Elfir 10.03.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 To streścimy: Grzejniki tansza i prostsza instalacja, ale grzejniki drogie jesli maja fajnie wygladac. Podłogówka drozsza, bardziej skomplikowana instalacja, ale nie widac urządzeń grzewczych Grzejniki - podłogi mozna wykończyć czymkolwiekPodłogówka wykazuje straty im bardziej izolujacy materiał Grzejniki - mniejsza bezwładnoscPodłogówka - wieksza bezwładnosc Grzejniki - szybkie nagrzewanie, szybie stygnieciepodłogówka - wolne nagrzewanie, wolne stygniecie. Nie ma czegos takiego co lepsze. Wszystko zalezy od tego co jest dla nas wazniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 10.03.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 z przytoczonych wad najistotniejsza wydaje mi się ta, że trzeba parę godzin czekać na podniesienie sie temperatury o 1 stopień !!! Nic dziwnego że wynaleziono włączanie domów energooszczędnych przez internet. Jak to podłogówka potrafi sobie wychować człowieka. Mnie nie urządza że w domu byłoby ciepło kiedy mnie tam nie ma I na pewno nie byłabym w stanie pamiętać żeby dzis włączyć podłogę bo jutro wracam... co do sal operacyjnych to dodam tylko, że tam jest wentylacja mechaniczna na podciśnienie więc pasma podłogówki nie stanowią problemu dla instalatora. Pomieszczenia z podłogówką powinny mieć klimatyzację. I tak jeden techniczny wynalazek powoduje obrastanie domu w kolejne techniczne cuda. A jak będzie awaria prądu to co wtedy? oprócz zapasowego agregata? No wiem wiem, wszyscy macie kominki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poselrulez 10.03.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 podłogówka jak co niekturzy wypisuja wcale nie jest trudna do zaprojektowania nic sie nie dzieje jak masz trowe wiecej rurki w podlode strat nie ma / ja wykonalem w domu sam 33m2 podłogi rurka max co 10 cm i do tej pory exra sie regulowalo i temperatura w pokoju idealna a podloga letnia / koszt to rurki 360zł + sterowanie 200zł / na te pomieszczenie w grzejnikach wyszlo by2x wiecej / dodam ze i tak i tak wylewalem podłogi to co szkodzi dodac rury /pozdrawiam a w skutki uboczne nie wierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.03.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 .... 1.konwekcja przy podłogówce jest wieksza wydatkowo ale mniejsza prędkościowo. 2. Podłogówka będzie cały czas wprawiać w ruch pionowy wzędzie najdrobniejsze najgroźniejsze alergeny. .... Ja piernicze Dobra, kończę swój odział w dyskusji bo jak już ktoś pieprzy takie farmazony to nie wiem czy płakać czy smiac sie Doucz sie człowieku a nie pisz tu głupot w stylu "mi się wydaje" podawanych jako pewnik Nie wierzysz? Wybierz się do lekarza alergologa, wybierz się do Warszawy do Centrum Zdrowia Dziecka, miej dziecko alergiczne a nie pierniczysz takie głupoty Wkurzyłem sie juz dokumentnie na taka nieodpowiedzialność w podawaniu faktów EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.03.2009 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Bezwładność podłogówki jest jej najistotniejszą wadą w trzech etapach procesu grzania: 1/. Bezwładność startowa- rozruchowa - pisałem wcześniej na ten temat..2/. Bezwładność eksploatacyjna- niemożność skutecznej reakcji na dodatkowe uzyski ciepła (rzecz niebagatelna w ciepłym, a o takim tylko się pisze, domu) nasłonecznienie, ciepło bytowe itp. - mogę temat rozwinąć...3/. Bezwładność końcowa- problem z szybkim wyhamowywaniem procesu grzania po uzyskaniu pożądanej temperatury przy zmiennych warunkach otoczenia- okres przejściowy -jesień - wiosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.03.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 .... 1.konwekcja przy podłogówce jest wieksza wydatkowo ale mniejsza prędkościowo. 2. Podłogówka będzie cały czas wprawiać w ruch pionowy wzędzie najdrobniejsze najgroźniejsze alergeny. .... Ja piernicze Dobra, kończę swój odział w dyskusji bo jak już ktoś pieprzy takie farmazony to nie wiem czy płakać czy smiac sie Doucz sie człowieku a nie pisz tu głupot w stylu "mi się wydaje" podawanych jako pewnik Nie wierzysz? Wybierz się do lekarza alergologa, wybierz się do Warszawy do Centrum Zdrowia Dziecka, miej dziecko alergiczne a nie pierniczysz takie głupoty Wkurzyłem sie juz dokumentnie na taka nieodpowiedzialność w podawaniu faktów EOT Hmmmm - nie no - powiem szczerze że zaczynam śledzić ten wątek z większą uwagą - takich bzdur i pierdół to trzeba się naprawdę naszukać - a tutaj człowiek od razu je dostaje w ilościach niezmierzonych ... jareko ->w pełni sie z Tobą zgadzam - wiem co to dziecko alergik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.03.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Bezwładność podłogówki jest jej najistotniejszą wadą w trzech etapach procesu grzania: 1/. Bezwładność startowa- rozruchowa - pisałem wcześniej na ten temat.. 2/. Bezwładność eksploatacyjna- niemożność skutecznej reakcji na dodatkowe uzyski ciepła (rzecz niebagatelna w ciepłym, a o takim tylko się pisze, domu) nasłonecznienie, ciepło bytowe itp. - mogę temat rozwinąć... 3/. Bezwładność końcowa- problem z szybkim wyhamowywaniem procesu grzania po uzyskaniu pożądanej temperatury przy zmiennych warunkach otoczenia- okres przejściowy -jesień - wiosna. Więcej tych bezwładności nie masz ?? Jak widzę z tymi Twoimi bezwładnościami to jest tak jak z góralskimi prowdami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 10.03.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 z przytoczonych wad najistotniejsza wydaje mi się ta, że trzeba parę godzin czekać na podniesienie sie temperatury o 1 stopień !!! Nie mam problemu z podniesieniem temperatury pomieszczeń o 1C w pół godziny, czy o 3C w 2 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.03.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 jareko i inni. Powiedzcie jak rozchodzi się ciepło przy podłogówce: przez promieniowanie czy też przez konwekcję? NJerzy pisze: Nie mam problemu z podniesieniem temperatury pomieszczeń o 1C w pół godziny, czy o 3C w 2 godziny. Wszystko zależy od temperatury czynnika i szybkości jego przepływu, zagęszczenia rurek, grubości wylewki i rodzaju materiału pokrywającego podłogę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 10.03.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 leszko2 rozumiem, że kurz u Ciebie unosi się tak, że wystarczy Ci pranie firanek. Ja nie wiem co u mnie jest nie tak z kaloryferami, bo kurz jest w pionie i poziomie, wzdłuż i wszerz pomieszczeń a koty, skubane, tarzają się po podłodze. Pisz trochę krócej, czycóś, bo w połowie Twoich postów wysiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.03.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Nie mam problemu z podniesieniem temperatury pomieszczeń o 1C w pół godziny jeśli możesz rozwinąć, z ile na ile, przy jakiej temp. zewn., ile wtedy dajesz na zasilanie, w jaki sposób (masz sterownik pogodowy/pokojowy? tam wymuszenie większej temp. zasilania nie jest standardową opcją), przy jakim rodzaju wykończenia podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.03.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ...które umieszczone jest na obwodzie sali a w razie braku mocy w ścianie. Chirurdzy, zespół stoją na posadzce neutralnej pod względem temperatury... Chwatit jareko?.... NIE ! Nie chwatit. Moze gdybym nie mial przyjemności być przy kilku remontach sal operacyjnych to by w Twe słowa jeszcze uwierzyła a tak - powiem wprost Wciskasz tu ludziom kit i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 10.03.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ja rozumiem że dla wielu zwolenników podłogówki ogrzewanie to jest lepsze, bo nowocześniejsze, tak jak lepszy jest teraz telewizor lcd zamiast poprzednich grubasów. A czy w takim razie wśród ściennych podajników ciepła jest coś, jakiś wynalazek XXI wieku? Żeby gościom oko zbielało i szczęka opadła ? Ciekawa jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 10.03.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 jareko. Widziałaś kiedyś chirurgów przy zabiegu? Ile czasu trwa przeciętna operacja? Jak jest ubrana operowana osoba? Co zespół chirurgów ma na nogach?Jak mają ubrania? Czy lampy bezcieniowe grzeją w głowę? Jaka temperatura jest na sali? Chirurg na sali operacyjnej jest w pracy czy się relaksuje? Podlega stresowi? Na czym ma skupioną uwagę? Czy wszyscy lekarze prowadzą się zgodnie z zasadami profilaktyki zdrowotnej?Nie palą? Nie piją? Odpoczywają po ośmiogodzinnej pracy? Unikają ekspozycji na różne szkodliwe substancje, o których wiedzą, że są szkodliwe? Nie!! Ale mają stosowną wiedzę i dokonują wyboru !!!I o tę wiedzę chodzi. O świadomość, że istnieje czynnik ryzyka. W jakich warunkach. Wybór natomiast należy do każdego...Palić czy nie palić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Boguś, a moze tak dla równowagi i obiektywizmu, weź na "tapetę" leszko2 i Flawia. - jakoś tak obojetnie przechodzisz obok ICH rewelacji. Ładnie to tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 znów wywracasz kota ogonem - było o podłogówce - teraz o pracy chirurgów Za chwile przejdziesz do wpływu sposobu odżywiania sie chirurgów na skuteczność ich działań, lub ciężaru koperty w kieszeni na losy pacjenta a ma się to nijak do tego co widziałem - pełna podłoga usiana kabelkami (dwa razy widziałem ogrzewanie elektryczne) i wężownica wodna ( raz) Jak wspomniałem już - rozmijasz się z prawda w wielu podawanych tu tematach i faktycznie coraz bardziej skłaniam sie do opinii iz robisz to nieobiektywnie w imię promowanych przez siebie rozwiązań Podobnie leszko - ja tylko ktoś zarzuci mu mijanie się z prawda zmienia temat bądź wymyślą kolejne odkrywcze teorie byleby poprzeć tezy nie do obrony Mialem juz milczeć ale nie rozumiem jednego Jeśli ktoś już udziela sie na forum w temacie zdrowia powinien byc naprawdę obiektywny. Opisywać zjawiska takimi jakimi sa - czytają te Wasze teksty ludzie nie mający (teoretycznie) takiej wiedzy jak Ty boguslaw, im robisz wodę z mózgu i ewentualnie - podkreślam EWENTUALNIE pozbawiasz ich rozsądnego wyboru zgodnie ze ICH potrzebami. Jeśli chcą podłogówkę, chcą znać o niej prawdę, podobnie chcą poznać prawdę jesli wybierają ogrzewanie ścienne czy tradycyjne wodne czy elektryczne czy powietrzne Twój czynnik ryzyka można określić tylko znając PRAWDZIWE za i przeciw a nie naginane by udowodnić SWOJE racje Nie jestem instalatorem podłogówek, nie mam żadnego interesu w tym by kogokolwiek do nich przekonywać - to tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ...które umieszczone jest na obwodzie sali a w razie braku mocy w ścianie. Chirurdzy, zespół stoją na posadzce neutralnej pod względem temperatury... Chwatit jareko?.... NIE ! Nie chwatit. Moze gdybym nie mial przyjemności być przy kilku remontach sal operacyjnych to by w Twe słowa jeszcze uwierzyła a tak - powiem wprost Wciskasz tu ludziom kit i tyle bogusław uściślij może skoro prowadzimy poważną dyskusję na tematy fizyki, co to jest i ile wynosi neutralna temperatura posadzki, czy chirurdzy, którzy niejednokrotnie muszą stać wiele godzin przy stole operacyjnym w pomieszczeniach ogrzewanych podłogówką, nie są narażeni na przegrzewanie mózgu i czy to przegrzewanie nie jest groźnie nie tylko dla nich ale i też dla pacjenta, acha i tutaj może wyjaśnisz leszkowi jak to jest z tym kurzem i alergenami które unoszą się w sali operacyjnej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.03.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 jareko - zawsze tak było, że bogusław, to mistrz nad mistrzami w robieniu uników. Co do kota, to może donosik do ........ Ps. 1950 nie poraz pierwszy, pewnie się nie doczekasz, bo obiektywność dotyczy tylko zwolenników podlogówki - przeciwnicy mają zawsze rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.03.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 jareko i inni. Powiedzcie jak rozchodzi się ciepło przy podłogówce: przez promieniowanie czy też przez konwekcję? bogusław przecież wszyscy wiedzą że większy procent ogrzewania w podlogówce to konwekcja, czyżbyś tak oczywistej rzeczy nie wiedział ale powiedz mi jedno, co to zmienia i ewentualnie dlaczego? naczelny Manipulatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 10.03.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 SSiwy, bo tak jakoś drążycie jakby kto pracę doktorskę z fizyki miał pisać. A jak padają opisy argumentów w miarę zgodne z moim stanem wiedzy/tępoty (jak zwał tak zwał) czy tą wiedzę poszerzające, To zaraz zaczynają się wyzwiska lub okrzyki, że to nie jest precyzyjna odpowiedź na jakieś dziwne pytanie z zakresu wpływu zorzy polarnej na owłosienie białych myszek! Co chwila w szoku jestem, nie tyle w zakresie newsów ile w zakresie kultury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts