amglad1 16.02.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 i maki i nasturcje....wies pełna gębą:yes: ciesze się z okien i gratuluje kolejnego 'milowego' kamienia:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.02.2013 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Powoli zastanawiam się nad drzwiami też chcę biało-niebieskie, ale z przewagą niebieskiego. Mam nadzieję, ze sąsiedzi harakiri nie popełnią widząc te moje kolorki. Super, że przypominacie mi o tych kwiatkach. Dawniej minęło się kilka płotów wzdłuż drogi i w głowie można było mieć pełen atlas. Przypomniało mi się, że istnieją jeszcze duże krzewy niebieskich hortensji. Tyle, że do hortensji jakoś nigdy nie miałam dobrej ręki. I żółte rudbekie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.02.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 i słoneczniczki, są bezproblemowe, wieloletnie, w zasadzie jak chwasty ale wyglądają superhttp://wroclawski.blog-ogrodniczy.pl/wp-content/uploads/2010/07/s%C5%82oneczniczki-.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.02.2013 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 O właśnie o taki mi chodziło, to są słoneczniki czy odmiana tej rudbeki? Bo mi jeszcze przychodzą do głowy takie wysokie chabazie, na jakies dwa metry, które kwitną do pierwszych praktycznie przymrozków. Ale nie wiem jak się nazywają... ostatnio spotkałam je przy jakimś wysypisku śmieci, bardzo ładnie się komponowały z "dzikim" otoczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.02.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 albo rudbekia naga albo słoneczniczek szorstki, podobnie wyglądają i są bezproblemowe, efekt ten sam Słoneczniczki zarosły mi całą działkę, szkoda że daleko jesteś bobym Ci sprezentowała. Wyrzucić je szkoda ale zagłuszyły inne kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 16.02.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 cronin zadziwiasz mnie ciągle, czy jest coś na czym się nie znasz???? ja bym chciała takie prawdziwe słoneczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 16.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) O jeju, ale tu wiosennie. Ja chcę wwwwiiiiiiiooossssnnnnęęęe!!!!!! Edytowane 16 Lutego 2013 przez agalind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 16.02.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Malwy... kiedyś mi pod oknami rosły... ja mam jeszcze sentyment do takich goździków ogrodowych, zawsze były u mojej babci - zaraz obok krzaków czerwonej, czarnej i białej porzeczki... Z boku był warzywnik, a przez sad przechodziło się do kuźni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.02.2013 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 cronin a kiedy będziesz te słoneczniczki wyrzucać? Chyba zaraz zrobię listę 'wiejskich' kwiatów A konwalie? lubicie? Z dzieciństwa pamiętam, że prawie w każdym ogróku był spory łan konwalii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 17.02.2013 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Konwalie zawsze pieknie tak intensywnie pachnialy .............. przebisniegi i krokusy tez sa sliczne .... chociaz ja malokwiatkowa jestem , ale zawsze na cudze ogrodkowo chetnie popatrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.02.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Konwalie baaardzo lubię. Mam u mamy na działce i zawsze z małym bukiecikiem do domu wychodzę W ogrodzie moim też konwalie będą, na bank:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.02.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 cronin a kiedy będziesz te słoneczniczki wyrzucać? Chyba zaraz zrobię listę 'wiejskich' kwiatów A konwalie? lubicie? Z dzieciństwa pamiętam, że prawie w każdym ogróku był spory łan konwalii... Dorka ja w tym roku będę sprzedawała mamy działkę pracowniczą, obrośniętą różnościami, trzeba będzie ją uprzątnąć no i zabrać część roślin, bo ich szkoda, więc pewnie wiosna. Tylko kiedy ja znajdę czas na te porządki Jak będziesz się wybierała do Wawy to daj znać Konwalie też uwielbiam, ale one są bardzo ekspansywne trzeba przemyśleć dobrze, gdzie je posadzić, albo odgrodzić je. Potrafią zarosnąć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.02.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Tak, u mojej mamy cały róg działki zajęły...U mnie Elfir zaproponowała je przy wjeździe gospodarczym na działkę - będą ograniczone czymś utwardzonym do ewentualnego wjazdu samochodu - nie wiem jak to wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.02.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 dobry pomysł, zamiast marnego spłachetka trawy, który trzeba byłoby docinać nożyczkami - zgapię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.02.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Znalazłam, maja być pomiędzy kołami:) http://img832.imageshack.us/img832/2171/wjazd.jpg Uploaded with ImageShack.us Druga sprawa, że jakoś nie przewiduję częstych wjazdów na działkę, ale P się uparł że coś takiego musi być to sobie to chociaż ukwiecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 17.02.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ale w maju to będzie całkowity zakaz wjazdu no nie?, nie wyobrażam sobie jeździć po kwitnących konwaliach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 17.02.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 No coś Ty chyba bym ukatrupiła złoczyńcę Zastanawiam się tylko co pod koła zrobić - kostki chciałabym tam uniknąć a czymś utwardzić trzeba by... Chyba że zostawić po prostu trawę bo jak pisałam - nie sądzę żeby ten wjazd był używany... Chyba że zmienimy ogrzewanie na paliwo stałe to wtedy tamtedy bedziemy wozić jakiś węgiel czy tam coś - ale to raczej poza sezonem konwaliowym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 17.02.2013 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Cronin, mówisz wiosna? W połowie kwietnia przewiduje być u siebie, brałam pod uwagę odwiedzić Łódź.... Czy połowa kwietnia to jeszcze będzie oznaczać dla Ciebie wiosnę??? Raz uczestniczyłam w likwidacji całych 8 arów ogrodu, bo szły pod budowę. Ogród był w typie naturalnym. Pełny silnych zdrowych roślin. W teoretycznie pozbawionym ryb oczku wodnym uratowaliśmy całą rybią rodzinę, takich ładnych czerwonych rybiszczów, choć ich nazwy nie pamiętam. I mnóstwo roślin, wszystkie poszły w dobre ręce. Kilka dni ciężkiej roboty. Po wybudowaniu nowego domu, choć minęło kilka dobrych lat nie ma nawet cienia tego ogrodu, nowi właściciele są raczej zwolennikami betonu i kamienia. Luka konwalie ładne, w sumie cały rok mają liście. A nie da się utwardzić takimi płytami w kratkę? Trawa i coś innego może spokojnie rosnąć, a nie grzęźnie się w blocku. Można też powtykać różne wiosenne kwiaty, od śnieżyczek po cebulicę, krokusy, miniaturki żonkili itp. Do 'wiejskiej' listy dopisuję kosaćce, duże i małe. I piwonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 17.02.2013 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Konwalie zawsze pieknie tak intensywnie pachnialy .............. przebisniegi i krokusy tez sa sliczne .... chociaz ja malokwiatkowa jestem , ale zawsze na cudze ogrodkowo chetnie popatrze Edytko, jak mało kwiatowa jesteś to możesz kupić hurtem np 1000 cebulek tego i owego do tzw. zdziczenia i powtykać w ziemię. W międzyczasie zaprzyjaźnić się z jakimś kotem z sąsiedztwa, coby nie dopuszczał gryzoni i ogród bezobsługowy. Tak na przykład wyglądają moje ziemowity wczesną wiosną, jeszcze przed stratowaniem przez dziecięce stopy: http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/P2090641_zps8760169f.jpg http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/P2090639_zps46bca33f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 17.02.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Dorotko sliczne fotki ..... pomysl z 1000 - cem cebulek swietny .... godny uwagi ( zeby maja Mama nie uslyszala bo wtedy sie zacznie ) A czy moge do Ciebie zagladac od czasu do czasu i delektowac sie Twoim ogrodkowem i slicznym domkiem .... moge moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts