qbek17 28.12.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Tak się składa, że mam możliwość łatwego podpięcia zmiękczacza, który ominie zimną wodę w zlewie w kuchni i (niestety) zmywarkę. Czy to będzie OK? Reszta wody byłaby po zmiękczeniu. Jaki polecalibyście dobry zmiękczacz w rozsądnej cenie? W większości zmywarek masz wbudowany "zmiękczacz" wody na własne potrzeby tych urządzeń. Po to się tam wsypuje sól Dobry zmiękczacz to dobra głowica i złoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.12.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Czy mógłbyś podać przykładowe 3-4 dobre modele renomowanych producentów zmiękczaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Czy mógłbyś podać przykładowe 3-4 dobre modele renomowanych producentów zmiękczaczy? A jaki rozmiar zmiękczacza Cię interesuje? Znasz twardość i zużycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 29.12.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 OK, w takim razie wrócimy do tematu po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemxx 10.01.2022 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Witam.Rozglądam się za zmiękczaczem lub uzdatniaczem(czy w ogóle warto?)-tutaj myślałem o Carbon Viteco,Viessmann Aquastilla lub Duo).Zużycie 20-22m3 na miesiąc.Dom-2 łazienki pralnia i kuchnia.Twardość wody CaCo3 240, st.niemieckie 13. Jakie modele polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 10.01.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Witam.Rozglądam się za zmiękczaczem lub uzdatniaczem(czy w ogóle warto?)-tutaj myślałem o Carbon Viteco,Viessmann Aquastilla lub Duo). Zużycie 20-22m3 na miesiąc.Dom-2 łazienki pralnia i kuchnia.Twardość wody CaCo3 240, st.niemieckie 13. Jakie modele polecicie? Dzień dobry, do podanego zużycia wody i twardości polecalibyśmy zmiękczacz wody z 35-40 litrami złoża. Zużycie wody jest dość duże, zatem jeśli urządzenie ma być ekonomiczne, to taka ilość złoża będzie optymalnym wyborem. Jeśli woda pochodzi z wodociągu i jedynym problemem jest wysoka twardość, to oczywiście jak najbardziej sam zmiękczacz wody wystarczy. Opcjonalnie dla poprawy smaku wody pitnej możesz zamontować dodatkowy filtr pod zlew np. z wkładem węglowym i ultrafiltracją. Nasza propozycja to zmiękczacz wody Ecoperla Softcab 35 w kabinecie bądź dwuczęściowy Ecoperla Softower M. W obydwu przypadkach złoże Lewatit oraz głowica producenta Clack. Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/softcab/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.01.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Witam.Rozglądam się za zmiękczaczem lub uzdatniaczem(czy w ogóle warto?)-tutaj myślałem o Carbon Viteco,Viessmann Aquastilla lub Duo). Zużycie 20-22m3 na miesiąc.Dom-2 łazienki pralnia i kuchnia.Twardość wody CaCo3 240, st.niemieckie 13. Jakie modele polecicie? Przy tak wysokim zużyciu (i zmiękczeniu do zera) potrzebujesz większego modelu... np. z 40 litrami złoża. I nie wiem po co Ci tam ten węgiel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemxx 10.01.2022 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Jak to jest z tym węglem..?!Nie poprawi jakości wody do picia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 11.01.2022 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Jak to jest z tym węglem..?!Nie poprawi jakości wody do picia? Do tak dużego zapotrzebowania na wodę zmiękczacze wody z węglem w środku będą mniej ekonomiczne, ze względu na mniejszą ilość złoża jonowymiennego. Węgiel aktywny jak najbardziej poprawia walory organoleptyczne wody, tj. smak, zapach i barwa, jednak w takiej sytuacji najlepiej byłoby założyć oddzielną kolumnę węglową bądź po prostu filtr do wody pitnej. Filtry kuchenne zawierają w sobie wkłady węglowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemxx 11.01.2022 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Super. Wielkie dzięki za wszelkie informacje.Będzie łatwiej wybrac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.01.2022 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Jak to jest z tym węglem..?!Nie poprawi jakości wody do picia? A masz jakieś zastrzeżenia do jej jakości? Oczywiście poza twardością, którą chcesz usunąć, a z którą węgiel nie ma nic wspólnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemxx 12.01.2022 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 W sumie to nie mam zastrzeżeń,wiec raczej dam sobie spokój z węglem.Jeszcze mam pytanie o wielkość złoża.Czy jak średnie zużycie wody z czasem spadnie do ok 13-15m3 na miesiąc,to złoże 35-40 nie będzie za duże?Albo jak wyjadę na 2-3 tygodnie, czy nie będzie problemu,bo regeneracja będzie odbywała się zbyt rzadko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.01.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Jeszcze mam pytanie o wielkość złoża.Czy jak średnie zużycie wody z czasem spadnie do ok 13-15m3 na miesiąc,to złoże 35-40 nie będzie za duże? Wtedy będzie za dużo. Przy takim zużyciu wystarczy 30 litrów. Albo jak wyjadę na 2-3 tygodnie, czy nie będzie problemu,bo regeneracja będzie odbywała się zbyt rzadko? Zazwyczaj głowica pilnuje czasu od ostatniej regeneracji i po upływie zadanego okresu (np. 14 dni) robi regenerację niezależnie od zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.01.2022 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Nie wiem, czy to właściwy temat, ale zapytam. Otóż instalator założył mi za wodomierzem obudowę filtra Atlas Filtri PR34-I. Czy to coś warte? To chyba coś takiego: https://euroterm24.pl/obudowa-filtra-34%22-atlas-plytka-+-klucz-+-sruby-pr34-i-jg-system-id-jgs360-atlas-pr34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.01.2022 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Nie wiem, czy to właściwy temat, ale zapytam. Otóż instalator założył mi za wodomierzem obudowę filtra Atlas Filtri PR34-I. Czy to coś warte? To chyba coś takiego: https://euroterm24.pl/obudowa-filtra-34%22-atlas-plytka-+-klucz-+-sruby-pr34-i-jg-system-id-jgs360-atlas-pr34 Dobrze, że założył cokolwiek Zwykły wkład piankowy czy sznurkowy o dokładności np. 20 um będzie już coś filtrował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.01.2022 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 A możesz zaproponować coś z tej strony lub innej, jeśli będzie pasować? https://www.vesbopoland.pl/oferta/uzdatnianie-wody--filtry-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2022 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 A możesz zaproponować coś z tej strony lub innej, jeśli będzie pasować? https://www.vesbopoland.pl/oferta/uzdatnianie-wody--filtry-5 https://www.vesbopoland.pl/oferta/produkt/wklad-piankowy-220 masz tam wkłady różnej długości - na oko to będzie 10" ale możesz sprawdzić w jakichś dokumentach/na opakowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.01.2022 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki. Jest taki opis: Korpus przezroczysty serii DP GW 3/4" w komplecie z kluczem płytką i śrubami; przeznaczony do wkładów 10" na uszczelce płaskiej lub na uszczelce typu O-ring. Rozumiem, że im mniej mikronów tym lepszy wkład? Np. PP5 - 10" x 5 mikronów. A lepsze są piankowe czy sznurkowe? PS. Przepływ na rurze wodociągu wynosi u mnie 1,1 litra na sekundę (DN 20). Co się stanie z przepływem, jeśli za wodomierzem zainstaluję ten wkład? Edytowane 14 Stycznia 2022 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.01.2022 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Jest taki opis: Czyli wkłady 10" będą OK. Rozumiem, że im mniej mikronów tym lepszy wkład? Tym dokładniejszy - to nie znaczy, że lepszy bo za dokładny też nie jest dobry (szybkie zapychanie się i duży spadek ciśnienia) Np. PP5 - 10" x 5 mikronów. To bardzo dokładny filtr ale też może być. Moim zdaniem 20 um w zupełności wystarczy, ale sam oceń po efektach A lepsze są piankowe czy sznurkowe? Nie ma większego znaczenia dla użytkownika. PS. Przepływ na rurze wodociągu wynosi u mnie 1,1 litra na sekundę (DN 20). Co się stanie z przepływem, jeśli za wodomierzem zainstaluję ten wkład? Taki wkład jak jest czysty i nowy to nominalna wydajność wynosi ok 20 litrów na minutę (czyli 0,3 litra na sekundę). W domowych warunkach to w zupełności wystarcza. Jak chcesz większą wydajność to musisz mieć większy korpus (lub kilka korpusów zainstalowanych równolegle). Ewentualnie możesz też użyć innego wkładu - np. z siatki ale tam już masz dokładność filtracji na poziomie 100 um. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 14.01.2022 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Melduje sie jako szczesliwy posiadacz zmiekczacza Clack WS1 CK ze zrodlem 25L Lewatit z oddzielnym zbiornikiem na solanke 70L. Dodatkowo wymieniony filtr wstepny ze sznurkowego na piankowy 20um. Przy twardosci wody ok 14stopni powinien sie sprawdzic idealnie przy moim planowamym zuzyciu ok 12m3/miesiac. Wrazenia? Na razie same plusy: 1. nowy dom i w calym domu mam czarną armaturę. Po tygodniu uzytkowania BEZ zmiekczacza pojawily sie dosc trudne do usuniesia osady z kamienia, nie mowie ze musialem szorowac korki/baterie druciakiem ale kamien osadzal się nawet na obłych korkach automatycznych przy umywalkach i schodzil pod paznokciem. Teraz dokladnie tydzien od montazu jest o niebo lepiej, kamienia brak a to co zostaje faktycznie wymaga przetarcia mokra szmatka zamiast drapania/szorowania 2. woda stala sie duzo bardziej miekka tj. mamy wrazenie, ze woda jest "sliska" i gorzej się splukuje mydliny, a to dlatego, ze bylem przyzwyczajony do uzywania wiekszej ilosci detergentow/mydla. Mysle tez, ze baterie, zmywarka i pralka odwdzieczą mi za ten ruch Jednym slowem, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts