Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

Dorotko ja wlasnie jestem na etapie gladzi !!!! tynki wykonane juz dawno ( cementowo - wapienne u mnie bylo jakies 950m2 ) .... gladz polozylam jedynie na poddaszu ( rok temu ) poniewaz na parterze wymyslilam sobie wlasnie tak jak Ty lekko chropowate sciany ( taki tynk strukturalny :cool: ) ..... Kilka dni temu zrobilismy probe na scianach parteru , probe polozenia piasku ... niestety efekt byl nie do przyjecia :(... w zwiazku z tym zdecydowalam sie na wykonanie gladzi oczywiscie teraz nie moge zrobic tej " normalnej " bo czesc scian juz pomalowana , plytki polozone , drewno ..... znalazlam rozwiazanie w postaci bezpylowej ... w srode chlopaki przychodza zeby gladzic sciany .... maja to zrobic bez GRAMA kurzu :D....

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć Dorka.

z miesiąc mnie tu chyba nie było. a tu takie ważne sprawy okienne się finalizują.

życzę Ci, aby już tak ostatecznie wszystko było zaklepane i w końcu, abyśmy jak najszybciej mogli oglądać te niebieskie cuda.:yes:

no i jak już przyjedziesz to nas uraczysz jakimiś zdjęciami z placu boju.

Z tymi drzwiami kolorowymi to niełatwa sprawa, ja mam dwie panny, niedługo na wydaniu, to muszę jakieś sektory im na drzwiach wydzielić. Pytanie tylko czy odbiorcy przekazu właściwie będą interpretować.

Z tymi tynkami to u mnie jest tak, że nie przepadam za gipsowymi. Wolę właśnie chropowate. W części pomieszczeń docelowo planuję tapety, przynajmniej na części ścian, więc ziarnistość nie stanowi problemu.

Edytko, patrzyłam w Twoim dzienniku na ten 'piasek'. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale Ty masz ochotę na farbę strukturalną - stąd martwisz się tymi nierównościami, bo efekt niezgodny z oczekiwaniami? U mnie z kolei powierzchnie wolne od tapet chcę mieć na biało, zupełnie zwyczajnie, więc drobna struktura wizualnie nie powinna przeszkadzać. No chyba, że zacznie :)

Z tymi drzwiami kolorowymi to niełatwa sprawa, ja mam dwie panny, niedługo na wydaniu, to muszę jakieś sektory im na drzwiach wydzielić. Pytanie tylko czy odbiorcy przekazu właściwie będą interpretować.

Żeby tylko sie nie pomylił starszy pan szukający wdowy;)

Swoją drogą na co komu serwisy randkowe jak wystarczy na drzwi spojrzeć i wszytsko jasne:D

Dorotko jak dokladnie poogladalam swoje sciany to okazalo sie , ze te ziarnistosc z tynkow nie wszedzie mam jednkowa .... po tynkach mialam montowane parapety wewnetrzne i pod parapetami sciana zostala wygladzona .. przy montazu parapetow ziarenka tynku odpadly lub zostaly zatarte ... podobna sytuacja przy otworach w scianach przez ktore przechodza kanaly do ogrzewania ... chlopak ktory w porothermie wybijal dziury za bardzo sie postaral :(.... po instalacji kanalow niektore otwory byly tak duze , ze nie zamykala ich nawet zabudowa z g-k .... dlatego Arek musial je pozmniejszac , podrownac itp ... w efekcie pod sufitem parteru w kiku miejscach piasek z tynku zostal wytarty ..... zostala gola ( lysa ) sciana .

Teraz kladac jakakolwiek strukture na sciany w tych wlasnie miejscach czyli pod parapetami .... przy zabudowie g-k .... bedzie miala ona inna fakture w zwiazku z tym zdecydowalam sie na polozenie gladzi bezpylowej . Wlasnie w srode Pan Stasiu rozpoczal prace nad wygladzaniem scian .... po pierwszej warstwie jestem juz zachwycona efektami ..... zaraz wrzuce kilka fot do dziennika to sama ocenisz ... maja polozyc jeszcze jedna warstwe i na mokro wyrownac calosc .

Żeby tylko sie nie pomylił starszy pan szukający wdowy;)

Swoją drogą na co komu serwisy randkowe jak wystarczy na drzwi spojrzeć i wszytsko jasne:D

Agalind u wdowy to chyba czarne drzwi powinny byc :confused:..... i wtedy wszystko jasne :rolleyes:.....

Skoro Dorotka ma dwie panny na wydaniu to moze warto zastanowic sie nad tym aby kazde ze skrzydel drzwi zrobic w innym odcieniu ... tylko cholerka jak panna to drzwi powinny byc biale ..... w takim razie bedzie musiala zrobic bielszy odcien bialego :lol2:.

I sprawa zalatwiona ... Dorka wiadomo juz w jakim kolorze powinnas miec drzwi wejsciowe do domu ....

Z kolorami na drzwiach oczywiście powalczę, a jak powszechnie wiadomo, musi być jak w starodawnej reklamie samochodów Forda. Kolor drzwi może być dowolny, pod warunkiem, że będzie niebieski. (ale w przeciwieństwie do fordowych, niebieski ma więcej odcieni niż czarny :) )

Aga, te serwisy są potrzebne, bo ludziom nie chce sie z domów wychodzić... żeby te drzwi pooglądać.

Edyta, zaraz pobiegnę do Ciebie.

MSU, 60 za zamontowanie styropianu, klej, siatkę i obrzucenie tynkiem, za same tynki 25. (mogłobyć taniej, ale wolę przy moim trybie budowania nie ryzykować, żeby za poprawki nie dopłacać).

Niebieskie są różne, ale to faktycznie bardzo zależy od monitora. Sprawdzałam :)

Dorotko te 60 zl. to z materialem , czy sama robocizna ??? i to samo pytanie dotyczy tych 25 zl....... Napisz jakie tynki dajesz Baumit ???

Jak za robocizne to od razu pisze , ze drogo .... :eek:

Materiał i czynności towarzyszące. A tynk Baumit MPI 25L, podobno to ten gładszy.

Witaj Zuziu!

Lubię projekty Archonu, choć mam wrażenie, że większość z nich to copy&paste :) Ale po oglądnieciu 1001 różnych wróciłam do tego wybranego w pierwszym podejściu.

O ja tez przeglądnęłam ich mnóstwo i tak szczerze mówiąc z kilku domów zrobiłabym jeden, no cos trzeba bylo wybrac i stanelo na tym i poza podniesieniem scianki kolankowej a to chyba juz standard wszedzie nie zmienialismy nic w projekcie !!!

Chociaz coraz czesciej sie łapie na tym że kiedy ogladam domki forumowiczek to sie nie moge nadziwic gdzie one znalazly te projekty no ale...

z tymi kolorami drzwi to pierwsze słyszę, bardzo dobry patent, tylko taki ostentacyjny

instalacji odgromowej nie robimy, bo my raczej z tych nizutkich w sąsiedztwie, choc szczerze powiem ze się bardzo nad tym zastanawiam, zawsze to jednak bezpieczniej

Dorka, obiecane bardziej niebieskie drzwi;)

http://imageshack.us/a/img705/1527/img0007bh.jpg

http://imageshack.us/a/img5/1267/img0009wf.jpg

http://imageshack.us/a/img5/6384/img0010wc.jpg

http://imageshack.us/a/img6/9276/img0013dg.jpg

Agalind u wdowy to chyba czarne drzwi powinny byc :confused:..... i wtedy wszystko jasne :rolleyes:.....

O kurcze, no o tym nie pomyślałam, bo ja rozumiem jak sie jest w żałobie, ale żeby już tak ciagle w czerni? :confused:

Każdy dokonuje swoich wyborów :)

Ciekawe czy kolor ścian w środku domu też coś może symbolizować. A teraz moda na szaro-czarne.

Aga, ten pierwszy dom też ma niebieskie schodki!