliśmy po drabinach a dużo robiliśmy sami. Prze******, niewygodne, czasem niebezpieczne :wink: - a tak jak pisałem za tą samą kase mogłem w komforcie chadzać po betonie.

Drewniane, bo schody dla nas to był jakby mebel nadający klimatu dziurze zwanej klatką schodową :-)

Zawsze podobały mi się stare domy ze starymi drewnianymi schodami i nasz dom też taki będzie za kilkadziesiąt lat :-)

pozdrawiam

Pawlok

masz kasiurę........zbuduj windę :D

żarty żartami ale betonowe chyba troszkę bezpieczniejsze ze względu na dzieci.

No tak, jak się synek z piłą do schodów dobierze :D

A na poważnie, to skąd taka opinia?

może piłą to nie :D

ale wślizgnąć sie może między stopnie,wyobrażnia dziecięca nie ma granic.