Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ze względu na powtarzające się pytania na kilku forach nt. podłączania pralek i zmywarek do wody z kolektorów słonecznych sądzę, że nowa oferta Whirlpoola może niektórych zainteresować. Linia urządzeń nazywa się Green Generation. Więcej tutaj i tutaj. W obydwu przypadkach producent zezwala na podłączenie ciepłej wody, a nawet ją zaleca.

Z tego co wiem to chyba każdy producent zmywarek w instrukcji obsługi pisze że można zmywarkę podłączyc do ciepłej wody jednak tylko do ok.60'C. Niestety efekty pracy są wtedy gorsze (gorsze efekty płukania).

Nasze "europejskie" pralki i zmywarki mają niestety tylko jedno wejście do podłączenia wody. W USA pralki i zmywarki mają po dwa wejścia: na ciepłą i zimną wodę.

• 3 weeks później...
(...)

Nasze "europejskie" pralki i zmywarki mają niestety tylko jedno wejście do podłączenia wody. W USA pralki i zmywarki mają po dwa wejścia: na ciepłą i zimną wodę.

Taaak, ale nie mają grzałek elektrycznych.

Mają do wyboru trzy opcje prania:

-zimne

-ciepłe

-gorące

:D

(...)

Taaak, ale nie mają grzałek elektrycznych.

Mają do wyboru trzy opcje prania:

-zimne

-ciepłe

-gorące

:D

Mówisz w tym wypadku o starych typach pralek. Faktycznie nie miały one grzałek. A że Ameryka lubi rzeczy proste więc do wyboru na pokrętle temperatury nie było "30'C,40'C...95'C" lecz "cold, warm, hot":)

Nowe modele pralek mają już wbudowane grzałki do podgrzewania wody np. Whirlpool (pisze w instrukcji obsługi jako "internal water heater") http://www.whirlpool.com/catalog/product.jsp?src=WASHERS&cat=115&prod=1511

Samsung

http://www.samsung.com/us/consumer/appliances/washers-dryers/washers/WF448AAP/XAA/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=spec

• 4 months później...
  • 1 month później...

Ok. 1,5 roku temu wysłałem maila do kilku największych producentów pralek na polskim rynku (sprostowanie: do tych, których e-mail udało mi się znaleźć, bo aż dziw bierze że niektóre wielkie, międzynarodowe koncerny nie mają adresu e-mail) z pytaniem o pralki z możliwością przyłączenia nie tylko zimnej, ale też ciepłej wody. Część mnie olała i nie odpisała. Część napisała krótko, że takowych pralek nie ma w ich polskiej ofercie. Najdłuższą odpowiedź otrzymałem od firmy Candy:

Pralki na ciepłą wodę to zupełnie inna konstrukcja techniczna. Takie rozwiązania są najbardziej popularne w Azji oraz Rosji. Na polskim rynku nie ma ich w ofercie.

Może nie o to chodziło ich specom od strategii inwestycyjnej i marketingowej, ale zabrzmiało to trochę jakby ciepłą wodę lało się do pralki tylko w krajach trzeciego świata (np. w USA, gdzie takie pralki są standardem?).

Rozumiem, że mechanicznie są troszkę bardziej skomplikowane, a więc nieco droższe w produkcji, a każda firma szuka oszczędności. Ale o ile droższa może być jej produkcja? 5%? 10%? Jeśli mam źródło taniej ciepłej wody (solar, pompa ciepła, nielegalne podpięcie do sąsiada, itd.), to te 100zł może mi się zwrócić, przez ileśtam lat.

Jeśli mam źródło taniej ciepłej wody (solar, pompa ciepła, nielegalne podpięcie do sąsiada, itd.), to te 100zł może mi się zwrócić, przez ileśtam lat.
W tym wypadku, to możesz do całego interesu równie dobrze sporo dopłacić ;).

Jeśli mam źródło taniej ciepłej wody (solar, pompa ciepła, nielegalne podpięcie do sąsiada, itd.), to te 100zł może mi się zwrócić, przez ileśtam lat.
W tym wypadku, to możesz do całego interesu równie dobrze sporo dopłacić ;).

Hehe, wiedziałem że ten żarcik nie przejdzie niespostrzeżony...