Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do takich ślicznych dworków - nic innego jak metaloplastyka na poręcze :D Takie jest moje zdanie...nie pręty, nie proste tralki...tylko jakiś dobry kowal potrzebny...

pozdrawiam

Mam nadzieję, że będe miała okazję zaprosić Cię na spotkanie w naszym dworku. Z pewnością nie będzie tak dopieszczony jak Twój, ale przy dobrej nalewce i gitarce nikomu to nie będzie przeszkadzać. Co do balustrady to wiem, że Ci to nie ułatwi, ale masz zbyt odkryte schody, żeby dać drewniane tralki. Nie zrób z dworku góralskiej chaty. Mój znajomy, w starej mazurskiej chacie zdjął strop z pokoju przy wejściu, na środku zrobił wielkie otwarte schody w łuk, prowadzące na antresolę. Balustradę kuł mu metaloplastyk. Nie ma tam żadnych prętów, tylko piękny wzór roślinny. Nadaje to schodom lekkość baletnicy, która zastygła w tańcu. Co Ty na to?
Ącka, koniecznie uproś o zdjęcie tych schodów!!! Wtedy nie będzie wątpliwości!!! Mojemu mężowi też podobają się właśnie takie balustrady :wink: Ja skłaniam się ku drewnianym, choć pięknie wykonana metaloplastyka potrafi rzucić na kolana...
Też już macie niewiele do końca ,ekipy macie sprawne ,materiał na wykończenie

prawie kupiony ,to pójdzie szybciutko!My zaczęliśmy budowę w lipcu2007 i gdyby nie to ,ze M nie lubi kilku ekip naraz ,to penie tez byłoby szybciej .Na dachu dekarze siedzieli u nas 3 mies ,spowolnili nam wszystko ,bo jak zeszli to była już jesień. :cry: i właściwie znowu do wiosny niczego nie robiliśmy.A z ta jak mówisz rezydencją ,to było tak ,ze przechodziłam już w moich domach ,mieszkaniach różne trendy ,styl wiejski ,prowansalski ,luzacki ,nowoczesny i se wymyśliłam ,że na starość będę miała dostojnie i elegancko :lol: :lol: Jakoś tak z wiekiem ,człowiek chce odrobinę luxusu

No tak u nas gdyby nie działanie kilku ekip na raz, to teraz mielibyśmy tylko skończony w pełni dach i wiatr by hulał :roll: :wink: a tak dużo udało się nam nadgonić :)

Co do stylu wykończenia waszego domu, to bardzo mi się podoba! Kto wie czy przy kolejnym domku bym się nie skusiął na takie właśnie rozwiązania :D Podobno buduje się trzy domy i dopiero ten ostatni jest tym właściwym, a to dopiero nasz pierwszy! więc :roll: :lol:

My wcześniej mieliśmy ponas 100 metrowe mieszkanie, zrobione w stylu nowoczesnym ale zarazem przytulym nie opierało się na samym szkle i chromie :wink: Myśle ,ze nowoczesność nie wyklucza przytulności, mieszkoanko nawet doczekało się publikacji redakcji 4 kątów ( "Tak mieszkam") więc jako "rodzice" byliśmy bardzo dumni :wink: :lol: :lol:

A Tobie kochana do starości to z 50 lat brakuje wiec i upodobania może zmienisz :wink: :lol: Ale ważne że teraz dobrze wam sie będzie tam mieszkać ! :D

Co do Twojej balustrady, to głosuję na metaloplastykę, pięknie wyglądałaby taka w waszej rezydencji!

Pozdrawiam :D

A ja zaproponuję, trochę przekornie drewno z niewielkimi elementami kutego metalu. Takie w starym, secesyjnym stylu, jak w kamienicach :wink:

Choc jestem miłośniczką drewnianej snycerki pomalowanej na kolor korespondujący ze ścianami. Ale w kolorze drewna schody też są piękne :wink:

Ja osobiście, subiektywnie zupełnie, nie lubię przekombinowanych balustrad.

Beauty, jeśli planujesz kute elementy w wystroju domu - podstawy konsolki, stołu, świece, żyrandol,żeliwne klamki, to ciemne kute balustrady są jak najbardziej pasujące.

Jesli stawiasz na stal lub chrom - to tego typu balustradki bedą spójnie grac we wnętrzu.

Jeśli zas stawiasz na drewno i kamien oraz styl angielski, mieszczański to ja bym wskazała na drewno - nautralnie barwione lub w kolorze sciany - białe.

Moim subiektywnym zdaniem- kamien, drewno, stylowa kuchnia i wysoki połysk plus ozdobne, kute balustrady trącą drobnomieszczańskim przepychem i tracą ducha i styl.

Wszystko zależy, czy chcesz więcej nowoczesności, czy tradycji :wink:

W dworkach balustrady były głównie drewniane - metalowe raczej w kamieniacach i w zupełnie innym guście niż współczesne roślinne pnącza na balustradach :roll: (choć są równie piękne).

U Ciebie będzie pasowała i taka i taka, a wszystko zależy, co Ci bliżej serca lezy :wink:

Dziewczyny ,dzięki wielkie za wszelkie podpowiedzi ,sugestie i pomysły.Nie ukrywam ,ze dałyście mi ostro do myślenia :lol: Przez pewien moment myślałam o drewnianych słupkach,ale takich zupełnie prostych ,bezz ozdób,wiwijasów itp,ale jednak po namyśle wróciłam do pierwotnego zamiaru ,czyli prętów. Niestety nie lubię ażurowych ,koronkowych ,kutych.to może spradzilo by sie w wielkim holu ,gdzie główną ozdobą miały by być schody.U mnie ,tak sobie myślę ,główną ozdoba będą drzwi zarówno ,te na górze ,jak i na dole i nie chciałabym przesłaniać ich ł balustrada .Zresztą zamieściłam przecudnej urody szkic tego mojego holu,pękniecie pewnie ze śmiechu ,ale da to jakiś pogląd.Otóż drewna będzie w nim dostatecznie dużo i być może takie metalowe pręty urozmaicą troszkę wnętrze.Słupy między prętami będą masywne ,kolonialne i drewniane tralki trochę, myślę ,by przytłoczyły .Słupy będą na kształt tych na poniższym zdjęciu.Zobaczcie same jak ładnie komponują się z metalem.Oczywiście na prętach nie będzie takiego ozdobnego motywu,tylko klepsydra na środku i te ozdobę umieszczę chyba co drugi pręt ,żeby nie przesadzić.Jestem raczej zwolenniczka prostoty i właśnie chciałabym zrobić wszystko ,aby uniknąć przepychu.

http://www.stairsmiths.com/images/gallery/003L.jpg

http://img64.imageshack.us/img64/5945/p1030554.jpg

:lol: :lol: No ma się ten talent do rysowania :lol: :lol:

Chodzi mi o to ,abyście m.w.wiedziały o co chodzi.Po lewej stronie będzie stała drewniana trzydrzwiowa szafa,cały strop antresoli również będzie pokryty drewnem ,jak tez listwy przy schodach (żeby uniknąć schodkowej drabinki ) No i jak?może być?

DLa mnie sa boskie, przecudne...

Sama balustrada kuta jest zbyt surowa wg mnie. Dodając drewno ociepla się wnętrze. A ta balustrada jest piekna. Ja wogle lubię drewno :lol:

Warto zainwestować by potem patrzeć przez najbliższych kilkadziesiąt lat i nadal zachwycać się jej pieknem. Szczególnie jesli ma być w tak wyeksponowanym miejscu w domu.

Rewelacja! :D Będzie pięknie!

Beauty, "idź tą drogą" i niech nikt nie waży cię z niej zgonic! :wink:

Mnie zachwycił pomysł z obłożeniem drewnem stropu i boków stopni. Delikatne kute pręty i cała reszta w drewnie - cudnie :D

Rzeczywiście piękne schody masz na oku. Świetne połączenie drewna z metaloplastyką. Mnie też dziś męczył ten temat. To faktycznie nie może być żaden przeładowany motyw, tylko coś subtelnego. I znalazłam coś fajnego w dzisiejszym, nowym wydaniu WERANDY na luty. Może zrobię tak u siebie? Też niezłe. Ale Twój pomysł jest świetny! :lol: