Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

W Nowym Roku 2013,

Odrobiny ciepła dzięki ludzkiej życzliwości, odrobiny światła w mroku dzięki szczeremu uśmiechowi, radości w smutku dzięki ludzkiej miłości i nadziei na lepsze jutro w chwilach niepokoju

życzy Maja

http://www.onsecrethunt.com/wp-content/uploads/2012/12/Happy-New-Year-2013-Wallpaper-1.jpg

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może chory, jak tak z własnej nieprzymuszonej :)

Mojego muszę wytresować za wczasu, bo w wieku 11 lat odpowiadał jak to z najlepszym kumplem wyprowadzi się i zamieszka jak będzie miał 17tkę, a ostatnio pytał się czy w razie czego może mieszkać z nami nawet jak będzie miał 60...

Może chory, jak tak z własnej nieprzymuszonej :)

Mojego muszę wytresować za wczasu, bo w wieku 11 lat odpowiadał jak to z najlepszym kumplem wyprowadzi się i zamieszka jak będzie miał 17tkę, a ostatnio pytał się czy w razie czego może mieszkać z nami nawet jak będzie miał 60...

Chyba raczej znudzony az do rozpaczy ;)

Starszy deklaruje, ze tylko 4/5 lat Mu zostalo i sie wyprowadza...Mlodszy ma za to zamiar do 50tki w domu siedziec....powiedzialam Mu kiedys, ze to ja do tego czasu sie wyprowadze z domu i sprzatanie Mu zostawie:p .....moze na Kaszubach bede miala spokoj

Maja, z tego wynika, że mój łączy dwa Twoje przypadki w jednym, tylko zdecydować się nie może. Ale prawie 10 lat temu chciał się ze mną żenić, to mu już definitywnie na szczęście przeszło :)

W każdym razie powtarzam mu, że jakiś fach w ręku musi być i wygląda na to, że na zmywaku by już rządził, na pokojówka nie nadaje się jeszcze.

O, to widzę, że mój to w wieku Twojego, no ciuteńkę starszy...

To, co lubię jeszcze u takich niemężczyzn w tym wieku, to ciuchy dzienne po przebraniu się w nocne... Leżą malowniczo na podłodze, to tu, to tam. Nieodmiennie urzeka mnie bałwanek zrobiony ze spodni :) Czyli spodnie, które zostały lekko strząśnięte z bioderek, a następnie wysunięto z nich delikatnie stopy, by pójść dalej. A rano można procedurę łatwo odwrócić.

nita83, że tak powiem, szybko :) Mojego ulubioną zabawką był swego czasu odkurzacz, a w żłobku jak rozrabiał, to dostawał od pań mokrą chusteczkę i przez godzinę "sprzątał". Proporcjonalnie do wzrostu mu mija. Ale narzekać nie mogę, bo z niego niańka pierwszorzędna i ma jeszcze kilka zalet :)

Edytko, będę się niedługo do Ciebie zgłaszać po zastrzyki energii i zdyscyplinowania budowlanego, tylko najpierw zdeklaruje moje postanowienia noworoczne w dzienniku :)

Dorotko zapraszam.... ja " zarazam energia " ...... :p

No to oby się spełniło, znaczy ten stan deweloperski, bo na betonach podobno można mieszkać i tego się trzymam :)

Dorka a będziecie mieć na tyle dobrze ocieplony dom żeby na tych kablach nie popłynąć? znaczy na zużyciu? macie WM? ja też przymierzam się do grzania prądem ale u mnie wodna podłogówka i piec elektryczny (no cos w ten deseń), tak jest po prostu bezpieczniej, bo podłączyc mogę pod to wszystko (gaz, ekogroszek:sick:, pelety, pompę ciepła), a przy kablach to już tylko prąd i warunkiem jest bardzo szczelny dom, żeby ciepło nie uciekało.

Sorki za wymądrzanie, pewnie macie to przemyślane :)

No to oby się spełniło, znaczy ten stan deweloperski, bo na betonach podobno można mieszkać i tego się trzymam :)

Dorka a będziecie mieć na tyle dobrze ocieplony dom żeby na tych kablach nie popłynąć? znaczy na zużyciu? macie WM? ja też przymierzam się do grzania prądem ale u mnie wodna podłogówka i piec elektryczny (no cos w ten deseń), tak jest po prostu bezpieczniej, bo podłączyc mogę pod to wszystko (gaz, ekogroszek:sick:, pelety, pompę ciepła), a przy kablach to już tylko prąd i warunkiem jest bardzo szczelny dom, żeby ciepło nie uciekało.

Sorki za wymądrzanie, pewnie macie to przemyślane :)

Nie mam nic przeciwko żadnym uwagom, a wręcz przeciwnie, zmuszają mnie do pomyślenia i przypomnienia pewnych rzeczy.

WM nie mamy, z grubszych obliczeń wszystko, co nie generowało zwrotu 100% kosztów instalacji w ciągu 10 lat i wyraźnych spadków płaconych rachunków nie zostało wpakowane w dom. Mamy studnie z wodą, niestety ze względu na warunki glebowe przydomowa oczyszczalnia odpadła.

Dom ma ścianę trójwarstwową, główna to porotherm 25cm, na to 10cm wełny, szczelina powietrzna 2cm, i jako elewacja cegła 12 cm. To już stoi.

Na podłogę grubo styropian, w tym momencie bez patrzenia w plany nie powiem czy 30cm czy ciut mniej. Na poddasza wełna, też teraz nie pamiętam dokładnie ile. Ale dość sporo.

Kable idą tylko w część pomieszczeń, głownie komunikacyjnych, w pokojach grzejniki. Koszt całej instalacji wyceniony w tym momencie na 21tys, do negocjacji, dom ma z garażem 230m2. Dodatkowo w pokoju dziennym oraz na korytarzu na górze docelowo dwie kozy, żeby w razie awarii prądu było czym dogrzać. Górna będzie ustawiona centralnie, aby do każdego pokoju dochodziło w miarę równomiernie ciepło.

Na gaz w tej okolicy, gdzie się budujemy nie ma co liczyć.

Lubiana przez nas średnia temperatura dzienna to 18-19 stopni, przy 20 domownikom gorąco. W nocy, łącznie z zimą, może spadać jak chce, z reguły śpimy i tak przy otwartych oknach.

Czy dobrze zdecydowaliśmy okaże się w przyszłości, wbrew pozorom koszty instalacji czegokolwiek do grzania wynoszą sporo, a nie mam gwarancji, że za 20 lat nie wejdzie tam spychacz i np. moje potomstwo stwierdzi, że chce mieć wszystko inaczej od zera.

Edytowane przez dorkaS