pawelpiwowarczyk 16.09.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jak przycina się bloczek( a nie ubija młotkiem) to pionową szczelinę wypełnia się zaprawą przy murowaniu.A jak murarzom się nie wypełniło owej szczeliny? Co mógłbym zrobić z nią teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 z czego zrobić nadproże w ścianie działowej z silikatu 8 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.09.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 z czego zrobić nadproże w ścianie działowej z silikatu 8 cm ? Ja przewiduję u siebie Leiera lub Wienerbergera 7,1 cm (na sztorc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 18.09.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Wypełnić zaprawą. Zaprawa i bloczek mają prawie taki sam wsp. przenikania ciepła. Jak chciałbyś być " bardziej papieski od papieża" to wypełnij zaprawą ciepłochronną. I tyle.Ale, ja nie martwię się o mostki termiczne. Sam wiesz, że silikaty nie są (delikatnie mówiąc) najlepszymi izolatorami. Martwią mnie mostku akustyczne. Obawiam się, że przez te szpary będą dobiegały dźwięki, przez co zaprzepaszczę jedną z zalet silikatów, jaką jest dobre tłumienie dźwięków. Przy czym, mam na myśli bardziej ściany wewnętrzne, niż zewnętrzne. Mogę zapiankować owe szpary, ale czy pianka dobrze tłumi dźwięki? Mogę wypełnić zaprawą, ale ile ja tego tam nawtykam? Wypełnię szparę tylko powierzchniowo, w środku pozostanie pustka powietrzna. Problem pewnie śmieszny, ale podchodzę do budowy poważnie, może nawet za bardo, i nawet takie drobiazgi budzą moją troskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 18.09.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 21.09.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Czy w ścianach działowych 12 cm z silikatów można zastosować nadproża YTONG YF? czy lepiej te z ceramiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.09.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 czyli ? bo nie sprawdzałem a niebawem ekipa bedzie kawała mi je pewnie kupic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 21.09.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ja dałem strunobetonowe grubości 12cm i wysokości 7cm. Wszystkie nadproża mam strunobetonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 22.09.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Nadproże Alfa 7,2/1,2m - 31,08zł Nadproże Alfa 7,2/2,1m - 51,79zł Ceny brutto. Nadproża wewnętrzne kupowałem niejako w pakiecie, w związku z wyborem na nadproża zewnętrzne, strunobetonowych. Na te zaś się zdecydowałem, ponieważ pozwoliły na cofnięcie nadproży o 6cm względem ścian zewnętrznych, a to było mi potrzebne do zastosowania ocieplenia pod rolety typu integro. http://i55.tinypic.com/2e0mzyb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 24.09.2011 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Czy w ścianach działowych 12 cm z silikatów można zastosować nadproża YTONG YF? czy lepiej te z ceramiki? A nie można zrobić szalunku i wylać z betonu? Pytam bo laik jestem. Nie wyjdzie to najtaniej (choć wiem, że dłużej). Ja będę budował dom parterowy i myślałem o wylaniu nadproży zewnętrznych razem z wieńcem. Skoro i tak wieniec musi swoje odczekać aby mieć odpowiednią wytrzymałość to wewnętrzne też można by zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malwina03 24.09.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 u mnie tak było robione. Nadproża wylewane razem ze stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 24.09.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 A dzięki. Podciągnę pytanie jakie już tutaj zadałem ale bez odpowiedzi. Ktoś już mieszka w takim domu? Interesują mnie takie sprawy jak np. czy ściana nie wyziębia się od ram okiennych przy standardowym montażu, jakie wychodzą koszty ogrzewania czy nie zauważacie mostków termicznych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 25.09.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 My mieszkamy już prawie rok. Mamy co prawda koniec września dopiero, ale nie paliliśmy jeszcze. W domu cały czas utrzymuje się 21-23 st w zależności od pory dnia (wszyscy dookoła już palą). Budowaliśmy dość szybko a mimo to ściany nie pękają. Z zewnątrz nie słychać hałasów. Koszty ogrzewania z zeszłego roku będą trochę przekłamane, bo chcieliśmy wygrzać budynek porządnie (zanim się wprowadziliśmy, to było ok. 25-26 st). Nie pamiętam dokładnie ale za cały sezon wyszło ok 4tys. Od marca właściwie wystarczyło palenie kominkiem co drugi dzień. Zobaczymy jak to będzie w tym roku. Mostków termicznych nie zauważyłam, ściany przy oknach też chyba są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.09.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A napiszesz trochę o powierzchni domu, ociepleniu, czym grzejesz czy kominek z płaszczem, okna standardowe montowane w murze czy w ociepleniu itp? Izolowaliście termicznie ściany od fundamentów czy bloczki silikatowe stawialiście po prostu na betonowych bloczkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.10.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A ja ciągle czekam na kredyt ;-( i biję się z myślami czy ruszać o tej porze roku o ile go w ogóle dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 06.10.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 A z jakiego banku kredyt, jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 bitter - z fundamentem jeszcze zdążysz przed zimą, jak w listopadzie nie będzie mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.10.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 ja wlasnie wczoraj podpisalem i ruszam 17-go z murami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.10.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Kredyt w Deutsche Banku a co do murowania to chciałbym zdążyć również z murami bo buduję parterówkę. Powiedzcie mi czy kleje do silki mają jakieś wersje do murowania na mrozie tak jak się to robi z "normalną" zaprawą z dodatkiem jakiś chemikaliów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 podobno nie można klejem na mrozie.Tylko tradycyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts