Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

Co do glicynii mam przy tarasie i siedzę już teraz w fali zielonego a wiosną w fali kwiatów. Okrywałam przez 2 lata, teraz już nie. Zakwitła chyba po 3 latach. A rośnie jak głupia, też tnę i pilnuję, żeby rosła tam, gdzie ja chcę, bo inaczej wlezie do domu :)

Gdzie te drzwi?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podparcie :lol2: początkowo tak. Ale jak okrzepnie to ciebie by podparła. Ona ma takie silne łodygi, że potrafi złamać podporę. Z dorosłej kilkuletniej glicynii można zrobić altaną zupełnie bez podporową.

To jest pnącze tzw. lewoskrętne czyli owija się wokół wszystkiego co jest w zasięgu.

Pokażę moje (tu jeszcze 3 sztuki) w drugim roku po posadzeniu. GLICYNIE-lato_2008.jpg

Zrobiłam jej dość prymitywne podparcie, bo miało być tylko tymczasowe, ale już tak zostało. Szybko okazało się, że nie będzie potrzebne nic solidniejszego, bo wymyśliłam, że jak podrośnie to odchylę od domu i pociągnę ją na pergolę w odległości 3 m od domu. Powstanie altana.

Wiatru się nie boi, ale uwielbia słońce.

Jakie robale, Niteczko. One się nas bardziej boją niż my ich. Mrówki i różne latające mogą człowieka dopaść nawet na betonie. Ja mam problem tylko z pająkami, bo nie znoszę pajęczyn oklejających twarz, feee...

Z tą pergolą to bingo!

Moja już na tarasie się nie mieści, pójdziemy w bok, będzie przejście na tył działki pod glicynią :)

I faktycznie, podpierać trzeba tylko części miękkie, to, co stwardnieje stoi samo

Mnie chocby najbardziej zachwalana roslinka nie skusi .... tak juz mam NIE LUBIE zielonego ( przy domu tylko kilka iglakow sadze - bo latwe w obsludze :p ) ..... i Mama zafundowala mi 3 magnolie wiec chcac nie chcac zostana na dzialce ....

Przepraszam wszystkich milosnikow zielonego , ja pewnie zbyt praktyczna jestem :yes:.

Z tą pergolą to bingo!

Moja już na tarasie się nie mieści, pójdziemy w bok, będzie przejście na tył działki pod glicynią :)

I faktycznie, podpierać trzeba tylko części miękkie, to, co stwardnieje stoi samo

Aż żal ją ciąć, prawda.?

Jaki masz kolor?

Z tych moich póki co kwitnie dopiero jedna. Niestety na biało, a ja bym fioletowe chętniej widziała. Wprawdzie zakwitła w tym roku 3 razy, jakby mi chciała kolorek zrekompensować.

Edytko, co tam praktyczna. Ty się lepiej przyznaj, że masz tyle roboty, że jeszcze z roślinkami wojować, to by Cię dobiło. No, bo nie uwierzę, że ich uroda na Ciebie nie działa. :D

Pesteczko fakt .... nawet w niedziele pracuje ( przewaznie 2 w miesiacu ) .... czasem wszystkie :o ...... dlatego ide na latwizne i wokol domu szukam prostych rozwiazan .... jak wroce do Polski to marzy mi sie leniuchowanie :popcorn:..... tylko czy po kilkunastu latach intensywnej pracy umiem byc leniuchem :rolleyes: ???? Roslinkami sie zachwycam i chetnie ogladam ogrody innych Forumowiczow .... mam chytry plan na przyszlosc .... zaprzyjaznie sie z kilkoma fajnymi Forumeczkami :hug:z ich fajnymi ogrodkami ( Dorotko uwazaj ;)) i zalatwione ....

Edytko, w Twoim domu zieleń by dopełniła całości, jakiejś bezobsługowej bym poszukała, niekoniecznie o nazwie trawnik :) Chyba, że jakiś ogród japoński ....

Pestko, zarażaj, może część już z tej zieleniny znam :)

Gdzie te drzwi?

a to to do mnie czy do Dorki? :oops:

nie bylo wczoraj czasu...mala dostala na weekend miska z przedszkola do opieki i trzeba bylo wyruszyc z nia gdzies aby moc cos w pamietniku napisac..jako ze w norweskim jestem slaba w pisaniu a w angielskim podobnie, tak jakos wydukalam co nie co, ale nie chcialabym zeby oni to czytali, a beda... no coz.. bedzie ze mnie polewka na maxa :lol2: wycieczka udana, widoki piekne, zdjec masa... a dzisiaj...mala chora buuuuu

ide po ten kabel i wgram w koncu fotki z tel i wrzuce to co mam ;) mam na mysli drzwi ;)

Dzien dobry :D

u nas zimnisko grrr

Moje glicynie też z leroya ;) Może w przyszłym roku zakwitnie wreszcie komplet i będę miała 2 fioletowe, różową i białą. Taki full wypas kolorystyczny. AH, chciałabym, bo tę białą też już polubiłam.

Polecam milin amerykański. Na wiosnę przywożę odchowany od znajomej, u której kwitnie i rozrasta się ogromnie. Mam nadzieję, że u mnie też mu będzie dobrze. Piszą o nim różne rzeczy typu, że trzeba okrywać na zimę. Podobno wisterię (glicynię) i róże pnące też trzeba. Ja nie okrywam i jest super.

Milin amerykański (Campsis radicans) - pnącze wieloletnie w naszych warunkach klimatycznych osiąga około 5-8 m, w cieplejszych rejonach może wyrosnąć nawet do 10-15m.

Bardzo długi i nietypowy okres kwitnienia, kwiaty pojawiają się stopniowo od lipca do wczesnej jesieni.

Milin_amerykański-Campsis_radicans-01.jpg Kwiaty są duże (do 8 cm) w kształcie trąbki zebrane są po kilkanaście na końcach jednorocznych pędów.

Milin_amerykański-Campsis_radicans-02.jpg Barwa kwiatów ceglastoczewrona, u nasady żółta. Istnieją też odmiany o kwiatach ciemnoczerwonych.

Liście milinu są ciemnozielone, błyszczące i pierzaste o wielkości 20-25 cm złożone z 9 do 11 drobniejszych listków; jesienią zmieniają kolor na cytrynowozółty.

Milin_amerykański-Campsis_radicans(Flamenco)-02.jpg

Roślina słabo się wije, ale posiada korzenie czepne (jak winobluszcz). Najlepiej sadzić milin przy ścianach domu, murach czy podporach o wystawie południowej lub południowo-wschodniej i południowo-zachodniej. Dobrze jest też podwiązywać roślinę. Najlepsze jest stanowisko ciepłe, słoneczne i zaciszne. Milin źle znosi ostre zimy; najlepiej uprawia się go na terenach Polski południowej i południowo-zachodniej. Na terenach o ostrzejszym klimacie trzeba go na zimę okryć ziemią czy liśćmi a górną część rośliny zabezpieczyć słomianą matą.

Usuwa się pędy przemarznięte i suche. Wczesną wiosną skraca się też pędy zeszłoroczne, na których były kwiaty. Cięcie powoduje obfitsze kwitnienie.

Roślinę należy 2-3 razy nawozić w terminie od wiosny do połowy lipca. Glebę wokoło pnącza najlepiej wyśćiółkować.

Żebyście wiedziały co potrafi glicynia (wisteria) i jak można ją poprowadzić:D

Poza tym piękne zdjęcia, więc tym bardziej wklejam jako lekarstwo na nadchodzącą zimę. U nas już zapowiadają w nocy przymrozek :no:

wisteria-wearing-house_edited-1.jpg Wisteria_at_the_Vyne.jpg wisteria-dropping_beauty.jpg wisteria_sinensis_Blue_Rain.jpg wisteria-alley.jpg