Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Różne wychodzą niedoskonałości na naszym modrzewiu, ale akurat żywica się nie pojawiała.

Po roku na pełnym słońcu sęki się trochę poluzowały, pojawiły się wokół nich niewielkie szczeliny, parę pęknięć się poszerzyło, ale generalnie jest wystarczająco dobrze.

Właśnie olejowałem, w czasie pracy wyglądało tak:

taras2_59384d35220d4.jpg

Różne wychodzą niedoskonałości na naszym modrzewiu, ale akurat żywica się nie pojawiała.

Po roku na pełnym słońcu sęki się trochę poluzowały, pojawiły się wokół nich niewielkie szczeliny, parę pęknięć się poszerzyło, ale generalnie jest wystarczająco dobrze.

Właśnie olejowałem, w czasie pracy wyglądało tak:

taras2_59384d35220d4.jpg

Ten taras jest taki ciemny bo tak wam pasuje czy z innego powodu ?

Myślałem, że tylko żywicę szlifowałeś. Dlaczego szła szlifierka na całość?

Efekt super.

Mam bowiem w planie odświeżyć swój. Też mam grube ryfle do góry. Myślę wstępnie o lancy obrotowej dirt-killer do myjki ciśnieniowej.

Rozmawiałem też ze specami od piaskowania tarasów drewnianych - jak myjka nie da rady, to może ich zamówię. Tylko, że piasek bierze naprawdę grubo - razem z bielą.

Aktualnie deski niezadaszone są szare, efekt początkowy prysł po 2, 3 latach...

Edytowane przez budowlany_laik

Jak już zacząlem.... to pojechałem wszystko.

Może, gdybym zaczął bardziej drobnoziarnistym papierem, to bym poprzestał tylko na żywicy, ale "100" rozjaśniła mi te deski z żywicą i pojechałem całość. Mam w planach odświeżać to co 3 lata, po pierszym roku (gdyby nie żywica) wyglądał całkiem ok (ciemniejszy, ale rysunek słoji zachowany)

Ja się sprawdza ? Normalnie, myjesz, schnie i jest czysty :)

To zdjęcia z dzisiaj - wciaż jeszcze nie dorobiłem się wykończenie granitem, bo miałem do postawienie 35m murka oporowego widocznego w tle :)

k3cxYZhka-VnJw4X4TbGEVSHBkRsXLeQwmUhul77ABtpguM47QHsSdxpGNxw00wRljr9Bp3_Cx-pRewwoJ0yvKhdM5l7SIBOQSnw-H1mlB0Ro9e24C4F0VhT-RrYoUEjuYuSOtw4CCFXjXj7p2VoYt5PFU5bJdOyxYo5YxQGlkUg5kAn-yxhFWr-E3HzzjJMoN0p9FIZ7LjBcS_HGf52uHg1kvGroKmT5pN-F884OUScWYl0PAhgIE_OzRmJ54JWZFpUHjieTZxlGvWEnrx2xmV4wgIZ5wMZfGaZMNjvT-VwKqqlYX6WIYtxrHj_FJwBTYsH65-ZDgnTN8LcLIBxQ0yTv9Z3Td6tDKv7xWadG2d8os-Eu3nX2dkGw13HL_6hqzpEijBb3ccwRaz_dhOJt7g1OSt7rq-FE_f2NS1OvNiT_3QFMsX19K41_Y7arBf0kaz1CWGjxehuHOJqXZBoGXMD5LfwQTee1e9pQuouG7MNRo4V3NVeYMjz4hU0sfpGUikRZEEWRdZzXP_-bCqlTN_KtgBDWUpTMT0BhIWoHclZAfN-zU-Yk_1YRuQQA8xPlpP1ayD2vblPRKlNj8bjWzg9CB1yvPCJaxB469CbikRxRXJ7hwmptVGZySqlHhg9xF8trtdQ8kEk1CzB1wY7YyfkwKlrnhZm8MOQ-OeGHg=w1199-h900-no

WjIF_cPKOJDZRcH-UCEB_IhEJz-yykoDJo7mNusPWapNCIlnSaoAMPd3z9QmJgNpUNjN5YA2bkjKrYlHEKy0sdEGUwiMGbITrH01xy95-FnuMmLIwGIVb7--kyBbkmIgTZpcj7V4sJ2vXa2LxsT-XEp9LUpk67HodihsTlIvEwUq6oOdOQ4lP883N-EJbNdSkYFHanxhZkQ76WqLCAruUkoYyV3jXa1SU2TbLtKHe840KB4aos-Iz5oieoep7nfNL7JuNR15-1MHBXamURHgcrZpoe3mtHUNY2zxb3-9kPWAVcHWTb5-K61GC77HWSoAgW4gcrkYmbu2vnLhwaQCQJnZAyw7jS6O1QvwZcO582csrWo5lKR1Qsw4AuAzXFBgMKXstgt9FYeEq9UYhBxbk-rP6dDKdGd501LLk0lXkmORiiFmJ1RxOlWqmTqqXprHpkCeBMg--lVTvLvJ0Cg7OXDwydkx0KX86_UzJ3L0A8L0wyiYIvaF_IMTDT3GbdZ3bZl4DBwYfNUBFJKf3RbPsC5CXW3OCu9PKKSsXCLEjH21mpg-3nALtU8j8DL_5Az1dNaY6IgdH1-gsjH7CXyFvRUflD5XEEIIECvw73jCbwKbjvo4HELuVtJ_zahi03TanMohRTCh2zuXsMPOWj_Uy_O5C1F75Rr01qFi1Cwx3w=w675-h900-no

Edytowane przez fotohobby

Surowe. Nie były zbyt fajne (fakt, że nie były też drogie), część musiałem reklamowaç, dosłali nowe.

DSC00221.jpg

DSC00233.jpg

To te ekstremalne przypadki. , ale reklamację uznali, dosłali nowe deski, które były już ok

Modrzewia nie impregnuje się ciśnieniowo, to ponoć ściema. Zbyt twarde drewno.

Jak możesz, to jeszcze raz po kolei... Czym początkowo pociągnąłeś deski? Olejem? Ciemniejszym niż teraz?

Chodzi mi wciąż o te ciemniejsze rowki w deskach (z aktualnych zdjęć) - czy to efekt ciemnego oleju, czy czas zrobił swoje?

Bo na tych fotach powyżej, barwa w rowkach jest jak na całej desce (zapewne to 1. olejowanie).