majki 12.12.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 OK, a nie istnieje obawa ( uzasadniona, czy nie ), że przez tą kratke wentylacyjną, będzie "uciekało" ciepło wylatujące z kratek wylotowych obudowy kominka ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 12.12.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Wg mnie istnieje, dlatego tą kratkę wylotową, która jest blisko wentylacji mam z mozliwościa jej przysłonięcia. Mogę sobie na to pozwolić, bo z drugiej strony obudowy kominka mam druga dużą kratkę i jeszcze trzecią w kuchni za ścianą. Poza tym jeszcze odprowadzenie do dmuchawy. Ale faktycznie nieraz sie zastanawiałem, że ta wentylacja to niezbyt "ekonomiczny" wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 24.02.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ja niemam jeszcze kominka, Ani rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Mom mam już postawiony i zamknięty, wylewek jeszcze niemam. Czy mogę dać płaską rurę? widziałem takie rury o przekroju ok 20x5cm. czy taki przekrój wystarczy? rura poszła by między styropian w wylewce i nie musiał bym betonu rozwalać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teklin 25.02.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam Ja jestem na etapie fundamentu i uzyskałem informację iż taki nawiew do kominka można wykonać ze zwykłych rur kanalizacyjnych - czy to prawda ? Jeżeli tak to jaka średnica będzie odpowiednia ? Prawda i w zasadzie jeśli zrobisz rurą fi 100 to będzie ok. Dla świętego spokoju możesz dać fi 120 bo jeśli ma być długa to będzie lepsza (mniejsze opory). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teklin 25.02.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ja niemam jeszcze kominka, Ani rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Mom mam już postawiony i zamknięty, wylewek jeszcze niemam. Czy mogę dać płaską rurę? widziałem takie rury o przekroju ok 20x5cm. czy taki przekrój wystarczy? rura poszła by między styropian w wylewce i nie musiał bym betonu rozwalać Takie kanały są powszechnie stosowane, więc wystarczające, przy założeniu że nie będą miały od groma zakrętów i nie będą się ciągnłe przez cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teklin 25.02.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Ja wywalam ten kanał wentylacyjny i wszystko pozostałe z komina i zostawiam tylko dwa dymowe(kominek i piec) oraz jeden przymusowy wentylacyjny dla kotłowni. Wentylacja jak sama nazwa wskazuje służy do wentylowanie domu a nie do wywalania jej. Po drugie przepisy mówią wyrażnie, że do pomieszczenia w którym stoi kominek musi być dolot powietrza, nie precyzują czy to ma być dziura w ścianie czy kanały w podłodze - tak czy siak wentylacja nie może być uznana za dolot, bo wentylacja jest WYLOTEM powietrza. Po trzecie wentylacja jest konieczna, bo jak Ci z kominka się nadymi do pokoju (bo np otworzysz drzwiczki przy zamkniętym szybrze) to gdzieś się ten dym musi podziać - chyba że lubisz "wieszać siekierę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 26.02.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ja niemam jeszcze kominka, Ani rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Mom mam już postawiony i zamknięty, wylewek jeszcze niemam. Czy mogę dać płaską rurę? widziałem takie rury o przekroju ok 20x5cm. czy taki przekrój wystarczy? rura poszła by między styropian w wylewce i nie musiał bym betonu rozwalać Takie kanały są powszechnie stosowane, więc wystarczające, przy założeniu że nie będą miały od groma zakrętów i nie będą się ciągnłe przez cały dom Rura miała by długość ok 5m i w lini prostej bez zakrętów. Jaki rozmiar rury prostokątnej najlepiej dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teklin 26.02.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Rura miała by długość ok 5m i w lini prostej bez zakrętów. Jaki rozmiar rury prostokątnej najlepiej dać Sugeruję 20x6 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 26.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Ja niemam jeszcze kominka, Ani rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz. Mom mam już postawiony i zamknięty, wylewek jeszcze niemam. Czy mogę dać płaską rurę? widziałem takie rury o przekroju ok 20x5cm. czy taki przekrój wystarczy? rura poszła by między styropian w wylewce i nie musiał bym betonu rozwalać ja mam podobny problem. Kominkarz mówi mi, że śmiało mogę dać płaska rurę na chudym betonie pomiędzy styropianem. Ale czy tak lepiej? czy kłuć chudziak i pod nim wstawić tę rurę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 26.02.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Wydaje mi się że betonu lepiej nie ruszać tylko płaską rurę między styropian będzie super. Po co beton osłabiać, lepiej jak jest monolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.03.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A czy kanał stalowy 50x150 (np. w Casto takie mają) będzie wystarczający jako doprowadzenie o długości 4.5m bez zakrętów, no ale ze 4 kolanka to będą?Da radę, czy jednak trzeba coś większego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.03.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 a te stalowe kanały są dużo tańsze od tych kanałów pcv 60x200mm ? w castoramie te pcv są na pewno bo sam takie kupowałem. co do tego czy wystarczy... pewnie wystarczy - zależy jeszcze jaki kominek będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 03.03.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 A nie wiem, nie porównywałem. Jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby dawać typowo wentylacyjne PCV. Poszedłem na stoisko kominkowe i tam są te stalowe.Do tego tablica ze schematem instalacji kominkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 14.03.2022 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Odkopuje pilnie kotleta Czy kanał 150x50 to nie jest za mały dla kominków z dojściem Fi125 o mocy około 10kw ? Ktoś się wypowie co takiego ma zamontowanego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.03.2022 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Odkopuje pilnie kotleta Czy kanał 150x50 to nie jest za mały dla kominków z dojściem Fi125 o mocy około 10kw ? Ktoś się wypowie co takiego ma zamontowanego ? Za mały i nie trzeba montować by się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 15.03.2022 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Czyli zmieniać na 200x60 póki jest możliwość ? Nic okrągłego nie wsadzę to idzie to w styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.03.2022 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Czyli zmieniać na 200x60 póki jest możliwość ? Nic okrągłego nie wsadzę to idzie to w styropianieJeśli masz możliwość, zmień dolot na większy. Ja dzisiaj podłączyłem wielki wkład (szer 100 cm) do kanału 150x50, bo taki był i nie było możliwości zmienić. Hula bez problemu, po krótkim instruktażu...Trzeba zostawić kilka minut uchylone drzwi, zanim drewno nie złapie cugu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Odkopuje pilnie kotleta Czy kanał 150x50 to nie jest za mały dla kominków z dojściem Fi125 o mocy około 10kw ? Ktoś się wypowie co takiego ma zamontowanego ? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411198 Na maksa otwarte (2/4 tego kółka) ma pewnie z 10cm2. I działa - czasami aż za dobrze, bo koza potrafi świecić jak zapomnę przymknąć. Myślisz, że kanał o 7,5x większym polu przekroju będzie problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 18.03.2022 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 Na koniec zeszłego roku dogrzewałem na budowie tynki wkładem kominkowym o mocy 14 kw z dolotem powietrza przez popielnik także naocznie wiem jak niewiele potrzeba mieć otwartą kratkę aby regulować płomień, dlatego tym bardziej nie rozumiem dlaczego np: Hajduk ma dolot powietrza o średnicy 150mm. Napewno przewód płaski tworzy jakiej opory na wlocie ale czy aż takie? Nie chce przewymiarować kanału bo idzie w styropianie ... ale nie chce też dać za małego bo później już tego nie zmienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.03.2022 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2022 Na koniec zeszłego roku dogrzewałem na budowie tynki wkładem kominkowym o mocy 14 kw z dolotem powietrza przez popielnik także naocznie wiem jak niewiele potrzeba mieć otwartą kratkę aby regulować płomień, dlatego tym bardziej nie rozumiem dlaczego np: Hajduk ma dolot powietrza o średnicy 150mm. Napewno przewód płaski tworzy jakiej opory na wlocie ale czy aż takie? Nie chce przewymiarować kanału bo idzie w styropianie ... ale nie chce też dać za małego bo później już tego nie zmienię.Jeśli jesteś dobrym obserwatorem, zapewne dostrzegłeś problemy na początku palenia i przy rozpalaniu. Wówczas jest potrzebna duża dawka powietrza, bo to brak sporego nadmiaru problemy te generuje. Można powietrze w takiej sytuacji wpuścić przez drzwi, lub użyć większego dolotu. Za duży dolot zawsze można przymknąć, za mały będzie "bruździł" podczas rozpalania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts