mayadaski 04.01.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W Nowym Roku 2013,Odrobiny ciepła dzięki ludzkiej życzliwości, odrobiny światła w mroku dzięki szczeremu uśmiechowi, radości w smutku dzięki ludzkiej miłości i nadziei na lepsze jutro w chwilach niepokoju życzy Maja http://www.onsecrethunt.com/wp-content/uploads/2012/12/Happy-New-Year-2013-Wallpaper-1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.01.2013 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Edytko, Maju DZIĘKI! i wzajemnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 04.01.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Wyczytalam, ze nastolata uczysz sprzatania:pMusze sie pochwalic - moj starszy nastolat nauczyl sie jak sie uzywa odkurzacz w okolicach Swiat....wczoraj przezylam szok, gdy wrocilam z pracy: bylo odkurzone na calym pietrze:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.01.2013 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Może chory, jak tak z własnej nieprzymuszonej Mojego muszę wytresować za wczasu, bo w wieku 11 lat odpowiadał jak to z najlepszym kumplem wyprowadzi się i zamieszka jak będzie miał 17tkę, a ostatnio pytał się czy w razie czego może mieszkać z nami nawet jak będzie miał 60... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.01.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 :hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.01.2013 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Edytko, będę się niedługo do Ciebie zgłaszać po zastrzyki energii i zdyscyplinowania budowlanego, tylko najpierw zdeklaruje moje postanowienia noworoczne w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 04.01.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Może chory, jak tak z własnej nieprzymuszonej Mojego muszę wytresować za wczasu, bo w wieku 11 lat odpowiadał jak to z najlepszym kumplem wyprowadzi się i zamieszka jak będzie miał 17tkę, a ostatnio pytał się czy w razie czego może mieszkać z nami nawet jak będzie miał 60... Chyba raczej znudzony az do rozpaczy Starszy deklaruje, ze tylko 4/5 lat Mu zostalo i sie wyprowadza...Mlodszy ma za to zamiar do 50tki w domu siedziec....powiedzialam Mu kiedys, ze to ja do tego czasu sie wyprowadze z domu i sprzatanie Mu zostawie:p .....moze na Kaszubach bede miala spokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.01.2013 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Maja, z tego wynika, że mój łączy dwa Twoje przypadki w jednym, tylko zdecydować się nie może. Ale prawie 10 lat temu chciał się ze mną żenić, to mu już definitywnie na szczęście przeszło W każdym razie powtarzam mu, że jakiś fach w ręku musi być i wygląda na to, że na zmywaku by już rządził, na pokojówka nie nadaje się jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 04.01.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 :D:D Czyli ja mam w domu operatora odkurzacza ... wziety zawod bedzie....z mlodszym na razie krucho, bo oprocz stanowiska mistrza w rozwalaniu lego po calym domu nic innego Mu nie wychodzi:rolleyes: ale ma jeszcze czas...w kwietniu dopiero 12 Mu stuknie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.01.2013 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 O, to widzę, że mój to w wieku Twojego, no ciuteńkę starszy... To, co lubię jeszcze u takich niemężczyzn w tym wieku, to ciuchy dzienne po przebraniu się w nocne... Leżą malowniczo na podłodze, to tu, to tam. Nieodmiennie urzeka mnie bałwanek zrobiony ze spodni Czyli spodnie, które zostały lekko strząśnięte z bioderek, a następnie wysunięto z nich delikatnie stopy, by pójść dalej. A rano można procedurę łatwo odwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 04.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 to wynika z tego, że ja mam w domu dwa cudne anioły 6 i 2 lata, myją okna, odkurzają, ścierają kurze i po znaczącym mruknięciu starszy odnosi skarpety do prania :o:o o matko! a jak oni z tego wyrosną???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 04.01.2013 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 nita83, że tak powiem, szybko Mojego ulubioną zabawką był swego czasu odkurzacz, a w żłobku jak rozrabiał, to dostawał od pań mokrą chusteczkę i przez godzinę "sprzątał". Proporcjonalnie do wzrostu mu mija. Ale narzekać nie mogę, bo z niego niańka pierwszorzędna i ma jeszcze kilka zalet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 05.01.2013 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Edytko, będę się niedługo do Ciebie zgłaszać po zastrzyki energii i zdyscyplinowania budowlanego, tylko najpierw zdeklaruje moje postanowienia noworoczne w dzienniku Dorotko zapraszam.... ja " zarazam energia " ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 05.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Dorka! przeczytałam Wasz dziennik i nie wiem czy bardziej się oplułam ze śmiechu czytając Twoje teksty czy spadłam z krzesła z wrażenia na widok domku jak wstanę to napiszę coś więcej. i poczytam od początku komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 05.01.2013 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Emi, witaj ! Jak w końcu ja raz (wcześniej) wstanę, to ten dziennik się wreszcie rozwinie. Zaglądaj, podobno 2013 ma być u nas obfity w działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 08.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 tylko najpierw zdeklaruje moje postanowienia noworoczne w dzienniku Zaglądaj, podobno 2013 ma być u nas obfity w działania No właśnie przyszłam życzyć wytrwałości w postanowieniach i najlepszego w Nowym Roku, ale postanowień ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 08.01.2013 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Dzieki Agalind! Cisza, ale już niedługo. Konfrontuje moje postanowienia z rzeczywistością, żeby za dużo nie postanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 08.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Niemniej najlepszego życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.01.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No to oby się spełniło, znaczy ten stan deweloperski, bo na betonach podobno można mieszkać i tego się trzymam Dorka a będziecie mieć na tyle dobrze ocieplony dom żeby na tych kablach nie popłynąć? znaczy na zużyciu? macie WM? ja też przymierzam się do grzania prądem ale u mnie wodna podłogówka i piec elektryczny (no cos w ten deseń), tak jest po prostu bezpieczniej, bo podłączyc mogę pod to wszystko (gaz, ekogroszek:sick:, pelety, pompę ciepła), a przy kablach to już tylko prąd i warunkiem jest bardzo szczelny dom, żeby ciepło nie uciekało. Sorki za wymądrzanie, pewnie macie to przemyślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 09.01.2013 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) No to oby się spełniło, znaczy ten stan deweloperski, bo na betonach podobno można mieszkać i tego się trzymam Dorka a będziecie mieć na tyle dobrze ocieplony dom żeby na tych kablach nie popłynąć? znaczy na zużyciu? macie WM? ja też przymierzam się do grzania prądem ale u mnie wodna podłogówka i piec elektryczny (no cos w ten deseń), tak jest po prostu bezpieczniej, bo podłączyc mogę pod to wszystko (gaz, ekogroszek:sick:, pelety, pompę ciepła), a przy kablach to już tylko prąd i warunkiem jest bardzo szczelny dom, żeby ciepło nie uciekało. Sorki za wymądrzanie, pewnie macie to przemyślane Nie mam nic przeciwko żadnym uwagom, a wręcz przeciwnie, zmuszają mnie do pomyślenia i przypomnienia pewnych rzeczy. WM nie mamy, z grubszych obliczeń wszystko, co nie generowało zwrotu 100% kosztów instalacji w ciągu 10 lat i wyraźnych spadków płaconych rachunków nie zostało wpakowane w dom. Mamy studnie z wodą, niestety ze względu na warunki glebowe przydomowa oczyszczalnia odpadła. Dom ma ścianę trójwarstwową, główna to porotherm 25cm, na to 10cm wełny, szczelina powietrzna 2cm, i jako elewacja cegła 12 cm. To już stoi. Na podłogę grubo styropian, w tym momencie bez patrzenia w plany nie powiem czy 30cm czy ciut mniej. Na poddasza wełna, też teraz nie pamiętam dokładnie ile. Ale dość sporo. Kable idą tylko w część pomieszczeń, głownie komunikacyjnych, w pokojach grzejniki. Koszt całej instalacji wyceniony w tym momencie na 21tys, do negocjacji, dom ma z garażem 230m2. Dodatkowo w pokoju dziennym oraz na korytarzu na górze docelowo dwie kozy, żeby w razie awarii prądu było czym dogrzać. Górna będzie ustawiona centralnie, aby do każdego pokoju dochodziło w miarę równomiernie ciepło. Na gaz w tej okolicy, gdzie się budujemy nie ma co liczyć. Lubiana przez nas średnia temperatura dzienna to 18-19 stopni, przy 20 domownikom gorąco. W nocy, łącznie z zimą, może spadać jak chce, z reguły śpimy i tak przy otwartych oknach. Czy dobrze zdecydowaliśmy okaże się w przyszłości, wbrew pozorom koszty instalacji czegokolwiek do grzania wynoszą sporo, a nie mam gwarancji, że za 20 lat nie wejdzie tam spychacz i np. moje potomstwo stwierdzi, że chce mieć wszystko inaczej od zera. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez dorkaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts