Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do obrazka to trzeba się zadowolić freskami

Co do szafki to po co stawiać szafkę za skosach na poddaszu?

A tak poważnie to są wady i są zalety - wszystko zależy kto co lubi/chce.

Jak dla mnie to idelne żeby wstawić pod karton-gips w wysokich ściankach kolankowych albo na skosach.

Bardzo mnie ciekawi czy ten system będzie trwały bo przecież są to plastkiwe rurki. Porównyując to do tego alu-pex to wygląda to dość mizernie. Poza tym ciekawi mnie ta moc 85W/m2 dla temperatur 30/25 stC.

Jak dla mnie to idelne żeby wstawić pod karton-gips w wysokich ściankach kolankowych albo na skosach.

Nie wiem, czy na skosach będzie to przyjemne, takie promieniowanie ciepła z góry... Chociaż przy tych poziomach temperatur pewnie nikt nawet nie poczuje. ;)

Instalacja łączona czyli grzejnik + RTL w jednym pomieszczeniu wydaje się być zatem rzeczywiście rozwiązaniem bezsensownym oprócz sytuacji w łazience, którą chcemy szybko podgrzać. Wtedy powinniśmy mieć na stałe włączoną podłogówkę a grzejnik włączamy tylko szybkiego nagrzania lub suszenia. Po czym wyłączamy grzejnik.

Czy dobrze myslę ?

Dobrze. Pod warunkiem że mówimy o niezależnym podłączeniu pętli podłogówki i grzejnika.

to i ja się dopiszę

od 3 miesięcy użytkownik podłogówki w całym domu - prawie 2 km rury w podłodze (co 10cm lub co 12,5 cm) - grzejniki tylko w łazienkach

70-80% powierzchni podłogi to panel

ogrzewanie projektowane pod PC

żadnych RTL i innych bezsensowych wynalazków.

Sterowanie góra - dół - grzejniki

i

rewelacja

do dzisiaj, a było i -19oC, całość działa sprawnie, w domu 21-22 oC

i najważniejsze

niczego nie muszę ruszać, ustawiać, kombinować, mierzyć, liczyć itd

okna nie parują, kurz się nie unosi, a podłoga nie jest ciepła

podłogówka po prostu działa i tyle

jeżeli popełnię jeszcze kiedykolwiek kolejny dom to na 100% podłogówka będzie wszędzie - tak jak w tym

A ja chciałam zapytać, czy panele drewniane dobrze sprawdzają się przy podłogówce. Cały czas myśleliśmy, żeby w salonie położyż płytki, ale ostatnio zastanawiamy się nad panelami drewnainymi, np. Baltic Wood. Czy to nie będzie zbyt dużą barierą dla ciepla z podłogówki?

Wiele było o drewnie na podłogówce na forum. Są użytkownicy którzy pisali że panele drewniane o grubości ....nastu mm nie stanowią problemu.

Najważniejsze by projekt podłogówki uwzględniał materiał jaki będzie na podłogówce.

żadnych RTL i innych bezsensowych wynalazków.

Sugeruję ostrożność w takich osądach. Te urządzonka stworzyły mądre głowy dla nas i w wielu przypadkach bardzo dobrze spełniają swoją funkcję, więc na pewno nie są bezsensowne.

A ja mam takie pytanie. Instalator zamontował mi RTL (oventrop Unibox) na poczatku petli ogrzewania podłogowego. Wg instrukcji powinno byc na koncu penli. Wg niego nie ma to znaczenia :evil: nie mniej jednak podlogówka przy grzaniu na maxa jest ledwo letnia.Twierdzi ze to zapowietrzenia. Niestety mimo kilkukrotnego odpowietrznia brak widocznej poprawy.

Piec vitopend 100 , łazienka ok 8m2,podłogówka + drabinka, RTL podlaczony na zasilaniu przed grzejnikiem łazienkowym

... Instalator zamontował mi RTL (oventrop Unibox) na poczatku petli ogrzewania podłogowego. Wg instrukcji powinno byc na koncu penli. Wg niego nie ma to znaczenia :evil: ...

Pogoniłbym instalatora by naprawił co spaprał i poniósł wszystkie koszty - jeśli to możliwe. Przerabiałem to samo, też miałem RTL na zasilaniu więc wiem jaka to różnica, im wyższa się robi temp na zasilaniu CO tym mniej grzeje. RTL MUSI być na powrocie.

Czyli dobrze rozumuje ze jak dam RTL na koniec pentli to podniose efektywosc/sprawnosc takiej podlogowki. Wode na piecu mam ustawiona na 60st. Czy jak rtl bedzie na koncu pentli nie bedzie to mialo negatywnego wplywu na podłogowke??. Teraz odnosze wrazenie ze RTL zamyka sie wczesniej niz zdarzy sie wymienic wode w całej pentli na cieplejsza.

Pogoniłbym instalatora by naprawił co spaprał i poniósł wszystkie koszty - jeśli to możliwe. Przerabiałem to samo, też miałem RTL na zasilaniu więc wiem jaka to różnica

Tu jest maly problem bo niestety lazienka jest cala wykonczona. Od biedy mogl bym to zmienic przy niewielkiej modyfikacji ale moze da sie tego uniknac.

Moze jest jakis inny zawor ktory mozna montowac na poczatku petli?? Czy wszystkie RTL`e musza byc na koncu.

Jak bys mogl napisac co poprawiło sie po zmianie pozycji RTL a. (sam nie wiem podłoga nagrzewa sie szybciej :roll: )

RTL MUSI być na powrocie.

Nie dla wszystkich jest to takie oczywiste.

Zobacz na strone :

http://www.sparkinstalacje.pl/rtl.html

Ten schemat jest prawidłowy :

http://www.sparkinstalacje.pl/sch/au10a-d.jpg

Ale na tej samej stronie jest zupełnie inny schemat :(.

Odpowiedź jest prosta, RTL to zawór termostatyczny ograniczający temp. powrotu czyli MUSI być montowany zgodnie z jego przeznaczeniem czyli na powrocie z pętli. Jak będzie na zasilaniu i dostanie czynnik o temp ok 60 st C to zamknie przepływ i tyle z działania podłogówki. Jak będzie na powrocie to cała pętla będzie odbierać ciepło od płynącego przez nią czynnika i wszystko będzie działać jak należy.

Jest możliwość zmiany zaworu termostatycznego na taki który montuje się na zasilaniu. Nie spotkałem się jeszcze z tym w praktyce ale co takiego na pewno jest, zerknij tutaj. Trzeba się zagłębić dokładnie w opisy ale chyba Twoje oczekiwania zaspokoi Multibox K.

Dzieki za linka niestety WSZYSTKIE tego typu regulatory montowane sa na koncu pentli wiec ..... po drodze do domu wpadne na stacje po paliwo do pily bo siekiera w dzisiejszych czasach to przezytek, i ide pogadac z instalatorem :evil:

P.S. Napisałem do oventropa co oni o tym mysla, czekam na odpowiedz :D

Wiec wyslałem zapytanie do firmy Oventrop co z tym moim fantem zrobic i ...

Wieczorkiem zadzownil do mnie przedstawiciel tej firmy wszystko wyjasnil jak i co dziala przeslal na maila dane techniczne roznych rozwiazan i doszlismy do wniosku ze najlepiej bedzie zamontowac Unibox EBV. Po tym zabiegu powinno byc wszystko ok. Zawor jest identyczny w wymiarach zewn wiec to tylko kwestia przekrecenia uffff :lol:

Dodam tylko ze dawno nie prowadzilem tak rzeczowej i milej rozmowy. Podejscie do klienta w tej firmie (przynajmniej przedstawiciel na kraków) jest na 6+. Tak własnie buduje sie wizerunek firmy :D

A ja chciałam zapytać, czy panele drewniane dobrze sprawdzają się przy podłogówce. Cały czas myśleliśmy, żeby w salonie położyż płytki, ale ostatnio zastanawiamy się nad panelami drewnainymi, np. Baltic Wood. Czy to nie będzie zbyt dużą barierą dla ciepla z podłogówki?

Mamy panele na górze i gres na dole, podłogówka wszędzie.

Wyższość gresu nad panelami jest ewidentna: gres zatrzymuje ciepło w sobie, jest znacznie dłużej oddawane i równiej się rozkłada - cała podłoga staje sie kaloryferem. Panele najwyżej nie przeszkadzają w przedostawaniu się ciepła z podłogówki do pomieszczenia. Nigdy więcej paneli!