Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schron przeciwatomowy

XX

Recommended Posts

Temat nabierze na sile w momencie zagrożenia nie wiem czy destabilizacja na Ukrainie podświadomie ożywiła temat ale faktem jest że państwo nie posiada schronów, zapasów żywności, środków ochrony ludności cywilnej na wypadek skażenia różnego pochodzenia bo jest każdy święci przekonany że przez tyle lat nic się nie wydarzyło to do końca życia tak będzie, nie potrzebne są żadne zabezpieczenia bo państwo zapewni nam należytą ochronę? chyba nikt w to nie wierzy. W tamtym roku wyszedł raport o stanie nasze obrony cywilnej i nie mamy już od dłuższego czasu nic z powodu oszczędności, schrony które przetrwały do dziś pełnia funkcję magazynów, suszarni, składzików społeczeństwo nie jest uczone jak postępować w sytuacjach kryzysowych bo po co, lepiej dołożyć jeszcze jedną godzinę religii. Oczywiście przysłowie że polak mądry po szkodzie było i będzie zawsze aktualne ale to czas pokaże.

• Odpowiedzi 189
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W dzisiejszych czasach wojna prowadzona jest w kompletnie inny sposób niż 50 lat temu, kiedy budowano schrony.

Nie miałbyś nawet czasu zareagować, gdyby zaatakowała nas Rosja czy USA z planem celowej, masowej zagłady.

Zaś przed ładunkiem wybuchowym w tramwaju, czy terrorystami w sklepie nie uchroni cię nic.

W dzisiejszych czasach wojna prowadzona jest w kompletnie inny sposób niż 50 lat temu, kiedy budowano schrony.

Nie miałbyś nawet czasu zareagować, gdyby zaatakowała nas Rosja czy USA z planem celowej, masowej zagłady.

Zaś przed ładunkiem wybuchowym w tramwaju, czy terrorystami w sklepie nie uchroni cię nic.

Bredzisz, mogę podać kilka przykładów z ostatnich 20 lat gdzie używano rakiet i były przeprowadzane naloty tak jak to było w 2 wojnie światowej.

Dla Ciebie Polska nie powinna mieć armii a tym bardziej obrony cywilnej rozwiń proszę "celowej masowej zagłady".

Odniosę się do ostatniego zdania, każdy kraj ma służby które uniemożliwiają napływ terrorystów oni stanowią pierwszą barierę, druga to społeczeństwo tu proszę zostawić w Izraelu plecak dowiesz się jak to działa. Gdy już dojdzie do tragedii to szybkość służb i poziom wiedzy społeczeństwa w sytuacjach kryzysowych ma najważniejsze znaczenie w celu zminimalizowania zniszczeń w społeczenstwie . Przykład wypadku komunikacji miejskiej gdzie jedna przeszkolona osoba wiedziała jak się zachować http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/11403?t=Zandarm-pomogl-ofiarom-wypadku

Wracając do schronów dla Twojej wiadomości nie służą one tylko do ochronie przed nalotami nigdzie tego nie napisałem i pewnie się zdziwisz schrony są dalej budowane na świecie i w europie nie pisz tylko po co wydawane są na to pieniądze bo również mogę napisać po co się ubezpieczać na życie-jest to dokładnie to samo.

Owszem, schrony budowane są np. w Szwajcarii. Pomijam profesjonalne schrony wojskowe. Ale tu piszemy małym domowych schronie. Przed czym on ochroni? Jedynie przed atakiem zombie i huraganem.

W przypadku sterowanych satelitą bomb burzących, nie spełni swojego zadania. Prywatna osoba nie będzie w stanie finansowo sprostać filtracji powietrza chroniącej przed wąglikiem, czy zapewnić dostawy energii na okres połowicznego rozpadu promieniotwórczego cezu, pomijam cięższe pierwiastki.

A przed złodziejem, który wpuści do domu gaz usypiający przez system wentylacji, też nie ochroni.

Więc jaki jest sens?

A ja w razie zagrożenia będę się z was śmiała z mojego schronu;p

Jak dojdzie co do czego każdy będzie zdany na siebie.

Co do czyszczenia chodziło mi o wypowiedzi typu:

Ależ panie domorosły psychiatro. Nie przyszło Ci do głowy, że może to nie jest problem strachu, tylko przyjemność posiadania fajnego gadżetu w domu?
Zeszliście z tematu, to jest forum budowlane;)

Owszem, schrony budowane są np. w Szwajcarii.

Budowane są, były i będą a Szwajcaria to jest inna bajka tam państwo dba o bezpieczeństwo swojej ludności przez dofinansowania ,szkolenia itp.

Pomijam profesjonalne schrony wojskowe. Ale tu piszemy małym domowych schronie. Przed czym on ochroni? Jedynie przed atakiem zombie i huraganem.

Większość tych "profesjonalnych" nie istnieje bo zostały rozebrane i rozkradzione przez złomiarzy. Drugi człon zdania świadczy że nie wiesz co piszesz jakie zombi? Trudno się dyskutuje z osobą która nie wie o czym pisze, nie ma bomb sterowanych satelitą tak dla ścisłości, o wągliku i wpuszczaniu gazu do sypialni nie wspomnę bo jest to bełkot proponuję poczytać o tym co się pisze oszczędzi to mój czas na wytłumaczenie co to jest wąglik i jak działa cyrkulacja powietrza w domu.

Pisze o zombie, bo śmieję się z fobii budujących prywatne schrony, które nie uchronią przed żadnym powaznym zagrożeniem.

Poza wymyslonym i ewentualnie huraganem.

Po prostu ze smiechu trudno mi jest dyskutować poważnie o cudzej paranoi :)

Edytowane przez Elfir

Gdybym miał żyć tysiącpińcet lat, to być może, że zamiast budować dom, przeznaczyłbym te pieniądze na wybudowanie schronu. Tak w razie czego.

A że mi zostało raczej mniej, niż więcej, albo, jak Bozia da, to mniej więcej równo, więc buduję dom!

A co! Mi też się od życia coś należy!

Najbardziej sprawiedliwe na tym świecie jest to, że ten, co se zbuduje za niebotyczne pieniądze schron i wykupi dwie wyspy na Pacyfiku, to niekoniecznie pożyje dłużej ode mnie, i niekoniecznie będzie czerpał większą radość z życia, niż ja i moja rodzina z domu z działką.

HOWGH! I niech tak zostanie.

• 1 year później...

Co robią tu osoby które nie chcą takowego schronu budować i uważają że jest bezcelowy?

Mam ponad 25 lat doświadczenia w budownictwie podziemnym. Jesli ktoś zdecydował się na budowę takiego obiektu ale nie wie jeszcze jaki typ i z jakich materiałów to możemy podyskutować i nie tylko. Proponuje kontakt mailowy ,PW . Nie mam zamiaru opisywać tu żadnych szczegółów. .Pozdrawiam.

Co robią tu osoby które nie chcą takowego schronu budować i uważają że jest bezcelowy?

Mam ponad 25 lat doświadczenia w budownictwie podziemnym. Jeśli ktoś zdecydował się na budowę takiego obiektu ale nie wie jeszcze jaki typ i z jakich materiałów to możemy podyskutować i nie tylko. Proponuje kontakt mailowy ,PW . Nie mam zamiaru opisywać tu żadnych szczegółów. .Pozdrawiam.

Wreszcie ktoś wypowiada się w temacie.

Jestem ciekawa ile z tych mądralińskich, którzy się tutaj wypowiadają ma chociażby kompletną apteczkę w domu, lub zabiera ze sobą apteczkę na wakacje. Albo wie jak poradzić sobie z bronią palną, łukiem, kuszą, czy chociażby przeżyć w namiocie nad jeziorem. Mieszczuchy się tutaj wypowiadają, którzy mieszkają w dużych miastach, gdzie jakieś być może schrony są, ale nie ma wystarczającej ilości miejsc w nich, by wszyscy się tak schowali.

Ja np. mam do Poznania 57 km, to jest w okolicach godziny 8, około półtorej godziny jazdy. Więc nie mam szans znaleźć tam miejsce.

W Poznaniu jest co prawda schron, ale jest on z czasów zimnej wojny. Jest udostępniany turystom. Jest też prezydencki, raczej tylko dla wyższych szczebli. Słyszałam, że jest też w Bydgoszczy.

Stan zasobów:

15 192 budowle ochronne w tym 6 927 schronów;

863 025 miejsc w schronach (3,3 % potrzeb);

828 609 miejsc w ukryciach (5,6 % potrzeb)

37 % miejsc w schronach zlokalizowanych w aglomeracji śląskiej i warszawskiej;

36 % schronów znajduje się w zakładach pracy (z przeznaczeniem dla pracowników);

Schrony dla ludności zapewniają tylko 2,1 % potrzeb.

Szukając informacji o tym, gdzie można szukać schronienia w przygotowanych dla obywateli miejscach znalazłam tylko to. Jednak w praktyce to wygląda tak, że w internecie nic nie można znaleźć konkretniejszego od tej informacji. Chyba, że wolą utrzymać te miejsca w tajemnicy i w razie zagrożenia dopiero powiadomić obywateli. Jednak jak to zrobią wątpię, by było skuteczne znając naszych polityków.

Więc, jak ujął to użytkownik forum http://boungler.pl umiesz liczyć licz na siebie.

Podsumowując, bo mi się tu wypracowanie tworzy. NIE KRYTYKUJCIE OSOBY, KTÓRA MARTWI SIĘ O BEZPIECZEŃSTWO SWOJEJ RODZINY, BO SAMI KIEDYŚ BĘDZIECIE W POTRZEBIE, GDYBY NIE DAJ BOŻE WYDARZYŁA SIĘ KATASTROFA, A KAŻDY BĘDZIE SIĘ NA WAS WYPINAŁ.

Co zrobicie jak Yellowstone pierdyknie?

Pod szkołą przy ulicy Piasta w Milanówku jest piwnica budowana z przeznaczeniem na schron , miłą on pomieścić uczniów i nie tylko .

Budynek powstawał w czasach gdy poważnie bano się ataku atomowego , o jego rzeczywistych możliwościach lepiej jednak zapomnieć...

Sam planuje schron, ale nie atomowy :), raczej piwniczka ze schronieniem przed tornadami (które w woj. opolskim już się pojawiły). Myślałem o czymś na kształt walca (poł w ziemi, a poł na zewnątrz). Co do schronów to słyszałem że nasze kopalnie potrafia pomieścić bardzo dużo osób, nie pamiętam dokładnych danych, ale pamiętam że liczba była ogromna.

• 3 weeks później...

Zrobiłem projekt schronu przeciwatomowego.

To projekt koncepcyjny z następującymi założeniami:

1. Może pomieścić przeciętną rodzinę, tzn. dwie osoby dorosłe, dwoje dzieci i psa,
  2. Możliwość pobytu w środku przez 30 dni bez wychodzenia na zewnątrz,
  3. Ochrona przed skutkami wybuchu atomowego o mocy 1 Mt w odległości 3-3,5 km,
  4. Autonomiczny system zasilania, dostarczania wody, usuwania odpadów,
  5. Łatwy transport na miejsce przeznaczenia,
  6. Okres użytkowania minimum 50 lat

Jest to cywilny schron umożliwiający przeżycie w wypadku ataku atomowego lub innej katastrofy nuklearnej, biologicznej lub chemicznej. Posiada system wentylacyjno-filtracyjny, agregat prądotwórczy z baterią akumulatorów, system komunikacji z zewnętrznym światem, instalację wodną i kanalizacyjną lub suchą toaletę, oddzielną sypialnię, śluzę dekontaminacyjną, wyjście awaryjne, podwójne zabezpieczenie wejścia (właz otwierany hydraulicznie i drzwi przeciw wybuchowe).

Schron zbudowany jest ze stali, pokryty warstwą antykorozyjną, użyta jest ochrona katodowa. Można go umieścić pod 3 metrową warstwą ziemi. Ma kształt standardowego kontenera morskiego (kształt - to nie jest kontener!), można w łatwy sposób transportować go w dowolne miejsce na świecie (wejście i wyjście ewakuacyjne z oprzyrządowaniem jadą drugim, mniejszym transportem).

Więcej można przeczytać na mojej stronie:

MODEROWANO

Chętnie wysłucham opinii i uwag na temat projektu.

Poniżej trzy przykładowe zdjęcia. Więcej na mojej stronie.

schron-4.jpg

schron-7.jpg

schron-12.jpg

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem (pkt 5.2.5 b/c)

Zrobiłem projekt schronu przeciwatomowego....

Gratuluje ciekawych zainteresowań.

Twój projekt już został wypunktowany na podanej przez Ciebie stronie ale ... kto wie ... może ktoś coś jeszcze dopisze.

Na forum był/jest co najmniej jeden taki, co dość szczegółowo opisywał tu swój schron - polecam odszukać jego wpisy.

Kiedy rozpoczynałem budowę domu przez chwilkę przeszła myśl ze schronem.

Tylko te koszty. Stwierdziłem, ze przede wszystkim to trzeba przeżyć w pokojowych czasach.

Gratuluje ciekawych zainteresowań.

Twój projekt już został wypunktowany na podanej przez Ciebie stronie ale ... kto wie ... może ktoś coś jeszcze dopisze.

Na forum był/jest co najmniej jeden taki, co dość szczegółowo opisywał tu swój schron - polecam odszukać jego wpisy.

Kiedy rozpoczynałem budowę domu przez chwilkę przeszła myśl ze schronem.

Tylko te koszty. Stwierdziłem, ze przede wszystkim to trzeba przeżyć w pokojowych czasach.

Tak, to kosztuje. Dla tych, którzy mają bardziej ograniczony budżet jest adaptacja piwnicy na potrzeby schronu. Jest to możliwe do zrobienia dużo taniej. Parametry mogą być zachowane lub zbliżone do mojego projektu. Podstawą jest założenie niezbędnych instalacji, wzmocnienie i ochrona okien i drzwi i być może stropu. Nasze budownictwo jest dość solidne. W każdym jednak wypadku potrzebne jest indywidualne podejście do takiej adaptacji.

Widzę że nie tylko mi coś podobnego chodziło po głowie ale mi tylko czysto teoretycznie. Pewnie głównym tego powodem są ruski i konflikt na Ukrainie. Mimo że jesteśmy w NATO i ruski atakując nas atomówką mogliby nas zniszczyć bez problemu to nie sądzę że do tego by doszło. Nas może by nie było ale pewnie ruskich też nie w odwecie NATO no chyba że by nas olali i powiedzieli że małe straty uboczne. A wtedy to lepiej zginąć od razu niż chować się przez miesiąc a potem i tak zginąć z głodu lub przez samozagładę spowodowana zwykłą chęcią przetrwania. To jest podobnie do tego że nie ma co się poświęcać i budować domy w pełni autonomiczne w razie wojny bo i tak jeżeli sami sobie damy radę przez własne zapasy czy uprawy to znajdą się ludzie którzy przyjdą i będą chcieli to ukraść aby przeżyć więc takie tłumaczenie jest bezsensu. Tzn fajny chwyt marketingowy aby znalazł się ktoś tak głupi aby w to uwierzył że faktycznie dzięki temu on przeżyje a reszta pozdycha grzecznie na to patrząc i i bijąc się w pierś że oni nie byli tacy mądrzy i o to nie zadbali gdy mieli na to czas.

Nawet jak jakaś bomba będzie lecieć w nasze rejony i inni będą o tym wiedzieć że mamy taki schron to jak myślisz, gdzie się udadzą? Na pewno cześć będzie się modlić o zbawienie ale raczej większość będzie chciała zająć nasz cudowny schron a w efekcie tylko go zepsują i nikt się nie ocali lub wejdzie do niego zbyt wielu ludzi przez co i tak zginą. To by miało sens gdyby wszyscy to mieli ale pojedyncze jednostki takim schronem zwiększą dla siebie zagrożenie od innych ludzi. No chyba że ktoś jest obrzydliwie bogaty i jego dom to twierdza to wtedy może ochrona mu pomoże aby się schował i od środka zdążył zamknąć aby nikt nie wszedł. Ale też ktoś bogaty może mieć prywatny odrzutowiec i szybko spieprzy z domu w bezpieczniejszy rejon a nie będzie się chować w ciasnym schronie.

Ja też myślałem przez chwilę o piwnicy na ten cel ale wątpię aby to było możliwe aby piwnica była schronem. Schron aby był skuteczny to musi być kilka metrów pod ziemią a piwnica pod domem zazwyczaj wystaje nad ziemią do 1m i ma okienka a w schronie ich być nie może. Też pewnie ściany musiałby mieć wtedy chyba z 1m żelbetu aby wytrzymały wybuch. Raczej na polskie realia ten pomysł się nie nadaje.