Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dorotko te robale u Ciebie to KROCIONOGI :eek:.... w 2011 roku opanowaly Krakow .... istna plaga ...

Tak mozna je zwalczac ...

Najlepsze znane metody zwalczania krocionogów to:

1. Działania profilaktyczno - higieniczne. ( u Ciebie to juz za pozno na tym etapie :bash:)

Działania profilaktyczno - higieniczne mają na celu niedopuszczenie do obecności i rozwoju szkodników na posesjach i w budynkach. Szczególnie należy zwrócić uwagę na zapewnienie owadoszczelności pomieszczeń oraz utrzymywanie w czystości terenów wokół domostw. Staranne sprzątanie wpływa na niepokojenie krocionogów oraz usuwanie źródeł pożywienia, które mogłyby one wykorzystywać. Profilaktyka polega na tworzeniu warunków utrudniających owadom bytowanie: odcięciu dostępu do wody i pokarmu, likwidowaniu kryjówek, niedopuszczenie do powstawania miejsc wylęgu larw.

Zatem na terenie wokół budynku należy:

- zadbać o właściwy stan higieniczno - porządkowy: regularnie kosić trawę, ścinać gałęzie drzew przylegających do budynków, usuwać pnącza z elewacji zewnętrznej;

- pojemniki i kontenery na odpadki szczelnie przykrywać, a ich zawartość regularnie opróżniać;

- usuwać z podwórek stare, zmurszałe deski i inne przedmioty stanowiące dla krocionogów ciemne, wilgotne kryjówki;

- usuwać natychmiast gnijące resztki produktów roślinnych.

2. Metoda nieinwazyjna.

Metoda ta polega na zwalczeniu szkodników sposobami naturalnymi, bez użycia środków chemicznych, np. budowaniu różnych pułapek nęcących i w tym celu należy:

- wykopać dołki z kawałkami bulw ziemniaków lub marchwi (pułapki pokarmowe) - w nich gromadzą się krocionogi - po tygodniu (w razie potrzeby częściej) wykopać i zniszczyć szkodniki;

- rozkładać przynęty przygotowane z otrąb, cukru i insektycydu. Może być też pokrojona sałata lub rzodkiewki opryskane Foschlorem płynnym 25 - po zgromadzeniu się krocionogów w miejscu pułapki zebrać je i zniszczyć.

3. Metoda inwazyjna.

Metoda ta polega na bezpośrednim zwalczaniu krocionogów środkami chemicznymi i w tym celu należy:

- glebę odkażać termicznie, szczególnie ziemię kompostową, która bywa silnie zasiedlona przez krocionogi;

- stosować granulaty doglebowe (np. Basudin 10 G lub Diazinon 10 G w dawce 80 -120 kg na hektar);

- przeprowadzić oprysk posesji w następujący sposób: opryskać zewnętrzne ściany budynków do wysokości 1 metra i pas przylegającego terenu do fundamentu budynków o szerokości do 2 m, następnie otwory wejściowe i korytarze w miejscu styku ścian z podłogą. W razie potrzeby zabieg opryskiwania należy powtórzyć w odstępach kilkudniowych. Zalecany jest jeden z następujących preparatów: K-Othrine, Scorpion, Empire 20, Tenopa 060 S.C. lub Solfac WP 10. Preparaty te nie są szkodliwe dla ludzi i zwierząt;

- pola wapnować i stosować właściwe nawożenie mineralne.

Powyższa instrukcja służy do indywidualnego niszczenia szkodników na terenie własnych posesji.

agalind zgadzam sie w 100% ..... Dorotka koniecznie musi zatrudnic kogos do koszenia dzialki .... moze nawet sasiad moglby raz na 2 tyg. skosic trawe ( nie mowie , ze za darmo ) .... warto zapytac . Szkoda tak pieknego domku , zeby sie po nim panoszyly jakies robale .....

Malka krocionogowate to zwierzeta , typ stawonogi ..... mysle , ze przypelzly bo mialy idealne warunki u Dorotki .... piekne odparowywujace tynki , urokliwa zielen wokol domku i jeszcze Dorka basen im zafundowala .... powiedz mi kto nie chcialby sie tam wprowadzic :confused:

Hej, jak tu pięknie się u Ciebie zrobiło, te okna :rolleyes: Dom jedyny w swoim rodzaju. A walki z wodą współczuję, wiem co to znaczy, bo też tak mam :cool:

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

przeczytało mi się z wÓdą

przepraszam

cześć Dorka , jak tam robale i piwnica?

Mam nadzieję,że pierwsze zdechły, a druga wyschła :)

Melisa, fruń szczęśliwie. Odebrać Cię z lotniska?:D

szkoda, ze dopiero teraz odczytalam ;)

Czesc dziewczyny :D dolecialysmy dobrze..klikam nie od siebie

net zamowilam,ale karta do tableta nie chce mi wejsc :bash:

Dorka, w razie coos jestem dostepna przez tel ;)

Pozdrawiam i scieskam was wszystkie... w wolnej chwili bede lukac :rolleyes::hug:

p.s. ale pogode mamy fajowa..jak na zamowienie :D

Pozdrawiam serdecznie! I zbiorczo tu odpowiadam, że żyję, nóg kosą nie obciełam, krocionogów niestety mało, woda w piwnicy dalej, wycena na osuszenie piwniczki mnie zabiła, poćwiartowała na kawałeczki i nie wiem co dalej. Relacja rozwinięta niebawem się pojawi.

I mam nadzieję, że za dni kilka... wiecie gdzie, choć nie wiem jeszcze dokładnie o której porze :)