Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wielki mi ratunek - nóżki... Nie zastawia się kaloryferów meblami - to co dopiero ogrzewanie niskotemperaturowe.... Zakładam, że tylko podłoga może wystarczyć. Być może ścienne nigdy nie będzie potrzeby włączać. Ale myśle że czasem będzie: dom z silki trudno jest rozpędzić do odpowiedniej temperatury i przyda się dodatkowe wspomaganie po powrocie z wyjazdu na narty...

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Każdy z nas ma różne poczucie komfortu i zaspokajania własnych potrzeb i różne sposoby na to. Część osób w tym celu ma kominek z DGP, można sterownik co z dostępem z netu i wtedy temperaturę podbijamy telefonem na 5 godzin przed przyjazdem. Można dużo wiecej... Ale grunt to wiedziec co i po co sie chce, a potem sprawdzić wcześniej czy to co wyraliśmy na pewno będzie temu służyć.

Witam,

Przymierzam się do budowy domu. Założenia mamy takie: podlogówka w części dziennej, łazienki, hol, natomiast w sypialniach się zastanawiamy nad ogrzewaniem ściennym - nie chcemy kaloryferów. Nie wiem jak to będzie działać w połączeniu z podlogowka i kotlem na ekogroszek. Może jakieś sugestie? :rolleyes:

Witam.

Jeśli chodzi o ogrzewanie ścienne najlepiej zacząć od wyliczenia zapotrzebowanie na ciepło każdej z sypialni i skonfrontować wyniki z rodzajem pokrycia podłogi i wydajnością cieplną z m2 takiej podłogi - nie radziłbym zgadywać / szacować na oko, bo pomyłka może okazać się kosztowna w modyfikacji. Generalnie dobrze zaprojektowane (oparte na kalkulacji zapotrzebowania na ciepło każdego pomieszczenia) ogrzewanie podłogowe nawet w sypialni daje większy komfort niż ogrzewanie ścienne czy kaloryfery - wiem, gdyż sam używam podłogówki w sypialniach a z ogrzewaniem ściennym miałem wielokrotnie do czynienia.

Pozdrawiam.

Ja mam pytanie, czy nie za dużo jest pompek w mojej instalacji. Ogrzewanie wyłącznie podłogowe napędzane ekogroszkiem. mam dwa rozdzielacze po osiem sekcji każdy. rurek będzie z 1200m.

Czy każdy rozdzielacz musi mieć swoją pompę mieszającą skoro na piecu jest zawór 4d?

Witam.

Jeżeli używa Pan sterowania każdym pomieszczeniem osobno (termostat w każdym głównym pomieszczeniu) lepiej jest użyć 2 "mniejszych" pomp (po jednej na rozdzielaczu) niż jednej "dużej", gdyż w dużej większości przypadków, kiedy tylko jedno pomieszczenie potrzebuje cyrkulacji czynnika grzewczego, mniejsza pompa zużyje mniej energii elektrycznej, co redukuje koszt eksploatacji cieplnej budynku. Mało tego można zoptymalizować sobie ogrzewanie pod kątem używania parteru / poddasza czyli kierować więcej ciepła do pomieszczeń z których korzystają/będą korzystać domownicy. Należy przy tym pamiętać o sporej bezwładności cieplnej podłogówki (trzeba uwzględnić czas reakcji cieplnej pomieszczeń po rozpoczęciu zasilania strefy energią cieplną). Dobre zoptymalizowanie dostarczania ciepła do poszczególnych poziomów, będzie redukowało koszty eksploatacji cieplnej budynku.

W wypadku gdy nie ma Pan sterowania trudno jest powiedzieć, gdyż odpowiedź uzależniona jest od oporów hydraulicznych w instalacji od których zależy dobór odpowiedniej pompy - innymi słowy czy jedna duża pompa zużywała będzie więcej energii elektrycznej od 2 mniejszych przy założeniu, że dwie działają na raz.

Pozdrawiam.

Witam

Mam taki projekt ogrzewania podlogowego i mam pytanie czy to jest poprawnie wykonane:

parter

http://imageshack.us/photo/my-images/854/ogrzewanie1.jpg/

poddasze

http://imageshack.us/photo/my-images/854/ogrzewanie.jpg/

Dom ma 142m2

Ocieplenie

15cm sciany

Podloga 13 cm

ogrzewanie pompa ciepla

Witam.

Na pierwszy rzut oka nie widać długości obwodów, które powinny być zoptymalizowane, nie ma też strefy brzegowej. Brak nazwy pomieszczeń (nie wiadomo jakie zastosowanie mają poszczególne pomieszczenia), nie wiadomo jakiego rodzaju pokrycia podłogi zostały zastosowane, więc nie można określić czy rozstaw rur został dobrany poprawnie, (zakładam że zapotrzebowanie na ciepło zostało wyliczone poprawnie (?)),w holu w niektórych obszarach rury są zagęszczone a w niektórych w ogóle ich nie ma (brak równomiernego rozkładu), nie widać żadnych stałych elementów typu szafki kuchenne, klozety, schody itp. niektóre obwody są zaprojektowane w dość "nietypowy" sposób, pokusiłbym się o stwierdzenie, że osoba projektująca ten system nigdy nie montowała fizycznie OP. Reasumując brakuje całej masy informacji, spisu materiałów i wielu innych dodatkowych wytycznych mających duży wpływ na optymalne działanie systemu, poza tym taki projekt raczej nie ułatwi instalacji.

Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedzi. Mój dom na razie sie "projektuje" ale chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o ogrzewaniu ściennym.

Ponieważ ogrzewanie podłogowe cechuje się dość dużą bezwładnością, dodatkowo nie chcemy mieć ogrzewania podłogowego w sypialniach i dodatkowo najlepiej brak kaloryferów, myślimy o ogrzewaniu naściennym. Nie wiem tylko jak to wygląda w praktyce. Czy potrzebny jest jakiś specjalny elastyczny tynk itp. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.

Pozsdrawiam,

rezygnowanie z podłogówki w sypialniach to przeżytek. Podłogówka może mieć poniżej 30 stopni i nadal ogrzewać dom, zwłaszcza taki prawie pasywny. A sypialnia to miejsce gdzie MUSIMY chodzić boso, bo się ubieramy. Ostatnio byłam w domu, gdzie podłogówka była tylko w łazience. Nie marzłam tam, ale pobyt w łazience był błogą przyjemnością... Kto obawia sie o zdrowie niech wie, że podłogówka powinna działać w możliwie niskich temperaturach. Dom to jest całość: jeśli wiem, że zbuduję sobie szczelny, akumulacyjny dom, to nie boję się niskotemperaturowego ogrzewania, dogrzewanie pomieszczeń będzie minimalne...

Podlogowka wrecz powinna chodzic ponizej 30 stopni, w srednio dobrze ocieplonym stopniu bedzie pracowac tylko kilka stopni wyzej niz temp. zadana w pomieszczeniach.

Ja sie pod podlogowka w calym domu podpisuje calkowicie. Jest super extra przyjemnie, nie jest jakos cieplo w nogi ale tak neutralnie, polecam.

Pozdrawiam

Nie wiem tylko jak to wygląda w praktyce. Czy potrzebny jest jakiś specjalny elastyczny tynk itp. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.

O podłogowym już sporo wiesz to plus ;-), a ścienne to takie podłogowe tylko za większe pieniążki. Jeżeli one nie stanowia dla Ciebie problemu to na pewno znajdziesz kogoś kto bardzo chętnie ci pomoże ;-).

wydaje mi się ze zamontowac na ścianie jest trudniej niż w podłodze. W podłodze rozkładasz i tylko szpilkami łapiesz do styropianu a na ścianie po pierwsze trzeba trzymać a po drugie chyba wwiercać w ścianę elementy montażowe.

wydaje mi się ze zamontowac na ścianie jest trudniej niż w podłodze. W podłodze rozkładasz i tylko szpilkami łapiesz do styropianu a na ścianie po pierwsze trzeba trzymać a po drugie chyba wwiercać w ścianę elementy montażowe.

Też nie.

Jak u nas robili ścienne, to wwiercane w ścianę były tylko listwy, w które później "wciskane" były rurki. Szło to o wiele szybciej niż rozkładanie rurek na podłodze, bo już z żadnymi spinkami nie było trzeba się bawić.

Wciąż zastanawiam się co miałoby być droższe w ściennym :rolleyes:

Może być ścienne droższe w wypadku zastosowania rozwiązań systemowych np.

Maty kapilarne..

http://www.e-instalacje.pl/a/7530,maty-kapilarne-i-ogrzewanie-podlogowe

A owszem, istnieje jeszcze kilka systemów modułowych, które są dość drogie, ale tu mowa była o "zwykłych" rurkach ;)