Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

Dorota, z drugiej serii barierek moje typy to 2 i 3.

Podpowiadałam kiedyś Wojgocowi w sprawie schodów i barierki do nich i został mi na kompie zbiór różnych takich elementów i pomysłów. To są wprawdzie balustrady schodów, ale elementy składowe są te same jak w barierkach balkonowych.

100_4051.jpg2011_05_07 10_28_57.jpgIMG_1535.jpgiron_stairway_railings.jpgiron_stair.jpg

Cała sztuka i smaczek w lekkości wzoru. Ładnie prezentuje się barierka, jeśli nie wszystkie pionowe pręty mają element ozdobny. Dobrze robi np. podwójny reling pod pochwytem.

Jest taki sklep internetowy, gdzie możesz zakupić kute elementy balustrady. Jest spory wybór wzorów i choćby z tego powodu warto tam poszperać http://www.umakow.pl/elementy-kute/c-1521/

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja z innej mańki

Nie lubię kutych balustrad, a ta mi się jakoś w pamięci* zachowała

http://www.schody-chudzinski.com/wp-content/uploads/2012/08/balustrady-kute-001k.jpg

*pamięci kompa oczywiście

Wzór na tej barierce jest moim faworytem: [ATTACH=CONFIG]205421[/ATTACH] Jeśliby dodać u góry prosty pochwyt, byłoby super.

Pochwycik na górze obowiązkowy. Bez niego wydają mi sie te balustrady jakieś gołe. O, to jest też bliskie mojemu ostatniemu faworytowi.

175771.jpg

A ja z innej mańki

Nie lubię kutych balustrad, a ta mi się jakoś w pamięci* zachowała

http://www.schody-chudzinski.com/wp-content/uploads/2012/08/balustrady-kute-001k.jpg

*pamięci kompa oczywiście

Też piękna! Taka delikatna. Jedyne co bym pewnie musiała zmniejszyć przelotowość na dole, bo już widzę te dziecięce łebki przechodzące na drugą stronę. A wiadomo, że jak głowa przejdzie, to i reszta za nią...

Witam Dorko, świetnie się Twój domek prezentuje, z której strony krk się osiedlacie, bo strasznie mi się Twoja okolica podoba i desperacko szukam jakiejś działki na równinie :bash:

Widaj pendraczku!

Masz ślicznego bloga, pograsowałam sobie dziś w inspiracjach.

Patrząc na mapę, to tak z lewej. W stosunkowo mało zurbanizowanej części. Jakbyś miała ochotę na zakupy działki w tych stronach, to trochę tam koło mnie jest. Jedyne co trzeba wziąć pod uwagę, to ta nieszczęsna woda. Oczywiście PnB na te tereny nie ma, ale Wztki wydają, choć w trybie krakowskim. Jakbyś chciała bliższe namiary na działki, to pisz na priv.

Dzięki Dorko, tak właśnie przypuszczałam, że to tam, zresztą chyba klasztor widać z Twojej działki, strasznie mi się te tereny podobają, tylko właśnie ta woda mnie póki co odstrasza, jednak po setkach działek w koszmarnych miejscach, coraz bardziej się skłaniam za tym rejonem, więc jak coś, to zgłoszę się do Ciebie po namiary. :)

To nie zazdroszczę! Co teraz macie z nim, znaczy tą wylewką zamiar zrobić? Dolewacie czy podkuwacie czy zostawiacie tak jak jest?

Ja mam odwieczny dylemat czy kłaść folię na papę, czy nie kłaść. Wiem, wiem, współczesne papy są cudowne, tyle że statystyka sięga góra 10 lat wstecz :)

az tak drastycznie to nie jest,male braki miejscami wiec da sie to jakos zrobic aby bylo dobrze :yes:

kurcze nie wiem co masz dokladniej na mysli z ta folia i papa bo nie doczytalam w jakim miejscu... taras, podloga?

ja tak od srody swoje fotki wybieram i wybieram zeby wgrac, ale za duzo ich mam i mozolnie mi to idzie:p

Z folią chodzi mi o to, że ten przekładaniec wylewkowy z reguły wygląda tak: papa -/folia-opcjonalnie/ -stryropian - /folia - nie zawsze/ - wylewka.

Niby teraz papy są cudowne i swoimi parami nie "zjadają" styropianu, tylko siłą rzeczy skala obserwacji takiego zjawiska sięga niezbyt głęboko w przeszłość, po te 'lepsze' papy też nie od zawsze istnieją.

I siedzę i tak sobie gdybam...

Dorka spokojnie odpuść sobie folię (chyba że spać Ci to nie daje). W ramach doświadczenia pomalowałam rok temu czarnym mazidłem, zawierającym rozpuszczalniki organiczne i mającym wielki napis na wiadrze NIE DO STYROPIANU, kawałek xps-a. Cuchnęło straszliwie ale nie zeżarło nawet milimetra. Tylko papę weż dobrą, modyfikowaną sbsem na włóknach poliestrowych a nie szklanych, co najmniej 170 czegoś tam (mam zaćmienie i nie pamiętam czego :) )

Papę mam, i niestety nie wiem do końca co to za papa. Ponoć lepsza. Niby taka powinna być, bo zapłaciłam za nią i za jej położenie jak za woły. Może dlatego teraz mi ta folia spać nie daje.

No właśnie, rok, mnie cały czas martwią te małe statystyki czasowe. Z drugiej strony jakby miało zżerać to nie będzie równo pożerało na całej powierzchni.

Dorotko u mnie folia ( 0,4 ) + styro ( 22 cm. ) + folia ( 0,4 ) + wylewka ( 10 cm. ) - na parterze ..... w miejscach w ktorych przechodzily rury od wody , czy peszle od elektryki pustke miedzy rura ( peszlem ) , a styro wypelnialismy piaskiem , zeby dorownac do wysokosci styro .... Nie wszedzie dalo sie idealnie dolozyc styro dlatego ten piasek . Najlepiej smemu ukladac warstwe ocieplenia ... zwykle wykonawca od wylewek robi to po prostu byle jak ..... wiec jesli macie mozliwosc postarajcie sie sami wykonac ten zakres prac . :bye:

Dorotko proponuje jeszcze dodac wlokna polipropylenowe do wylewki ( warto !!!!! )

Cięte włókna polipropylenowe jako dodatek do betonów i zapraw ( zbrojenie rozproszone ). Dodanie włókien powoduje redukcję rys skurczowych i mikropęknięć! Włókna tworzą w mieszance betonowej przestrzenną siatkę, która pełni rolę mikrozbrojenia eliminując konieczność stosowania przeciwskurczowych siatek stalowych

Nie jest to duzy koszt , a znacznie poprawia jakosc wylewki ..... sprawdzilam to u siebie w domu .