Tamlin 22.01.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam, Jaka większość osób trafiłem tu z powodu problemu z c.o. Mój jest następujący: Mam viessmana vitogas200, dwa obiegi grzewcze - grzejnikowy i podłogówka. Podłogówka jest zasilana przez mieszacz 3 drogowy danfossa. Oba obiegi są połaaczone powrotami. Przy włączonym obiegu grzejnikowym a wyłączonej podłogówce, lub pracujących obu gorąca woda "porzechodzi" przez zamkniety mieszacz i trafia na rozdzielacz podłgówki ... Zauważyłem że gdy piec dogrzewa obwód grzejników podwyższona temperatura pojawia się na zasilaniu mieszacza (normalna sprawa) później ciepły robi się powrót (przy zamknietym mieszaczu woda z zasialnia trafia bezpośrednio na powrót) a pochwili ciepło pojawia się również za mieszaczem - na zasileniu podłogówki. Macie pomysł gdzie tkwi błąd? Mieszacz "puszcza" czy może coś z pompami? (mam jedną pompę na powrocie tuż przed wejściem do pieca a drugą za mieszaczem na zasilaniu podłogówki). W efekcie przy właczeniu obiegu grzejników regulacja podłogówki odbywa się ręcznie za pomocą zaworów na rozdzielaczu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.01.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 a masz może schemat swoje instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 22.01.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 [ w łazience chcę rozwalić posadzkę i zrobić podłogówkę. Pozdrawiam to chyba najlepiej daj matę elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 22.01.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 a masz może schemat swoje instalacji Schemat jest tu: http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/27E9EE5A61B811BCC1257448002BF920/$FILE/IM%20IS%20Vitotronic%20200%20KW5%20(03,2005).pdf na stronie 8 (wersja instalacji 3) tylko mieszacz mam 3 drogowy a pompa obiegu A1 jest na powrocie. No i powroty A1 i M1 łączą się ze sobą. Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 22.01.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 niestety nie mogę otworzyć może zeskanujesz i wkleisz w pdf-ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 22.01.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 niestety nie mogę otworzyć może zeskanujesz i wkleisz w pdf-ie skopiuj cały link (razem z tym co w nawiasie, aż po .pdf), wklej w pasek adresu przeglądarki i 'Enter' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.01.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ponury, kopiowałem kilka razy i kupa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.01.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 A spróbuj otworzyć ten link (to ta sama strona, tylko odnośnik skrócony): http://tnij.org/cqy9 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamlin 23.01.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Spróbujcie skopiować cały link do .pdf i wkleić w okno przeglądarki. powinno pójść - jak wkleiłem link na forum to nie cała częśc okazała się aktywna PozdrawamTamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.01.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witam, Jaka większość osób trafiłem tu z powodu problemu z c.o. Mój jest następujący: Mam viessmana vitogas200, dwa obiegi grzewcze - grzejnikowy i podłogówka. pozwolisz, że wytknę, moim zdaniem, popełnione błędy po pierwsze w tym kotle rezygnacja z zaworu czterodrogowego który ma podnosić temperaturę powrotu to błąd, kto Ci robił pierwsze uruchomienie i podbił gwarancję, Podłogówka jest zasilana przez mieszacz 3 drogowy danfossa. Oba obiegi są połaaczone powrotami. Przy włączonym obiegu grzejnikowym a wyłączonej podłogówce, lub pracujących obu gorąca woda "porzechodzi" przez zamkniety mieszacz i trafia na rozdzielacz podłgówki ... Zauważyłem że gdy piec dogrzewa obwód grzejników podwyższona temperatura pojawia się na zasilaniu mieszacza (normalna sprawa) później ciepły robi się powrót (przy zamknietym mieszaczu woda z zasialnia trafia bezpośrednio na powrót) a pochwili ciepło pojawia się również za mieszaczem - na zasileniu podłogówki. Macie pomysł gdzie tkwi błąd? Mieszacz "puszcza" czy może coś z pompami? (mam jedną pompę na powrocie tuż przed wejściem do pieca a drugą za mieszaczem na zasilaniu podłogówki). W efekcie przy właczeniu obiegu grzejników regulacja podłogówki odbywa się ręcznie za pomocą zaworów na rozdzielaczu. narysowałem sobie ten schemat, ale nic mi to nie mówi, może pytanie pomocnicze, patrząc od strony kotła co jest pierwsze zasilane, podłogówka czy centralne, podejrzewam że podłogówka, drugie pytanie, czy przed pompami są zawory zwrotne? i drugi błąd, pompa co nie powinna być zabudowana przed kotłem, Będę wdzięczny za wszelkie uwagi Pozdrawiam Tamlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.01.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witam i od razu przepraszam, jeśli była o tym mowa a ja zawracam głowę Czy rurki od ogrzewania podłogowego muszą być bezwględnie układane na tzw. ekranie ? Mój instalator ukladan je bezpośrdnio na styropianie, mówie, że ten ekran nie jest konieczny, bo styropian (14 cm) będzie wystarczającą izolacją i ciepło na pewno nie bedzie "uciekać" w podłoże. Jakoś to mnie nie przekonuje, ale może tak rzeczywiśie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.01.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 nie powinno się układać bez folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.01.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Nasz mówił tak samo, ale ekran kazaliśmy dać (po zalaniu nie będzie już to możliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.01.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 A czy to koniecznie musi być folia aluminiowa, czy może byc zwykła budowlana? Jeśli misu być aluminiowa, to dlaczego? Muszę mieć jakies argumenty Czy wylewka 7 cm wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.01.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Ekran ma z założenia odbijać ciepło i nie przepuszczać go, więc zwykła folia budowlana tego nie zrobi. Jeśli kupisz kurczaka z rożna, to żeby nie wystygł owija się go właśnie folią aluminiową, a nie zwykłą folią przezroczystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.01.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 No niby tak, ale styropian jest jeszcze lepszym izolatorem - przykład - styropianowe kubki na gorące napoje - w ogóle nie przepuszczają ciepła. A owiń szklankę z gorącą wodą folią aluminiową - czuć ciepło i to mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.01.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Folia ma dwie strony, gładką - błyszczącą i matową. Błyszcząca odbija. Gdyby ekrany nic nie dawały, to z pewnością nie byłyby stosowane Można go pominąć i też będzie grzało. Wybór należy do inwestora Nie wszyscy np. dają folię dachówkę, nie ma przymusu i też się obejdzie, ale można dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.01.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 No i właśnie, czy to tylko wybór Inwestora, czy jednak jest taki wymóg.No bo jeśli ta folia ma pełnic tylko funkcje izolatora, ale zbyt droga ta izolacja. Kurcze, dla świętego spokoju chyba położę tę folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 23.01.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 W stosunku do kosztu budowy nie są to ogromne pieniądze. Dawaliśmy na dole, na górze już nie, kosztowało ok 1000 zł. Jeśli nie zrobisz tego teraz, nie już zrobisz nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.01.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 No niby tak, ale styropian jest jeszcze lepszym izolatorem - przykład - styropianowe kubki na gorące napoje - w ogóle nie przepuszczają ciepła. A owiń szklankę z gorącą wodą folią aluminiową - czuć ciepło i to mocno. Ale styropian jest przezroczysty dla promieniowania podczerwonego, więc powinno się go uzupełnić o folię aluminiową, która je odbije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts