Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trudno cokolwiek wyrokować bez przykładania ucha, u mnie słychać szum jeśli próbuję przydławić przepływ wody.

U ciebie może być podobnie w momencie kiedy jeden z termostatów (białe główki na górnej belce) przymyka obwód, albo termostat ten z lewej u góry nie jest otwarty na maxa.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jaksie co to za głowice do każdej idzie przewód ? masz sterowanie w pokojach jak możesz daj foty ?

Już wiem to siłowniki a nie głowice tylko teraz do zawodowców pytanie jeżeli mam kabel sztuk 1 z pokoju do rozdzielacza a siłowniki potrzebuje dwa to na jeden regulator daję dwa siłowniki tak? Choć się zastanawiam czy jest sens to dawać ? Przypuszczam że po regulacji na rozdzielaczu do pogodówki siłowniki nie będą miały sensu jak myślicie.

• 2 weeks później...

witam, tylko mnie zlinczujcie za odkopanie trupa, ale nie znalazlem nic innego :-?

tak czytajac chyba zknocilem ogrzewanie podlogowe w kuchni

wiec tak kuchnia na pietrze o wymiarach gdzies 3x4m (caly dom podpiwniczony), wyrwałem stare plyty, zostalo mi do zrobienia ok 4cm wylewki - wiec pomyslem o ogrzewaniu podlogowym

ułozylem rury (wyszlo ok 40mb) tylko tam gdzie byla potrzeba, czyli nie tam gdzie maja znajdowac sie meble kuchenne, naciagnolem na rury peszel (w sumie nie wiem po co? gdzies tak widzialem) i zrobilem wylewke

pozostaje ułożyc plyki gdzies na 5mm kleju

ale jak sprawdzam czy jest ciepla posadzka to jest lipa :( , nie jest zimna ale nie czuc ze jest ciepla. w piwnicy zasilanie i powrot sa goroce.

kupel przez kuchnie w podlodze ma puszczone zasilanie do grzejnikow, tylko w miedzi, i kafelki sa goroce

co zknocilem: brak foli pod rurki, peszel na rurkach, za malo rurek?

nie chce popelnic bledu w łazience...

a gdybym nie dal do peszla to po jakims czasie sie rury moglyby sie przetrzec (przy wlaczeniu pompy jest minimalne przemieszczenie - chyba :D )

pozostaje mi (o ile jeszcze zmieszcze) rozlozenie maty elektrycznej :-?

-----------------------------

Co Ty za farmazony mowisz! Pompa mam w kotlowni, nawet gdyby skakala, to nie maja wplywu na moja podlogowke!

Mam pytanie: ile moze kosztować podłogówka dla około 25 metrów: kuchnia, łazienka, hall. Pytam dlatego ze mamy zamiar robić i developer zastrzegł sobie, ze nie akceptuja innego hydraulika od sowjego...:( moje obawy są że moze podac on mam straszna cenę.

Mamy miec piec gazowy (nie znam firmy) i konieczne jest zamontowanie mieszalnika aby rozdzielic podłogówke od grzejników. Maja być poprowadzone rurki, jakas folia oczywiście przed wylewkami. Za tydzień mamy spotkać sie z fachowcem aby mam to wycenił i chcemy miec jakis poglad na ceny.

Będę wdzięczna za jakieś info:)

a gdybym nie dal do peszla to po jakims czasie sie rury moglyby sie przetrzec (przy wlaczeniu pompy jest minimalne przemieszczenie - chyba :D )

pozostaje mi (o ile jeszcze zmieszcze) rozlozenie maty elektrycznej :-?

Mam nadzieję że piszesz poważnie a nie jaja sobie robisz.

To tak jakbys załozył sobie grzejnik i owinął go wełną zeby sie nie porysował a poźniej byś sie dziwił że nie grzeje i jest zimno :)

"Grzejnikiem" w ogrzewaniu podłogowym jest cała podloga (wylewka) a ty odciąłeś od niej zasilanie :)

pozdrawiam

Mam pytanie: ile moze kosztować podłogówka dla około 25 metrów: kuchnia, łazienka, hall. Pytam dlatego ze mamy zamiar robić i developer zastrzegł sobie, ze nie akceptuja innego hydraulika od sowjego...:( moje obawy są że moze podac on mam straszna cenę.

Mamy miec piec gazowy (nie znam firmy) i konieczne jest zamontowanie mieszalnika aby rozdzielic podłogówke od grzejników. Maja być poprowadzone rurki, jakas folia oczywiście przed wylewkami. Za tydzień mamy spotkać sie z fachowcem aby mam to wycenił i chcemy miec jakis poglad na ceny.

Ja mam 250m2 ogrzewanych podlogowka, ale ceny Ci nie powiem. Jedynie to doradze, by nie rezygnowac z ogrzewania podlogowego. I tak nie macie wyjscia, jak sadze, skoro wykonawca jest narzucony. To jest nieporownywalny komfort i ekonomia w uzytkowaniu.

Przy tak małej powierzchni można się pokusić o wykonanie podłogówki na RTL-ach (tu min 2 szt). Cenowo to ok 100,-/m2 (zawory+rura+folia alu+montaż).

Ja mam 250m2 ogrzewanych podlogowka, ale ceny Ci nie powiem. Jedynie to doradze, by nie rezygnowac z ogrzewania podlogowego. I tak nie macie wyjscia, jak sadze, skoro wykonawca jest narzucony. To jest nieporownywalny komfort i ekonomia w uzytkowaniu.

Iwa, a jakie masz podłogi w pokojach i salonie?

Planuje dac podlogowke w calym domu i wszedzie polozyc plytki. Nigdy nie widzialam plytek w calym domu i zastanawiam sie czy to dobry pomysl w pokojach dzieci.

Iwa, a jakie masz podłogi w pokojach i salonie?

Planuje dac podlogowke w calym domu i wszedzie polozyc plytki. Nigdy nie widzialam plytek w calym domu i zastanawiam sie czy to dobry pomysl w pokojach dzieci.

-----------------------------

Mam we calym domu, wyglada to bardzo dobrze. Zalezy od tego jaie plytki wybierzesz. Ja cala gore mam w plytkach o fakturze drewna. Na dole mam w salonie, kuchni inne plytki. Wiem, ze ludzie klada tez panele i drewno na ogrzewanie podlogowe i sa zadowoleni. Jednak ja na ten temat nic Ci nie powiem.

Mam we calym domu, wyglada to bardzo dobrze. Zalezy od tego jaie plytki wybierzesz. Ja cala gore mam w plytkach o fakturze drewna. Na dole mam w salonie, kuchni inne plytki. Wiem, ze ludzie klada tez panele i drewno na ogrzewanie podlogowe i sa zadowoleni. Jednak ja na ten temat nic Ci nie powiem.

Nie bardzo mam ochote kłasc na podlogowke drewno, czy panele (po co przeplacac za ogrzewanie), wiec chyba jednak zostaniemy przy tych plytkach

A masz jakieś grzejniki np w garazu, w kotłowni, w łazienkach? Jeśli tak, to czy sa one letnie, czy masz mieszacz? Zastanawiam sie czy oplaca sie kupowac uklad mieszajacy do tych kilku grzejniczkow.

......

Nie bardzo mam ochote kłasc na podlogowke drewno, czy panele (po co przeplacac za ogrzewanie), wiec chyba jednak zostaniemy przy tych plytkach

A masz jakieś grzejniki np w garazu, w kotłowni, w łazienkach? Jeśli tak, to czy sa one letnie, czy masz mieszacz? Zastanawiam sie czy oplaca sie kupowac uklad mieszajacy do tych kilku grzejniczkow.

to panele czy drewno wynoszą ciepło do sąsiada? :o

to panele czy drewno wynoszą ciepło do sąsiada? :o

Kwestia wyboru. Ty jak chcesz mozesz miec debowe dechy na legarach na podłogowce, Kazio moze miec linoleum, Felek wykladzine dywanowa, a ja bede miala plytki. Tak po prostu.

Ja bym nie obijala kaloryfera drewnem, choc wiadomo, ze nawet obłozony bedzie oddawał ciepło.