Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kratka ściekowa w kotłowni/pom. gospodarczym - macie?

damimax

Recommended Posts

• 8 months później...
W projekcie mam mieć taką kratkę w kotłowni, która jest w piwnicy, jednak jest to poniżej kanalizacji.

Jak to rozwiącać, czy jset potrzebne?

Mam identyczną sytuację. Też piwnica i też kratka w projekcie, a do tego agregat do podnoszenia ścieków Grundfos Liftaway B z pompą (do prawie 80cm pod poziomem podłogi).

Burzy to całkowicie moją ideę płyty fundamentowej pozbawionej jakichkolwiek otworów czy przejść instalacyjnych. :(

A to dla mnie to ważne ze względu na słabo przepuszczalny grunt.

Nie wiem, czy nie zrezygnuję z tej kratki, ale mimo to chciałbym jakoś się zabezpieczyć, ale bez "dziurawienia" płyty fundamentowej.

Ma ktoś pomysł?

Edytowane przez Robinson74

• 8 months później...
z mechanicznym zamknięciem?????:jawdrop: yyy .. przecież to ukrywanie smrodu a nie zwalczanie - tak trudno dolać trochę wody do syfonu raz na jakiś czas??? Bądźmy poważni

A jak dolejemy wody to nie ukrywamy smrodu? Tak samo jest on ukryty w rurach tylko oddzielony wodą, zamiast klapką w suchym syfonie.

• 9 months później...

Miałem rezygnować z kratki wentylacyjnej w piwnicy w płycie fundamentowej i nadal nie jestem pewien, czy ją robić. Ścieków pod płytą nie odprowadzę, bo jest za nisko w stosunku do najbliższej studzienki kanalizacyjnej.

Rozważam jedynie taki otwór w płycie fundamentowej, w którym na stałe mogłaby znajdować się niewielka pompa pływakowa, która w razie zalania piwnicy (np. awaria w kotłowni) wypompowałaby ją i podniosła na wysokość rury kanalizacyjnej w piwnicy. Czy to ma sens?

Ile prądu bierze taka pompa pływakowa podłączona na stałe do prądu i czekająca na ewentualną awarię?