Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

najlepiej zrobić wcześniej wyliczenia (np. w OZC) aby wiedzieć jakie będzie zapotrzebowanie na energię w poszczególnych pomieszczeniach, a nie tak z czapy dawać gęsto, bo tak lepiej. ogólnie mocno zagęszczone pętle.

w spiżarni nie wiem czy jest potrzeba ogrzewania, garaż - tu do wyboru czy chcemy mieć tam ciepło czy tylko pow 0 C, zawsze można zrobić rurki i zmniejszyć przepływ. w holu i komunikacji wg mnie wystarczy jak będziemy grzać powrotem z innych pętli, ewentualnie spiąć taki hol z wiatrołapem

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uważam, że się nie przyłożyli do opracowania. Asekuracyjne odległości i ilości obwodów, żeby "wszystko działało". Po co termostat (i siłowniki) w garażu, wiatrołapie? Spiżarnia to samo- w ogóle bym tu nie robił, albo bardzo rzadko. Salon co 10cm? porażka. Najlepiej także moim zdaniem - jak pisano wcześniej podzielić na kilka stref i ze 3-4 termostaty. A czemu folia budowlana, a nie ta srebrna pod podłogówkę?

A czemu folia budowlana, a nie ta srebrna pod podłogówkę?

bo styro systemowy z folią - "Izolacje systemową 30 mm"

ps. te wszystkie ceny sterownikow/silownikow etc. podajesz w netto a w necie za np. Salusa podobne ceny tylko że brutto 23%. Kup sam materiał - juz na tym bedziesz z pare tyś. do przodu.

Edytowane przez madric

I na koniec czy warto brać droższą rurę PEX/AL/PEX czy może lepiej tańszą PEX/AL/PE-RT?

I prawie dałem się zbajerować. Szukałem rury Wavin i na alledrogo znalazłem rury podpisane na dwa powyższe sposoby, w różnych cenach (od 2,40 do 3,50 za mb). Poszperałem i nic nie znalazłem, aby Wavin robił dwie różne rury. Pewnie co bajdziej zachłanni sprzedawcy szukają naiwnych. Swoją drogą w największej w moim miasteczku hurtowni-sklepie instalacyjnym Pan rzucił cenę 4 zł za mb ("Ceny dobrej rury do podłogówki muszą zaczynać się od 4 zł) po rabacie 3,50.

Znalazłem info, że PURMO robi rurę PE-RT/AL/PE-RT. Która będzie lepsza WAVIN PEX/AL/PE-RT czy PURMO PE-RT/AL/PE-RT?

Witam milych uzytkownikow. Wiem, ze bylo 1mln razy ale wujek google oszukuje i nie pokazuje trafnych wynikow. Otoz, jak oszacowac srednia moc grzewcza z metra podlogowki? Powiedzmy, ze sa na niej panele 10mm (wylewka 7cm a pod nia styro 14cm). Jak zaloze 50W/m2 to bardzo sie przelicze? Pozdrawiam.

elementarne zasady fizyki a konkretnie przekazywania ciepła, nawet maksymalnie rzadkie rozkładanie rurek od podłogówki co 35cm zasilanej wodą +55 i przykrytej drewnem oraz wykładzina R=0,15 m2K/W bez problemu rozgrzeje podłogę do +29,8 stopnia czyli da moc 61W/m2 a dzięki temu temperatura w pomieszczeniu osiągnie bez problemu +24

Ja nie mam problemu zaprojektowaniem podłogówki o wydajności 30W/m2.

Nikt nie każe ci dawać 55*C na zasilaniu OP. Może być np. 35*C.

Oprócz rozstawu rurek gęstość mocy GP możesz regulować wielkością przepływu wody w wężownicach oraz średnicą rur z których są wykonane wężownice.

W niczym nie podważa to elementarnych zasad fizyki, za to wskazuje na brak ich zrozumienia.

nilsan

Edytowane przez nilsan

mpoplaw

Szanowny olimie - oświecona góro.

Nie pierwszy raz przychodzi mi prostować brednie jakie wypisujesz:

nie bardzo bo minimum jakie da się wycisnąć z podłogówki to właśnie 50W/m2

Dla mnie dyskusja z tobą z reguły kończy się na udowadnianiu wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, a nie na merytorycznej wymianie poglądów. Więc domyśl się czego nie chcę ci udowadniać.

nilsan

Też jestem ciekaw, dlaczego 50W/m2 to minimum?

Jak dla mnie, to z praw fizyki wynika, że zejść w dół można co najmniej na trzy sposoby - rzadziej rurki, mniejszy przepływ, niższa temp. zasilania.

a pewnie że można zejść niżej.. zresztą tabele Rotha czy Kisana też to pokazują "liczbowo"

jak już coś to powinno się planować OP na maks moc ogrzewania a nie minimum, minimum jakie da podłogówka to 0 lub prawie 0 :)

Właśnie skończyłem rysunki i obliczenia. Wychodzi mi, że potrzebuje około 600 mb rury w 10 obiegach. Wychodzi na to, że najekonomiczniej byłoby zakupić rurę w jednym krążku 600 mb, ale obawiam się o problemy w rozkładaniu rury z takiego dużego zwoju. Pytanie do praktyków: czy jest się czego bać? Planuje rozkładanie podłogówki w dwie osoby. Może jednak lepiej kupić 3 x 200 mb?

no właśnie nie bardzo potrafię się domyśleć, możesz udowodnić ??

Wszyscy jakoś bez trudu zrozumieli, ty jak zwykle masz problemy w czytaniu ze zrozumieniem.

bo maysee zadał dokładnie takie pytanie, projektuje swoją podłogówkę na 50W/m2 i tego chciał, ja mu odpowiedziałem że dowolną podłogówkę bez żadnego problemu da się rozkręcić do 50W/m2, czyli niewiele się pomyli ze swoją, a cała dalsza część dyskusji to już tylko brednie nilsan który jak zwykle nie doczytał o co chodzi, nic nie zrozumiał, jak zwykle wtrąca się do każdej dyskusji z reguły pisząc nie na temat byle tylko pisać i złapać klienta na swoje usługi, i na siłę wrabia chłopaka w 30W/m2 twierdząc że on mu tak właśnie zaprojektuje

poniżej oryginalne pytanie i konia z rzędem temu kto w tym tekście wyczyta 30W/m2

Chłopie "nie idź tą drogą", bo się publicznie kompromitujesz.

nilsan

mpoplaw

W przeciwieństwie do ciebie, ja niczego nie pomyliłem.

Projektowa gęstość mocy określa maksymalną wydajność cieplną grzejnika podłogowego dla projektowej temperatury zewnętrznej np. -20*C i projektowej temperatury wewnętrznej np. +20*C. Czy będzie ona wynosiła 30W/m2, czy 80/m2 zależy wyłącznie od projektowego obciążenia cieplnego pomieszczenia z GP, wynikającego z bilansu cieplnego budynku lub dopuszczalnej temperatury posadzki dla danego rodzaju wykładziny (np. deska barlinecka +26*C, terakota +35*C) oraz funkcji pomieszczenia (np. pokój +29*C, łazienka +33*C). Regulacja wydajności cieplnej GP jest zawsze w dół od wartości maksymalnej, a nie w górę.

Projektową gęstość mocy grzejnika podłogowego regulujemy dobierając:

- temperaturę wody na zasilaniu GP,

- wielkość przepływu wody w wężownicy (alternatywnie spadek temperatury wody w wężownicy dT),

- rozstaw rur wężownicy,

- w ograniczony stopniu średnicę rur wężownicy.

nilsan

Edytowane przez nilsan

mpoplaw

Myślę, że dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu, ponieważ na każdy mój post odpowiesz jak wyżej.

Albo będziesz mi udowadniał, że minąłem się z rozumem.

Pisz dalej swoje i zbieraj punkty.

Może w końcu znajdziesz kogoś, kto przyzna ci rację i zaspokoi twoje rozbujałe ego.

nilsan

ja nadal nie rozumiem czemu pomyliłeś projektowaną moc grzewczą podłogówki z jej mocą chwilową osiąganą w zależności od potrzeb, wyjaśnij mi

PS w ramach kompromitowania napiszę rozległe wyjaśnienia specjalnie dla ciebie żebyś łatwiej zrozumiał:

minimalna moc szczytowa podłogówki dla projektu obciążenia cieplnego pomieszczenia to 50W/m2 przy rozstawie 35cm na drewnie z grubym dywanie i temperaturą wewnętrzną +24

maksymalna moc szczytowa podłogówki dla projektu obciążenia cieplnego pomieszczenia to 200W/m2 przy rozstawie 10cm na płytkach i temperatura wewnętrzna +18

tak więc jeśli projektujemy podłogówkę i różnicujemy rozstawy rurek oraz inne parametry to będziemy się przemieszczać właśnie w takich zakresach między 50 a 200 W/m2 projektowanej mocy grzewczej, więc dużo wody w wiśle upłynie zanim maysee stwierdzi że mu nie dogrzewa pomieszczeń bo zaprojektował za mało

To ja z tego wnioskuję, że minimum to te 50W, niezależnie od temp. dostarczonej??