Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość Rodzinka

Recommended Posts

Ooo surgi. Jesteś ze swoim deja vu...

Dlaczego to ja mam pokazywać, że szkodzi, to ty pokaż badania, że nie szkodzi, skoro masz takie kategorycznie odmienne zdanie...

Pamiętaj surgi, że profilaktyka to podstawa.

Lepiej zapobiegać, uświadamiać, niż leczyć. Taniej i bezpieczniej.

Czy trzeba dziecko oparzyć, by nigdy nie dotknęło gorącego żelazka?

Nie. Wystarczy mu powiedzieć - "uważaj bo gorące, uważaj bo się oparzysz".

Do kreowania poglądów i sądów, wystarczy mi moja własna wiedza o funkcjonowaniu organizmu człowieka, doświadczenie oraz niezwykle ważna rzecz - intuicja...

Ważny element, by być mn.in. dobrym, nie kierującym się wyłącznie schematem zabiegu chirurgiem.

Proponowałem wymianę informacji w odrębnym wątku.

Podejmiesz rękawicę czy stać cię jedynie na powtarzanie w kółko jednego nic nie znaczącego zdania?

===

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z ciekawości, czy surgi22 może też użyć takiego argumentu o nieszkodzeniu podłogówki:

Do kreowania poglądów i sądów, wystarczy mi moja własna wiedza o funkcjonowaniu organizmu człowieka, doświadczenie oraz niezwykle ważna rzecz - intuicja...

Oczywiście, że może.

Dlatego zaprosiłem go do debaty w tej kwestii w osobnym wątku...

Wymienimy się w nim swoją wiedzą w zakresie anatomii i fizjologii, zahaczając także o inne dziedziny, gdyż tego nie będzie się dało uniknąć.

Być może, ktoś jeszcze z medyków obecnych na FM zechce wziąć w niej udział...

Pozdrawiam

Bogusław

Oczywiście, że może.

Wymienimy się w nim swoją wiedzą w zakresie anatomii i fizjologii, zahaczając także o inne dziedziny, gdyż tego nie będzie się dało uniknąć.

Pozdrawiam

Bogusław

Gdzie w tym tekście Adamie jest o budowaniu domu?

===

Gdzie w tym tekście Adamie jest o budowaniu domu?

===

a system grzewczy to nie jest budowa domu? intuicyjnie to poryzowane pustaki ceramiczne są bardzie promieniotwórcze niż silikat, ale czy to argument, żeby je odrzucić? intuicyjnie to wydaje mi się, że kaloryfery są niebezpieczne dla dzieci - mogą na nich rozwalić głowę. intuicyjnie wyczuwam, że przy kaloryferze rozkład temperatury w pomieszczeniu jest niekomfortowy. właściwie to ostatnie także z własnego doświadczenia. żeby dojść do tych dwóch ostatnich wniosków nie trzeba być lekarzem :)

i jeszcze jedno. intuicja sprzedawcy (nie lekarza, bo chyba tego zawodu nie wykonujesz?) jest tyle warta co np. intuicja sprzedawców/instalatorów kotłów węglowych ("panie, do ogrzania 120 m2 weź pan kocioł 25 kW, będzie dobry"), który nie dysponuje odpowiednią wiedzą, żeby polecić prawidłowe rozwiązanie. dlatego posiłkuje się "intuicją"

Oczywiście, że może.

Pozdrawiam

Bogusław

http://rejestr.nil.org.pl/xml/nil/rejlek/hurtd kolega Bogusław Wójcik BYŁ lekarzem , i aktualnie nie posiada prawa wykonywania zawodu :no:

Sam Bogusławie wystawiasz Sobie świadectwo nachalnie propagując grzejniki , strasząc rzekomą szkodliwością ogrzewania podłogowego, powołując się na nieistniejące prace naukowe , a przyciśnięty do muru odwracasz kota ogonem - udowodnij że OP nie szkodzi .

Powtórzę nie jestem fanatycznym wrogiem grzejników ( sam mam 3 drabinki ręcznikowe w łazienkach i jestem z nich zadowolony ) .

Niech każdy wybiera co chce, ale dlatego że wybiera świadomie a nie jest okłamywany przez byłego lekarza , aktualnego handlarza grzejnikami.

cóż, ja intuicyjnie wyczuwam, że bogusław po prostu nie ma interesu w popieraniu podłogówki :)

Nic prostszego niz produkować "podłogówkę". Wszystkie systemy to swoiste "składaki". Rura stąd, spinki stąd, armatura stamtąd...

Nec Hercules contra plures? Nic podobnego.

Zobacz sama Elfir, jakie wstawki proponuje stale surgi22, zamiast stanąć do debaty i konkretnie rozmawiać o człowieku...

Widocznie nie czuje się "na siłach", by podjąć wymianę zdań w tematach zdrowotnych....

Dom jest dla człowieka, czy człowiek jest dla domu?

Lekarzem, prawnikiem, pedagogiem itp. jest się do końca życia... Powrót do czynnej pracy to drobny problem.

Jeśli u kogokolwiek w otoczeniu dzieje się, lub może się dziać cokolwiek, co ma związek ze zdrowiem, u lekarza natychmiast zapala się "lampka ostrzegawcza".

Uruchamia się stan alertu, który nie mija, dopóki problem trwa...

===

cóż, ja intuicyjnie wyczuwam, że bogusław po prostu nie ma interesu w popieraniu podłogówki :)

Mam dobra zabawę...

Specjalnie użyłem słowa "intuicja", nie eksponując go nadmiernie, lecz stawiając na trzecim miejscu, jako dopełnienie swojej wypowiedzi.

Dlaczego?

Intuicja jako zdolność przewidywania na podstawie występujących przesłanek

Gdyż surgi22 twierdzi, ze jest chirurgiem.

Przypomnij sobie słowa prof. Dobranieckiego wygłoszone podczas przemowy eksperckiej w procesie prof. Wilczura - chirurga.

"Posiada gruntowną wiedzę anatomiczna i talent oraz rzecz niezwykle rzadką - intuicję chirurgiczną".

Wiedza to nie wszystko - trzeba ją jeszcze umieć zastosować.

===

OK Bogusławie to podaj gdzie napisałem nieprawdę ?? Pochwal się od kiedy nie pracujesz w zawodzie ?? Podaj jedno badanie potwierdzające Twoją intuicję . Jeżeli jesteś w stanie udowodnić że ogrzewanie podłogowe np. zwiększa ryzyko DVT ( zakrzepowego zapalenia żył głębokich ) to przy tej częstości występowania niewydolności żylnej w Polsce i rozpowszechnienia ogrzewania podłogowego zostaniesz multimilionerem. Ogłoś że poszukujesz osób którym ktoś bliski zmarł z powodu zatoru tętnicy płucnej - powikłania DVT i miał w domu lub pracy ogrzewanie podłogowe - dobry adwokat i Twoja ogromna wiedza i intuicja w tym temacie przekonają każdy sąd.

Producenci , monterzy i projektanci ogrzewania podłogowego - wasz los jest przesądzony - Bogusław Wójcik nadchodzi :)

Mam dobra zabawę...

Specjalnie użyłem słowa "intuicja", nie eksponując go nadmiernie, lecz stawiając na trzecim miejscu, jako dopełnienie swojej wypowiedzi.

Dlaczego?

Intuicja jako zdolność przewidywania na podstawie występujących przesłanek

Gdyż surgi22 twierdzi, ze jest chirurgiem.

Przypomnij sobie słowa prof. Dobranieckiego wygłoszone podczas przemowy eksperckiej w procesie prof. Wilczura - chirurga.

"Posiada gruntowną wiedzę anatomiczna i talent oraz rzecz niezwykle rzadką - intuicję chirurgiczną".

Wiedza to nie wszystko - trzeba ją jeszcze umieć zastosować.

===

Jeżeli dla kolegi Bogusława źródłem wiedzy medycznej pozostaje ,,Znachor" T. Dołęgi-Mostowicza to ja nie mam więcej pytań. :jawdrop:

OK Bogusławie to podaj gdzie napisałem nieprawdę ?? Pochwal się od kiedy nie pracujesz w zawodzie ?? Podaj jedno badanie potwierdzające Twoją intuicję . Jeżeli jesteś w stanie udowodnić że ogrzewanie podłogowe np. zwiększa ryzyko DVT ( zakrzepowego zapalenia żył głębokich ) to przy tej częstości występowania niewydolności żylnej w Polsce i rozpowszechnienia ogrzewania podłogowego zostaniesz multimilionerem. Ogłoś że poszukujesz osób którym ktoś bliski zmarł z powodu zatoru tętnicy płucnej - powikłania DVT i miał w domu lub pracy ogrzewanie podłogowe - dobry adwokat i Twoja ogromna wiedza i intuicja w tym temacie przekonają każdy sąd.

Producenci , monterzy i projektanci ogrzewania podłogowego - wasz los jest przesądzony - Bogusław Wójcik nadchodzi :)

Ty naprawdę proponujesz mi taki nikczemny sposób do zarobienia pieniędzy? Skopiowałem, żeby nie uciekło...

Może jeszcze tego nie wiesz, lecz pieniądze to nie wszystko...

===

Życie i zdrowie człowieka stanowi największą wartość.

Jeśli nie rozumiesz tego przesłania ze "Znachora", to nie rozumiesz czym jest medycyna...

Co różni dobrego chirurga od miernego chirurga?

===

Edytowane przez boguslaw

Witam, chciałbym się włączyć do dyskusji na temat ewentualnej szkodliwości podłogówki.

Zawodowo zajmuję się min. wykonywaniem posadzek drewnianych na podkładach grzewczych i mogę przekazać kilka uwag, które moga posłużyć do wymiany zdań.

Po pierwsze, kilkanaście lat wstecz podłogówka szkodziła drewnu, przy czym musiała " pchać" do pomieszczenia ponad 100W z każdego m2 co przekładało się na średnią temperaturę podłogi wielkości 25 - 26oC a max ponad 30oC.

To mogło szkodzić również człowiekowi i być może istnieją opracowania uzasadniające szkodliwość przy takich temperaturach.

Teraz max to 25 - 26oC natomiast średnio to w okolicach 23oC.

Po drugie, pomiary temperatur podłóg przy ogrzewaniu grzejnikowym nie odbiegają daleko od tych przy podłogówce, szczególnie na wyższych kondygnacjach. Latem bywają wyższe.

I tu mam pytanie do lekarza.

W jakim stopniu podane temperatury mogą wpłynąć na zdrowie użytkownika?

Pozdrawiam.

Błagam oszczędź sobie Bogusławie tej żenady - były lekarz , kłamiący potencjalnych inwestorów odnośnie szkodliwości ogrzewania podłogowego dla osobistych zysków - handlarz grzejników - wzorem etycznej postawy . :jawdrop:

PS. twoje kłamstwa aż się proszą o wniosek do komisji etyki lekarskiej

Witam, chciałbym się włączyć do dyskusji na temat ewentualnej szkodliwości podłogówki.

Zawodowo zajmuję się min. wykonywaniem posadzek drewnianych na podkładach grzewczych i mogę przekazać kilka uwag, które moga posłużyć do wymiany zdań.

Po pierwsze, kilkanaście lat wstecz podłogówka szkodziła drewnu, przy czym musiała " pchać" do pomieszczenia ponad 100W z każdego m2 co przekładało się na średnią temperaturę podłogi wielkości 25 - 26oC a max ponad 30oC.

To mogło szkodzić również człowiekowi i być może istnieją opracowania uzasadniające szkodliwość przy takich temperaturach.

Teraz max to 25 - 26oC natomiast średnio to w okolicach 23oC.

Po drugie, pomiary temperatur podłóg przy ogrzewaniu grzejnikowym nie odbiegają daleko od tych przy podłogówce, szczególnie na wyższych kondygnacjach. Latem bywają wyższe.

I tu mam pytanie do lekarza.

W jakim stopniu podane temperatury mogą wpłynąć na zdrowie użytkownika?

Pozdrawiam.

Być może wiedza techniczna Bogusława odnośnie ogrzewania podłogowego zatrzymała się tam gdzie jego wiedza medyczna - kilkanaście lat temu :confused:

"Lekarzem, prawnikiem, pedagogiem itp. jest się do końca życia... Powrót do czynnej pracy to drobny problem.

Jeśli u kogokolwiek w otoczeniu dzieje się, lub może się dziać cokolwiek, co ma związek ze zdrowiem, u lekarza natychmiast zapala się "lampka ostrzegawcza".

Uruchamia się stan alertu, który nie mija, dopóki problem trwa..."

No....

Stańczyk dawno to udowodnił...

A co co stanu alertu wobec problemu, który trwa to lekarze jasno i ostro się zdeklarowali na Jasnej Górze.

Nie wszyscy, na szczęście.

Tylko co to ma wspólnego z budowaniem domu?

Adam M.

Parkiet. Kładę się spać. Jutro mam w Poznaniu ważne spotkanie...

Tak na szybko tylko klika zdań:

Wskaż mi post w tym wątku, w którym twierdzę, że podłogówka zawsze i wszędzie szkodzi...

Zacytuj mi jakąkolwiek moja wypowiedź tyczącą wpływu podłogówki na zdrowie...

Jeśli już nie znajdziesz, to poszukaj w moich wypowiedziach od początku mojej obecności na FM od 2004 roku, twierdzenia, że "podłogówka" zawsze i wszędzie szkodzi...

Przeczytaj przy okazji, co piszę i jak piszę.

Kto i dlaczego czuje się "zagrożony"?

Z całą pewnością nie ja. Radzę sobie...

Piszesz cyt:"Teraz max to 25 - 26oC natomiast średnio to w okolicach 23oC." koniec cyt.

Teraz absolutnie wszyscy tak mają? Starzy i nowi inwestorzy? Dasz za to głowę?

====================

Pytanie na marginesie: gdy jesteś w wannie z gorącą wodą i jest Ci za ciepło, co robisz?

Wysuwasz się z wody tułowiem czy też wystawiasz nogi?

Zadanie domowe: Spróbuj wyjść na mróz bez spodni lecz w czapce a później bez czapki lecz w spodniach...

Kolorowych

Bogusław

Ps. Zairzę tu w sobotę...