Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twoje komentarze i używany w nich język, świadczą o tobie, ale to twój problem. Jaka głowa, taka mowa

Językiem i treścią komentarza budujesz także własną wiarygodność... .

===

Jak inaczej i delikatniej nazywać te głupoty .To i tak najłagodniejsza forma nie oddająca skali manipulacji.

• 1 year później...

Ostatnio zacząłem śledzić temat ogrzewania podłogowego więc dodam coś od siebie mimo, że temat nie jest nowy. Odnośnie zdrowia, to wyczytałem, że ogrzewanie podłogowe nie wpływa na nie negatywnie.

Jest ono nawet lepsze od ogrzewania standardowego ponieważ nie unosi kurzu. Info tu: http://mozgi.pl/czy-ogrzewanie-podlogowe-jest-zdrowe-D1C1

Ja u siebie w domu zamontuje takie ogrzewanie. Nie wierzę w tworzenie się żylaków czy nabawienia się reumatyzmu od ciepłej wody płynącej pod stopami :)

"Nie wierzę w tworzenie się żylaków czy nabawienia się reumatyzmu od ciepłej wody płynącej pod stopami "

No to - UWIERZ!

Szkodzi.

Ale w DOBRZE zrobionej podłogówce woda płynąca jest CHŁODNA.

Tylko w domu od tego jest ciepło.

:lol:

Adam M.

Żylaków się nie nabawisz, ale żyły wodne to poważny problem.:D

W zeszły tygodniu odpaliłem wodną podłogówkę w domu, jeszcze bez wentylacji i ocieplenia ścian.

Na zewnątrz w nocy kilka stopni mrozu, w dzień ok. zera. Wewnątrz budynku 20*C, podłoga mierzona pirometrem 23*C

Pozdrawiam

Cezary

Ostatnio Odnośnie zdrowia, to wyczytałem, że ogrzewanie podłogowe nie wpływa na nie negatywnie.

Jest ono nawet lepsze od ogrzewania standardowego ponieważ nie unosi kurzu. Ja u siebie w domu zamontuje takie ogrzewanie. Nie wierzę w tworzenie się żylaków czy nabawienia się reumatyzmu od ciepłej wody płynącej pod stopami :)

Początki ogrzewania podłogowego, złe wykonanie zwłaszcza w starych domach nieocieplonych, w instalacjach pseudo mieszanych, powodują takie dolegliwości.

Dlatego jest rozdźwięk i uzasadniony.

W nowych domach dobrze izolowanych, woda płynąca w ogrzewaniu podłogowym jest chłodniejsza, a podłoga praktycznie zimna.

Co do kurzu to jest go tyle samo, to my go wnosimy, wytwarzamy oraz wentylacja.

Ogrzewanie podłogowe czy inne, nie powoduje zauważalnych różnic w kurzeniu powierzchni mieszkalnych.

Jeżeli ktoś twierdzi że ogrzewanie grzejnikami unosi więcej kurzu to na powierzchniach płaskich powinno być go mniej, bo kurz ma zajęcie i krąży.:lol2:

A w podłogowym powinniśmy bardziej brodzić w kurzu, może po kolana.:rolleyes:

Za to ogrzewanie podłogowe zwłaszcza w naszych sypialniach powinno być powiązane z wentylacją mechaniczną.

Edytowane przez animuss

"Nie wierzę w tworzenie się żylaków czy nabawienia się reumatyzmu od ciepłej wody płynącej pod stopami "

No to - UWIERZ!

Szkodzi.

Ale w DOBRZE zrobionej podłogówce woda płynąca jest CHŁODNA.

Tylko w domu od tego jest ciepło.

:lol:

Adam M.

Raczej "w dobrze izolowanym domu jest chłodna".

W byle jakim domu, by ogrzać, podłogówka musiałaby być ciepła, a to już może szkodzić.

Chyba raczej należy rozpatrywać następujące stwierdzenia;

- w przyzwoicie izolowanym domu podłogówka nie szkodzi

- w durszlaku nie da się zrobić "prawidłowej podłogówki".

Raczej "w dobrze izolowanym domu jest chłodna".

W byle jakim domu, by ogrzać, podłogówka musiałaby być ciepła, a to już może szkodzić.

Chyba raczej należy rozpatrywać następujące stwierdzenia;

- w przyzwoicie izolowanym domu podłogówka nie szkodzi

- w durszlaku nie da się zrobić "prawidłowej podłogówki".

Potwierdzam. Płytki takie sobie a w pomieszczeniach 23- 24 stopnie.

Tak jak pisze kolega wg39070 , podłoga nie jest zimna. I tyle. Ale żeby była ciepła to tez nie.

Byłem swego czasu u kolegi który zrobił sobie odejście z grzejnika na podłogówkę w kuchni i faktycznie tam podłoga była ciepła, wyraźnie ciepła. Było to przyjemne uczucie, ale przy pewnych schorzeniach niezdrowe.

Tak jak pisze kolega wg39070 , podłoga nie jest zimna. I tyle. Ale żeby była ciepła to tez nie.

Byłem swego czasu u kolegi który zrobił sobie odejście z grzejnika na podłogówkę w kuchni i faktycznie tam podłoga była ciepła, wyraźnie ciepła. Było to przyjemne uczucie, ale przy pewnych schorzeniach niezdrowe.

To fakt. Gołymi plecami bym się na nią nie położył a w domu ciepło. Podoba mi się ta podłogówka. Swoją drogą ciężko jest doprowadzić do stanu (tak rozpędzić centralne), w którym płytki na podłogówce będą wyraźnie ciepłe. Wydaje mi się, że o taką sytuację raczej nie chodzi. Jeśli ktoś pisze, że ma tak ciepłą podłogę, na której dzieci bawią się siedząc bezpośrednio na niej to mam wrażenie, iż coś jest nie tak.

Edytowane przez wg39070

• 4 weeks później...
  • 2 years później...
Ja już od lat mieszkam w mieszkaniu z podłogówką i nic mi nie dolega :) A co więcej kolejne mieszkanie na które już czekam też będzie ją miało. Przeprowadzam się z większego miasta do Jaworza na osiedle :spam:, z których każdy będzie miał ogrzewanie podłogowe a w dodatku każde mieszkanie jest tak zaizolowane że będę płacić o wiele tańsze rachunki :D Edytowane przez Tomaszs131
Spam

Temperatura podłogi jest o 1-2 C wyższa od temperatury powietrza.

To zależy od obciążenia cieplnego. Dobrze ocieplony dom z WM ma jakieś 30-40W/m2 przy -20*C za oknem i 20* w domu.

Jaką temperaturę podłogi to oznacza można domyślać się na podstawie A dlaczego tylko domyślać, a nie wyliczyć? Bo tabela trochę nie przystaje do dzisiejszych realiów.

http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/projco135.jpg

Dla przykładu przy płytkach, 20*C wewnątrz i temperaturze podłogi 26,7*C moc grzewcza to 53W/m2.