Misterhajt 17.04.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Powiem ci, że to wcale niegłupi pomys, bo mieszkam na zadupiu i wyprawa do sklepu po cokolwiek, szczególnie w zimie, to małe wyzwanie. Szlag mnie trafia, że za odpad z produkcji tabletek (bo podobno granulat do zmywarek takim jest) trzeba zapłacić 7-8 razy więcej niż za produkt pełnowartościowy. Pozdrawiam Paweł Skoro to małe wyzwanie, to jaki problem pojechać? Skoro szlag cię trafia, to syp sól - zaoszczędzisz 7-8 razy 2 + paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.04.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 :agawaldek chyba jasno wytłumaczył Sypiąc zwykłą sól, zaoszczędzicie majątek... Zapcha wam się przepływowe urządzenie, zmiękczające wodę w zmywarce i tyle. Sól do zmywarki działa mniej więcej tak samo, jak i w zmiękczaczu wody - czyli MUSI być w kostkach wolnorozpuszczalnych, ponieważ działa to na zasadzie grawitacji - kostki na dole się rozpuszczają po kontakcie z wodą, a te na górze "czekają" na swoją kolej, kiedy będą mogły spaść i się rozpuścić. No ale Janusz-Polak zawsze próbuje zaoszczędzić 5zł. - tylko nie tam, gdzie trzeba... Misterhajt napisał w zasadzie wszystko w tej materii:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Mam zmywarkę Whirlpool, producent napisał w instrukcji, że jeśli posiadamy stację zmiękczającą to soli można nie stosować, nie tracąc przy tym gwarancji. Ja jednak stosuję gdyż wnerwia mnie ta dioda, która sygnalizuje brak soli. Zresztą, to na tyle mały wydatek, że nie warto się nad tym rozwodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 18.04.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Ale co ci przeszkadza? Dioda, którą widać dopiero po otworzeniu zmywarki? I tylko dlatego zmiękczasz zmiękczoną już wodę? Nie no, sorry, ale bardziej absurdalnej wypowiedzi na tym forum, to już dawno nie czytałem To tak, jakbyś dwie tabletki włożył do zmywania, zamiast jednej, albo 2x tyle proszku do pralki nasypał - pomóc nie pomoże, a zaszkodzić może... Nie wiem, ile lat ma ta zmywarka, ale może przeczytaj raz jeszcze dokładnie instrukcję, bo w tych nowszych (2-3 letnich), możesz ustawić przyciskami stopień twardości wody, jaką masz i wtedy nic ci nie będzie mrygać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) To są zmywarki, które nie umożliwiają wyłączenia zmiękczania? A co do meritum arechologii, to "sól do zmywarek" to łojenie klientów i zdzierstwo. Ponad 3zł/kg (a w sklepie to i ponad 5zł/kg potrafi kosztować) NaCl? Jak kupujecie tę samą sól tabletkowaną do zmiękczacza, to wychodzi z 70-75gr/kg. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 18.04.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Boszsz... następny Janusz biznesu, który liczy koszt kilograma soli... Ty w ogóle wiesz, jak wygląda sól do zmiękczacza wody? I ty chciałbyś tę sól do zmywarki zapodać?? Nie ma zmywarek, które NIE UMOŻLIWIAJĄ wyłączenia zmiękczania. Co to w ogóle za składnia jest? Są tylko takie, które mają to w dupie i można im wyłączyć światełko informujące o braku soli w pojemniku, natomiast żadna zmywarka nie ma czujnika twardości wody i nie analizuje, czy należy zmiękczyć wodę, czy też nie. Natomiast to użytkownik decyduje, jaka jest twardość wody w kranie i na tej podstawie zmywarka dobiera czas mycia naczyń. Czyli to taki "pseudointeligentny" program jest - im mniejszą twardość wody ustawisz dla zmywarki, tym krócej będzie myła. Co najwyżej zaoszczędzisz parę(naście) minut na czasie mycia oraz parę złotych na prądzie w skali miesiąca. NO I NA SOLI - przede wszystkim! Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Misterhajt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.04.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Ale co ci przeszkadza? Dioda, którą widać dopiero po otworzeniu zmywarki? I tylko dlatego zmiękczasz zmiękczoną już wodę? Nie no, sorry, ale bardziej absurdalnej wypowiedzi na tym forum, to już dawno nie czytałem To tak, jakbyś dwie tabletki włożył do zmywania, zamiast jednej, albo 2x tyle proszku do pralki nasypał - pomóc nie pomoże, a zaszkodzić może... Nie wiem, ile lat ma ta zmywarka, ale może przeczytaj raz jeszcze dokładnie instrukcję, bo w tych nowszych (2-3 letnich), możesz ustawić przyciskami stopień twardości wody, jaką masz i wtedy nic ci nie będzie mrygać Skoro tak, to nie czytaj forum ...Januszu, czy tam Sebiksie. Zmywarka ma nieco ponad rok. Nie produkuj się więcej bo się spocisz a czytać i rozumieć co czytasz nigdy się nie nauczysz. Na koniec - mam pralkę Gorenje od prawie 15 lat, nigdy nie używałem środków do zmiękczania wody i wyobraź sobie, że ...nadal działa. Cud? Sól do zmywarek jest tak samo potrzebna, jak drzwi do lasu. Wsypuję ją, bo to mikroskopijny wydatek a nie po to, żeby nie uszkodzić urządzenia. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez wg39070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) Ty w ogóle wiesz, jak wygląda sól do zmiękczacza wody? I ty chciałbyś tę sól do zmywarki zapodać?? Od wielu lat sypię (czy jak kto woli wrzucam) do zmywarek (jak dotąd dwóch różnych - obydwie ciągle na chodzie) sól do zmiękczacza. Jakie znaczenie ma wygląd, skoro to ta sama substancja chemiczna? Ma być jak najczystsze NaCl - i obydwie takie są i obydwie działają. Ja tam nie lubię dojenia mnie za żadne pieniądze. Taki ze mnie Czereśniak https://www.youtube.com/watch?v=mNepWA7Jlc0 Jak ktoś chce kupować słoiki z wiatrem, który wiał w stajence betlejemskiej czy drzazgi z drabiny, która śniła się św. Janowi - jego wola. Ja nie lubię płacić za towar więcej, niż jest wart. Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 19.04.2018 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 To są zmywarki, które nie umożliwiają wyłączenia zmiękczania? Kiedyś stare zmywarki Whirlpoola na pewno miały możliwość ustawienia twardości wody, tylko nie było to takie oczywiste do wprowadzenia. Jak się ustawiło na bardzo miękką (tak np jak wg ma zmiękczacz) to regeneracja (solanką) złoża żywicy jonowymiennej była wykonywana znacznie rzadziej wiec i sół wystarcza na dłużej. A z tą solą do zmywarek nie jest tak, że chodzi o wielkosć kryształu. Po prostu jod zawarty w soli kuchennej po jakimś czasie "zapcha" żywicę. To trochę jak dwutlenkiem węgla i tlenkiem (czadem) w naszej krwii. Jony sodu łatwo się wiążą z żywicą i łatwo są zamieniane przez jony wapnia z twardej wody. Tak jak we krwi CO2 zamienia się łatwo z O2. Natomiast jod łaczy się trwale z żywicą jonowymienną tak jak CO z hemoglobiną blokując jej funkcję wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 19.04.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Od wielu lat sypię (czy jak kto woli wrzucam) do zmywarek Taaaa... jeszcze niedawno nie wiedziałeś, jak wygląda sól do zmiękczacza wody, a teraz (po przejrzeniu internetu) twierdzisz, że od lat ją wrzucasz, a nie sypiesz? I to do dwóch zmywarek? Jedzie mi tu czołg? Człowieku, skończ bajdurzyć i nie myśl, że jesteś taki "mundry" po przeszukaniu internetu i wpisaniu "jak wygląda sól do zmiękczacza wody". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 19.04.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Skoro tak, to nie czytaj forum ...Januszu, czy tam Sebiksie. Zmywarka ma nieco ponad rok. Nie produkuj się więcej bo się spocisz a czytać i rozumieć co czytasz nigdy się nie nauczysz. Toż nie ja, tylko ty napisałeś, że masz wodę zmiękczoną, a do tego jeszcze sypiesz sól zmiękczającą do zmywarki Ja ci tylko napisałem, że takie postępowanie mija się z logiką. Czego nie rozumiesz? Nie rozumiesz, że jest to całkowicie pozbawione sensu?? No na to, to ja ci nic nie poradzę... Poradziłem zajrzeć w instrukcję do zmywarki, coby wyłączyć światełko o braku soli, ale widzę, że i tak tego nie ogarniesz, skoro nie rozumiesz o czym się do ciebie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Taaaa... jeszcze niedawno nie wiedziałeś, jak wygląda sól do zmiękczacza wody Żyjesz świecie urojeń? Czy to tylko brak umiejętności czytania ze zrozumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 A z tą solą do zmywarek nie jest tak, że chodzi o wielkosć kryształu. Wielkość kryształu nie ma znaczenia - przecież złoże jest regenerowane solanką (roztworem wodnym soli) a nie sypką solą. Oczywiście ma być jak najczystszy NaCl - więc sól spożywcza się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 19.04.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Naćpałeś się internetu i myślisz, że kogoś przekonasz tym bajdurzeniem? I ktoś ci uwierzy, że ty tak od dawna... Specjalista, kuwa, od soli i reakcji chemicznych się objawił na forum, ech... Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.04.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 skończ waść pierdolić. plonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 19.04.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Jeżeli mam dalej dyskutować z tą oświeconą górą rankingu, to ja poproszę moderatorów, o przyznanie mi specjalnej stopki: "pogromca idiotów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.04.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Wielkość kryształu nie ma znaczenia - przecież złoże jest regenerowane solanką (roztworem wodnym soli) a nie sypką solą. Oczywiście ma być jak najczystszy NaCl - więc sól spożywcza się nie nadaje. Kolega misterhajt mogłby napisać co w tym poście jest "pierdoleniem" jak był uprzejmy napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.04.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Toż nie ja, tylko ty napisałeś, że masz wodę zmiękczoną, a do tego jeszcze sypiesz sól zmiękczającą do zmywarki Ja ci tylko napisałem, że takie postępowanie mija się z logiką. Czego nie rozumiesz? Nie rozumiesz, że jest to całkowicie pozbawione sensu?? No na to, to ja ci nic nie poradzę... Poradziłem zajrzeć w instrukcję do zmywarki, coby wyłączyć światełko o braku soli, ale widzę, że i tak tego nie ogarniesz, skoro nie rozumiesz o czym się do ciebie pisze. Kolego hamuj i waż słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.04.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) ale mnie swierzbi zeby zasiegnac tu takiej turbo wiedzy u podstaw chemii i fizyki, jest na wysiegniecie nr telefonu nawet o tej porze, powiedziec "czesc mam pytanie.. i zasunac Wasz problem" i blysnac tutaj i odsniezyc ... bo czytam i mam mega fun a nawet nie chce mi sie tego analizowac na podstawie mojej wiedzy. poki co sypie jak debil lub nie ? nie wiem... sol do zmywarki z "gornej polki" za nie wiem ile to kosztuje... 15zl? raz na 2 miesiace... powaznie? warto sie zastanawiac nad tym i rozwodzic czy 90zl rocznie mozna zminimalizowac stosujac zamiennik/ nie stosujac wcale? przeciez to nie jest oszczednosc, to jest podcieranie moderowano szklem Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez Tomaszs131 Wulgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.04.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Wielkość kryształu nie ma znaczenia - przecież złoże jest regenerowane solanką (roztworem wodnym soli) a nie sypką solą. Oczywiście ma być jak najczystszy NaCl - więc sól spożywcza się nie nadaje. Dokładnie tak. Ta do stacji jest w pastylkach a "zmywarkowa" podobna do grubo ziarnistej używanej w młynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts