Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam nadzieję, że będe miała okazję zaprosić Cię na spotkanie w naszym dworku. Z pewnością nie będzie tak dopieszczony jak Twój, ale przy dobrej nalewce i gitarce nikomu to nie będzie przeszkadzać. Co do balustrady to wiem, że Ci to nie ułatwi, ale masz zbyt odkryte schody, żeby dać drewniane tralki. Nie zrób z dworku góralskiej chaty. Mój znajomy, w starej mazurskiej chacie zdjął strop z pokoju przy wejściu, na środku zrobił wielkie otwarte schody w łuk, prowadzące na antresolę. Balustradę kuł mu metaloplastyk. Nie ma tam żadnych prętów, tylko piękny wzór roślinny. Nadaje to schodom lekkość baletnicy, która zastygła w tańcu. Co Ty na to?

Też już macie niewiele do końca ,ekipy macie sprawne ,materiał na wykończenie

prawie kupiony ,to pójdzie szybciutko!My zaczęliśmy budowę w lipcu2007 i gdyby nie to ,ze M nie lubi kilku ekip naraz ,to penie tez byłoby szybciej .Na dachu dekarze siedzieli u nas 3 mies ,spowolnili nam wszystko ,bo jak zeszli to była już jesień. :cry: i właściwie znowu do wiosny niczego nie robiliśmy.A z ta jak mówisz rezydencją ,to było tak ,ze przechodziłam już w moich domach ,mieszkaniach różne trendy ,styl wiejski ,prowansalski ,luzacki ,nowoczesny i se wymyśliłam ,że na starość będę miała dostojnie i elegancko :lol: :lol: Jakoś tak z wiekiem ,człowiek chce odrobinę luxusu

No tak u nas gdyby nie działanie kilku ekip na raz, to teraz mielibyśmy tylko skończony w pełni dach i wiatr by hulał :roll: :wink: a tak dużo udało się nam nadgonić :)

Co do stylu wykończenia waszego domu, to bardzo mi się podoba! Kto wie czy przy kolejnym domku bym się nie skusiął na takie właśnie rozwiązania :D Podobno buduje się trzy domy i dopiero ten ostatni jest tym właściwym, a to dopiero nasz pierwszy! więc :roll: :lol:

My wcześniej mieliśmy ponas 100 metrowe mieszkanie, zrobione w stylu nowoczesnym ale zarazem przytulym nie opierało się na samym szkle i chromie :wink: Myśle ,ze nowoczesność nie wyklucza przytulności, mieszkoanko nawet doczekało się publikacji redakcji 4 kątów ( "Tak mieszkam") więc jako "rodzice" byliśmy bardzo dumni :wink: :lol: :lol:

A Tobie kochana do starości to z 50 lat brakuje wiec i upodobania może zmienisz :wink: :lol: Ale ważne że teraz dobrze wam sie będzie tam mieszkać ! :D

Co do Twojej balustrady, to głosuję na metaloplastykę, pięknie wyglądałaby taka w waszej rezydencji!

Pozdrawiam :D

A ja zaproponuję, trochę przekornie drewno z niewielkimi elementami kutego metalu. Takie w starym, secesyjnym stylu, jak w kamienicach :wink:

Choc jestem miłośniczką drewnianej snycerki pomalowanej na kolor korespondujący ze ścianami. Ale w kolorze drewna schody też są piękne :wink:

Ja osobiście, subiektywnie zupełnie, nie lubię przekombinowanych balustrad.

Beauty, jeśli planujesz kute elementy w wystroju domu - podstawy konsolki, stołu, świece, żyrandol,żeliwne klamki, to ciemne kute balustrady są jak najbardziej pasujące.

Jesli stawiasz na stal lub chrom - to tego typu balustradki bedą spójnie grac we wnętrzu.

Jeśli zas stawiasz na drewno i kamien oraz styl angielski, mieszczański to ja bym wskazała na drewno - nautralnie barwione lub w kolorze sciany - białe.

Moim subiektywnym zdaniem- kamien, drewno, stylowa kuchnia i wysoki połysk plus ozdobne, kute balustrady trącą drobnomieszczańskim przepychem i tracą ducha i styl.

Wszystko zależy, czy chcesz więcej nowoczesności, czy tradycji :wink:

W dworkach balustrady były głównie drewniane - metalowe raczej w kamieniacach i w zupełnie innym guście niż współczesne roślinne pnącza na balustradach :roll: (choć są równie piękne).

U Ciebie będzie pasowała i taka i taka, a wszystko zależy, co Ci bliżej serca lezy :wink:

Dziewczyny ,dzięki wielkie za wszelkie podpowiedzi ,sugestie i pomysły.Nie ukrywam ,ze dałyście mi ostro do myślenia :lol: Przez pewien moment myślałam o drewnianych słupkach,ale takich zupełnie prostych ,bezz ozdób,wiwijasów itp,ale jednak po namyśle wróciłam do pierwotnego zamiaru ,czyli prętów. Niestety nie lubię ażurowych ,koronkowych ,kutych.to może spradzilo by sie w wielkim holu ,gdzie główną ozdobą miały by być schody.U mnie ,tak sobie myślę ,główną ozdoba będą drzwi zarówno ,te na górze ,jak i na dole i nie chciałabym przesłaniać ich ł balustrada .Zresztą zamieściłam przecudnej urody szkic tego mojego holu,pękniecie pewnie ze śmiechu ,ale da to jakiś pogląd.Otóż drewna będzie w nim dostatecznie dużo i być może takie metalowe pręty urozmaicą troszkę wnętrze.Słupy między prętami będą masywne ,kolonialne i drewniane tralki trochę, myślę ,by przytłoczyły .Słupy będą na kształt tych na poniższym zdjęciu.Zobaczcie same jak ładnie komponują się z metalem.Oczywiście na prętach nie będzie takiego ozdobnego motywu,tylko klepsydra na środku i te ozdobę umieszczę chyba co drugi pręt ,żeby nie przesadzić.Jestem raczej zwolenniczka prostoty i właśnie chciałabym zrobić wszystko ,aby uniknąć przepychu.

http://www.stairsmiths.com/images/gallery/003L.jpg

http://img64.imageshack.us/img64/5945/p1030554.jpg

:lol: :lol: No ma się ten talent do rysowania :lol: :lol:

Chodzi mi o to ,abyście m.w.wiedziały o co chodzi.Po lewej stronie będzie stała drewniana trzydrzwiowa szafa,cały strop antresoli również będzie pokryty drewnem ,jak tez listwy przy schodach (żeby uniknąć schodkowej drabinki ) No i jak?może być?

DLa mnie sa boskie, przecudne...

Sama balustrada kuta jest zbyt surowa wg mnie. Dodając drewno ociepla się wnętrze. A ta balustrada jest piekna. Ja wogle lubię drewno :lol:

Warto zainwestować by potem patrzeć przez najbliższych kilkadziesiąt lat i nadal zachwycać się jej pieknem. Szczególnie jesli ma być w tak wyeksponowanym miejscu w domu.

Rzeczywiście piękne schody masz na oku. Świetne połączenie drewna z metaloplastyką. Mnie też dziś męczył ten temat. To faktycznie nie może być żaden przeładowany motyw, tylko coś subtelnego. I znalazłam coś fajnego w dzisiejszym, nowym wydaniu WERANDY na luty. Może zrobię tak u siebie? Też niezłe. Ale Twój pomysł jest świetny! :lol: