Urtica 02.03.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Uparcie od pół roku wybieramy projekt. Marzy mi się wyjście z kuchni na taras - i znalazłam - projekt Kaliope z prac. Dobre Domy - taras zadaszony. U nas południe wypada akurat na tym słupie na tarasie, dokładnie z samego rogu. Mój mąż twierdzi, że kuchnia będzie się nagrzewać i on by ją jednak widział w innym miejscu. Ja mówię, że zadaszony taras będzie chronił kuchnię przed nadmiernym słońcem i nie będzie tak żle, pewnie podobnie, jakby była bliżej wschodu. I co wy na to? Ja bym bardzo chciała wybiegać prosto z kuchni po marchewkę i szybko podawać do stołu na tarasie - przy tak ustawionych meblach jak na rysunku byłoby to łatwe i przyjemne. Jak myślicie, może mieć moja połowa rację? Padnę latem z gorąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 padniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Z 44 (i kilka innych projektów Studio Z500) - ma kuchnię od ogrodu i wyjścia na taras.Nie rob tarasu od poludnia jak nie musisz, lepiej od wschodu lub zachodu. A latem to nawet na polnocnym jest milej niz poludniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpawlak 02.03.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zajefajna sprawa jak dla mnie. Mam podobny układ z tym, ze bardziej płd-zachód. Wieczorem daje równo do kuchni ale:- jestem ciepłolubny i zawsze można zamknąć rolety lub przenieść się z jedzeniem w inne miejsce.- ile jest tych upalnych dni w roku, ze 20?- w zimie kiedy najbardziej potrzebujemy słońca jest bardzo fajnie. Jeśli możesz zacienić troche taras np zielenią, której w zimie nie ma to jest to całkiem miłe rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 02.03.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 My będziemy mieli kuchnię od ogrodu. Wprawdzie bez wyjścia na taras ale okno będzie. Okno jest na stronie zachodniej, bo od tej strony mamy ogród. Miejmy nadzieję, że będzie ok. Od południowego zachodu będziemy mieli jadalnię i południowe okno od jadalni będzie widać także z kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 02.03.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Zobacz projekt c126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.03.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Kuchnie od południowej strony latem zamieniają się w "piece hutnicze". Jestem ciepłolubna, ale szukałam projektu, żeby kuchnia była od wschodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 02.03.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja zrobiłem taras od północy, coby był jak najdalej od południowego słońca latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 02.03.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja zrobiłem taras od północy, coby był jak najdalej od południowego słońca latem Ja mam zadaszony taras od południowego zachodu z wyjściem z kuchni i salonu. Wczoraj było w domu cudownie (jeszcze nie mieszkam więc nie wiem jaki to ma wpływ na temperaturę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 02.03.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja zrobiłem taras od północy, coby był jak najdalej od południowego słońca latem Ja też nie przepadam za słońcem. Ale żona by mnie zabiła gdybym zrobił taras od północy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 02.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Ja zrobiłem taras od północy, coby był jak najdalej od południowego słońca latem Ja też nie przepadam za słońcem. Ale żona by mnie zabiła gdybym zrobił taras od północy Jak dla mnie tragedia. Zero słońca na tarasie. Okropność. Jak dla mnie nie byłoby nic przyjemnego w siedzeniu na takim tarasie ale każdy woli co innego. Ja nawet kuchni nie chciałabym od północy. Moi rodzice mają i ta kuchnia to jedno wielkie przygnębienie. Nie dość, że nie lubię gotować to w takiej kuchni w ogóle nie chce się siedzieć, cały czas ciemno. W zimie bardzo przytłacza. Latem jest trochę lepiej. Może i chłodniej ale ja jednak lubię słońce. Od północy będziemy mieli tylko garaż i nad garażem jedno okno do pokoju telewizyjno-komputerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.03.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 A jedna z zasad dobrego projektu przypadkiem nie mówi żeby kuchnie umieszczać od zacienionych stron??? W kuchni od gotowania jest dużo cieplej niż w innych pomieszczeniach. Zmywarka też oddaje ciepło do otoczenia, nawet ciepła woda.jakoś nie przemawia do mnie gotowanie w majtkach i staniku - albo można tak jak w kuchni teściowej zamontować mocny klimatyzator i w lecie cieszyć sie południowym chłodem. Ale jak już kiedyś wspominałm jestem osoba typu "mrok", moja ulubiona strona świata to północny-wschód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 02.03.2009 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Hmm, cenne uwagi. Zerknijcie proszę jeszcze na projekt (nie umiem wkleić linku ) - projekt Kaliope z pracowni Dobre Domy. U nas południe wypada dokładnie na rogu domu - na samym słupie. Małe okno w kuchni będzie więc oświetlone wschodnim słońcem. Dzwi zaś będą chronione przez zadaszenie tarasu właściwie do końca dnia. Mąż mówi, że będzie odbijać od tarasowej posadzki. Mój argument - że zrobimy pergolę z zielenią. Też wydaje mi się, że słońce zwłaszcza w te chłodne pory roku da lepszy nastrój w kuchni. Zwłaszcza,że będzie otwarta na salon. A może znacie inne projekty z takim wyjściem? Takie z poddaszem użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 02.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Mój mąż twierdzi, że kuchnia będzie się nagrzewać i on by ją jednak widział w innym miejscu. Ja mówię, że zadaszony taras będzie chronił kuchnię przed nadmiernym słońcem i nie będzie tak żle, pewnie podobnie, jakby była bliżej wschodu. I ma rację(mąż). Popytaj się ludzi co mają kuchnię od południa w starym budownictwie jednorodzinnym (bo kiedyś o stronach świata i przeznaczeniu pomieszczeń się nie myślało) i dowiesz się, że to kiepski pomysł. Odradzam ten pomysł i do zastosowania tylko w ostateczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 03.03.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ot i masz - kubeł zimnej wody na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 03.03.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Ot i masz - kubeł zimnej wody na głowę To ja wyleję ciepłą Nie przejmowałabym się tą kuchnią za bardzo. Jeżeli projket wam się podoba, jeżeli wszystko w nim gra, jeżeli go chcecie, co więcej tobie marzy się kuchnia od ogrodu to budujcie takie dom i już. Nie można ze wszystkiego rezygnować, bo będzie się później źle mieszkało. Po drugie tak jak piszesz kuchnia będzie pod podcieniem więc bezpośrednich promieni nie będzie. Zależy jeszcze jak dużo gotujesz - ja np.mało i mi słońce nie przeszkadzałoby. Poza tym jak już będzie naprawdę tak gorąco to poprostu ubierzesz sobie spodenki i koszulkę na ramiączkach i na pewno dasz radę I bądźmy szczerzy w Polsce jest coraz mniej tego prawdziwego lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urtica 03.03.2009 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Dzięki za ciepłe słowa. Patrzyłam na Wszego Cedryka - też kuchnia od ogrodu. Takie rozwiązanie podejrzałam u mojej ciotki. Aż miło latem patrzeć, jak ona komunikuje się z ogrodem - na tarasie obiera warzywa i wodę wylewa pod kwiatki (mają szambo i mówi, że szkoda w nim miejsca na wodę z piaskiem). Bardziej mi się podoba tak, niż u koleżanki z kuchnią dalej od ogrodu - z każdym talerzem lata przez jadalnię i salon i w rezultacie śniadanie na trawie rzadziej sie odbywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 ...Ja bym bardzo chciała wybiegać prosto z kuchni po marchewkę i szybko podawać do stołu na tarasie ... jesli ulokujesz kuchnie inaczej - to przeciez mozesz wyskoczyc przez okno po marchewke ... będzie równie szybko chyba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 03.03.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Kuchnia polaczona z salonem i ogrodem (czyli letnim salonem ) to marzenie Kiedys mowiono, ze kuchnia musi byc w cieniu, bo nie bylo porzadnego ocieplenia domow czyli izolacji cieplnej, kuchnie czesto (w mieszkaniach zwlaszcza!) byly malenkie i zamkniete - faktycznie mozna sie bylo ugotowac. W nowoczesnych projektach domy sa izolowane termicznie, kuchnie pootwierane na ogrod, na salon - maja duzo powietrza, ktore latwo sie wymienia i nigdy w takiej kuchni nie jest za cieplo czy za duszno, a jesli ktos w ogole lubi slonce i miec jasno, to przeciez nie bedzie palil zarówek za dnia... Moja kuchnia jest od polnocnego zachodu, ale wpada do niej rowniez mnostwo slonca z poludnia (przez salon) i jestem w niej szczesliwa, bo mam jasno, przewiewnie, blisko do tarasu i ogrodu. Wniosek: otwarta kuchnia? z dowolnej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 03.03.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Hmm, cenne uwagi. Zerknijcie proszę jeszcze na projekt (nie umiem wkleić linku ) - projekt Kaliope z pracowni Dobre Domy. Czy o ten projekt chodziło? http://www.extradom.pl/projekt-domu-KALIOPE-ID-4219.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=&pracownia=Dobre_Domy_-_FAAA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts