Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 9,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pozdrawiam z Białej Podl.!Jest bardzo upalnie,ale jutro żdziebko ma się ochłodzic.My jutro z powrotem śmigamy bez dzieci :cry: Zjednej strony troszkę od siebie odpoczniemy ,ale zawsze rozstania są bardzo smutne.

Monisiu jeżeli jest możliwośc zamiany na klamki stare ,to sie nie zastanawiaj.Okna będą piękniej wyglądały. Widziałam w Twoim dzienniku ,jaki poczyniłaś zakup do ogrodu. Widzę ,że gustujesz w ogrodach zbliżonych do wersalskich,w krajobraz których takie rzeżby się doskonale wkomponują.Ja natomiast planuję ogród bardziej nieuporządkowany i dziki,z wydzielonymi świątyniami dumania :D :D

:lol: Mam rodzinę w Białej :wink:

Mozliwość jest, ale we własnym zakresie, bo firma tego nie oferuje i dlatego nie wiem, czy to będzie możliwe :roll:

A ogród będzie taki pół na pół - częściowo w spokojnym stylu barokowym (kulki danica, bukszpany, strzyżone żywopłoty z cisów i bukszpanu, koliste rabaty różane), a częściowo naturalistyczny z różano - bylinowymi rabatami. Całości dopełnią kamienne lub betonowe donice i może max.2 figury (jedna już jest). Figurki chcę opleść różami pnącymi w następujący sposób:

http://img521.imageshack.us/img521/6972/elfe1.jpg

Nie będzie to jednak motyw dominujący, ale raczej ukryty. Jeśli chodzi z kolei o barokowe nasadzenia, to zostaną one złagodzone dzięki różom, które nadadzą romantycznego i łagodnego charakteru :wink: :D

:lol: Mam rodzinę w Białej :wink:

Mozliwość jest, ale we własnym zakresie, bo firma tego nie oferuje i dlatego nie wiem, czy to będzie możliwe :roll:

A ogród będzie taki pół na pół - częściowo w spokojnym stylu barokowym (kulki danica, bukszpany, strzyżone żywopłoty z cisów i bukszpanu, koliste rabaty różane), a częściowo naturalistyczny z różano - bylinowymi rabatami. Całości dopełnią kamienne lub betonowe donice i może max.2 figury (jedna już jest). Figurki chcę opleść różami pnącymi w następujący sposób:

http://img521.imageshack.us/img521/6972/elfe1.jpg

Nie będzie to jednak motyw dominujący, ale raczej ukryty. Jeśli chodzi z kolei o barokowe nasadzenia, to zostaną one złagodzone dzięki różom, które nadadzą romantycznego i łagodnego charakteru :wink: :D

Już jestem z powrotem i zaczęłam ,niestety pracowity tydzień :evil: Moniko ,,dobrze wypytaj o te klamki ,ażeby później nie bylo problemów z otwieraniem .technologie od czasów międzywojennych się troszkę zmieniły :lol: Ja też wolałabym takie stare ,kształtem zbliżone do kotwiczek ,fajnie się paluszki wtedy wpasowują,ale teraz muszę o tym zapomnieć.Zdążyłam już Cię trochę poznać :lol: i mam pewność ,że ogrod będzie w 100% dopracowany ,dopieszczony ,magiczny i niepowtarzalny.Powaliła mnie z nóg ta figura opleciona różami. :o

Dzięki, Beauty :wink:

Takie figury wcale nie muszą wyglądać tandetnie, tylko kwestia w jakim ogrodzie się znajdą i w jakim otoczeniu roślin :wink: Wszystko wymaga dopracowania i przemyślenia, ale efekty mogą być wspaniałe, jeśli tylko się tego bardzo chce :D Ta na zdjęciu to akurat róża Elfe (jest u mnie w dzienniku) - wspaniale się prezentuje, ale chcąc, żeby się tak oplotła, trzeba ją od samego początku odpowiednio prowadzić :wink: No i kwestia figur... Tylko te z białego cementu lub zwykłego betonu dają taki efekt (ładnie się starzeją i z kazdym rokiem są ładniejsze), ale trzeba zwracać uwagę, żeby nie były przedobrzone sztucznym patynowaniem w zagłębieniach, bo wtedy wyglądają paskudnie :-? Ja wybierałam swoją spośród chyba 30 szt, zanim zdecydowałam. Teraz jeszcze tylko betonowe donice, jedna kolumna na donicę w kąciku różano - budlejowym i jedna większa figura dla Elfe (tego typu co na fotce) :wink:

A klameczki mogą nie pasować :roll: Jak przywiozą okna to się okaże - dam Panom do sprawdzenia :wink:

Iwonko ,niestety zdjęć nie zrobiłam :oops: :oops: .Wszystko jest szczelnie popakowane,boazeria owinięta dodatkowo stretchem.Rozpakowalismy tylko jeden karton z gresem ,coby sprawdzić ,czy to aby jest to ,na co czekalismy.Nie ruszaliśmy wiecej ,bo wszystko jest aktualnie w garazu i bedzie jeszcze przenoszone.W poniedziałek wchodzi glazurnik ,to wtedy coś pstryknę.Szybko musieliśmy wiać z działki ,bo rozpętała się niesamowita wichura i wkrótce straciliśmy prund Wreszcie się wyspałam ,spałam równiutko12godzin :D

Na takie wrażenia warto poczekać :wink: A wiesz co się działo kilkadziesiąt lat temu jak prundu nie było ~ wyż demograficzny :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A wiesz co? Podsunęłaś mi świetny pomysł .Chyba skoczę korki wykręcić ,bo ten mój stary ciągle TVN24 przerabia

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

W końcu powinnaś pokoje mieć zapełnione w swoim dworku, nie? :wink:

Cześć :lol:

Dzień Doberek! .A co tu z rańca taki ruch ? O której wstajecie,przecie to dziś sobota? Ja po nocy jestem bardzo zadowolona wygrałam z telewizorem :lol: :lol: Jak co z tego wyniknie ,to zaraz pędzę zrobić sobie lifting,coby dzieciakowi nie dokuczali wredne ludzie ,ze ciągle z babcią chodzi :lol: :lol:

A tak na poważnie to jest fakt ,że domy budujemy za duże ,ciężko będzie ten metraż zapełnić.Mój syn w tym miesiącu kończy 17lat i lada moment z gniazda wyfrunie .Niestety do szkol wyższych mamy (Poznań , Łódź,Toruń ,Bydgoszcz)po 100km,więc raczej dojeżdżać nie będzie.Z autopsji wiem ,ze początkowo ze studiów przyjeżdża sie co tydzień,a później w miarę zaliczania lat częstotliwość przyjazdów drastycznie spada :cry: :cry:

Iwonko ta boazeria to Ceramiche Grazia.i[/i]