Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam i niestety :wink: jestem zadowolony.

Na dole podłogówka, ale plus grzejniki (dla przyspieszenia reakcji), a na górze tylko grzejniki.

Po zmniejszeniu nastawów w górnych grzejnikach (bo na górze mam regulator temp. od pieca) w całym domy równa temparatura a gres ciepły ale nie grzeje w nogi ani nie jest zimy w dotyku (ustawiona temp. na podłogówce 30 st.)

Pozdrawiam

pytanie jak wyżej, zauważyłem, że ci co mają tylko chwalą

Ja mam i w takim nie chwalę, że mam jej za mało. Bo dałem się namówić majstrowi, który do takich wynalazków podchodzi nomen-omen sceptycznie;) Ja uważam, że kaloryfer z definicji jest brzydki i choćby z takiego powodu należy liczbę brzydali w domu ograniczać.

Z tych co mają - nie spotkałem. Z tych co nie mają - wielu.

Podstawowe zastrzeżenia, to że nie można mieć parkietu. Bzdura jakich mało. Parkiet "pracuje" najintensywniej przy zmianach wilgotności powietrza w pomieszczeniach. Co to ma wspólnego ze sposobem grzania? Jak jest GWC to wilgotność jest bardziej stabilna i nie potrzeba obwieszać domu mokrymi szmatami (zimą).

Zewnętrzne powietrze pobierane w temperaturze otoczenia -20stC wody prawie nie zawiera i dogrzane nawet piecem kaflowym dalej jej nie ma. Problem wysychających podczas snu śluzuwek jest znany każdemu.

Grzanie od dołu niezdrowe jest bardzo.

Tak! Nie chciałbym tak mieszkać, ale...

Dobrze zrobiona podłogówka - to temperatura podłogi nie przekraczająca 26stC. Przy temperaturze człowieka 36,6stC jest (MUSI) być chłodna, ale nie zimna, a w domu ciepło. Kolejny mit tworzony przez ignorantów i użytkowników elektrycznych mat grzewczych kładzionych pod samą "skórą" podłogi. W łazience i po kąpieli na te kilka minut to może i dobre jak podłoga parzy w stopy.

Kilka podłogówek już "popełniłem" i niezadowolonych nie ma. Przyjemnie zdziwionych - kilku.

Adam M.

pytanie jak wyżej, zauważyłem, że ci co mają tylko chwalą

Jestem niezadowolony :( ale z tego, że podłogówki nie dałem na calości. Mam w salonie, łazience, kuchni, ubikacji, holu, w pom. gospodarczym, natomiast w sypialniach tradycyjne grzejniki; więc odczuwam pewien dyskomfort np. wchodząc/wychodząc do/z wyrka i pokonując na bosaka zimną podlogę sypialni , żeby dotrzeć do np. lodówki :D . Pozdrawiam

P.S. Nie wiem co to RTL :oops: ale zawór mieszający mam na 100%.

Czy Wasze podłogówki posiadają mieszacze czy zawory RTL?

Kiedy mieszacz a kiedy RTL może któs się wypowie na ten temat?

Mam podłogówkę w łazienkach na RTL-ach i myślę że do łazienek to dobre rozwiazanie. Natomiast jeśli miałbym robić podłogówkę na całości to chyba raczej miszacz. RTL to taki połsrodek aby zrobić przy okazji grzejników podłogówkę w jakimś małym pomieszczeniu.

Pozdrawiam

:D Mam podłogówkę w całym domu, około 220 m2. Odpaliłem ją miesiąc temu. Szczęka mi opadła z wrażenia! Chodzę po domu i się nie mogę nadziwić skąd to ciepło? Dotykam podłogi i niby wydaje się zimna, ale jednak chodząc boso nie odczuwam chłodu. Aktualnie reguluję poszczególne pętle i walczę z "krzywą grzania" mojego kondensata. Oczywiście na początku nie dowierzając "mocy" podłogówki ustawiłem najwyższą dopuszczalną krzywą grzania z temp. końcową 55 stopni. Po doznanych tropikach w domu obniżam krzywą grzania- aktualnie jestem przy temp. maks. 45 stopni i nie wiem czy nie będę ją musiał jeszcze bardziej obniżyć...

Do jednego tylko muszę się przyzwyczaić: duża bezwładność podłogówki. Tutaj się nie da w ciągu godziny podnieść temperaturę w pomieszczeniach o 2-3 stopnie tak jak przy grzejnikach. Jednak z drugiej strony już po wyłączeniu ogrzewania przez kilka godzin praktycznie nie odczuwam spodku temperatury... Inna wada podłogówki- kiedy ostatnimi dniami mocno przygrzało słońce to w nasłonecznionych pomieszczeniach temperatura podskoczyła mi o 1-1,5 stopnia ponad normę... Ale taką wadę można przeboleć patrząc na inne niezaprzeczalne zalety. Np. równomierny rozkład temperatury w pomieszczeniach! To jest coś niesamowitego. Obojętnie w którym miejscu domu się znajdę odczuwam ten sam cieplny komfort, nie tak jak przy grzejnikach, gdzie siedząc koło nich dostawałem rumieńców a w drugim kącie pokoju było czasami chłodno...

Gdy wracam do starego domu (w nowym jeszcze nie mieszkam) z pewnym niesmakiem patrzę na moje stare, poczciwe grzejniki... :wink:

a mozesz wiecej napisac na temat swojej podlogowki tez mam zamiar takie cos zamontowac na wiosne i planuje ja uzywac z kominkiem z plaszczem wodnym da sie czy nie?

U mnie podlogowka chodzi z plaszczem - bez problemu. Tylko dlugo sie nagrzewa po odpaleniu kominka. ALe mam dodatkowo grzejniki, wiec nie przeszkadza mi to.

Podstawowe zastrzeżenia, to że nie można mieć parkietu. Bzdura jakich mało. Parkiet "pracuje" najintensywniej przy zmianach wilgotności powietrza w pomieszczeniach. Co to ma wspólnego ze sposobem grzania?

To jak to jest w końcu z tym parkietem?

Przecież >obawy< co do podłogówki i parkietu dotyczą chyba głównie dużej izolacyjności cieplnej drewna, a w mniejszym stopniu kwestii jego rozszerzalności...

.

Witam

Tak jak nie ma idealnych przewodników tak nie istnieją idealne izolatory. Podłogówka pokryta zbyt grubym drewnem jest bardziej "mułowata" niż pokryta płytkami. Są specjalne (cienkie) parkiety do takich zastosowań. Zastrzeżenia z jakimi się spotykałem dotyczyły szpar pomiędzy klepkami, które podobno miały się zmieniać od grubości żyletki do 2 mm, co nieładnie wygląda. Nie stwierdziłem. Dywan też spowalnia reakcję na sterowanie, ale nie przeszkadza, no może gdyby miał tak z 5 cm grubości, ale po co taki w domu z podłogówką? Szmata też może się rozgrzać tak jak kamień, tylko wolniej to idzie.

Adam M.

Witam

Można. Wszystko można, tylko po co?

W łazience dałbym gęściej rurki w podłogówce. Regulator ustawiłbym "wyżej" w sensie nastaw.

Pompa ciepła traci na sprawności jeżeli wzrasta różnica pomiędzy temperaturą źródła i odbioru.

Pobieramy 10stC i transformujemy do 35stC dla podłogówki i jest OK. Pobieramy 10stC i transformujemy na 80stC dla żeliwiaka - to tragedia.

Można, tylko po co?

Adam M.

A ja mam pytanie czy majac pompe ciepla i co za tym idzie ogrzewanie podlogowe wodne moge dodatkowo jeszcze podlaczyc pod to grzejniki? Jestem straszny zmarzluch i boje sie, ze w lazience bedzie mi za zimno :wink: No chyba, ze wyprowadzicie mnie z bledu?

Może pocieszy cię to że ja nie mam wcale grzejników a w łazience mam ciepło - podstawa to dobry projekt podłogówki a nie na oko ...

Mam 140 m2 ogrzewanej powierchni ... brak problemów z grzaniem - jestem BARDZO zadowolony ...

pozdrawiam

Mam 140 m2 ogrzewanej powierchni ... brak problemów z grzaniem - jestem BARDZO zadowolony ...

pozdrawiam

RolandB, obejrzałam zdjęcia Twojego domku, bardzo, bardzo, gratuluję, pytanko następujące - co masz na podłogach? Wygląda na drewno, ale może parę szczegółów? Kuchni natomiast nie rozszyfrowałam...

Pozdrówki

Ja trochę na przekór tym pozytywnym opiniom powiem, że nie jestem do końca zadowlony z podłogówki. Mamy ją tylko na dole i niestety jak dotykam stopą podłogi to jest ona wyraźnie zimna. :roll: Oczywiście mogę podkręcić na piecu do 30 stopni i wtedy efekt zniknie, ale wtedy nie wytrzymałbym bez otwierania okien. Woda idąca na podłogówkę rzadko ma więcej, niż 20 stopni, a to w żaden sposób nie rozgrzewa kafli na podłodze, co jest szczególnie "bolesne" w łazience. Jak kiedyś (w końcu muszę trafić w lotto :lol: ) będę wykańczał drugą łazienkę, to dam pod kafle ogrzewanie elektryczne.

Dodam, że w domu utrzymuje się temperatura 20-22 stopnie.