Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

Strasznie dawno nie byłam u Ciebie a niebieskie skrzywienie mam :oops: z tych dwóch wzorników wybrałabym ten drugi, niego głębsza barwa.... odgromówki nie mam - po rozważaniach z naszym elektrykiem wyszło na to, że pioruny i tak swoje wiedzą i odgromówkę mają w głębokim poważaniu... Na domkach parterowych z użytkowym poddaszem nie ma podobno takiej potrzeby :cool:

I zazdroszczę, że możesz sobie z niebieskim poszaleć, u mnie nawet ścian nie mogę mieć niebieskich, moje ukochane szafiry mam w wersji tymczasowej - pomalowany kawałek tapety i kawałek wykładziny podłogowej zanim docelowa podłoga się połozy :cool:

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli chodzi o odgromowke to nie macie racji .... warto zainwestowac te pare zlotych i spac spokojnie ... i najlepiej zeby zrobil to ktos profesjonalnie ,a nie jakis domorosly elektryk . Nie ma takiego obowiazku budowlanego , ale zdrowy rozsadek chyba kazdy ma .... o instalacji odgromowej zeby wykonana byla prawidlowo powinno sie pomyslec juz na etapie fundamentow jesli sie tego zrobilo to teraz troche wiecej pracy z tym bedzie .

Gosiu, dzieki za odwiedziny :) A niebieskiego nie możesz, bo druga połówka ma awersję?

Dzięki dziewczyny za glosy w sprawie odgromówki.

Ja jak pisałam jestem za, u nas namieszały różne opinie znajomych, i mój małżonek nie do końca przekonany.

Dorotko nie wiem czy masz wykonany uziom fundamentowy polegajacy na umieszczeniu tasmy stalowej w fundamencie budynku , ktora tak ma byc poprowadzona aby stworzyc zamkniety pierscien w fundamentach murow zewnetrznych . Pozniej oczywiscie nalezy rozprowadzic instalacje po dachu i scianach i polaczyc z czescia podziemna . Najlepiej zlecic to profesjonalistom , gdyz pozniej wykonuja oni niezbedne pomiary i otrzymujesz od nich dokumentacje skladajaca sie z metryki urzadzenia oraz protokolu pomiarow.

Jesli nie masz fundamentowego to tez nie ma tragedii zawsze mozesz zrobic uziom otokowy w postaci zamknietej petli wokol budynku , bednarke zakopujesz na glebokosci ok. 0,6 m i musi byc ona oddalona od scian domu min. 1 m ... tutaj powstaje jednak problem kopania wokol domu ...

U nas byl rozwazany jedynie uziom otokowy. Kopanie tak czy siak mnie czeka, wiec tu nie ma tragedii. Jedyne co chce to ozenic prace wzkopaliskowe ogromowe, z elektrycznymi i kanalizacyjnymi. Dopoki tego nie zalatwie, nici z sadzenia kwiatkow.

Dorka w sprawie odgromówki to ja jestem zdecydowanie na :yes:.....panicznie boję się burzy - od zawsze (ot, moja jedyna wada :p) i wogóle nie było tematu, że nie będzie...zwłaszcza, że budujemy się na otwartej przestrzeni, gdzie jedyna wysoka topola (mogąca ew. służyć za wabik dla pierunów ) została nikczemnie skrócona o głowę na wysokości korzeni w ub. roku przez usłużnego pana sąsiada....

Hejka Dorotko

Kolejnosc okna - parapety - tynki ma jak najbardziej sens w przypadku kiedy :

- nie chcesz klasc gladzi .... poniewaz montaz parapetu po tynkach " zagladzi " te chropowata tynkowa powierzchnie pod nim , a Tobie wlasnie zalezy na tej chropowaciznie ;).

- jest tez druga strona nie wiem jakie chcesz dac parapety jesli granitowe to nie musisz sie martwic , ze zostana zniszczone przez tynkarzy ... zwykle stanowia one dla nich " fajna " podstawke pod szklaneczke z herbatka czy inny napoj :rolleyes: widzialam juz fotki parapetow drewnianych z aglomarmuru nawet marmurowych ... porysowanych , z odbitym denkiem :eek:... po cieplym napoju.

Edytko, dzięki za to że czuwasz :)

a) Do rozważań nad tą kolejnością skłoniła mnie historia niechropowatości Twoich tynków :)

b) Faktycznie myślałam o granitowych parapetach, choć przyznaje, że marmurowe też lubię. Z tymi plamami na tych ostatnich to trochę jestem zaskoczone. W rodzinnym domu mamy takie i oszczędzane nigdy nie były, a nawet śladu po kwiatkach z wiecznie przelaną wodą nie było. Ale fakt faktem, że marmur ma różną nasiąkliwość.

c) nie wiem na ile je wkuć w ścianę, a każde kucie zniszczy tynki i potem zabawa na nowo.

Czy takie parapety montuje się na pianę tylko? Gdzieś mi się kołaczą takie metalowe pręciki dawane pod spód, ale nie wiem skąd to pamiętam.... Muszę się podedukować...

Dorotko w sciane parapet wchodzil po 3 cm. z kazdej strony ... montuje sie je na kleju i na piance .... u mnie sa granitowe parapety 3 cm. zewnetrne i 2cm. wewnetrzne ( taka grubosc wystarczy ) glownie chodzilo mi tutaj o ciezar (obciazenie ) .... Po montazu faktycznie wygladza sie tynk i sciany trzeba wyrownac gladzia ... Dorotko wiem , ze planujesz polozenie tapety , zastanow sie czy ta chropowacizna tynkow nie bedzie przebijala przez tapete :rolleyes:

W międzyczasie pobuszowałam w Twoim dzienniku i podelektowałam się zdjęciami, a właśnie miałam zapytac o wymiary, a tu, uprzedziłaś mnie :)

Jeszcze pytanie na ile Twoje wystają? Czytam i czytam, najchętniej wysunęłabym je nad grzejniki, ale chyba częściowo... Muszę się z tym przespać.

Potencjalna chropowatość ścian jest mi jak najbardziej na rękę i zgodna z charakterem domu. Nie przepadam u siebie ( u innych nawet mi się podoba) za ulizanym gipsem.

Choć pytanie o przebijaniu tapety przez tynk jest jak najbardziej uzasadnione. Tapety będą w kilku miejscach docelowo, ale przypomniałaś mi o wystąpowaniu małych bulwek tynkopochodnych. Muszę to uwzględnić przy wybieraniu grubości tapet (raz w życiu nabrałam się na taką grubości gazety, błędu już tego nie powtórzę!)

Dorotko tez planowalam tapete u siebie ( moze jeszcze zrobie ;) ) taka z zamszu .... piekne sa http://www.tapetyomexco.pl/kolekcje/wszystkie-kolekcje .

Wracajac do parapetow to wewnetrzne wystaja ponad sciane o jakies ... kurcze dokladnie nie pamietam , ale jakies 2-3 cm... generalnie nie bylam fanka parapeciarni w domu nic na nich i tak nie bede stawiala a granity same w sobie sa ubarwione dlatego nie chce ich jeszcze okraszac ;)....

Dorotko moge podac namiar na firme od parapetow granitowych .... u nich kupowalam niestety na 23 % ( nie robia montazu ) ale jakosc super , dostawa co do dnia ) ... Granitu nie odliczysz w skarbowce ( podobno to luksus i nie podlega odliczeniu ;) ) wiec pewnie bedziesz szukala firmy ktora zrobi rowniez montaz i bedziesz miala wszystko na 8% ....

Ostatnio spotkala mnie mila niespodzianka , a mianowicie na listwy przypodlogowe zakupione w sklepie internetowym zalatwilam jako zakup na paragon bez faktury i tym samym mam oszczednosc prawie 1000 zl. !!! Pani byla tak mila , ze po wymianie maili sama zasugerowala takie rozwiazanie :)... ( koszt listw i cwiercwalkow netto z dostawa wychodzi prawie 4300 zl. ) ... dla nich zarobek ,a ja i tak juz nie moge nic odliczyc ... limit dawno przekroczylam

Namiar jak najbardziej poproszę! I tak w kwestii parapetów nie mam żadnych faworytów, a jak znam życie to pewnie na znanym śmietniku internetowym zacznę szukać.

Zastanawiam się, czy parapety zamawiać zdalnie, czy zaszaleć i załatwiać już po przyjeździe (to za jakieś trzy tygodnie już :) ). Ale pewnie przyzwyczajenie do on-line weźmie górę.

Ja bardzo lubię takie niespodzianki, jak ta o której piszesz :)

Dorka, mam coś dla Ciebie. Byłam tam wczoraj całkiem przypadkiem i strasznie żałowałam, ze nie miałam aparatu. Te domki wyglądają cudnie.

http://www.studio-ag.pl/sites/default/files/imagecache/slideshow/dsc04831_0.jpg

Na razie osiedle jest jeszcze w trakcie budowy, ale będzie naprawdę ciekawe. Zbudowane jest wg. pomysłu lokalnego piewcy kultury kaszubskiej. Prowadzi on Centrum Edukacji Promocji i Rozwoju Regionu a to jest jego nowy projekt.

http://www.studio-ag.pl/danielowa-dolina-zdjecia-w-trakcie-realizacji-przedsiewziecia

http://www.danielowadolina.pl/

Aga, dzięki! Ten niebieski kolor już kiedyś widziałam na współczesnym domie. Dla mnie nawet ciut za niebieski :)

Zaskoczona jestem, że komuś chce się budować takie domy. Jedyne osiedla tego typu, które mnie urzekły widziałam ostatnimi laty na Mazurach. A te elewacje są takie zapraszające, obiecują taką przytulność!

Bajkowe trochę te domki:) Na rogach domów i nad drzwiami są namalowane kaszubskie kwiaty. Coś w tym stylu:

http://moteczek.blox.pl/resource/hafcikiblog.png

Facet jest całkiem zwariowany na punkcie kaszubskiej kultury. Kiedyś nawet chatę kaszubską pierwszych emigrantów z Kanady ściągał do swojego "skansenu".

Mam tylko nadzieję, że nabywcy będą mieli ostro wyznaczone granice, żeby potem te domki nie trafiły do wątku o kiczu i kuriozum.