Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczko wodne na odprowadzenie deszczówki. Czy tak można?

Recommended Posts

Parę problemów widzę. Zapewne chciałbyś, aby owo oczko również zdobiło. wiec woda w nim musi byc. A bywa nierzadko, że 2 m-ce kropli deszczu nie ma, a później w tydzien albo i dwa dni wypaduje zaległą normę.

I następna sprawa. W tym, co spływa z dachu (przez pierwsze kilka minut) po np. parotygodniowym braku opadów to chyba tylko alien by przeżył. A oczko wodne widzę z jakimś zielem, rybkami- jak to rozwiązać?

Witam

zrobiłem tak u siebie na początku wiosny oczko ma wymiary około 2x3x1,5m

w oczku mam jakieś 30 karasi i 4 karpie i sporo roślinek, przez cały rok padła tylko jedna rybka oczywiście przy ulewach dużych oczko nie pomieści wszystkiego wiec zamontowałem rurę przelewową z odprowadzeniem na ogród,

jedyne co musiałem zrobić to w rurze doprowadzającej wodę z dachu musiałem upchać trochę ( nie pamiętam jak to sie dokładnie nazywa ale jest to wkład do filtra z takich białych nitek ) i raz na jakis czas trzeba to wyciągnąć i wypłukać z osadów .

pozdrawiam

• 13 years później...

Witam, temat stary ale jak najbardziej na czasie. Myślę nad odprowadzeniem deszczówki z rynien. W WZ napisane, że odprowadzenie wody deszczowej powierzchniowo na terenie posesji (czy jakoś tak). Grunt totalnie piaszczysty, na tym 10-30cm humusu, woda gruntowa w zależności od pory roku 90mc-140cm pod powierzchnią terenu.

Działka ma ponad 1200m2. Mogę wygospodarować nawet 50m2 no "to coś: tylko jest kilka ale...

Opcje mam dwie:

1. Od rynien wodę ciągnę rurami karbowanymi żołtymi bez dziurek. Rynny są 4 więc w pewnym miejscu łączę dwie rury w jedną i robię coś a'la studnię chłonną, dziura 10m2, żwir, skrzynki, geowłóknina. Oczywiście wszystko w odpowiednich kolejnościach.

2. Dziura (oczko) na 40-50m2, głębokość max 1,8m, brzegi łagodne. Bez żadnych membran czy folii; wiem, że to byłoby dobre rozwiązanie ale boję się przelewu podczas ulew (robienie przelewu awaryjnego trochę wszystko kombinuje), a i sama cena membrany EPDM nie jest bez znaczenia. Czy woda gruntowa może się zbierać w tym oczku powyżej poziomu swojego aktualnego lustra? Na działkach obok są stawy które maja po 500-600m2. Moja działka jest na poziomie wyższym o 0,7-0,9m. Nie zamierzam tam hodować rybek (ewentualnie karasie). Co może pójść nie tak?

To działka rekreacyjna więc jakieś wymyślne aranżacje nie wchodzą grę, chce tylko dobrze odprowadzić tę wodę.

Obie opcje jakieś 15-20m od domu.

u siebie mam wodę puszczoną suchym strumieniem. Gleba totalne piaski. Woda w zasadzie wsiąka w całości na odcinku do 3 m od rury spustowej. Rzadko zdarzają się deszcze, by leciało dalej. Wówczas po prostu rozlewa mi się na rabacie i potem wsiąka.

Dach mam jakieś 88 m2.

Dzięki. Rozmawiałem dzisiaj z sąsiadem, który wykonuje usługi koparkami i jak mi powiedział ile teraz bierze za godzinę dużej koparki to zrezygnowałem. Do tego istnieje duża obawa obrywania się brzegów więc trzeba by robić wzmocnienia itd co potęguje koszty i komplikuje całą operacje.

Pozostało kupić osadniki, rury drenażowe, trochę wkłukniny i żwiru. Trochę ruchu też się przyda.

Chcę po prostu tą wodę trochę "odsunąć" od domu. Drenaż będzie zaczynał się ok 3m od domu. Rury będę wkopane płytko, na 1-1,5 sztycha. Po tegorocznych roztopach, mimo tego, że piach to woda czasami tworzyła zastoje.

Planuje rozłożyć je wzdłuż drzewek przy ogrodzeniu to przy okazji będą podlewane.

Damą deszczówkę nie długo będę zbierał z dachu garażu.

Ale ja nie chcę żeby ta rury byla na powierzchni trawnika tylko schowana pod powierzchnia więc jakoś ta woda musi z niej wypływac. Rura drenarska będzie chyba najlepsza do tego celu.

Primo : rurka drenarska nie jest dobra do prowadzenia dużej ilości wody a karbowanie powoduje zatrzymywanie osadów i rozwój życia itp. Rura powinna być gładka i zakopana w miarę głęboko. Secundo: Po mrozach i dużych opadach śniegu woda płynąca w dzień (słońca, temp. dodatnia) może marznąć w płytko zakopanej rurze, zatka ją lód albo i rozsadzi. Chyba że chcesz rozkopywać podwórze za kilka lat :no:

Primo : rurka drenarska nie jest dobra do prowadzenia dużej ilości wody a karbowanie powoduje zatrzymywanie osadów i rozwój życia itp. Rura powinna być gładka i zakopana w miarę głęboko. Secundo: Po mrozach i dużych opadach śniegu woda płynąca w dzień (słońca, temp. dodatnia) może marznąć w płytko zakopanej rurze, zatka ją lód albo i rozsadzi. Chyba że chcesz rozkopywać podwórze za kilka lat :no:

To ma być właśnie rura drenarska gładka, szara stosowana np w POŚ. Wiem, że ta żółta karbowana bardziej służy do zbierania wody a nie jej rozsączania. Biorę jeszcze pod uwagę zakończenie drenażu nie dużą studnią chłonną z podziurawionej rury ok 300mm i żwirem. Powierzchnia dachu bez skosów ma ok 105m2. Drenaż będzie zrobiony z każdej rynny (4szt) osobno i będzie miał długość nie mniej niż 8m, mam na to miejsce.

Przy obecnych cena paliwa 230,00 zł/h. Koparko-ładowarka 180,00

Ponad dwa late temu jak kopałem fundamenty to facet brał 160zł/h koparko-ładowarki. Sąsiad może tyle powiedział bo nie chciał tego robić ale to i tak nie ma już większego znaczenia.

Wczoraj udało mi kupić 8T żwiru 32-60mm. Powiem Wam, że jak go ładnie opłukałem w wiaderku to nadaję się na opaskę wokół domu a nie do drenażu:) I wydaje mi się, że wcale nie drogo bo 100zł/T. Do tego od zaprzyjaźnionej firmy instalacyjnej dostałem kilka rur kanalizacyjnych, dłuższe, krótsze o różnych średnicach - jak za free to są idealne:) Jakiego typu czyszczaki preferujecie? Ostatnio znalazłem takie a'la bombki wkładane do rury spustowej ale od trony połaci dachowej tylko nie wiem jak to się sprawdza.