Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

najbardziej mnie ciekawi z praktycznego punktu widzenia powtarzalność. czy 3bloczki dadzą 1m czy to będzie 100,1mm itp? bo na 10m może to być różnica już w cm. i jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia czyli pianka do murowania zamiast zaprawy do cienkich spoin. nadaje się to do silki?

@kamil, dziennika nie mam. Jeśli chodzi o dokładność bloczków ja bez sprawdzania w praktyce bym założył minimum +- 1mm. W piankę do silikatów nie wierzę (najprościej sprawdzić u producentów).

w praktyce to bloczek ma niby 33,3cm długości więc 3 bloczki to 99,9cm i tu zakładając +1mm na trzech to mamy 1m. mnie interesuje czy ktoś murował w module i może powiedzieć czy tak się nadaje czy nie. czy ktoś chociaż to próbował.

Mi chodziło o wachnięcie na bloczku a nie na metrze. Jeśli oczekujesz dokładności 1mm/1m to raczej nikt tego nie zagwarancuje. W praktyce te bloczki nie przylegają do siebie tak samo, ani na mikrony. Xella ten wymiar jak sądzę przewdziała właśnie do takiego modułu (3 bloczki=1m), jak masz możliwość dopasować projekt do modułu bez problemu, to idź w to.

Mi chodziło o wachnięcie na bloczku a nie na metrze. Jeśli oczekujesz dokładności 1mm/1m to raczej nikt tego nie zagwarancuje. W praktyce te bloczki nie przylegają do siebie tak samo, ani na mikrony. Xella ten wymiar jak sądzę przewdziała właśnie do takiego modułu (3 bloczki=1m), jak masz możliwość dopasować projekt do modułu bez problemu, to idź w to.

będę miał projekt indywidualny więc mogę sobie z góry tak to przygotować. z resztą po tych wymiarach co miałem przygotowane na BK to wiele do poprawy by nie było aby pasowało pod silke. nawet by mi to bardziej pasowało.

A oto i legendarna dokładność wykonania Silki.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291443&d=1417120131

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291442&d=1417120129

o wysokości to specjalista z silki wspominał że mogą się zdarzyć różnice. widocznie jeden bloczek masz niższy a drugi wyższy i jak się obok je położy to tak to wygląda. ale ponoć na długościach raczej równo wychodzą.

@Rupi, dzięki za foto. Masakra!!! Duży odsetek był taki "jakościowy"? 100x bardziej wolałbym robić docinki, niż się mordować w kółko z takimi nierównościami.

@kamil, jak Ci to nie przeszkadza to dawaj, co się zastanawiać. Tylko rozważ czy wolisz moduł Silki 33,3 (zważywszy na zaprezentowaną jakoś(ć?) czy Grupy Silikaty / Silpro 25. Albo zrób w module 1m :)

@Arturo, a co ma tynk i jego grubość do przedmiotu dyskusji, bo nie jarzę...?

Gość Arturo72

@Arturo, a co ma tynk i jego grubość do przedmiotu dyskusji, bo nie jarzę...?

Myślałem,że chodziło o odchyłki w szerokości bloczków,tego nie stwierdziłem,zresztą co do wysokości podobnie.

A oto i legendarna dokładność wykonania Silki.

Nawet bez konsultacji z ekipa, patrzac na swoje zdjecia - takich kwiatkow u siebie na 100% nie mialem. Rupi80, skad ten material ?

Edit:

Rozmawialem z majstrem - zero zastrzezen do trzymania wymiarow Silki E18. Inna sprawa, ze kupilem tylko pelne bloczki i docinali.

Taka uwaga - ze moze byc bardzo roznie w zaleznosci od miejsca produkcji.

Edytowane przez karolek75

Brał ktoś bloczki silikatowe z Niemiec (Lubelskie), jak z równością ,jakie nadproża stosować lane czy gotowe które wychodzą taniej , lepiej?

Mam ofertę po 3,30zł szt , w kilku oknach planuje pocienić nadproża aby odizolować skrzynkę od muru tylko jakie w tym przypadku zastosować nadproża - dylematy inwestora.

Murarz pytał mnie czy zaprawa murarska czy klej , bliższy jestem zaprawie \klejowej słusznie?