Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomiar licznika elektrycznego - prośba o pomoc.

Recommended Posts

Nie sądzę abym sie mylił - komputery składam na codzień. Mam Kompa w technologii 45nm bez osobnej karty graficznej. Cały zestaw łącznie z głośnikami i monitorem pobiera 115 Watt czyli przy 6 godzinach na dobę to 0.7KW a i tak w swoich obliczniach zaokrągliłem to do 1 KW i 31 dni a w soboty i niedziele komputer praktycznie nie chodzi. Mierzyłem także piec (0.3 KW na dobe przy mrozach -15 gdzie pompka chodzi non stop) w całym domu żarówki kompaktowe i ledowe (palą się tylko po zmroku). telewizor + SAT 140 Watt przy 6 godzinach na dobę - Alarm mam na baterie bezprzewodówka - tylko centrala z modułem GSM zużywa 5 Watt prądu. Pralka nówka Electrolux - około 12 prań w miesiącu - w lutym zużyła dokładnie 9,9KW, lodówka 0,77KW na dobę, żelazko używane 2 razy w miesiącu, suszarka i odkurzacz 2 razy w tygodniu, czajnik 3 razy dziennie - wszystko zmierzone i podliczone. Licz sobie jak chcesz ale 220KW to stanowczo za dużo. Mówię o 2 osobach w domu - co innego jakby dzieci były.

A co z ciepla woda,moze wisi bojler na scianie,ktory tez troche pobiera?

• 8 years później...

Dzien dobry.

Sprawa ma sie tak, ze licznik glowny( wymieniany na nowy w zeszlym roku) znajduje sie u mnie w domu.

W budynku obok mieszka brat z rodziną i u niego zalozony jest podlicznik. Na podstawie tego podlicznika brat uiszcza rachunki za wykorzystany przez nich prad.

Rachunek przychodzi na mnie.

W dniu spisywania stanu zegara przez pracownika energetyki,spisujemy z bratem stan podlicznika.

Gdy przychodzi rachunek za prad, odejmujemy stan podlicznika od stanu wskazanego na rachunku i wychodzi nam ile wykorzystalismy my i ile brat.

Do kwietnia zeszlego roku rachunki za prad wynosily lącznie ok.400-500 zl i wychodzilo mniej wiecej po polowie na rodzine.

Od tamtej pory przychodzą rachunki na 200-300 zl i w/g.tego co wskazuje podlicznik caly rachunek placi brat..

.W grudniu zeszlego roku brat placil 260zl., a ja tylko 10 zl....

Latem zeszlego roku brat przystosowal na pokoj pomieszczenie po garazu w ktorym byla sila. Gniazdko z sila zostalo przeniesione ze starego garazu do nowo wybudowanego garazau, a powstaly pokoj zostal podpiety do podlicznika( ja tak to rozumiem...)

Co moze byc nie tak?

X 2016- 480 zl.

XII 2016-470 zl.

I 2017-550 zl.

III 2017- 500 zl.

V 2017- 370 zl.

VIII 2017- 210 zl

IX 2017- 270 zl.

XII 2017-270 zl.

II 2018- 320 zl.

Edytowane przez nicia

Na zegarze głównym jest nakręconych np.300kwh,a do mają zeszłego roku w dwie rodziny "nakrecalismy" średnio 600-700 kwh.Od maja rachunki zmalaly,chociaż każda z rodzin korzysta ze sprzętów domowych jak do tej pory.

Od 15 listopada do 24 stycznia zuzylismy 470kwh.=315 zł.na dwie rodziny.

W tym miesiącu podlicznik brata wskazał zużycie dla nich na 600kwh ale spisał go prawie 2 tygodnie po panu z energetyki.

Tak jak pisałam wyzej zegar był zmieniany około roku temu.

Mam wrazenie że podlicznik wskazuje calosciowe zużycie dla obu rodzin,a główny zegar nalicza tak jak podlicznik...

• 1 month później...