Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

Dorotko wspolczuje prblemu z woda :(:(:( wiesz jak u mnie bylo .... obawiam sie , ze hydroizolacja nie wiele da , a jesli to tylko na chwile .... Dorotko czy Ty masz zrobiony drenaz opaskowy ??? i kanalizacje deszczowa ???? musisz koniecznie wode od domu jak najdalej " odsunac " . :(

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O kurteczka, Dorka, nic nie wspominałaś,że basen robisz w piwnicy ;)

a tak serio,serio -to co zaproponowali magicy ?

oj tam basen od razu, to jest pod podręczną hodowlę ryżu, bo ziemniaku to na polu bendom

Magików było już swego czasu dwóch, z polecenia. Jeden kazał posmarować folią w płynie, zapapować i zabetonować na przewidziane 27cm posadzki - kazałam pójść precz.

Drugi mi kazał po prostu zabetonować tak, by posadzka sięgała powyżej poziomu gruntu na zewnątrz, bez uszczelniania niczym - też kazałam pójść precz.

W/w metody nie przemówiły do mnie, geniusz, wyższy stopniem z innej bajki miał się objawić i już mija 36h i ani słychu ani dychu....

A wszystkie trzy były z polecenia.

Dorotko wspolczuje prblemu z woda :(:(:( wiesz jak u mnie bylo .... obawiam sie , ze hydroizolacja nie wiele da , a jesli to tylko na chwile .... Dorotko czy Ty masz zrobiony drenaz opaskowy ??? i kanalizacje deszczowa ???? musisz koniecznie wode od domu jak najdalej " odsunac " . :(

Drenażu nie mam, to jedna z niższych działek. Drenaż opaskowy był rozważany i konsultowany z całkiem wydaje mi się rozsądnym gościem, ale odradzony, bo wody nie ma absolutnie gdzie odprowadzić. Kanalizację deszczową będziemy lada moment robić, wszystko przygotowane, tylko nikt nie chce się w tym momencie podjąć kopania, ze względu na wodę z niebios. Wykonawca co jakiś czas jeździ na działkę i przez telefon kręci głową, że jeszcze nie. Czekamy z szambem i doprowadzeniem wody i prądu, bo wszystko grząskie jak nieszczęście.

A u nas niestety glina i glina.

Dorotko ja mialam tak w kotlowni kiedy wyrabali mi piwniczke do schowania kanalow pewnego dnia w piwniczce zaczela gromadzic sie woda :jawdrop:, nie bylo jej duzo , ale !!!!!!!!!!!! .

http://img839.imageshack.us/img839/1829/xwwg.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img33.imageshack.us/img33/6783/jcy0.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nie wiem ktory to taki madry ten uskoczek mi zrobil ... zamiast rowno zalac to wymyslil takie oto cos i jak widac wody gruntowe zaczely wplywac do Stylka

Osuszylam dno , folia w plynie + papa .... dolalam betonu ( jakies 20 - 30 cm . ) - wyrownalismy ten uskoczek :bash:.... nastepnie izolacja ( czarne mazidlo ) i na to przyklejona zostala papa termozgrzewalna .... odczekalam tak kilka miesiecy , obserwowalismy teren i jak upewnilam sie , ze wszystko jest ok. to wtedy dopiero przyszli Panowie montowac kanaly do ogrzewania .....

Dorotko ten pierwszy magik mowil dobrze .... jak widzisz u mnie podobnie zostalo to zrobione ( Kierownik budowy sam wykonywal to dla mnie ) ...

Jak nie urok to sraczka :roll:

Co fakt to fakt, choć to raczej cieczka :)

Osuszylam dno , folia w plynie + papa .... dolalam betonu ( jakies 20 - 30 cm . ) - wyrownalismy ten uskoczek :bash:.... nastepnie izolacja ( czarne mazidlo ) i na to przyklejona zostala papa termozgrzewalna .... odczekalam tak kilka miesiecy , obserwowalismy teren i jak upewnilam sie , ze wszystko jest ok. to wtedy dopiero przyszli Panowie montowac kanaly do ogrzewania .....

Dorotko ten pierwszy magik mowil dobrze .... jak widzisz u mnie podobnie zostalo to zrobione ( Kierownik budowy sam wykonywal to dla mnie ) ...

Ciśnienie gra tu kluczową rolę, dlatego ta folia w płynie to za mało w moim przypadku. Woda napływa bardzo szybko, a sama piwnica jest mocno poniżej poziomu zero. Dlatego bardziej zależy mi na substancjach hydrofobowych włażących głębiej w strukturę betonu. Cudów się nie spodziewam, ale szlam uszczelniający itp. powinien lepiej zadziałać niż zwykłą folia w płynie. Fugi między bloczkami są obecnie naruszone i woda dostaje się tamtędy jak przez małe słomki.

A bo to widzisz, niektórym się w głowach przewraca, nie dość że chata piękna, że otoczenie sprzyjające to wymyślają: a to okna zafoliowane za wieki wieków, a to basen w piwnicy...:cool:

Dorka, trzymam mocno za poskromienie złośnicy:hug:

Luka :) :) :) :)

Jestem w nastroju bojowym (pakuję się tralalala), dorwałam jeszcze jednego magika od szlamów i wykazał chęć i zrozumienie, mamy się spotkać i podebatować.

Pomrugam moimi ślicznymi oczkami, zarzucę falę włosów i zagadam słodko 'Pan to naprawi, prawda? Pan potrafi, na pewno pan potrafi" A pan będzie się kogucił i prężył i cmokał i może tę wodę wypije do samego dna, potem pęknie jak smok Wawel, a ja resztki pana tylko posprzątam i będę żyć sobie długo i szczęśliwie z suchą piwnicą.

Jestem w nastroju bojowym (pakuję się tralalala), dorwałam jeszcze jednego magika od szlamów i wykazał chęć i zrozumienie, mamy się spotkać i podebatować.

Pomrugam moimi ślicznymi oczkami, zarzucę falę włosów i zagadam słodko 'Pan to naprawi, prawda? Pan potrafi, na pewno pan potrafi" A pan będzie się kogucił i prężył i cmokał i może tę wodę wypije do samego dna, potem pęknie jak smok Wawel, a ja resztki pana tylko posprzątam i będę żyć sobie długo i szczęśliwie z suchą piwnicą.

Nie mogę:rotfl::rotfl::rotfl:

Pochwalę dzień przed zachodem słońca -magik nr 1 się nie odezwał, za to drugi z łapanki mówi ludzkim głosem. Będziemy prawdopodobnie szlamować. Podobno substancyja wytrzymuje ciśnienie do 30 barów (nie, nie, nie o wódce i piciu mowa)