Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie wady podogówki.

leszko2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.Skoro ma być o wadach OP to się wtrącę.Zawirowania kurzu,w momencie przebijania warstwy ciepłego powietrza(dolne) przez zimne(górne).Duża bezwładność w domu super zaizolowanym powoduje bardzo duże opóżnienie w reakcji natychmiastowego dopasowania się do warunków pogodowych.U ludzi z niedokrwieniem nóg przy wyższych temp. efekt spuchniętych nóg.Są jeszcze inne ale czekam na krytykę.Pozdrawiam.

Gość Arturo72
Witam.Skoro ma być o wadach OP to się wtrącę.Zawirowania kurzu,w momencie przebijania warstwy ciepłego powietrza(dolne) przez zimne(górne).Duża bezwładność w domu super zaizolowanym powoduje bardzo duże opóżnienie w reakcji natychmiastowego dopasowania się do warunków pogodowych.U ludzi z niedokrwieniem nóg przy wyższych temp. efekt spuchniętych nóg.Są jeszcze inne ale czekam na krytykę.Pozdrawiam.

Nic takiego o czym piszesz u siebie nie zauważyłem,może nie mam super zaizolowanego domu ale 20cm 0,034 pod płytą ,20cm 0,031 na ścianach i 30cm 0,036 na stropie także dom do ułomków nie należy pod względem izolacyjności.

Poza tym podłogówka grzeje mi warstwę betonu o grubości 33-34cm czyli płyta+wylewka i jakoś ta duża bezwładność mi nie przeszkadza a wręcz przeciwnie,reakcja domu na grzanie jest dobra,utrzymywanie temperatury w domu jest rewelacyjne,bez dużych wahań temperatur,podłogi nigdzie w domu nie mam gorącej,żeby odbywały się jakieś zawirowania kurzu jak w przypadku gorącego powietrza znad grzejników,podłogówkę mam również w sypialni,nie odczuwam żadnego dyskomfortu,w nocy jest tam o ok.1st.C niższa temperatura niż w pozostałej części domu.

Może opiszesz swoją instalację bo piszesz dziwne rzeczy i może masz podłogówkę źle zrobioną.

Edytowane przez Arturo72

Nie mam i nigdy nie będę miał podłogówki i krytyki się nie boję choć to temat:WSZYSTKIE WADY PODŁOGÓWKI.Choć uważacie mnie za "nawiedzonego" to powiem nie na temat do kol. Arturo72 tak:uważasz również że okna 3-szybowe to też super?Jestem innego zdania to zaprogramowana ślepota,patrz współczynnik przenikania światła Lt.Na dalszą krytykę czekam.Pozdrawiam.

Gość Arturo72
do kol. Arturo72 tak:uważasz również że okna 3-szybowe to też super?Jestem innego zdania to zaprogramowana ślepota,patrz współczynnik przenikania światła Lt..

Proponuję nie wstawiać wogóle szyb do okien a w domu na środku salonu rozpalić ognisko,przy okazji znaleść sobie jakąś jaskinie,żeby deszcz na głowę nie padał i będziesz wniebowzięty,chociaż nie,tam to dopiero "zaprogramowana ślepota"...

A tak na serio, to choc mocno wysilam swoje zwoje mozgowe to i tak nie moge pojac jak podloga o temperaturze 28-30'C i( to przy mrozach rzedu -20'C) moze zle wplywac na zdrowie...

Ps wlasnie doczytalem, ze miedziannik nie mial i nie ma OP a wie ze jest ona passe :)

No coz, rownie dobrze moglbym twierdzic ze lamborghini kiepsko sie prowadzi choc nigdy nim nie jechalem...

Mistalova na jakiej podstawie twierdzisz że jeśli ktoś czegoś nie ma to nie wie jak to działa?Mam kilku znajomych którzy mają te "cudo" i tylko jeden grzeje rozsądnie u reszty to po kilku godzinach mam nogi jak słoń(nie jestem perfekcyjny mam żylaki).Fotohobby wejdż na stronę oknotest.pl oraz podobne i nabierz trochę wiedzy.Pozdrawiam.

miedzianik jak przy temp. zasilania podłogówki rzędu 28oC mogą Ci puchnąć nogi ? Czy Ty się z ch... na łby pozamieniałeś ? Przepraszam za uniesienie, ale większych głupot dawno nie czytałem.

Do orasje - 3 dni Ci się rozkręca podłogówka ? Kieruję to samo łebskie pytanie do Ciebie, co do kolegi wyżej.

Edytowane przez pawko_

Mistalova na jakiej podstawie twierdzisz że jeśli ktoś czegoś nie ma to nie wie jak to działa?Mam kilku znajomych którzy mają te "cudo" i tylko jeden grzeje rozsądnie u reszty to po kilku godzinach mam nogi jak słoń(nie jestem perfekcyjny mam żylaki).Fotohobby wejdż na stronę oknotest.pl oraz podobne i nabierz trochę wiedzy.Pozdrawiam.

może koledzy mają domy słabo ocieplone i okna dwuszybowe, stąd muszą mieć wysokoą temperaturę zasilania? przy podłogówce w sensownie izolowanym współczesnym domu temperatura podłogi w zimie jest chyba niższa niż temperatura nagrzanej podłogi latem?

Gość Arturo72
Kol. flutebox to ty się z h pozamieniałeś,dalej nie mam zamiar cokolwiek pisać bo większego hamstwa nigdzie nie czytałem.Skoro OP nie ma wad to załóżcie sobie inny wątek bo piszecie nie na temat.Żegnam.

Jedyną wadą podłogowki jest sam inwestor,który narzekajac na nią,na jej złe działanie a nie ma pojęcia,że ma spierdzielone rozstawy lub źle wyregulowana instalację.

Od tego jest ten wątek,żeby prostowac takie durne mity i "wady",które wyminiles bo one nie mają nic wspólnego z poprawnie wykonaną podlogowka lub regulacją tejże.

Podlogowka to grzejnik,źle dobrany i źle wyregulowany grzejnik ścienny też będzie utrapieniem i szukaniem jego wad.

może koledzy mają domy słabo ocieplone i okna dwuszybowe, stąd muszą mieć wysokoą temperaturę zasilania? przy podłogówce w sensownie izolowanym współczesnym domu temperatura podłogi w zimie jest chyba niższa niż temperatura nagrzanej podłogi latem?

To chyba nie to. Ja nie mam "termosu" a maksymalna temperatura podlogi jaka mam zadana dla -20*C to 27*C. Przy takich temperaturach kolo 0*C nagrzewa mi sie do 24*C. W domu stabilne 22*C.

Przy oknie tarasowym zimą max 26 st latem pow.35 st. W sezonie grzewczym przeciętnie 23-25 st. Przy wewnętrznej 22st. Podłoga w odczuciu neutralna. Czasami zakładam kapcie jak dłużej siedzę przed tv lub kompem. Większość drewno. Co więcej syn miał alergię w zasadzie na wszystko. Często miał duszności i chorował. Po przeprowadzce wszelkie objawy ustąpiły. Czasami lekkie przeziębienia. Zero antybiotyków i sterydów. W zasadzie to od dwóch lat nikt z nas nie chorował . Wszyscy znajomi którzy uważali mnie za wariata jak im mówiłem że w całym domu zakładam podłogówkę zgodnie przyznają że nie wierzyli że podłogowka może dawać takie przyjemne ciepło. Wad jak do tej pory nie stwierdziłem.

Edytowane przez mar1173