dorkaS 17.01.2013 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Mogłabyś się Dorka pochwalić jakoś co planujesz no wiesz, jakie wykończenie... Bo ja tylko gdzies wyczytałam że deski na legarach?? (cokolwiek by to nie było:p) i grube dywany? Dobrze kojarzę?? Troszkę pochwaliłam się w odpowiedzi do amglad. A resztę opiszę już niedługo, serio Na razie dzięki Tobie usiłuję sobie przypomnieć co chciałam zrobić z łazienkami dwa lata temu. Bo wtedy jeszcze wierzyłam, że budowa pójdzie jak po sznurku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 18.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 cześć Dorka,ja pomimo nicku, występuję tu w pojedynkę. zakładając dziennik myślałam, że małż mnie będzie wspierał w pisaniu, ale jakoś nie poczuł weny. ustaliliśmy więc, że on jest od budowania, a ja od pisania. teraz na Mazurach jeśli chodzi o domy, to pełen wachlarz stylów architektonicznych, chyba jak wszędzie. ale spotyka się takie stare, przedwojenne domy z czerwonej cegły (chociaż też w ramach remontów ludzie je ocieplają i tynkują). w takim czerwonym mieszka właśnie moja babcia. pozdrawiam i spadam dokarmić mojego chorego nastolatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.01.2013 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 O, taki podział jest fajny! A co do domów, mi się serce kraje jak widzę zabarankowane albo zasidingowane elewacje. Z drugiej strony rozumiem właścicieli, jak im przyjdzie płacić słone rachunki to ocieplają jak leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 18.01.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Troszkę pochwaliłam się w odpowiedzi do amglad. A resztę opiszę już niedługo, serio Na razie dzięki Tobie usiłuję sobie przypomnieć co chciałam zrobić z łazienkami dwa lata temu. Bo wtedy jeszcze wierzyłam, że budowa pójdzie jak po sznurku. A Ty wiesz że ja miałam takie same nadzieje mniej więcej w tym samym czasie?? Co to za dziura w tej ścianie co pokazałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.01.2013 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 hmmm, są dwie, ta na lewo to okno, coby sąsiadka nie czuła się samotna, a z tej malutkiej kanalizacja ma wypełznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.01.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Okno poznałam, a jakże:)A o kanalizie zapomniałam:oops:Może przez to, że u mnie teściu dba żeby żadnych pustych dziur nie było. Jak jest dziura to zaraz tkwi w niej jakas rura. Nosz hopla na tym punkcie ma. I do widoku pustych przyzwyczajona nie jestem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 19.01.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 A mój kanalista ma podobno się niedługo pojawić i coś z dzuirami zrobić.Podobno. Równie dobrze mogłabym budować na Marsie. Budowę dla siebie samej miałabym równie dostępną jak i teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.01.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Dorka a Ty zagramanicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 19.01.2013 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 nieustająco uprzedzając pytanie, w kraju za naszą zachodnią granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 19.01.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Eee aż taka dociekliwa bym nie była:) Ale przynajmniej blisko w miarę masz. O nie sorry to ja bym miała blisko jakbym za zachodnią była:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 20.01.2013 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dorka, kiedy planujecie okna wstawiać, bo nie mogę sie juz doczekac kiedy pokażesz to niebieskie cudo na ceglanym tle??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 20.01.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Aga, dopiero jak dobrze pójdzie to w maju. Na razie zbieram wyceny. Na razie niestety pokrywają się z moim czarny scenariuszem, na decyzje u kogo mam jakies dwa-trzy tygodnie. Jak już zdecyduje się na któreś, to dokładnie opiszę jak będą wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 21.01.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 to z tymi niebieskimi oknami to tak serio, serio?niesamowity pomysł. a gdzieś takie widziałaś, czy to taka Wasz wizja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 21.01.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Serio, serio. Takie okna sąbardzo popularne w północnych Niemczech i w Danii. Z kolei w okolicach Krakowa sporo domów, budowanych nawet już jako domy kostki miewa biało-ciemnobordowe okna - rama zewnętrzna ciemnobordowy kolor, wręcz wpadający w brąz. Ale to dopiero niedawno zaczęłam zauważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyganr 21.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Chciałbym pogratulować naprawdę ładnego domu. Już od ponad roku obserwuje dziennik budowy, ponieważ budujemy z żoną dom w systemie trójwarstwowym z elewacją z cegły ręcznie formowanej. My jednak zdecydowaliśmy się na na produkt produkcji belgijskiej. Jednak mam kilka pytań - Dlaczego używaliście zaprawy sopro, a nie normalnej cementowej? W krajach takich jak Belgia i Holandia bardzo sporadycznie muruje się takie ściany na zaprawę( prawda używa się ale zazwyczaj jeśli jest to ściana bez fugi( cegła na styk)). A następnie się fuguje mieszając piasek( zavelzaand, lommelzand) z białym cementem. Co do buków przygotuj się na opryski przeciwko meszce. W zeszłym roku posadziłem przeszło 300 szt. buków, zrobiłem podlewanie aby nie uschły. A okazało sie ze meszka tak zaatakowała mi buki ze co drugi nie otworzył liści. Musiałem stosować opryski średnio co drugi tydzień. Miejmy nadzieje ze w tym roku uda mi sie wykonać pierwszy oprysk jeszcze przed atakiem szarży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 21.01.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Chciałbym pogratulować naprawdę ładnego domu. Już od ponad roku obserwuje dziennik budowy, ponieważ budujemy z żoną dom w systemie trójwarstwowym z elewacją z cegły ręcznie formowanej. My jednak zdecydowaliśmy się na na produkt produkcji belgijskiej. Jednak mam kilka pytań - Dziękuję i zapraszam do dalszej obserwacji, albo i częstszego pisania! Belgijskie cegły są piękne, jest ich zresztą taka różnorodność, że przyprawia to o zawrót głowy. Będziecie mieć nowoczesną bryłę czy bardziej klasyczny dom? Dlaczego używaliście zaprawy sopro, a nie normalnej cementowej? W krajach takich jak Belgia i Holandia bardzo sporadycznie muruje się takie ściany na zaprawę( prawda używa się ale zazwyczaj jeśli jest to ściana bez fugi( cegła na styk)). A następnie się fuguje mieszając piasek( zavelzaand, lommelzand) z białym cementem. Tworzenie własnej zaprawy brałam jak najbardziej pod uwagę. Podejrzewam, że cenowo wyszłoby znacznie korzystniej. Jednak miałam sporo obaw (jak się potem okazało, niepotrzebnie) czy ekipa sobie z tym poradzi. Z obawy przed wystąpieniem wykwitów, wolałam wybrać zaprawę gotową, której skład i proporcje będą takie same (w miarę, pewnie od partii do partii materiału różnią się w jakimś stopniu) dla całej elewacji i niezależne od widzimisię mieszającego składniki na miejscu. Co do buków przygotuj się na opryski przeciwko meszce. W zeszłym roku posadziłem przeszło 300 szt. buków, zrobiłem podlewanie aby nie uschły. A okazało sie ze meszka tak zaatakowała mi buki ze co drugi nie otworzył liści. Musiałem stosować opryski średnio co drugi tydzień. Miejmy nadzieje ze w tym roku uda mi sie wykonać pierwszy oprysk jeszcze przed atakiem szarży. Pozdrawiam Tu mnie zmartwiłeś. Jeśli to nie tajne/poufne to w jakim regionie występuje ta gadzina. U siebie problemu nie zaobserwowałam, moje maluchy, prócz tego, że powoli rosną, podczas jesiennej inspekcji wydawały się całkiem zdrowe, oprócz kilku sztuk, które padły na samym początku. A tak na zapas czym częstowałeś meszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 25.01.2013 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dorotko uwielbiam kreatywnych ludzi ...... pomysl z oknami super ......... sciany to wiesz masz przecudne ( ta cegla ) ja niestety tylko tynk .... nie szaleje z tego powodu bo uwazam , ze otynkowane domy sa bez wyrazu i wieje od nich nuda !!!!!!! ( dlatego dolozylam troche piaskowca na elewacje ) zeby zlamac kolory . Zupelnie inne spojrzenie na budowanie maja ludzie ktorzy mieli kontakt z obca cywilizacja :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 25.01.2013 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dorotko uwielbiam kreatywnych ludzi ...... pomysl z oknami super ......... sciany to wiesz masz przecudne ( ta cegla ) ja niestety tylko tynk .... nie szaleje z tego powodu bo uwazam , ze otynkowane domy sa bez wyrazu i wieje od nich nuda !!!!!!! ( dlatego dolozylam troche piaskowca na elewacje ) zeby zlamac kolory . Zupelnie inne spojrzenie na budowanie maja ludzie ktorzy mieli kontakt z obca cywilizacja :p Edytko, nie marudź! Twój dom jest sam w sobie majsterszytykiem. Nie tylko z forum na podstawie zdjęć to ludzie mówią, ale i wykonawcy ściągają czapki z głów. U mnie nakładają się dwie rzeczy, faktycznie kontakt z obcymi (boskie określenie swoją drogą), ale i styczność od dzieciństwa z takimi domami (co zaowocowało miłością). Z drugiej strony gładkie tynkowane ściany dają możliwości rozwinięcia się w zupełnie innych kierunkach, tak ja u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 25.01.2013 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Tak sobie jeszcze myślę, ile ludzi jak zobaczy te okna to stwierdzi, że to kompletne nieporozumienie. A jak jeszcze uda mi się wyhodować malwy pod oknami to będzie dla 90% totalna beznadzieja Na razie średnio 50% oglądających pyta się, kiedy elewacja będzie tynkowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 25.01.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Malwy napewno Ci się udadzą, wystarczy rzucić nasiona na ziemię i WIEDZIEĆ że kwitną w drugim roku (czyli nie wypielić ich ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts