Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

Dobra, odpowiadam.

Były różne rozwiązania co zrobić z nadmiarem wody.

1) rozprowadzić przez skrzynki rozsączające - odpadło, bo wszędzie glina

2) można było rozprowadzać na działce przez system zraszaczy

3) zbierać wodę w zbiorniku retncyjnym

Wybraliśmy opcję 3.

Teraz jak z poziomu -5 metrów ( tak jest zakopana studnia) wydobyć wodę do zbiornika retencyjnego, w dodatku położonego 20 metrów dalej?

Najpierw podnosimy wodę za pomocą wspomnianej wcześniej pompy do głębokości ok. 1,5 m w wprowadzamy ją wężem do rur prowadzących w stronę ulicy do zbiornika retencyjnego o pojem. 5m3. Tam woda się gromadzi i służy do podlewania ogrodu w czasie suszy. Kiedy wody jest nadmiar jest przelewowo zrzucana do kanalizacji ogólnospławnej. Wszystko absolutnie legalnie, ze stertą pozwoleń, uzgodnień i projektów. Ważne jest to, że tylko i wyłącznie nadmiar jest zrzucany, reszta karnie siedzi w zbiorniku.

Zbiorniki można też zakopać np. 2 jeśli nie można zrzucać wody do kanalizacji.

Mogę jeszcze dołączyć rysunek poglądowy, który zrobił mój mąż.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kwestią, która mnie powstrzymywała przed zrobieniem drenażu jest brak możliwości zrzucenia tej wody gdziekolwiek. Na kanalizację w jakiejkolwiek formie nie ma co liczyć w najbliższych latach. W końcu to tylko duże miasto.

Rowy melioracyjne zostały również starannie pozakopywane.

Dorka gdybym ja była w tej sytuacji co Ty, szukałabym możliwości zebrania tej wody z drenażu, nawet gdyby jej miało być bardzo dużo, gdzieś na działce (zakładając, że w PL mamy też okresy suszy kiedy woda do podlewania by się przydała). Jak by trzeba było to nawet wkopywałabym bardzo głęboki i wysoki zbiornik (czy tak jak MAG wylać na miejscu. Wodę jakoś trzeba odprowadzić od budynku.

Co do spiżarki - próbowałabym ją zabezpieczyć od środka papą/mazidłem (ale musiałoby być naprawdę dobre).

Nie wiem jak działają te specyfiki wstrzykiwane, ale jeśli powodują że bloczek nie wciąga wody to może zdecydowałabym się na wstrzyknięcie w bloczki "startowe", żeby były taka barierą w podciąganiu wody.

Co do ściany trójwarstwowej - jak ja osuszyć zabezpieczyć przed wodą - może trzeba sprawdzić jak remontuje się takie domy po powodziach?

rzucam pomysłami jak w burzy mózgów, ale może któryś pomysł będzie OK)

Ale na pewno skonsultowałabym swoje pomysły z jakimś ekspertem.

Edytowane przez adk
uzup

• 2 weeks później...

Dorka, a może u Ciebie myszki vel halucynacje pod wylewkami grasują :lol2: Podobno potrafią nieźle nabroić.

Sprawdzone i życzę Ci, żeby już więcej niespodzianek nie było :yes:

Halucynacje miała mianowicie mieszkając na 11 piętrze bloku przy ul. Woronicza w W-wie moja promotorka ze studiów. Szacowna osoba zaprosiła do siebie swego czasu siostrę, równie godną szacunku panią w kwiecie wieku. Zaprosiła specjalnie na wizję lokalną, bo ta nie mogła uwierzyć w bezczelnie biegające po mieszkaniu myszy i nazywała je „halucynacjami” :D

A tak już bardziej budowlanie, to u nas podmokły teren, piwnicy przez to brak, fundamenty podniesione (ale to odrobinę za późno dla Was;), ale oprócz tego wokół domu drenaż, z którego woda odprowadzana jest do wykopanego w tym celu "oczka" ( do 30 m2powierzchni nie potrzebujesz zewoleń, działasz na zasadzie zgłoszenia chęci wkopania takowego). Woda u nas pojawiła się już w momencie kopania, nie dawaliśmy więc żadnych folii itp. a woda cały czas się utrzymuje. Co ma plusy dodatnie i ujemne;) Dodam, że zbiornik oddalony jest od domu jakieś 20 m, a podczas ulew zeszłej późnej wiosny woda z drenażu leciała jak ze strumienia.

Witam Cię Ello i Twoją Companię :)

Ta moja 'książka' nosi roboczy tytuł 'Neverending story', a w wolnym tłumaczeniu 'Jak odkryć w sobie nieskończone pokłady zen'

Ten drenaż mi spędza sen z powiek. Opinie skrzętnie przeze mnie zbierane dzielą się fifty-fifty na robić/nie robić.

Czy ten Wasz dołek nie ściąga okolicznej wody, niekoniecznie tej z drenażu? Bo tego się obawiam u siebie.

Ja Ci odpowiem także.

Mam „dołek” w ogrodzie. Wykopaliśmy miejsce pod piwniczkę ziemną i na szczęście zaczęły się mokre lata. Ściąga wodę jak licho. Przy takiej deszczowości jak teraz woda jest w nim pół metra od poziomu gruntu. Latem będzie sucho jak pieprz, bo sucho będzie w ogrodzie.

No, właśnie ściąga.

U mnie obawiam się ściągania nie tylko z mojej, ale i sąsiednich. Z działki po wybudowaniu domu zostało mi jakieś 700m2, rozrzuconego dookoła domu. Gdyby działka była większa, staw bym sobie chętnie machnęła. A tak zrobię 'dobrze' sąsiadom, a niekoniecznie sobie.

To prawda.

Gdybyś miała rów melioracyjny, rzeczkę, to można by olać robienie dobrze sąsiadom, bo ściągałoby wszędzie równo. Tak może ściągać do Ciebie.

To jest zresztą problem każdego w takiej sytuacji - ile by nie ściągnęło, to przecież do Ciebie znowu napłynie, bo robi się miejsce. Możesz mieć „przepompownię” jedyną w okolicy.

A sąsiedzi nie mają tego problemu? Nie zalewa ich?

Sąsiadów nie ma, a ci co są, sa na górce, grawitacja ich odproblemia :)

Ale nie jest najgorzej, rezultaty inspekcji na początku kwietnia pokazują, że odwodnienie rynien dało jednak sporo. Wiem, że zimy prawie nie było i sucho było, ale to co pojawiło się w styczniu prawie wyschło w końcówce marca.

Na razie kończę doktoryzowanie w sprawie środków antywodnych. Jak już ustalę coś na 100%, to opiszę.

Mnie wystarczają te białe, i podobno są waniliowe :) Tylko ta cena, fuj.

Są jeszcze płytki, gładkie o cenie przystępnej, mugato podobne, zastanawiam się czy dałyby się połączyć na zasadzie patchworka z tymi co wkleiłaś.

Najbardziej podoba mi się takie ich ułożenie:

http://www.alekafelki.pl/design/_gallery/_1000_1000_3/52924.jpg