agalind 02.07.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Jaju, jak ja nie znoszę robali:eek: Wczoraj zrobiliśmy sobie ognisko na kolację i zaczeły latać chrabaszcze. W 3 sekundy byłam w domu:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 02.07.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Te takie wielkie?? brr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.07.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Te takie wielkie?? brr No:eek: Wstrętne są, bo się obijają o człowieka, brrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 02.07.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Spóźnione w tym roku są chrabąszcze, wczoraj mi po balkonie latały, przynajmniej Gabrysię do domu zagoniły. Dla mnie robactwo to jedyny antyargument dla domu i ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.07.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Reszta robactwa na razie nieszkodliwa. Z mrówkami walkę wygrałam, innych nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 02.07.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Dorotko te robale u Ciebie to KROCIONOGI .... w 2011 roku opanowaly Krakow .... istna plaga ... Tak mozna je zwalczac ... Najlepsze znane metody zwalczania krocionogów to: 1. Działania profilaktyczno - higieniczne. ( u Ciebie to juz za pozno na tym etapie ) Działania profilaktyczno - higieniczne mają na celu niedopuszczenie do obecności i rozwoju szkodników na posesjach i w budynkach. Szczególnie należy zwrócić uwagę na zapewnienie owadoszczelności pomieszczeń oraz utrzymywanie w czystości terenów wokół domostw. Staranne sprzątanie wpływa na niepokojenie krocionogów oraz usuwanie źródeł pożywienia, które mogłyby one wykorzystywać. Profilaktyka polega na tworzeniu warunków utrudniających owadom bytowanie: odcięciu dostępu do wody i pokarmu, likwidowaniu kryjówek, niedopuszczenie do powstawania miejsc wylęgu larw. Zatem na terenie wokół budynku należy: - zadbać o właściwy stan higieniczno - porządkowy: regularnie kosić trawę, ścinać gałęzie drzew przylegających do budynków, usuwać pnącza z elewacji zewnętrznej; - pojemniki i kontenery na odpadki szczelnie przykrywać, a ich zawartość regularnie opróżniać; - usuwać z podwórek stare, zmurszałe deski i inne przedmioty stanowiące dla krocionogów ciemne, wilgotne kryjówki; - usuwać natychmiast gnijące resztki produktów roślinnych. 2. Metoda nieinwazyjna. Metoda ta polega na zwalczeniu szkodników sposobami naturalnymi, bez użycia środków chemicznych, np. budowaniu różnych pułapek nęcących i w tym celu należy: - wykopać dołki z kawałkami bulw ziemniaków lub marchwi (pułapki pokarmowe) - w nich gromadzą się krocionogi - po tygodniu (w razie potrzeby częściej) wykopać i zniszczyć szkodniki; - rozkładać przynęty przygotowane z otrąb, cukru i insektycydu. Może być też pokrojona sałata lub rzodkiewki opryskane Foschlorem płynnym 25 - po zgromadzeniu się krocionogów w miejscu pułapki zebrać je i zniszczyć. 3. Metoda inwazyjna. Metoda ta polega na bezpośrednim zwalczaniu krocionogów środkami chemicznymi i w tym celu należy: - glebę odkażać termicznie, szczególnie ziemię kompostową, która bywa silnie zasiedlona przez krocionogi; - stosować granulaty doglebowe (np. Basudin 10 G lub Diazinon 10 G w dawce 80 -120 kg na hektar); - przeprowadzić oprysk posesji w następujący sposób: opryskać zewnętrzne ściany budynków do wysokości 1 metra i pas przylegającego terenu do fundamentu budynków o szerokości do 2 m, następnie otwory wejściowe i korytarze w miejscu styku ścian z podłogą. W razie potrzeby zabieg opryskiwania należy powtórzyć w odstępach kilkudniowych. Zalecany jest jeden z następujących preparatów: K-Othrine, Scorpion, Empire 20, Tenopa 060 S.C. lub Solfac WP 10. Preparaty te nie są szkodliwe dla ludzi i zwierząt; - pola wapnować i stosować właściwe nawożenie mineralne. Powyższa instrukcja służy do indywidualnego niszczenia szkodników na terenie własnych posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.07.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 zadbać o właściwy stan higieniczno - porządkowy: regularnie kosić trawę, ścinać gałęzie drzew przylegających do budynków, usuwać pnącza z elewacji zewnętrznej; Akurat u Dorki to pewnie jeden z głównych powodów:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 02.07.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Niestety ..... dlatego ja tak wystrzegam sie roslinnosci wokol domu ...... a juz pnaczy na elewacji brrrrrrrrrrrrrrrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 02.07.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Dlatego też pisałam, czy Dorka nie mogłaby poszukać jakiegoś tubylca, który za parę groszy by jej co jakis czas skosił działkę. Pnącza na elewacji tez bym nigdy nie zrobiła. Kojarzą mi się z pająkami i wilgocią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 03.07.2013 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 agalind zgadzam sie w 100% ..... Dorotka koniecznie musi zatrudnic kogos do koszenia dzialki .... moze nawet sasiad moglby raz na 2 tyg. skosic trawe ( nie mowie , ze za darmo ) .... warto zapytac . Szkoda tak pieknego domku , zeby sie po nim panoszyly jakies robale ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 03.07.2013 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Chrabąszcze to jedyne owady,które mogę pogłaskać Są milutkie. A te krocośtam...obleśne,bleeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 03.07.2013 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Malka krocionogowate to zwierzeta , typ stawonogi ..... mysle , ze przypelzly bo mialy idealne warunki u Dorotki .... piekne odparowywujace tynki , urokliwa zielen wokol domku i jeszcze Dorka basen im zafundowala .... powiedz mi kto nie chcialby sie tam wprowadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 03.07.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Dzien dobry ja juz z dziewczynkami po odprawie..pogoda byle jaka, deszczowa.. wylot o 8:25 wiec jeszcze troche czasu..poki co dziewczynki grzeczne i oby tsk bylo do dojazdu do domku, bo z Gdanska poltora godz trasy autem... jak tylko bede miala internet w PL odezwe sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 03.07.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Ale Dorka pisała coś że miał ktoś kosić tylko się nie wywiązał, dobrze zapamiętałam Dorka? Mmelisa udanej i spokojnej podróży:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 03.07.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Melisa, fruń szczęśliwie. Odebrać Cię z lotniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwaKrzys 04.07.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 No popieram wstrętne robale:ochociaż i tak cie podziwiam jak by dzialke zalalo, uchron boze, to bym od razu ja sprzedala, więc życzę powodzenia i nigdy więcej wody na działce:)i w spiżarni tym bardziej:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikazhr 05.07.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Hej, jak tu pięknie się u Ciebie zrobiło, te okna Dom jedyny w swoim rodzaju. A walki z wodą współczuję, wiem co to znaczy, bo też tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.07.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Hej, jak tu pięknie się u Ciebie zrobiło, te okna Dom jedyny w swoim rodzaju. A walki z wodą współczuję, wiem co to znaczy, bo też tak mam :rotfl::rotfl: przeczytało mi się z wÓdą przepraszam cześć Dorka , jak tam robale i piwnica? Mam nadzieję,że pierwsze zdechły, a druga wyschła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 06.07.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Melisa, fruń szczęśliwie. Odebrać Cię z lotniska? szkoda, ze dopiero teraz odczytalam Czesc dziewczyny dolecialysmy dobrze..klikam nie od siebie net zamowilam,ale karta do tableta nie chce mi wejsc Dorka, w razie coos jestem dostepna przez tel Pozdrawiam i scieskam was wszystkie... w wolnej chwili bede lukac p.s. ale pogode mamy fajowa..jak na zamowienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 09.07.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Pozdrawiam serdecznie! I zbiorczo tu odpowiadam, że żyję, nóg kosą nie obciełam, krocionogów niestety mało, woda w piwnicy dalej, wycena na osuszenie piwniczki mnie zabiła, poćwiartowała na kawałeczki i nie wiem co dalej. Relacja rozwinięta niebawem się pojawi. I mam nadzieję, że za dni kilka... wiecie gdzie, choć nie wiem jeszcze dokładnie o której porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts