Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z klocków LEGO

dorkaS

Recommended Posts

Mogłabyś się Dorka pochwalić jakoś co planujesz no wiesz, jakie wykończenie...

Bo ja tylko gdzies wyczytałam że deski na legarach?? (cokolwiek by to nie było:p) i grube dywany? Dobrze kojarzę??

Troszkę pochwaliłam się w odpowiedzi do amglad. A resztę opiszę już niedługo, serio :)

Na razie dzięki Tobie usiłuję sobie przypomnieć co chciałam zrobić z łazienkami dwa lata temu. Bo wtedy jeszcze wierzyłam, że budowa pójdzie jak po sznurku.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cześć Dorka,

ja pomimo nicku, występuję tu w pojedynkę. zakładając dziennik myślałam, że małż mnie będzie wspierał w pisaniu, ale jakoś nie poczuł weny. ustaliliśmy więc, że on jest od budowania, a ja od pisania.

teraz na Mazurach jeśli chodzi o domy, to pełen wachlarz stylów architektonicznych, chyba jak wszędzie. ale spotyka się takie stare, przedwojenne domy z czerwonej cegły (chociaż też w ramach remontów ludzie je ocieplają i tynkują). w takim czerwonym mieszka właśnie moja babcia.

pozdrawiam i spadam dokarmić mojego chorego nastolatka.

O, taki podział jest fajny!

A co do domów, mi się serce kraje jak widzę zabarankowane albo zasidingowane elewacje. Z drugiej strony rozumiem właścicieli, jak im przyjdzie płacić słone rachunki to ocieplają jak leci.

Troszkę pochwaliłam się w odpowiedzi do amglad. A resztę opiszę już niedługo, serio :)

Na razie dzięki Tobie usiłuję sobie przypomnieć co chciałam zrobić z łazienkami dwa lata temu. Bo wtedy jeszcze wierzyłam, że budowa pójdzie jak po sznurku.

A Ty wiesz że ja miałam takie same nadzieje mniej więcej w tym samym czasie??;)

Co to za dziura w tej ścianie co pokazałaś?

A mój kanalista ma podobno się niedługo pojawić i coś z dzuirami zrobić.Podobno. Równie dobrze mogłabym budować na Marsie. Budowę dla siebie samej miałabym równie dostępną jak i teraz :)

Aga, dopiero jak dobrze pójdzie to w maju.

Na razie zbieram wyceny. Na razie niestety pokrywają się z moim czarny scenariuszem, na decyzje u kogo mam jakies dwa-trzy tygodnie. Jak już zdecyduje się na któreś, to dokładnie opiszę jak będą wyglądać.

Serio, serio. Takie okna sąbardzo popularne w północnych Niemczech i w Danii. Z kolei w okolicach Krakowa sporo domów, budowanych nawet już jako domy kostki miewa biało-ciemnobordowe okna - rama zewnętrzna ciemnobordowy kolor, wręcz wpadający w brąz. Ale to dopiero niedawno zaczęłam zauważać.

Chciałbym pogratulować naprawdę ładnego domu. Już od ponad roku obserwuje dziennik budowy, ponieważ budujemy z żoną dom w systemie trójwarstwowym z elewacją z cegły ręcznie formowanej. My jednak zdecydowaliśmy się na na produkt produkcji belgijskiej. Jednak mam kilka pytań -

Dlaczego używaliście zaprawy sopro, a nie normalnej cementowej? W krajach takich jak Belgia i Holandia bardzo sporadycznie muruje się takie ściany na zaprawę( prawda używa się ale zazwyczaj jeśli jest to ściana bez fugi( cegła na styk)). A następnie się fuguje mieszając piasek( zavelzaand, lommelzand) z białym cementem.

Co do buków przygotuj się na opryski przeciwko meszce. W zeszłym roku posadziłem przeszło 300 szt. buków, zrobiłem podlewanie aby nie uschły. A okazało sie ze meszka tak zaatakowała mi buki ze co drugi nie otworzył liści. Musiałem stosować opryski średnio co drugi tydzień. Miejmy nadzieje ze w tym roku uda mi sie wykonać pierwszy oprysk jeszcze przed atakiem szarży.

Pozdrawiam

Chciałbym pogratulować naprawdę ładnego domu. Już od ponad roku obserwuje dziennik budowy, ponieważ budujemy z żoną dom w systemie trójwarstwowym z elewacją z cegły ręcznie formowanej. My jednak zdecydowaliśmy się na na produkt produkcji belgijskiej. Jednak mam kilka pytań -

Dziękuję i zapraszam do dalszej obserwacji, albo i częstszego pisania!

Belgijskie cegły są piękne, jest ich zresztą taka różnorodność, że przyprawia to o zawrót głowy. Będziecie mieć nowoczesną bryłę czy bardziej klasyczny dom?

Dlaczego używaliście zaprawy sopro, a nie normalnej cementowej? W krajach takich jak Belgia i Holandia bardzo sporadycznie muruje się takie ściany na zaprawę( prawda używa się ale zazwyczaj jeśli jest to ściana bez fugi( cegła na styk)). A następnie się fuguje mieszając piasek( zavelzaand, lommelzand) z białym cementem.

Tworzenie własnej zaprawy brałam jak najbardziej pod uwagę. Podejrzewam, że cenowo wyszłoby znacznie korzystniej. Jednak miałam sporo obaw (jak się potem okazało, niepotrzebnie) czy ekipa sobie z tym poradzi. Z obawy przed wystąpieniem wykwitów, wolałam wybrać zaprawę gotową, której skład i proporcje będą takie same (w miarę, pewnie od partii do partii materiału różnią się w jakimś stopniu) dla całej elewacji i niezależne od widzimisię mieszającego składniki na miejscu.

Co do buków przygotuj się na opryski przeciwko meszce. W zeszłym roku posadziłem przeszło 300 szt. buków, zrobiłem podlewanie aby nie uschły. A okazało sie ze meszka tak zaatakowała mi buki ze co drugi nie otworzył liści. Musiałem stosować opryski średnio co drugi tydzień. Miejmy nadzieje ze w tym roku uda mi sie wykonać pierwszy oprysk jeszcze przed atakiem szarży.

Pozdrawiam

Tu mnie zmartwiłeś. Jeśli to nie tajne/poufne to w jakim regionie występuje ta gadzina. U siebie problemu nie zaobserwowałam, moje maluchy, prócz tego, że powoli rosną, podczas jesiennej inspekcji wydawały się całkiem zdrowe, oprócz kilku sztuk, które padły na samym początku. A tak na zapas czym częstowałeś meszki?

Dorotko uwielbiam kreatywnych ludzi ...... pomysl z oknami super ......... sciany to wiesz masz przecudne ( ta cegla :rolleyes: ) ja niestety tylko tynk .... nie szaleje z tego powodu bo uwazam , ze otynkowane domy sa bez wyrazu i wieje od nich nuda !!!!!!! ( dlatego dolozylam troche piaskowca na elewacje ) zeby zlamac kolory . Zupelnie inne spojrzenie na budowanie maja ludzie ktorzy mieli kontakt z obca cywilizacja :p:p:p

Dorotko uwielbiam kreatywnych ludzi ...... pomysl z oknami super ......... sciany to wiesz masz przecudne ( ta cegla :rolleyes: ) ja niestety tylko tynk .... nie szaleje z tego powodu bo uwazam , ze otynkowane domy sa bez wyrazu i wieje od nich nuda !!!!!!! ( dlatego dolozylam troche piaskowca na elewacje ) zeby zlamac kolory . Zupelnie inne spojrzenie na budowanie maja ludzie ktorzy mieli kontakt z obca cywilizacja :p:p:p

Edytko, nie marudź! Twój dom jest sam w sobie majsterszytykiem. Nie tylko z forum na podstawie zdjęć to ludzie mówią, ale i wykonawcy ściągają czapki z głów.

U mnie nakładają się dwie rzeczy, faktycznie kontakt z obcymi (boskie określenie swoją drogą), ale i styczność od dzieciństwa z takimi domami (co zaowocowało miłością). Z drugiej strony gładkie tynkowane ściany dają możliwości rozwinięcia się w zupełnie innych kierunkach, tak ja u Ciebie.

Tak sobie jeszcze myślę, ile ludzi jak zobaczy te okna to stwierdzi, że to kompletne nieporozumienie. A jak jeszcze uda mi się wyhodować malwy pod oknami to będzie dla 90% totalna beznadzieja :)

Na razie średnio 50% oglądających pyta się, kiedy elewacja będzie tynkowana :)