dorkaS 11.06.2012 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Edytko dzieki za pamięć. Przez ostatnie cztery miesiące nie zaglądnełam do własnego dziennika. Ustawienia o powiadomieniach o postach w komentarzach poprawione na automatyczne, a i moja miłość do tego forum zaczyna z powrotem odżywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 11.06.2012 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Dzięki za Twoje uwagi, czytam je właśnie uważnie. Przyzwyczajona raczej do braku komentarzy przez długi czas tu nie zaglądałam. Może przez przypadek jeszcze tu zaglądniesz i przeczytasz odpowiedzi. Witam, kilka uwag odnośnie elewacji : 1. Poniższy rysunek niestety nie jest do końca poprawny i brukuje mu kilku szczegółów, czego efektem jest parę błędów, które zauważyłem na zdjęciach. http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/89f2c4e2ad96f365.jpg - poniżej odcięcia z izolacji, wełnę powinien zastąpic styrodur. Zdjęcia nie pokazują dokładnie tego detalu, ale obawiam się, że pominięto ten element. Mokra wełna to w skrócie grzyb, mostek termiczny i wysolenia po kazdym sezonie zimowym. Jeśli już "po ptakach", należy poczekać z tynkami wewnątrz do pierwszych ciepłych dni i, gdy fasada wyschnie, po wyczyszczeniu wykwitów, porządnie zaimpregnować całość do wysokości ~1m, jednocześnie wykonując drenaż obwodowy (woda nie moża stać w okolicach fundamentu, bo zaraz ją cegła podciągnie). Wełna pojawia się dopiero wraz z cegłą. Wcześniej był styropian i izolacja pozioma. Mam nadzieje, że to wystarczy, bo woda na terenie tej budowy to temat dość drażliwy. - należy bezwzględnie zafugować otwory wentylacyjne w pierwszej warstwie, gdyż sa źle umiejscowione. Otwory wykonujemy w 2 warstwie nad odcięciem z izolacji, zabezpieczając je puszkami wentylacyjnymi, pilnując właściwego ułożenia wypustek (woda ścieka na zewnątrz puszki). Brak puszki to zaproszenie dla wszelkiej maści owadów i gryzoni, a usuwanie braków w wełnie, bez rozbierania elewacji, jest niemożliwe. http://www.mega-market.com.pl/402-1183-large/puszka-wentylacyjna-odwadniajca-do-klinkieru.jpg Rozważałam te puszki na etapie projektowania. Na terenie, na którym mieszkam, praktycznie co drugi dom budowany jest z cegieł klinkierowych. Może w dwóch użyto puszek. To przekonało mnie do ich niestosowania. Obecne wykonane otwory nie wentylują ściany (są w części "bezpustkowej"), za to idealnia będa wpuszczać wodę do środka. 2. nie na wszystkich ścianach widać otwory pod stropem. Tak samo brakuje otworów wentylacyjnych nad nadprożami. Same słupki to za mało, aby stoworzyć wystarczający ciąg powietrza. Pod stropem jest przerwa, tak ca. ok 2cm. Na nadprożami faktycznie ich brak. Rozważymy. Słupki-- khm, szczerze mówiąc nie wim o czym mówimy. 3. Start ze skosu nad dachem garażu to niestety błąd projektowy i to powazny, bo tworzy mostek. Tam powinno pojawić się skośne nadproże, ułożone poniżej połaci dachu. Obecnie jedyną opcją jest odpowiednie opierzenie, pod którym zapełnimy pustkę wełną i odpowiednio zakleimy grubą warstwa izolacyjną. Może tradycyjna papa na gorąco albo schomburg? Szczelność tego elementu jest kluczowa, aby za kilka lat nie remontować pomieszczeń po drugiej stronie. To jest pięta Achillesa tego domku. Zresztą takich pięt jest kilka. Skośne nadproże jest ale jedynie lekko poniżej dachówek. Dzięki za przypomnienie. 4. Należy odpowiednio dobrać okna, zwracając uwagę na framugi. Nieodpowiednie modele, ułożone na styk z cegłą, będą tworzyć mostek. Zalecam, aby odsunąc okno od cegły o ok. 1cm i szczelinę wypełnić porządną taśmą rozprężną np. Illbruck. 5. Tej samej taśmy powinno uzyć się na styku drewna z cegłą. Zaprawy fugowe nie są elastyczne i wcześniej lub później zaczną się kruszyć wskutek "pracy" różnych elementów, spowodowanej zmianą temperatury i wilgotnosci na zewnątrz. Właśnie przerabiam teoretycznie temat okien. Uwagi zanotowane. 6. Należy pilnować, aby nie zalewać tej ściany. Cegły z Cegielni Hoffmanowskiej mają większą tendencję do wykwitów niż zachodnia konkurencja, czego efektem może być zdecydowanie większa ilość białych plam, które obecnie widać. Zalecam również przypilnowanie, aby przy elewacji nie zalegał śnieg, gdyż efekt będzie podobno. Zwizytowaliśmy dom po 10 miesiącach nieobecności. Ku mojej uldze wykwitów nie zanotowaliśmy, choć nie znaczy, że się nie pojawią. Na zakończenie gratuluję domu i wyboru fasady wentylowanej. O ile poprawi się niedociągnięcia, będzie słuzyć latami, długo po tym, gdy sasiedzi kolejny raz będa wymieniać pokruszony i wyblakły tynk Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 12.06.2012 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Dorka Kochana wreszcie jestes ...... biegne do Twojego dziennika moze cos wkleilas ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 09.11.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Przylazłam tutaj zwabiona opowiesciami Malki i powiem tak "Ale ładna ta elewacja" Dawno takiej nie widziałam, naprawde oryginalnie Witam sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.11.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam! Zgrabnie wykończony domek, bardzo dobrze komponują się granity z cegłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 09.11.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Kawka miala byc jakies 2 lata temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Hej to poprosimy o zdjęcia tych niebieskich okien i oczywiście następne pytanie : jakie będą drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 09.11.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Rozowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 09.11.2012 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam serdecznie wszystkich w moich skromnych progach! Koncepcja różowych drzwi całkiem całkiem, chłopców będę wpuszczać przez taras, a dziewczynki przez główne - różowe. Choć pamiętam, że 100 tys. lat temu, to dziewczynki na chrzest dostawały niebieskie, a chłopcy różowe. A teraz to się Hameryka zrobiła. PS. Może ta kawa nie ucieknie choć ja w okolicach dopiero może na wiosnę będę. Wrzucam tu mniej wiecej o co mi chodzi. Nim ktos z Was sie zadławi lub niechcacy opluje monitor to przepraszam z góry. Jak ktoś chętny to może mnie od razu wrzucić do wątku kicz&kuriozum. Po lekkiej modyfikacji niebieskiego na RAL 5012 lub 5014 i rozciągnięciu okienek do formy kwadratowej mamy to co trzeba. Jeszcze się puści bluszcza kurdybanka na ścianę w ilości hurtowej, ekipy poobijają mocniej elewację i będzie prawie prawie. Okna będą otwierane do środka więc koncepcyjnie męczę się z zachowaniem niebieskiego paska w środku ( słupek stały odpadł, nie, bo nie. http://cdn.fotocommunity.com/images/Architektur/Laendliche-Architektur/Friesenhaus-a29181367.jpg Albo tak, jak u Pinusa (o okiennicach mogę zapomnieć, cena jak za drugie okno): http://informatorbudownictwa.pl/images/stories/21770:FOTO_5.jpg Albo zupelnie na biało jak mnie wyceny powalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 10.11.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Kurcze, z pomysłem i nieziemsko innaczej, mam nadzieje ze Cie wyceny nie powalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 10.11.2012 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Co do drzwi to nie wiem chciałabym poplątać białe z niebieskim, ale zobaczymy. Rzeczywistość weryfikuje. Za to w środku domu może być całkiem pusto, dla kontrastu. BTW okna od środka mają być białe, bo kolor byłby zbyt zobowiązujący (przynajmniej dla mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.11.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 super naprawdę, trzymam kciuki za wyceny, i za drzwi też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 11.11.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Prezent przynieslam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 11.11.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Boski!!! Warty wszystkich PINIĄŻKÓW! Rozłożyłaś mnie na łopatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.11.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 to i ja przyszłam piękna elewacja, a okna cudowne, gratuluję odwagi, pewnie sie musisz nasłuchać dziwnych uwag czekam z niecierpliwością na wstawienie okien i zdjęcia co do klocków lego , jestem właśnie po całym dniu budowania z moim pierworodnym, już mi czacha dymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 20.11.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Patrz. http://www.pakamera.pl/wnetrze-rozne-duza-swiateczna-bombka-zolta-nr711447.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 22.11.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 małgoś super te bombki, mój syn by je pokochał dorka fascynująca opowieść,, czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 22.11.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Dzień dobry Ta elewacja ceglana jest obłędna - a ostatni post o kolegach i żywopłocie wpędził mnie w b.dobry. humor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 22.11.2012 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam porannie drogie Panie Też lubię te moje cegiełki , nawet jedną przywiozłam ze sobą, i czasem sobie stuknę w nią, żeby posłuchać dźwięków jakie wydaje Ciąg dalszy opowieści nastąpi wkrótce, bo jako jedna z niewielu rzeczy istnieje już fizycznie koło domku i rośnie. Ale tak leniwie, że hej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 22.11.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Dorka, i co? i co? gdzie te drzewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts