Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować SILKĄ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no chyba że zaprojektować dom pod moduł i jak będzie przypuśćmy za krótki o 2cm bok domu to wypełnię szczelinę zaprawą zwykłą a jak za długi to się go skróci i też zaprawy napcha. będzie to trzymać dobrze?

albo... wybuduj krótszy dom :D Serio, to chyba nie problem (możesz dać 1cm grubszy styro).

Fotki były to teraz trochę opisu. Materiał z Teodorów i Radomia. Na długość trzyma wymiar- czyli jest 33,3 Na szerokość czasem się zdarzy coś szerszego ale minimalnie i nie jest to problemem. Na wysokość to jest niestety totalne nieporozumienie i loteria. Nie jest to beton komórkowy wiec zeszlifowanie pacą odpada. Bloczki E18 1/2 znacznie przyśpieszają prace... pod warunkiem, że przed nabyciem rozetniesz trochę paletę i zmierzysz czy wysokość jest prawidłowa 19,9cm. Na zaprezentowanym parę postów wyżej zdjęciu e18 1/2 19.7 ( w mojej ocenie do zakwalifikowania jako odpad bo nie trzyma normy) z normalnym bloczkiem e18 o wys 20,1 (też poza normą ale Panie kogo takie detale obchodzą) Da się to razem pożenić na klej ale jak murujesz sam i masz duuuuzo cierpliwości.

Porady dla samorobów na kleju bo Ci co z ekipą to takich nie mają:

-zmierz wysokość bloczków z palet przed robotą i muruj tak aby rożnice nie przekraczały 1mm ( Jak w połowie ściany zestawisz np bloczki H=19.8 z 20,0cm to Ci zostanie ząbek, będzie krzywo, bloczki nie spasują się idealnie zamkami i finalne długość sciany ci się wydłuzy.

-zrób trochę gęstszą konsystencję kleju- lepiej się gubi nierówności niż na rzadkim.

-lepiej ciąć z bieżącej palety na pół niż bawić się z nierównymi połówkami.

-Jak jesteś ze Sląska i nie chcesz wykorzystać kanałów na elektrykę w silce nie zastanawiaj się - bierz towar z Kluczy.

Z niecierpoliwością czekam aż marketing xelli wymyśli jakiegoś dryfixa :)

edit: I jeszcze jedno. Darujcie sobie strzępia do działówek i mocujcie na blachy bo oczywiście bloczki mogą pasować ale wcale nie muszą :)

Edytowane przez Rupi80

• 2 months później...

Co prawda napisałem ten post w ogólnym wątku ale to chyba lepsze miejsce:

Jestem zdecydowany na ścianę 18 cm z silikatów + ocieplenie 20 cm ale zastanawiam się jak w tak "cienkiej" ścianie można ukryć np. rury od kanalizacji (które są chyba najgrubsze) i inne? Bloczki N18 z Grupy Silikaty mają sporo dziur w środku i jak to pogodzić wszystko?

vega1, mnocon

Z czym związane jest ryzyko pękania przy łączeniu na blachy? Większa stabilność? Macie jakieś merytoryczne argumenty na poparcie swoich tez czy jedynie wiejskie gdybanie?

wiejskie gdybanie. Poza tym, widziałem jak w bloku w Rzeszowie pękają ściany na łączeniu gdy używa się łączników blaszanych (nie wszystkie). To nie są duże pęknięcia, ale są. Jednym będą przeszkadzać, a inni nie zwrócą uwagi.

Dodaje zdjęcie które obiecałem. Z tym, że teraz tak sobie myślę że Wam pewnie chodziło o bruzdy poziome... a nie pionowe. Wtedy to już inna bajka.

rura-w-scianie-vega-system-rzeszow.jpg

To, że Ty tak zrobiłeś nied jest tożsame z tym, ze jest to rozwiązanie poprawne.

To silka 18 cm? Ściana dzialowa?

Bo przyjmujac, że rura w podlodze na 110 to mi wyglada na 12cm.

Pozac tym, skoro byl tam punkt kanalizacji, topo co murowałeś tam scianę i ja wycinałeś, zamiast od razu wymurować ze szczeliną ?

Edytowane przez fotohobby

Wiesz, jak ktoś pisze, że zastanawia sie nad budową z silikatu 18cm, ale ma wątpliwosci, jak wówczas schować piony kanalizacyjne, a Ty piszesz, że nie ma z tym problemu i pokazujesz przeciętą ścianę działową, to wybacz - kiepska porada.

Poza tym dziwi mnie, że stawiałeś całą scianę, po czym ją przecinałeś, zamast postawić odcrazu ze szczeliną.