dorkaS 25.01.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 O, dzięki za przypomnienie. Tak mi kiedyś przemknęło, że niby dom w mieście, ale okolica jak na wsi. A jak nasadzę malw, ostróżek i innego badziewia kwitnącego, to się będę bardzo odcinać od innych ogródków, bo tam królują trawniki i tuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 25.01.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 i naparstnice jeszcze i ślazówka i warszawianki, z niebieskimi oknami będzie wyglądać przeeesłodko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 25.01.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 I jeszcze chce, zeby gadzina mi po murze się wiła (czyt. bluszczyk kurdybanek, albo jego koledzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 25.01.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 najładniej wygląda chyba winobluszcz, zwłaszcza jesienią jak przebarwia, ale zdaje się bardzo ekspansywny. Mnie jedno odstrasza od obrośniętych zielonym ścian - tam mieszkają PAJĄKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 25.01.2013 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 najładniej wygląda chyba winobluszcz, zwłaszcza jesienią jak przebarwia, ale zdaje się bardzo ekspansywny. Mnie jedno odstrasza od obrośniętych zielonym ścian - tam mieszkają PAJĄKI Winobluszcz jest ladny, tez mi się na jesieni oblędnie podoba. Ale łysy przez jakiś czas w przeciwieństwie do bluszcza. I nie tylko tam pająki mieszkają, tam jest całe społeczeństwo owadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyganr 29.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Tu mnie zmartwiłeś. Jeśli to nie tajne/poufne to w jakim regionie występuje ta gadzina. U siebie problemu nie zaobserwowałam, moje maluchy, prócz tego, że powoli rosną, podczas jesiennej inspekcji wydawały się całkiem zdrowe, oprócz kilku sztuk, które padły na samym początku. A tak na zapas czym częstowałeś meszki. Przepraszam ze tak późno odpisuje, ale jakoś nigdy nie mam czasu. Żywopłot rośnie w okolicach Kostrzyna nad Odrą (lubuskie). Moje sadzonki pochodzą z Belgii,a sadzonki miały długość 80-100cm. Pod spodem podaje link jak wyglądały moje buki. A co do oprysków. Preparat zakupiłem również w Belgii, z racji tego ze tu aktualnie mieszkam. http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Mszyca-zdobniczka-bukowa-129-a/str0 Jednak mszyca atakuje prawie zawsze. Przeprowadzałem wywiad wśród ogrodników tutaj na miejscu i prawie każdy mi mówił ze to normalne. Ze nawet może tak sie zdarzyć ze po cieciu żywopłotu dopadnie go ta zaraza. Dlatego zalecali mi 2 razy do roku kropić preparatami przeciw mszycy. Najlepiej dmuchawą z opryskiwaczem w celu dotarcia w głąb drzewek. Co do naszego domu. Wybraliśmy "Dom w szafirkach" , który będzie robiony na styl Oude Pastorie. Jednak w naszym przypadku nadproża będą robione z cegły, a zewnętrzne parapety będą kamienne. Też słyszałem ze za życia robię sobie grobowiec. Bo kamień kładzie się na grób. Po prostu do takiego domu trzeba się przyzwyczaić i do tych kolorów. Mi bardzo podobają sie czarne drzwi, jednak dla wiekszości ludzi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.01.2013 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Przepraszam ze tak późno odpisuje, ale jakoś nigdy nie mam czasu. Żywopłot rośnie w okolicach Kostrzyna nad Odrą (lubuskie). Moje sadzonki pochodzą z Belgii,a sadzonki miały długość 80-100cm. Pod spodem podaje link jak wyglądały moje buki. A co do oprysków. Preparat zakupiłem również w Belgii, z racji tego ze tu aktualnie mieszkam. http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Mszyca-zdobniczka-bukowa-129-a/str0 Jednak mszyca atakuje prawie zawsze. Przeprowadzałem wywiad wśród ogrodników tutaj na miejscu i prawie każdy mi mówił ze to normalne. Ze nawet może tak sie zdarzyć ze po cieciu żywopłotu dopadnie go ta zaraza. Dlatego zalecali mi 2 razy do roku kropić preparatami przeciw mszycy. Najlepiej dmuchawą z opryskiwaczem w celu dotarcia w głąb drzewek. Cyganr, cieszę się, że wróciłeś. Dziękuję za te informacje. Będę się teraz przyglądać dokładniej, bo tu, gdzie mieszkam, bukowych/grabowych żywopłotów jest bez liku. Zaraz sobie dokładniej pogoogluje i będę reagować na wiosnę w przypadku mojego żywopłotu. Co do naszego domu. Wybraliśmy "Dom w szafirkach" , który będzie robiony na styl Oude Pastorie. Jednak w naszym przypadku nadproża będą robione z cegły, a zewnętrzne parapety będą kamienne. Też słyszałem ze za życia robię sobie grobowiec. Bo kamień kładzie się na grób. Po prostu do takiego domu trzeba się przyzwyczaić i do tych kolorów. Mi bardzo podobają sie czarne drzwi, jednak dla wiekszości ludzi nie. Tia, grobowce... jeszcze bunkier też często słyszę Ludzie często zapominają, że przed barankiem i akrylowym tynkiem, co innego drzewiej bywało na fasadach. Oczywiście nie każdemu musi się to podobać. Oude Pastorie - nauczyłeś mnie nowego pojęcia. Wygląda na pokrewny stylowi starych normandzkich domów, które niezmiennie od lat mi się podobają. Masz jakąś wizualizację swojego domu? Szafirki są z Archonu. Nie wiem, jaką metodą będziecie budować, ale u nas sprawdził się jeden patent. Po wszelkich przeróbkach oddaliśmy z powrotem projekt do Archonu z prośbą o wyliczenie szczegółowe materiałów potrzebnych do budowy. Wyliczono nam praktycznie wszystko, prawie co do gwoździa. Bardzo przydało się to przy zamawianiu towaru, nic nie trzeba było zwracać, a policzone było z niewielkim marginesem, akurat w sam raz na to co było odrzucane (jakiś uszkodzony bloczek, cegła itp.) Koszt wówczas 900 zł, mógł się wydawać wysoki, ale wg mnie zamortyzował się błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 29.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dorka do mszyc jeszcze dopowiem. Mrówki je hodują i roznoszą. Jak chcesz ochronić drzewka przed mszycami to pnie oblep taśmą klejącą na owady, mrówki ich wtedy nie zaniosą. A i inne paskudztwo tez nie wejdzie. Tylko jak przestaje się kleić to trzeba nowe zakładać. To taki naturalny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.01.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Cronin, to jest po prostu genialne! Czy to stosuje się też do róż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 29.01.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dorka, przeogromnie jestem ciekawa tych Twoich niebiesko-białych okien I przeogromnie zazdroszczę ceglanej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.01.2013 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dorka, przeogromnie jestem ciekawa tych Twoich niebiesko-białych okien Oj, boję się, że wszystkich rozczaruję. Tego niebieskiego wiele nie będzie. Tak trochę jedynie dla podkreślenia. I przeogromnie zazdroszczę ceglanej elewacji eeee... Ja za to podziwiam Twoje ściany, i to od dłuższego czasu Nie mówiąc o innych pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 29.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Cronin, to jest po prostu genialne! Czy to stosuje się też do róż? Do piennych zapewne tak, krzaczaste trudno byłoby obkleić, a pamiętaj że mrówki i po liściach przejdą, więc jak rośliny są gęsto posadzone, to mrówki znajdą drogę, skubańce. Pamiętaj tylko, że to nie jest 100% sposób, tylko wspomaganie (jak każdy sposób naturalny ) Trochę mszyc zawsze się przyda, w końcu biedronki też muszą coś jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 15.02.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 dorka gratulacje!!! i wybrania okien (i po krzyku) i 1000 posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.02.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Nitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 15.02.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dorotko wieczorem oblukam co To za firma od okien ... ciekawa nie jestem , ale lubie wiedziec ... Gratulacje !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 15.02.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) Doooorka, okna wybrałaś?? W Dzienniku? Lecę, zaraz wrócę! A tysięcznego posta to napiszę już we własnym dzienniku. Okna zostały w końcu wybrane. Szczęśliwym los padł na okna drewniane, biało-niebieskie, retro z firmy Igies&Igies. Szczegóły za dłuższą chwilę. Zabrzmiało to jak "kości zostały rzucone":) Bardzo się cieszę Elyto Serio serio:yes: Edytowane 15 Lutego 2013 przez Lukarna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 15.02.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dorka, przeogromnie jestem ciekawa tych Twoich niebiesko-białych okien I przeogromnie zazdroszczę ceglanej elewacji Dorka czy ja się już u ciebie witałam? jak nie to czynię to teraz WITAM SIĘ i ślę pokłony!!! Podpisuję się pod słowami drop i obiecuje regularnie zaglądać aby podziwiać!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.02.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dzięki dziewczyny , nawet nie wiecie jak kilka słów człowieka może podbudować. Martaibartek, nie wiem czy się już witałaś, ale cieszę się, że zaglądnęłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 No no. Okna będą super:yes: Teraz pora na drzwi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.02.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Cudnie będzie, jeszcze jak malwy posadzisz i ślazówkę i kosmos.... pełnia lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts